Slovenská metalová scéna v roku 2020 – 1.štvrťrok – JAN/FEB/MAR

Hoci náš metalový webzine METALEXPRESS nie je úzko špecifikovaný voči konkrétnemu metalovému žánru ani danej metalovej scéne, niekedy mám pocit, že nedržíme krok s našou domácou scénou. Nie je to však také jednoduché. Kapelám v súčasnosti stačí reklama na sociálnych sieťach, novinky si jednoducho prezdieľajú a webziny často nie sú priamo informované o chystaných singloch, albumoch, atď. Samozrejme, česť výnimkám, stále dostávame maily od niektorých metalových telies, či vydavateľstiev a v tom prípade je uverejnenie príspevku našou prioritou. Na druhej strane sa domnievam, že niektorým kapelám môže byť ukradnuté zverejnenie informácií v nejakom bezvýznamnom METALEXPRESSe.

V redakcií však nestrácame nádej, že sú medzi nami aj ľudia, ktorí si v súčasnej dobe prehustenej rôznymi informáciami nájdu cestu aj k nášmu zinu. Aj keď len pre hŕstku čitateľov, stále veríme, že sa to oplatí robiť! Aby ste teda boli dostatočne informovaní aj o dianí na slovenskej scéne, pripravili sme si nasledujúci príspevok, ktorý mapuje 1.štvrťrok čo sa týka vydaných singlov, EP, či dlhohrajúcich albumov. Informácie nemusia byť kompletné a určite sa nájde nejaký singel alebo album, ktorý ušiel našej pozornosti. Berte teda nasledujúci príspevok ako zhrnutie toho, čo sa na slovenskej scéne za prvé tri mesiace v roku 2020 udialo. Samozrejme odhliadnuc od súčasnej absencie koncertných podujatí súvisiacej s pandémiou korona víru, to tu rozoberať naozaj nebudem.

Single:

V januári sa ohlásili s novým singlom chlapci hovoriaci si PODPOĽANICA, ktorí ako už názov kapely napovedá, pochádzajú z lesov spod Poľany. Skladba „Detvan“ inšpirovaná rovnomenným dielom Andreja Sládkoviča je epická, melancholická a vcelku rôznorodá. Zaradiť muziku ku konkrétnemu metalovému žánru je takmer nemožné. V šesť minútovej skladbe nájdete prvky black, death metalu, či dokonca doomu metalu. Spočiatku mi dosť vadil použitý vokál, na jednej strane čistý, zrozumiteľný a bolestný zároveň, občas viac death/black metalový, ale pridáva skladbe na autentickosti, bez neho by to koniec koncov nebolo ono. Či chlapci plánujú vydať dosku mi známe nie je, ale isto bude stáť za vypočutie.

Gothic metalová banda so Sabinova GLOOM predstavila singel „Everything Ends“, ktorý je predzvesťou vydania chystanej dosky „Awaken“, ktorý uzrel svetlo sveta 8.apríla prostredníctvom vydavateľstva Slovak Metal Army.

Z Nitry pochádza death doomový projekt DISTANT SHAPES, za ktorým stoja muzikanti Igric a Svarthen známi minulou či súčasnou činnosťou v kapelách ako AEON WINDS, IGRIC. Zverejená skladba „Tam kde mŕtvi spia“ je plná zármutku, bolestných emócií, má naozaj skľúčujúcu atmosféru za čím stoja aj post-metalové prvky silne zakorenené v doom metalovej živnej pôde. Zverejnená skladba je predzvesťou chystanej debutovej dosky, ktorej sa dúfam dočkáme už čoskoro.

Ďalšiu novinku predstavili banskobystričania REALMS OF CHAOS hrajúci technický death metal. Skladba „Another Day, Another Skin“ je masívnym nákladom čistej energie a temnej death metalovej sily. Chlapci ukazujú, že sú nielen skvelými hudobníkmi, ale majú plno nápadov, ktoré verím zúročili na pripravovanej doske „The Seed“, ktorú už všetci netrpezlivo očakávame.

Z Banskej Bystrice pochádza aj black metalová formácia PORENUT, ktorá zverejnila pred samotným vydaním dosky „Postnihilera“ dve skladby – „Chata na brehu zeleného jazera….“ a „Postnihiler“. Krásny obal albumu, ktorý vyšiel 8.apríla pripravil Svjatogor a za vydaním dosky stojí opäť Waldemar so svojím vydavateľstvom Nomad Sky Diaries.

EPčka:

EP bratislavskej progresívnej formácie SYMBIOSIS s názvom „2017“ sme Vám predstavili aj na stránkach  Metalexpress.

Ďalší zaujímavý projekt z Bratislavy nesúci názov NEOBLIVION je hudobným dieťaťom gitaristu T.  z ďalšej originálnej bratislavskej formácie ONO. EPčko s názvom „The Ethics of the Herd​-​men“ je šťavnatou zmesou rôznych žánrov na pomedzí death metalu, grind coru s poriadnou dávkou elektronických prvkov od noisu až po industriál. Muzika je to poriadne nasratá, miestami chaotická, disharmonická, ale o to viac originálna a v našich končinách nezameniteľná.

Na strednom Slovensku sa nedávno sformovala nová black metalová formácia hovoriaca si SOLIPSISM. Tento rok páni v zoskupení Asterion (bicie), Naer (gitara, basa) a Diavliv (klávesy, vokály) vydávajú vôbec prvý hudobný materiál vo forme EPčka s názvom „Trhliny v (ne)skutočnosti“. Je zrejmé, že za obalom albumu aj tu stojí Svjatogor svojím nezameniteľným štýlom, no a o vydanie sa postaral rumunský label Sun&Moon Records.

Dlhohrajúce albumy:

Bratislavská progresívna partička VORTEX UNIT začiatkom roka (6.1.) vydala debutový album a nasledovníka jediného EP v ich diskografii. Doska s názvom  „The Bringer of Sun“ bola najskôr vydaná nezávisle kapelou, až sa jej nakoniec chopil Ďuro Haíň so svojím Slovak Metal Army. VORTEX UNIT miešajú black metal s death metalom, ale v podstatne modernom a netradičnom vyznení s hojne sa vyskytujúcimi ženskými vokálmi. Niektoré pasáže sú ako prototypom moderného technického death metalu, ktorý nepostráda melodickosť a na druhej srane sú tu epické pasáže black metalového razenia. Do toho pridané ženské vokály spolu so symfonickými prvkami znejú v takejto muzike naozaj originálne. Teda úprimne, ja ženské vokály v metale nevyhľadávam, naopak dosť sa im vyhýbam, takže VORTEX UNIT nemám v tomto smere s kým porovnávať. Muzika je to ale vskutku zaujímavá a verím, že sa jej na našom webe budeme venovať ešte podrobnejšie.

Ďalšia bratislavská formácia s debutovým albumom na konte je kapela LATE, ktorá svoj album „The One and I“ uviedla na scénu koncom januára (25.1.) a o tomto albume sme Vám viac informácií priniesli v tomto článku.

V hlavnom meste zostávame aj s nasledujúcou legendárnou kapelou na poli folkového black metalu, ORKRIST. Kapela sa minulý rok vrátila na scénu a svojich fanúšikov v tomto roku potešila novým materiálom vo forme plnohodnotnej dosky s názvom „Artifacts of Life“, ktorá vyšla 22.2. Krásny obal má na svedomí Ján Handzuš a jeho Dis-art design.

Dlhoočakávaný album bratislavskej formácie MALOKARPATAN s názvom „Krupinské Ohne“ vyšiel 27.marca vo vydavateľstve Invictus Productions a od toho okamihu žne len a len pozitívne ohlasy. Ich tretia doska v poradí a nasledovník pozitívne prijatého albumu „Nordkarpatenland“ hudobne nadväzuje na tento počin a reprezentuje niečo ako súčasnú ozvenu ďalekej minulosti. Keď sa započúvate do skladieb na tomto albume, musí Vám byť jasné, že každá jeho časť, intro, outro, gitarová pasáž, či medzihra sú dômyselne umiestnené a tvoria vskutku jedinečný celok. Páni sa netaja najväčšími vzormi, ktoré vo svojej muzike nasledujú. Metalová komunita ich škatuľkuje ako heavy/black metal, ale čo sa samotnej muziky týka, motajú sa okolo viacerých žánrov, no vždy vo svojej podstate budú patriť do black metalovej škatuľky. Neustále používajú prírodné obrazy a nahrávky oplývajú jedinečným zvukom, ktorý je nielen staroškolský, ale priam vyextrahovaný z hudobných ozvien z hlbokej jaskyne. A práve toto mu pridáva punc originality, je ako ozvenou z lesa a všetkých nás uchvacuje nevysvetliteľným čarom.

Čo sa nových albumov na slovenskej scéne týka, marec vyzerá byť mesiacom veľmi plodným. 27.Marca vyšiel aj nový album jednočlenného projektu MERGED IN ABYSS s názvon „Attristant“. Stojí za ním muzikant hovoriaci si Zeus, ktorý pôsobí tiež v prešovskej formácií IRIA (bicie). Tento projekt má na konte už dve EPčka a jeden plnohodnotný album z minulého roka. Hudobne tu ide znovu o black metal, možno s istými prvkami death metalu, ale zato poriadne depresívny, ťaživý, sklučujúci. Ja v tomto žánri príliš zbehlá nie som, ale niektoré pasáže mi pripomínajú Wrestov LEVIATHAN, ale to možno aj preto, že som ho nedávno dosť počúvala. Takže názor si už vytvorte sami. Má to hnusnú atmosféru!

Ružomberská kapela ATARAXIA tento rok vydala nasledovníka ich prvej rovnomennej dosky a ich nový album dostal meno „Pustovník“. Túto kapelu poznám vlastne vďaka Slovak Metal Army, keďže je to vôbec prvá nahrávka, ktorú Ďuro Haríň pod touto značkou vydal. Vtedy vznikol veľký rozruch, Ďuro sa vrátil na scénu a každý bol zrazu v pozore. Za Ataraxiu srdečne ďakujem SMA! Pre mňa je to akoby sme mali slovenský NASUM, či ROTTEN SOUND. Takýto death/grind so švédskym zvukom tu proste chýbal. Áno, máme tu Adactu, to je ale zas viac do crustu, Ataraxia je viac grindová aj keď tam stále cítiť tie hc/crust korene. „Pustovník“ znie mohutne, je temný ako aj samotná doba. Na túto dosku sa už čoskoro dôkladnejšie pozrieme aj prostredníctvom recenzie.

MYSTERIOUS ECLIPSE z Nového Mesta nad Váhom je súčasťou našej metalovej scény už vyše 20 rokov. Tohtoročný album „Iný svet“ je štvrtým plnohodnotným zásekom v ich diskografií a prináša poriadnu dávku energického blackened death metalu. O albume sme Vás už informovali na  našej stránke a čoskoro Vám prinesieme aj náš subjektívny názor prostredníctvom recenzie.

 

 

Avatar photo

Autor: Petra

Zdieľaj