Report – GRIND OVER EUROPE II_Randal klub, Bratislava – 23.apríl.2018

História sa opakuje a turné s názvom GRIND OVER EUROPE má po šiestich rokoch svoje druhé pokračovanie. Aj tentoraz sú hlavnými protagonistami EXHUMEDROTTEN SOUND a turné sa koná opäť počas jarných mesiacov. Tieto dve jedinečné metalové formácie spojili svoje sily s ospevovanou nemeckou kapelou IMPLORE, ktorá sa slovenskému publiku za posledné roky predstavila už niekoľkokrát. GRIND OVER EUROPE neobišlo Slovensko ani teraz a dokonca sa ho chopil ten istý organizátor ako aj v roku 2012. Cyprus a jeho RestOfNoise Production iba vymenil nitriansku Novú Pekáreň za bratislavský Randal club a keďže vtedy sa nás v Nitre zišlo vskutku požehnane, bol to naozaj nezabudnuteľný večer a vysokú účasť sme všetci očakávali aj tentoraz. A že sa história naozaj opakuje dokazuje aj slovenský support v podobe Košičanov KILLCHAIN, ktorí mali tú česť predskakovať na tomto turné aj v Pekárni.

Chvíľu pred začiatkom Randal vyzeral celkovo dosť prázdny, ani v časti s barom sa nepohybovalo veľa ľudí a Košičania KILLCHAIN zasa schytali úlohu otvárajúcej kapely, ktorá hrá len pre zopár jedincov pred pódiom. Počas ich setu som si ešte hovorila, že teraska vonku je plná a všetci sa sem nahrnú až na hlavné kapely, ale pravda žiaľ bola inde. KILLCHAIN aj napriek prázdnemu priestoru pred pódiom odohrali svoj set s veľkým nasadením, akurát na Gabiho otázky nemal často kto odpovedať, hehe. Zvuk nebol najlepší, ale ja mám pocit, že som už asi moc rozmaznaná. Do očí mi hneď udrel krátky zostrih gitaristu Stana, u ktorého som vždy bola zvyknutá na dlhé vlasy. Energický deathgrind, ktorým nás KILLCHAIN častovali asi pol hodinku by fakt privítal poriadny kotol pred pódiom. Umné gitarové vyhrávky, zaujímavé sóličká a dva vokály, ostrý corový Gabiho vokál a Stanov poriadne hutný growl boli poháňané skvelou hrou na bicích. Milujem, keď sa v kapele striedajú dvaja vokalisti a obaja majú viac hlasových polôh, je to dynamickejšie a pestrejšie. Nuž, KILLCHAIN nás očarili poriadnymi klepačkami, razantným tempom, škoda len, že posledný album Košičanov sa datuje do roku 2013 a chcelo by to nejaký nový materiál. No a dnes by to chcelo aj plnší klub, ale toto želanie nebolo vyslyšané ani počas nasledujúceho setu.

Nemci IMPLORE podpísali minulý rok s Century Media, prostredníctvom ktorých im v septembri vyšiel ďalší dlhohrajúci album s názvom „Subjugate“.  Dnešný program odštartovali práve skladbami z neho, ale celý set list neobišiel ani ich debut „Depopulation“ a EPčká „Black Knell“ a „Thanatos“. Títo chlapci sa proste neserú a aj napriek nízkej účasti dali do dnešného vystúpenia všetku svoju energiu. Na čele asi s päťdesiatym kilovým potetovaným Gabrielom za basou vytvorili v Randale poriadne peklo. Samozrejme tým myslím na pódiu, lebo publikum bolo stále nejaké mdlé. Obaja gitaristi tam nechali veškerú svoju silu, bubeník klepal ako o život a celkovo bolo evidentné, že kapela ide každým ďalším turné kvalitatívne hore. Už nehrávajú len v trojici a v súčasnosti s dvoma gitarami je toto crusto/death/grindové monštrum ešte mohutnejšie a silnejšie ako predtým. Popri crustových a grindových klepačkách s temných death metalovým puncom, ja milujem práve tie pomalé blackened sludgové pasáže, ktoré vás rozložia až do posledného atómu. K tomu ten špinavý chrastivý oldschoolový zvuk, občas motorheadovská vyhrávka, tam je zakorenený ich úspech! Ja som z ich vystúpenia nadmieru spokojná, mám už tri ich tričká a dúfam, že raz sa mi podarí kúpiť aj cedlo, lebo ani na tomto koncerte im už žiadne nezostali. No a pri sete IMPLORE som aj zabudla, že Randal má stále dostatok voľného priestoru pre fanúšikov.

A to bolo citeľné hlavne pri vystúpení ROTTEN SOUND. Koncert fínskych grind corových maniakov bez poriadneho kotla akoby postrádal jedného člena kapely. Dnešná nízka účasť zamrzí hlavne kvôli kapelám. My, zúčastnení môžeme byť radi, že sme nemuseli bojovať o svoj životný priestor s ďalšími osobami naokolo, ale z pohľadu kapiel z pódia to muselo byť žalostné. ROTTEN SOUND sú však taktiež profesionáli a ich štandardný výkon to vôbec neovplyvnilo. Opäť to bol neskutočný tlak. Ultrarýchle grindové klepačky sa striedali s crustovým tucaca rytmom, ale nechýbali ani pomalé sludgové pasáže. A do toho Keijov vokál ostrý ako britva, ktorá sa vám zarezáva v každej svojej polohe inak hlboko. Neuveriteľne rytmicky pestrý grind core, ktorý vás ani na okamih nemôže nudiť. No a vrcholom je švédske chrastítko, ktoré tvorí ich zvukové pozadie. Mňa tento sound asi nikdy neprestane baviť. Jediné, čo ma mrzí, či som mala uši nastražené akokoľvek dobre, tie Keijove žvásty medzi skladbami som nedokázala zmysluplne preložiť a pochopiť. Ale to je jediný mínusový bod. S ROTTEN SOUND je to prosto tak! Keď si ich už raz obľúbite, tak Vás len ťažko môžu sklamať. Od tej chvíle, čo som ich videla po prvý raz som vedela, že toto je presne to, čo rozhýbe moje kĺby, čo mi vyčarí úsmev na tvári a vždy ma nabije pozitívnou energiou, či chuťou rozbiť všetko naokolo. A dnes tomu nebolo inak!

Pri vystúpení hlavnej kapely večera už nikto neriešil, či je tu dosť ľudí na poriadny stage diving. Dokonca ani samotný EXHUMED si z toho nerobili ťažkú hlavu. Kalifornskí death metalisti sa hneď z kraja rozhodli v rámci svojho playlistu predstaviť minuloročný a stále aktuálny počin „Death Revenge“ hneď niekoľkými skladbami. DEATHovskými melódiami nasiaknuté tracky fungovali aj na živo úžasne, sú šťavnaté ako čerstvá krv a agresívne a jedovaté ako poriadne vydráždená kobra. Nový album sa Američanom nadmieru vydaril. A ich súhra na pódiu bola úžasná, neuveriteľne si celé svoje vystúpenie užívali. Matt Harvey je hudobný suverén, akoby sa narodil s gitarou v ruke a rovno na pódiu. Ku koreňom ich tvorby sme sa vybrali hneď po predstavení nového materiálu prostredníctvom skladieb „Necromaniac“ a „Limb from Limb“. Druhú menovanú symbolicky uviedla už obligátna postava „vraha s motorovou pílou“, ktorý sa počas setu na pódiu mihol ešte niekoľkokrát. Mŕtvolne zapáchajúci death metal s poriadnou dávkou thrash metalu je v rukách EXHUMED osobitou poctou starej školy. Vlastne čo to trepem, oni sú tá stará škola. Ale hudobne, nápadmi aj zvukom idú stále dopredu, sú technickejší a skladby sú zaujímavé, chytľavé a majú nevídanú schopnosť zavŕtať sa poslucháčovi hlboko do hlavy. A čo ich prejav robí ešte dokonalejším je prítomnosť dvoch vokálov, Mattov štipľavý vysoký brechot je podporený ponurým patologickým growlom bass gitaristu Sewagea. Skvelá práca s publikom je len ďalším pozitívom charizmatického vokalistu. Na požiadanie po jeho skríknutí slova „DEATH“ celý Randal opakovane kričal „METAL“. Ani tá hŕstka osadenstva nenechala kapelu v štichu, bolo vidieť, že sa všetci bavia, že sú spokojní a s radosťou odpovedajú na každú Mattovu výzvu. A prišlo aj na prídavky, takže dnešný koncert gore death metalistov EXHUMED z nášho pohľadu dopadol vynikajúco.

Za akreditácie ďakujeme Cyprusovi a RestOfNoise Prod.

O fotky sa postarala Mrtvolka

Avatar photo

Autor: Petra

Zdieľaj