REPORT – Ecclesia Diabolica Evropa 2019 – 12.1.2019, Forum Karlín, Praha

Keď sa niekde povie BEHEMOTH, strhne sa veľká vrava, všetci si začnú niečo potajme šepkať, poškuľovať po sebe, akoby šlo o niečo tajomné, možno zakliate, niečo, čo sa nevyslovuje. Áno, títo velikáni vyvolávajú nielen na poli extrémnej metalovej scény mnoho rozporuplných názorov, debát a ich ortodoxný fanúšikovia len ťažko dokážu stráviť súčasný hudobný progres tejto formácie. Ale mnoho ďalších priaznivcov si na svoju stranu pritiahli práve vďaka metalovým hitom, ktorých skladanie by si „Nergalovci“ mohli dať patentovať. Albumová novinka „I Loved You at Your Darkness“ prekračuje hranice metalovej hudby a rozšírenie fanúšikovskej základne je badateľné aj pri značných rozmeroch Forumu Karlín v Prahe, kde sa odohráva dnešný koncert BEHEMOTH. Ako špeciálnych hosťov si Poliaci prizvali švédskych velikánov melodického death metalu AT THE GATES a atmosférickú black metalovú formáciu WOLVES IN THE THRONE ROOM.

Večer otvárali black metaloví náladotvorci z amerického Washingtonu, WOLVES IN THE THRONE ROOM a za tú pol hodinu, ktorá im v rámci dnešného programu bola dožičená stihli odohrať len tri skladby. Minuloročný počin „Thrice Woven“ a nasledovník horšie prijatej čisto elektronickej dosky „Celestite“ ich vrátil späť do hry a dnešný večer bol venovaný práve najnovšiemu albumu. WOLVES IN THE THRONE ROOM tvoria veľmi komplexnú, atmosferickú a pomerne náročnú formu black metalu, ktorá úplne nezapadala ani do programu ani do obrovských rozmerov tohto priestoru. Ale verím, že sa tu ponevierala hŕstka fanúšikov podobných žánrov, ktorí dokážu porozumieť všetkým tým emóciám, spiritualite a magickému prepojeniu ich hudby s prírodou, so zemou, so samotným bytím. Aj napriek krátkemu setu, presne toto všetko z muziky Američanov priam sršalo. Temné a mrazivé black metalové úseky, kde bubeník klepal ako o život sa prelínali s doomovejšími magickými časťami, ktoré pôsobili lahodne a upokojujúco. Ako rozsiahly prázdny priestor, kde počuť len ticho, zvuky tečúcej vody a praskajúceho ohňa. Prírodné motívy sú v hudbe Američanom naozaj všadeprítomné. Zhustené gitarové plochy sprevádzané hypnotickými klávesmi a vokál ostrý a chladný ako kryštáliky ľadu sa zarezával hlboko pod kožu. Dokázala by som ich počúvať ďalšie dve hodiny a bola by som v úplnom tranze. Ale muselo by to byť v malom klube. No aj napriek tomu bol set  WOLVES IN THE THRONE ROOM pre mňa silným zážitkom. Síce ich hudbu nemám do detailov napočúvanú, dokážu zaujať, spôsobiť zimomriavky a vytvoriť naozaj jedinečnú atmosféru.

Ďalším špeciálnym hosťom dnešného večera boli švédske legendy Göteborgského death metalu, AT THE GATES. V sprievode intra z posledného albumového počinu „To Drink From the Night Itself“ a rovnomennej skladby rozohrali svoj set bez zbytočných rečí, svižne a v plnom nasadení. Rozpačitý bol jedine zvuk v prvej tretine ich setu, za čo samozrejme kapela nemôže, ale dosť to poznačilo celkový dojem z ich vystúpenia. Zhruba pri skladbe „Cold“ sa všetko stabilizovalo a konečne sa dostavil aj nejaký pocit radosti, že si môžem do sýtosti užiť obľúbenú skladbu z vynikajúceho albumu „Slaughter of the Soul“. Z tejto legendárnej dosky nemohla v setliste chýbať ani titulná skladba, no a ku koncu zazneli aj pecky „Blinded by Fear“, či „Suicide Nation“. Ďalej do minulosti sme sa však s AT THE GATES už nevybrali. Je mi jasné, že každá kapela chce žiť prítomnosťou a švédske kvinteto vydalo po svojom veľkolepom návrate na scénu už dva albumy, tak prečo nevenovať priestor im. Ale predsa len posledný album toho priestoru veľa nedostal. Okrem úvodu zaznela už len skvelá skladba „Daggers of Black Haze“. Tú keby nezahrali, tak sa asi obesím! Viac sa hralo s predchádzajúcej dosky „At War With Reality“ (6 skladieb!), ktorá je samozrejme tiež skvelá, len som proste očakávala niečo iné. Z toho zrejme pramení celé moje sklamanie setlistom. Namiesto toho mohli ešte zaradiť aspoň dve staršie veci ako napríklad „Kingdom Gone“, či „The Swarm“, ktoré ešte stále hrávajú. Moje subjektívne rozčarovanie však nemá nič spoločné s obrovským nasadením kapely, profesionalitou hudobníkov a neobyčajnou energiou, ktorej aj po toľkých rokoch majú na rozdávanie. Naozaj bolo vidieť, že si to všetci užívajú, že ako kapela patria k sebe a ja si hlavne veľmi cením, že vôbec stále hrajú a preto dúfam, že mi ich ďalší koncert prinesie viac potešenia ako dnes.

Ale aj tak sem dnes väčšina osadenstva prišla kvôli BEHEMOTHu, poľskej blackend death metalovej modle, ktorá búra hranice extrémneho metalu neustálou pracovitosťou, svojskou filozofiou a neskonalou oddanosťou metalovej muzike a kapele samotnej. Áno, všetci sme dnes večer čakali poriadnu šou – plamene, dym, masky a divadielko, ktoré by dotvorili atmosféru jedinečnej muziky poľských pekelníkov, a veru sme sa aj dočkali. Bolo to veľkolepé! Pred samotným začiatkom pódium zahaľovala polopriepustná čierna plachta, na ktorej sa začali zjavovať rôzne obrazy a prelínať so siluetami hudobníkov postupne obsadzujúcich svoje pozície na pódiu. Vizuálne veľmi zaujímavý nápad. Plachta bola vzápätí strhnutá a nezabudnuteľné vystúpenie bolo odštartované skladbou „Wolves of Siberia“ z aktuálneho albumu „I Loved You at Your Darkness“. Masa fanúšikov pred pódiom v tej chvíli ožila (ak nie ešte predtým), začala skandovať a tak to zostalo už počas celého 75 minútového setu. Inferno! Z pódia šiel neuveriteľný tlak, dokonca mám pocit, že zvuk bol pri hlavných protagonistoch večera akoby výraznejší a šťavnatejší oproti predchádzajúcemu setu. Výrazným znakom bola videoprojekcia v tvare trojuholníka, čo sa len tak nevidí, no a stenu za pódiom zdobili dva obrovské obrátené kríže. Čo sa týka vizuálu, dalo by sa toho ešte spomenúť veľa ako napríklad masky, či obskúrne pokrývky hlavy známe z ich videoklipov. Samozrejmosťou je originálny corpse paint, ktorý BEHEMOTH používajú od nepamäti a celkové zladenie všetkých hudobníkov. O profesionalite, zohratosti a kvalite tohto vystúpenia ani nemá zmysel písať, Nergal, Orion, Inferno a Seth doviedli živé vystúpenia k dokonalosti po všetkých stránkach. Malo to gule, miestami hypnotickú, inde zas diabolskú atmosféru a celému vystúpeniu niet jednoducho čo vytknúť.

Setlist nepochybne nájdete na webe, ale v krátkosti – priestor dostali nielen skladby z novej dosky, z ktorej odzneli ešte klipovky „Bartzabel“, „God=Dog“ a skladba inšpirujúca aj názov celého tohto turné „Ecclesia Diabolica Catholica“, ale aj z predchádzajúceho albumu „The Satanist“. Nevynechal sa ani už desať rokov starý počin „Evangelion“, ktorý bol pre mňa v podstate prvým stretnutím s poľskými pekelníkmi a tá prvá doska v človeku vždy najviac zarezonuje. Aj preto ma potešili práve skladby „Daimonos“, „Ov Fire and the Void“ a veľkolepá pecka „Lucifer“. Všetky doteraz menované skladby sú tak výrazné a jedinečné, no predsa sa ich podarilo v setliste usporiadať tak, že počas celého koncertu dostávalo osadenstvo umne vyrovnanú dávku metalovej muziky. Skladby obsahujúce pomalšie atmosferické časti boli prestriedané klepačkami zo starších albumov, ako napríklad „Decade of Therion“, „Slave Shall Serve“, či „Conquer All“.

Obscure promotion sú proste profíci a vďačíme im už za mnoho svelých a nezabudnuteľných akcií na Slovensku aj v Čechách. Aj keď dnes moja spokojnosť nebola naplnená až po okraj kvôli rozpačitému zvuku AT THE GATES, myslím si, že BEHEMOTH už nemohli predviesť lepšie šou. Je úžasné vidieť kapelu tak rásť, zlepšovať sa a pracovať na sebe. A myslím, že ešte stále nedosiahli svoje maximum. Máme sa na čo tešiť!

Za akreditácie ďakujeme OBSCURE PROMOTION

O fotky sa postarala MRTVOLKA

Avatar photo

Autor: Petra

Zdieľaj