Recenzia – REVEL IN FLESH – The Hour of the Avenger (War Anthem Records, 2019)

(©2019 Eva Nagler Photography)

Verím, že smrtiaca nemecká formácia REVEL IN FLESH nie je pre slovenského fanúšika úplnou neznámou. Súdiac podľa ich prvého vystúpenia na slovenskej pôde, minulé leto na festivale Gothoom, aspoň zopár stoviek metalových priaznivcov si u nás nepochybne získali. Zasväteným názov tejto kapely ihneď niečo evokuje (Revel in Flesh pochádza z dosky „Left Hand Path“ kapely Entombed). A keď k tomu ešte pridáte titul ich debutového albumu „Deathevokation“ (skladba z dema „Dismembered“ kapely Dismember), asi nepôjde o náhodu. REVEL IN FLESH už pri svojich počiatkoch vedeli, že ich muzika sa môže uberať len jedným smerom, smerom do minulosti, smerom do Švédska, do prehnitých kobiek, kde vznikol charakteristický zvuk škandinávskeho death metalu, ktorý po vyše 30 rokoch môžeme volať už len staro-školský. Aj keď pre mnohých je v súčasnosti old school death metal len nejakým prežitkom, ktorý mal dávno ležať pochovaný 6 stôp pod zemou, momentálne zažíva obrovský rozkvet. Už nie je tak špinavý a prehnitý, ale to je prirodzené, lebo kapely v súčasnosti síce nesú odkaz tohto nehynúceho žánru, avšak nie sú žiadnymi kopírkami a REVEL IN FLESH je toho jasným dôkazom!

Ich piata dlhohrajúca doska „The Hour of the Avenger“ vyšla na sklonku minulého roka a neviem ju prestať počúvať. Keď trošku viac nazriete na predošlé nahrávky, páni sú verní dvorným umelcom kapely čo sa týka obalu, za ktorým opäť stojí Juanjo Castellano a produkcie, o ktorú sa znovu postaral Dan Swanö. REVEL IN FLESH nenechávajú nič na náhodu, ide im o kvalitu prevedenia celej dosky a v tomto excelujú. Opätovná spolupráca s rovnakým producentom môže byť pre iné kapely brzdou, ale v ich prípade sa Swanö postaral o veľký posun. Keď porovnám novú dosku s niektorým starším materiálom, čo sa týka zvuku, je oveľa šťavnatejší a organickejší. Fanúšikovi old school death metalu sa jednoducho hneď rozbúcha srdce! Neviem, či to je tým, že tú dosku točím už tri mesiace, ale každá skladba má niečo osobité, každá skladba je hitom a viem si predstaviť, že ju kapela hráva naživo.

Hneď z kraja sa na Vás vyrúti zničujúca lavína v podobe titulnej skladby „The Hour of the Avenger“ a ani v priebehu ďalších minút si neoddýchnete. Z albumu sa dá len ťažko vypichnúť jeden moment, komplexe vzaté, celá doska je skvelá. Je rôznorodá a ani na moment nenudí, a to hlavne vďaka skvelej rytmike. Počas jednej skladby páni dokážu prestriedať punkový a deathový rytmus, až nakoniec skončia v totálne pomalej doomovej pasáži. Málokedy podobné nahrávky, ktoré nepostrádajú brutalitu, špinu a záhrobný sound označíte prívlastkom epické. Ale tento album epický JE! Keď sa započúvate do jednotlivých skladieb, vidíte za nimi príbeh, ožívajú a vy sa ocitáte uprostred zanikajúceho sveta. Všade prítomné zvyšky ľudských tiel, trosky horiacich budov, okolo vás je len špina, hnijúce mäso a popol. Neviem prečo, ale celkovo na mňa tento album pôsobí veľmi apokalypticky. Napríklad taká skladba „Sky burial“ je epicky žalostná, mám pri jej počúvaní pred sebou obraz horiacich nebies. A keďže milujem pomalé zadoomané pasáže, mám túto skladbu asi najradšej. Ako už býva u REVEL IN FLESH zvykom, aj na záver tohto albumu pripravili cover verziu jednej skladby. V tomto prípade ide o skladbu „Rock Out“ legendárnych MOTORHEAD. Opäť ju poňali svojsky a presne tak by mal cover znieť.

V REVEL IN FLESH sa zišli naozaj skvelí hudobníci. Maggnesson s Herrmannsgardom sa starajú o pohrebné melodické gitary evokujúce smrtiacu priam až apokalyptickú atmosféru, basák Gotzberg spolu s najnovším členom, bubeníkom Henrikssenom ženú celú mašinériu vpred pomocou zbesilej a pestrej rytmiky, a nakoniec tu máme originálny vokál v podaní majstra Hauberssona. Ralf je vďaka rôznym polohám svojho vokálu jedným z poznávacích znamení REVEL IN FLESH. Z albumu „The Hour of the Avenger“ je cítiť nielen obrovská porcia dobre vykonanej práce, ale aj obrovské nadšenie hudobníkov, ktorí majú dôvod byť hrdí na svoje albumové dieťa. Dali do neho všetko, svoje zahnívajúce srdce aj temnú dušu, je z neho cítiť, že death metalom žijú, že REVEL IN FLESH je ich druhou rodinou. A to je podľa mňa najdôležitejšie. Jeden z naj albumov minulého roka!

Hodnotenie: 9/10

REVEL IN FLESH onlajn:

https://www.facebook.com/Revel-in-Flesh-304228902958414/
https://revelinflesh.bandcamp.com/

„The Hour of the Avenger“ stream:

https://war-anthem-records.bandcamp.com/album/the-hour-of-the-avenger

Avatar photo

Autor: Petra

Zdieľaj