Progresívna kapela LATE z Bratislavy vydala svoj hudobný debut!

Na našej metalovej scéne to v súčasnosti poriadne žije, neustále sa tu objavujú nové kapely, staré kapely sa opäť zobúdzajú a držať krok s hudobným zoskupeniami nie je vôbec jednuduché. Bratislavská formácia LATE nie je síce na scéne úplným nováčikom, ale až tento rok chalani vydali debutovú dosku, ktorú pomenovali „The One and I“.

Pôvodne inštrumentálny progressive metalový projekt z Bratislavy založili v roku 2012 gitarista Patrik Kovár a bubeník Ján Hyža s myšlienkou priniesť niečo nové na slovenskú metalovú scénu. Vyznačuje sa najmä sofistikovanou kompozíciou – prelínaním konceptov a zmenami v rytmike, tempách či náladách.

Samotný projekt si tiež prešiel viacerými zmenami. Postupne sa k dvojici pripojil druhý gitarista Michal Žiak, basgitarista Martin „Vaco“ Vacula a kapela tak mohla začať tvoriť a nahrávať prvé demo nahrávky. Po asi dvojročnej pauze kedy sa členovia venovali vlastným projektom sa dali znovu dokopy a od roku 2016 sa po vystriedaní niekoľkých adeptov ustálil na poste speváka Lukáš „Puky“ Mikulský – tým sa definitívne ukončila kapitola inštrumentálnej tvorby.

Album „The One and I“, ktorý oficiálne vyšiel včera, 25.januára, bol nahrávaný v septembri 2019, v poľskom štúdiu Serakos, v ktorom už dlhé roky nahrávajú aj progoví velikáni Riverside. Kapela sama vníma album ako rozmanitý, mierne chaotický, no stále s dôrazom na melodické a chytľavé refrény.

Cover k albumu pochádza od umelca Jeffrey Thelin (@teyleen) a úzko súvisí s názvom albumu. Dominantné je na ňom písmeno I, alebo teda číslica 1, čo nadväzuje na texty, ktoré sú zväčša zamerané na spoznávanie seba ako jednotlivca a polemizujúce nad poslaním človeka ako takého. Jediný song, ktorý sa vymyká tejto tematike je práve singel „The Artificial and the Savior“, ktorý má viac menej príbehový (rock opera) charakter, so sci-fi tematikou, ktorá sa však ťažko dá zhrnúť v pár riadkoch.

Krst albumu bude prebiehať na druhom ročníku akcie PROGRASTINATE v bratislavskom Randal Clube, kde si LATE zahrá so skupinami Holotropic a Fish Basket. O spomínanom koncerte PROGRASTINATE sme Vás nedávno informovali, akcia sa bude konať 1. februára 2020.

LATE onlajn:

https://www.facebook.com/lateprogband/

https://www.instagram.com/lateprogband/

https://lateprogband.bandcamp.com/rel.

Avatar photo

Autor: Petra

Zdieľaj