REPORT – Netherlands Deathfest IV. – 3.-5.máj 2019 (Tilburg, Holandsko) – Deň druhý

Sobota patrila temným death metalovým spolkom (JUPITERIAN, KRYPTS, GRAVE MISMA), ale aj old schoolu (GRAVEYARD, UNLEASHED), či black metalu (CARPATHIAN FOREST, TORMENTOR, BETHLEHEM). Náš deň začal až koncertom Brazílčanov JUPITERIAN. Menší stejdž bol pre ich čiernu doom metalovú omšu ako stvorený. Priestorom sa šírila vôňa kadidla, hudobníci mali na sebe čierne rúcha a čiernou plachtou mali zakryté aj tváre. V plíživom tempe nás zadupávali do zeme funeralovými tónmi a kde-tu sa zjavila post-blacková, či skôr post-rocková gitarová pasáž, s ktorou sme sa preniesli do krajiny snov. No a zo snívania nás vzápätí vytrhlo totálne sludgové bahno. Opäť tá hypnotická atmosféra, ktorú spomeniem ešte pri niekoľkých vystúpeniach. Ale to je podľa mňa najdôležitejšie, keď vás hudba dokáže úplne pohltiť a preniesť presne tam, kde sa za jej tónov chcete ocitnúť. Deň sa len začal, ale toto intenzívne vystúpenie sa nám zapísalo veľmi hlboko. Na hlavnom stejdži sme si zašantili na Španielov GRAVEYARD. Švédsky štýl old school death metalu nám výsostne ulahodil, aj keď zvuk po prvý raz akosi pokrivkával. Bzučiace gitary vyludzovali škrípajúce melódie akoby sa pomaly otvárali hroby. Potom nasledovala klepačka a skelety umrlcov povyskakovali, a vrhli sa na nás. Presne takto má vyzerať old shool detah metal!

GRAVEYARD

Helsinská banda KRYPTS nás nenechala ani nachvíľu vydýchnuť a smrteľne zádumčivou atmosférou nás rozsekala podobne ako JUPITERIAN. V tomto prípade máme dočinenia s death/doom metalom silného kalibru. Striedanie klepačiek a pomalších atmosferických častí ani nachvíľu nestihne nudiť a hlboký záhrobný vokál šíri temnotu a skazu všade naokolo. Neviem ako to tí Fíni robia, ale z ich muziky ide vždy neúprosný chlad, podobne ako včera pri sete RIPPIKOULU. Festivalové ovzdušie sa razom zmenilo setom veselej českej gore partičky GUTALAX. Menšia sála bola totálne zaplnená, aj priestor na balkóne bol plný, takže sme ani nevideli, čo sa deje pod pódiom. Už po niekoľký krát sme tu stretli kamoša Ralfa, prišiel si ich šou pozrieť skôr z princípu a keď Mati začal krochkať, bolo mu fakt do popuku. Dúfam, že pochopil túto GUTALAX recesiu, hehe. PESTILENCE na hlavnom stejdži sme si náležite užili. Podobne ako pri včerajších CRYPTOPSY sa dá len skonštatovať, že Mameli a jeho rumunská mašinéria odviedli bezchybný koncert. Nič viac sa k tomu dodať nedá, bolo to presné ako hodinky!

PESTILENCE

Stará black metalová formácia z Nórska CARPATHIAN FOREST nepochybne potešila fanúšikov surového a starého čierneho kovu. My sme si hovorili popri ich sete, že fuu, to je riadny punk alebo že toto je hodne thrashová pasáž. Asi to tak má byť, ja nie som veľký fanúšik tohto žánru, ale keď si spomeniem na ten Nattefrostov vokál, tak je mi stále do smiechu, bez urážky.

Moja premiéra s kapelou UNLEASHED, ktorá patrí medzi elitu švédskeho old schoolu dopadla skvelo. Predviedli vynikajúci set. V tento deň som však bola natoľko pohltená temnými spolkami, že ma nič nedokázalo až natoľko uchvátiť. Ale potom prišlo na rad vystúpenie GRAVE MIASMA a znova som bola vo svojom živle. Nepríčetný spev s doznievajúcou ozvenou akoby vychádzal priamo zo záhrobia. Táto londýnska formácia hrá na rozdiel od KRYPTS pekelný blackened death metal. Žiadny chlad, ale spaľujúce plamene šíriace sa z pódia navodili naozaj okultnú, diabolskú až priepastne temnú atmosféru. Furt píšem o atmosfére, ale čo sa týka muzikantských schopností, nedá sa týmto kapelám takisto nič vytknúť. Večer pokračoval v sprievode maďarskej kultovej kapely TORMENTOR na čele s vokalistom Attilom Csiharom. A pokračovala pekelná atmosféra, z pódia sa valili spaľujúce ohne black metalových klepačiek s melodickými rockovými úletmi. Bol to zaujímavý set, veľmi pútavý, na to, že ich muziku nepoznám a podobnému black metalu veľmi neholdujem, TORMENOR boli obrovským prekvapením. No a vidieť Attilu a tie jeho strašidelné a vyšinuté grimasy vždy stojí za to.

Druhý festivalový večer zatvárali Nemci BETHLEHEM. Neviem prečo, ale mám túto kapelu zafixovanú ako veľmi divný black metal s elektronikou a s mužským klasickým vokálom. Takže keď sa na pódiu objavila vokalistka s blonďatým három až po kolená a spustila svoj black metalový žalospev bola som fakt prekvapená. Milo prekvapená! Speváčka Yvonne pochádzajúca z Poľska má vokál plný hnusu, jedu a zloby. Mnohí black metaloví speváci by jej ho mohli závidieť. Bol taký autentický, až strašidelný, zimomriavky mám ešte teraz. Keď sa na to pozerám spätne, v tento večer odohrali zväčša skladby z dosky „Bethlehem“, niečo aj z čerstvej novinky, ktorá vyjde iba o pár dní a čo sa týka starších skladieb, tie s Yvonniným vokálom zneli úplne inak. Ale keďže tvorbu BETHLEHEM do detailov nepoznám, jej spev mi tam totálne sedel. Porovnajte si napríklad emotívnu rockovú skladbu „Gestern starb ich schon heute“ ktorú máme zachytenú aj na videu nižšie, s pôvodným originálom. Vynikajúce! Ja sa normálne teším na ten nový album! Vyjde v piatok 17.mája u Prophecy Productions a bude niesť názov „Lebe Dich Leer“.

Videos made by ŠUHAJ

UNLEASHED

GRAVE MIASMA

BETHLEHEM

Avatar photo

Autor: Petra

Zdieľaj