Rozhovor – Realms of Chaos – The Seed rozpráva o parazitovi „Naegleria fowleri“, ktorý sa usadí v mozgu….“

Len nadávno ste mali možnosť prečítať si na našich stránkach recenziu k albumu „The Seed“, ktorý vyšiel slovenskej extrémne death metalovej kapele Realms of Chaos. Aby ste ich však mali možnosť spoznať ešte o niečo viac, spravili sme rozhovor, ktorý vám priblíži túto ešte stále pomerne novú kapelu na slovenskej scéne. Na moje otázky, ktorých nebolo zrovna málo odpovedal Martinus, za čo mu ďakujem :).

Keďže ste možno pre niektorých ľudí ešte stále neznámy pojem, predstavte len v stručnosti kapelu, štýl ktorý hráte a okolnosti vzniku kapely?
Sme Realms Of Chaos a hráme extrémny death metal. Snažíme sa z veľkej death metalovej studne čerpať čo najviac, samozrejme milujeme rýchlosť, preto je naša tvorba taká aká je. V aktívnej podobe fungujeme od roku 2017 a momentálne vydávame svoj prvý album s názvom „The Seed“. Vznik kapely je celkom dlhý príbeh. Aby sme to skrátili, pôvodne mal byť Realms Of Chaos len bočný projekt Martinusa, ktorý ani v samom počiatku nemal ambíciu preniknúť na pódiá. Avšak na odporúčanie mnohých a iniciatíve Koľaka sme do toho išli. Onedlho na to sme opustili The Infinite Within a mohli sme sa na plno vrhnúť do ríše chaosu.

Vydávate debutový album s názvom The Seed. Prečo tento názov? Čo všetko symbolizuje? Aký je ústredný motív?
The Seed je podľa titulnej piesne The Seed, ktorá rozpráva o parazitovi „Naegleria fowleri“, ktorý sa usadí v mozgu a postupne napáda mozgové bunky, zjednodušene až kým po určitých útrapách nezomrie. Zároveň „The Seed“ znamená v Angličtine „semiačko“. Spojitosť medzi týmito dvomi významami symbolizuje náš debut, ktorý ideme zasiať do hudobnej scény a ako parazit by sa tam mohol usadiť a zožrať bunkové tkanivo – fanúšikov.

Zaujíma ma, prečo na albume nenahral bicie Koľak? Chceli ste vyslovene niekoho exkluzívneho? Prečo ste oslovili práve Gabe Seebera z Decrepith Birth? Ako zareagoval, keď ste ho oslovili? Poznali ste sa už aj predtým?
Gabe-a poznáme osobne z jedného festivalu, kde sme spolu účinkovali, ešte z čias The Infinite Within, odvtedy sme boli v sporadickom kontakte na FB. Keď však prišlo na nahrávanie nášho albumu, zrovna vtedy Gabe vyhlásil, že je k dispozícii pre nahrávanie. Dôvodov bolo niekoľko, Koľak sa nachádzal v časovej tiesni a dosť sa mu rapídne menili pôsobiská, do hry prišiel aj nápad, že niekto skúsenejší a známejší by mohol byť len prínosom. Gabe-ovi sme teda poslali materiál, ktorý sa mu veľmi páčil a chcel sa podujať na túto úlohu, tak sme šli do toho.

Ako sa vám podarilo dostať pod krídla Downfall Records? Oslovili ste aj Slovenské vydavateľstvá, alebo ste vyslovene chceli zahraničný label? Prezraďte, či ste s podpísaním zmluvy s Downfall Records získali aj nejaké výhody, ktoré by vám negarantoval iný vydavateľ?
Naším cieľom bolo album vydať v zahraničí, aby sme našu tvorbu potlačili aj za hranice Slovenska. Vydavateľstiev sme oslovili niekoľko desiatok, akurát sme vychytali asi tú najhoršiu dobu na vydávanie albumu. Pravdepodobne sa drvivá väčšina k tomu ani nedostala. Mike z Downfallu bol jeden z tých ľudí, ktorí reagovali. Ponúkol nám seriózne a férové podmienky, tak sme moc nešpekulovali a keďže sme The Seed už po niekoľkých mesiacoch hľadania chceli konečne vydať, tak sme šli dotoho. Oslovili sme aj jedno slovenské vydavateľstvo, ale ozvali sa až v tom čase, keď sme sa „upísali“ Downfall Records. Tak nám popriali veľa úspechov.

Cover vám robil váš bassák Ondro. Nestáva sa často, že si kapela robí celý cover aj booklet sama. Je to jeho autorská práca?
Áno, Ondrej hneď na začiatku pôsobenia v našej kapele vyvinul iniciatívu a nikto nebol proti. Keď nám prvý raz doniesol dizajn, tak sme sa skoro posrali. Urobil vynikajúcu robotu, je to jeho práca všetko čo sa týka artworku vytvoril sám. Je to šikovný a nadaný človek.

Je vidieť, že do coveru ste toho ukryli pomerne veľa v rôznych detailoch. Na čo by sme sa mali zamerať? Čo všetko symbolizuje cover?
Príšera, ktorá je dominantou artworku symbolizuje hudbu Realms Of Chaos. Keď sa lepšie pozriete má akoby dve tváre, čo presne symbolizuje našu tvorbu – agresívna a brutálna, ale zároveň aj temná, do počuteľnej miery. Keby sme chceli rozoberať úplne detaily, tak je tam mnoho častí, ktoré symbolizujú rôzne skladby.

Poďme aj k textovej náplni. Čím sa zaoberajú jednotlivé texty? Nezamerali ste sa na jednu tému, prečo takýto mix? Nechceli ste viac konceptuálny album?
Skladby na albume vznikali v pomerne dlhom časovom pásme, preto je tam tá rôznorodosť. Texty sú zväčša o témach, ktoré Martinusa nejakým spôsobom fascinovali, alebo naopak vychádzajú z nejakých osobných negatívnych skúseností. Konceptuálny album nebol vôbec v pláne. Na konceptuálny album je potrebné mať zaujímavý a originálny koncept, ktorý jednoducho nebol k dispozícii a nesnažili sme sa to znásilňovať.

Album má až 42 minút. Myslíte si, že dokážete udržať pozornosť poslucháča až takú dlhú dobu?
Vravíš „až“? Sledovali sme minutáže niektorých obľúbených albumov, pohybovali sa nad tých 50 minút. Myslíme a dúfame, že tento album sa podarilo spraviť dosť pestro, vrámci takéhoto death metalu, takže je tam veľa prvkov, ktoré by tú pozornosť mali udržať.

Ktorú z ôsmych skladieb by si označil za najsilnejšiu? Ktorá je podľa teba originálna natoľko, že by mohla upútať aj človeka, čo tento štýl nepočúva?
Pre mňa osobne (Martinus) je najsilnejšia posledná skladba „Magma Chamber“. Skladba, ktorá by mohla zaujať aj ne-death metalistov je podľa mňa „Submerged In The Perilous Decay“, tá sa tak najviac líši od ostatných a sú tam prvky, ktoré sú, dalo by sa povedať, jemnejšie.

Vždy ma zaujímalo, či ste neuvažovali niekedy nad tým, že by ste mali čisto len vokalistu a Martinus by mal len backvokaly napr.?
Pôvodná vízia zostavy bola úplne iná, plán bol mať 2 gitaristov a speváka, ktorý bude zároveň hrať na base. Kapela vznikala veľmi voľným a spontánnym tempom, takže od tejto myšlienky sa nejak časom upustilo. Keďže sme prvé dva roky mali problém zohnať basgitaristu, tak sa vokálovania jednoducho ujal Martinus, lebo má rád výzvy a tak nejak mu to prischlo.

Akosi vám nepraje pokrstiť CD naživo. Skúsite to ešte do tretice, alebo chystáte niečo iné, špeciálne?
Situácia je, aká je, uvidíme čo nám prinesie budúcnosť a podľa toho sa zariadime. V budúcnosti by sme určite chceli robiť pravidelné akcie, takže hneď ako to bude možné budeme sa snažiť niečo vyparátiť.

Teraz trochu praktických otázok. Ako spolu fungujete teraz, keď nás všetkých zasiahol Covid-19? Stretnete sa len raz za čas a všetko ostatné riešite online?
Zatiaľ nás to až tak nezasiahlo, potrebné veci u nás fungujú ďalej, skúšky mávame viac menej v takom istom počte ako predtým. V dnešnej dobe sa dá veľa vecí riešiť na diaľku, takže z tohoto hľadiska sa u nás okrem zrušených koncertov veľa nezmenilo.

V Realms Of Chaos cítiť rukopis Martinusa a bicie sú tiež podobné. Prečo ste neustúpili od technického death metalu, ale rozhodli ste sa ísť po tejto ceste ďalej?
Martinus je hlavný a zatiaľ jediný skladateľ a textár v kapele. Rýchle blastbeaty a tremolo picking na gitare sú našími obľúbenými technikami a ako bolo už vyššie spomenuté, milujeme rýchle tempá, tak nebolo veľmi o čom.

Má podľa vás význam hrať tento štýl na Slovensku? Ako vnímate súčasnú death metalovú scénu u nás? Máme tu dostatočné zázemie?
Myslíme si, že význam to určite má a to z viacerých dôvodov. Viac menej od samého začiatku sa tešíme z veľmi bohatej účasti na naších vystúpeniach a odozva na našu muziku je zatiaľ veľmi pozitívna. Druhá vec je, že tvoriť čokoľvek, čo človeka napĺňa má určite význam. Čo sa týka slovenskej scény, na Slovensku má death metal celkom slušnú tradíciu už od konca 80. rokov. Uvidíme ako to bude s novými generáciami metalistov a ako sa bude všetko vyvíjať hlavne v tejto dobe vírusov. Čo sa týka iných záležitostí, v poslednej dobe sme postrehli, že dosť veľa podnikov sa zavrelo, ešte pred vypuknutím tejto krízy, čo je trošku škoda, ale našťastie sa otvárajú aj nové podniky, takže stále je kde hrať.

Vydali ste aj niekoľko klipov. Chystáte ešte nejaký, alebo je to na teraz všetko?
Videá, ktoré máme zatiaľ na konte sú mienené skôr ako ochutnávky alebo „playthrough“ videá. Snažíme sa disponovať obsahom, pre ľudí, ktorý majú záujem o našu hudbu. Dnes je dosť dôležité dať o sebe vedieť v online priestore. Momentálne plánujeme a riešime tvorbu poriadneho klipu, veríme, že sa máte na čo tešiť.

Také trochu klasické otázky. Ako ste na tom s merchom? Budú CD, budú aj nejaké tričká, alebo čiapky, nášivky? Ako sa k nim ľudia dostanú, keďže momentálne živé koncerty nehrozia.
CD vydanie je naplánované na piatok 13. novembra. Určite ich budeme mať v rukách a taktiež budú k dispozícii v e-shope Downfall Records. K dispozícii budú aj tričká, nášivky a niečo neskôr by sme chceli aj dámske tričká. Náš vydavateľ bude mať k dispozícii aj rôzne iné typy merchov. Odporúčame sledovať (lajknúť) našu stránku na FB, alebo stránku nášho vydavateľa na FB.

Ako to vidíte s budúcnosťou, ale skôr všeobecne? Myslíte si, že sa to ešte niekedy dá do normálu, alebo budeme odkázaní viac na online priestor?
Pevne veríme, že za nejaký čas sa táto situácia dostane pod kontrolu. Predsa len sme v 21. storočí, takže očakávame, že nejaké riešenia časom budú. Koncerty v online priestore sú predsalen niečo iné, ako živé vystúpenia, budeme dúfať, že nebude musieť dojsť k úplnej odstávke naších milovaných akcií.

Niektoré kapely mali možnosť zahrať si aj online bez divákov. Uvítali by ste aj vy takúto možnosť, alebo si myslíte, že to nemá veľký význam?
Páči sa mi, že kapely sa snažia aspoň nejak s ich fanúšikmi spojiť aj keď to nie je možné na živo. Rozmýšľali sme aj nad takouto alternatívou, ale zatiaľ sme k žiadnemu definitívnemu záveru nedospeli.

Tento rok sa vám podarilo vystúpiť na živo napríklad v Liptovskom Mikuláši, alebo vo Svite. Aké boli odozvy ľudí na vaše vystúpenia a máte aj z tohto roku nejakú zaujímavosť, alebo niečo, čo bolo pre vás iné ako po minulé roky?
Odozvy boli veľmi pozitívne, aj na vzdory tomu, že vo Svite sme boli v dosť zlom stave, Martinus nepočul na jedno ucho, Koľak mal opuchnuté predlaktie a obaja mali horúčku, Ondrej zas bol nevyspatý a tiež mal nejaké neprijemné stavy, dali sme do toho všetko aby sme to odohrali aj cez takéto prekážky. Sme veľmi vďační za podporu od všetkých. Koncertovanie je vždy zaujímavé, lebo sa stretneme a spoznáme s veľa dobrými ľuďmi. Našťastie menované koncerty prebehli v čase, keď ešte opatrenia boli mierne alebo skoro žiadne, takže všetko bolo ako za normálnych čias.

Ďakujem za všetky odpovede a čas, ktorý si venoval rozhovoru. Máte nejaký odkaz pre fanúšikov, čitateľov, alebo celkovo nejakú múdrosť (hah)?
Ďakujeme za rozhovor aj my, bolo nám cťou. Pre fanúšikov posielame veľkú vďaku za ich podporu a pevne veríme, že keď si onedlho pustia náš album, alebo nás uvidia na živo, tak ich nesklameme. Chystáme ešte mnoho vecí, takže sa máte na čo tešiť!

Malá pikoška na záver :)
V Realms of Chaos sú dvaja členovia z The Infinite Within. Prečo nastalo okolo tejto kapely zrazu ticho? Plánujete IW ešte oživiť, alebo je to uzavretá kapitola?
Situácia je taká, že Martinus a Koľak odišli z tejto kapely. Keďže Realms Of Chaos je naša priorita, tak náš návrat je veľmi nepravdepodobný, hlavne je tam veľa faktorov, kvôli ktorým by to už momentálne ani nešlo skĺbiť. Prečo nastalo ticho a aké sú ďalšie plány by bolo najlepšie sa spýtať Ondra Mészárosa (týmto ťa pozdravujeme ty bukva).

Realms of Chaos
https://www.facebook.com/RealmsOfChaosSVK
https://downfallrecords.bandcamp.com/album/the-seed

Použité fotografie pochádzajú z FB stránky Realms of Chaos

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj