Recenzia – Origin Of Infinity – After The Slumber – Dead Maggoty Productions – 2022

K prvému albumu kapely Origin Of Infinity The Last Day On Earth (recenzia tu) som si hľadal cestu dlhšie, pričom prvotný skepticizmus nahradila spokojnosť. Nakoniec sa k albumu pravidelne vraciam a obľúbil som si ho, dá sa povedať, že odolal zubu času a zásadne sa neopočúval. Takže moje očakávania pri druhej radovke After The Slumber boli nezanedbateľné.

Základ kapely Origin Of Infinity tvorí Vladimír „Vladin“ Novák (gitara) a Miroslav „Levi“ Kočegura (bicie), ktorých na najnovšej nahrávke doplnil druhý gitarista Jakub Vácha. Ako je to s vokálom sa dozviete nižšie.

Spomínaný debut často pôsobil ako zbierka nápadov, ktoré mali slušnú úroveň, ale neboli dostatočne rozpracované a rýchlo končili. Pomedzi to rôzne medzihry kúskovali dej albumu, a aj keď boli niektoré zaujímavé, v iných prípadoch opodstatnenie nemali. Aké zmeny sa udiali na druhom albume After The Slumber? Aj pri pohľade na zoznam skladieb a ich dĺžky je jasné, že samostatné ambientné veci neboli zaradené, ale sú zapracované v jednotlivých kompozíciách. Skladateľsky sa Origin Of Infinity výrazne posunuli, nápady sú prepracovanejšie a využité účelnejšie, vďaka čomu sa skladby vyvíjajú a nie sú príliš priamočiare.

Čiastočne sa vytratil strojový neľudský chlad debutu, čo je trochu škoda, ale vyvažujú to spomínané komplexnejšie skladby. Aj žánrová pestrosť je väčšia, djentové a deathcoreové sekanie bolo doplnené hardcoreovou agresivitou v štýle Hatebreed, najmä po vokálnej stránke. Prekvapil ma black metalový úvod prvej Insomnium, pri ktorom som musel kontrolovať, či som si nepustil niečo iné. Tiež sa zvýraznili tech-death metalové prstolamy a pokrútené riffy – napríklad v trojke Soul Progress alebo nasledujúcej And The Sky Turned Red. Príjemne pôsobia aj jemnejšie meditatívne úseky na konci Insomnium, prípadne prvá polovica Voices II. Ich protiklad ku chladným sekaným a agresívnejším motívom prevzdušní nahrávku a spríjemní počúvanie.

After The Slumber je hodne ostrá a natlakovaná nahrávka. Síce nejaké odľahčené pasáže majú svoje miesto, ale brutálnejšie pasáže drvivo prevažujú. Nástroje sú technicky prepracované a premyslené, vokál vystrieda niekoľko polôh. Je to samozrejme aj tým, že na albume sa vybláznili hneď dvaja vokalisti: coreovejší Tomáš „Hospi“ Hospodka v prvej polovici po skladbu s číslom 5 a potom od sedmičky prevezme žezlo deathmetalovejší Jiří Krš. Melodických momentov nie je veľa, strojový chlad a neprívetivosť dominuje. Niekedy to má pozitívny efekt vo forme vyššie spomenutej brutality a tlaku, niekde sa prejaví jednotvárnosť a slabá odlíšiteľnosť skladieb. Ktorá strana vyhrá však záleží najmä na prístupe a nálade poslucháča, a ochote ponoriť sa do hudobného sci-fi príbehu.

Futuristická estetika, texty aj nálada pôsobí veľmi sympaticky a stále originálne. Zvuk už nie je taký šialene strojový a robotický ako na debute, ale (ne)zdravú porciu neľudskosti si zachoval. Hellsound Studio a Honza Kapák sú zárukou kvalitnej práce. Honza pomohol aj s basgitarou a sólom vo Voices II. Pekný a nálade zodpovedajúci obal s matrixovským nádychom robil Stanislav Machaczek.

Origin Of Infinity sa na nahrávke After The Slumber oproti debutu posunuli čo sa týka kompozície aj pestrosti. Dvojka pôsobí ucelenejšie, premyslenejšie a zaujímavejšie. Polhodinová porcia hudby pre všetkých, ktorí majú radi death, djent, prípadne core-žánre, a hudobne sa pozerajú do (ďalekej) budúcnosti. Album vyšiel okrem CD aj na vinyle a inštrumentálna verzia na MC kazete.

Kontakt:
https://www.originofinfinity.cz
https://originofinfinity.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/originofinfinity/
Hodnotenie: 8/10

Avatar photo

Autor: Nihil

Zdieľaj