APRIL WEEPS pokrstia nový album „Comma“ v sprievode hostí ADOR DORATH a MATER MONSTIFERA

Po 5 rokoch od vydania úspešného debutového albumu „Outer Calm, Pain Within“ prichádzajú atmosférickí metalisti APRIL WEEPS z Dunajskej Stredy s novým albumom „Comma“, ktorý vychádza 27.4.2018. Album samotný predstavuje pozvánku do sveta stojaceho mimo poznanú realitu, mimo rutinu a každodenný zhon, ako pozvánku k nádychu a zastaveniu sa. Paradoxom je, že pri tomto „vykročení z reality“ a napojení sa na vnútorný svet jednotlivca sa človek ocitá v tej skutočnej pravej podstate bytia – stretáva sa s pocitmi smútku, hnevu, prekvapenia, strachu, radosti možno až hnusu. Hudobnou bohatosťou a témami zachytenými v textoch sa kapela snaží priblížiť plejáde pocitov, ktoré sa schovávajú v každom z nich. V piesňach dostávajú priestor a formu ich kreatívne energie, ale aj ventilované afekty alebo prácne vytvorené a pospájané melódie, pasáže. Tematicky sa dotýkajú situácií, ktoré priniesol sám život. Samotný proces tvorby kopíroval rôznorodosť jeho obsahu – nechýbalo nadšenie sprevádzajúce začiatky tvorby nových piesní, radosť z prvého hrania vytvorenej skladby v skúšobni alebo prvé vypočutia hotového materiálu sprevádzané miernou hrdosťou, ale aj frustrácia z nespokojnosti, nepochopenia, vnútorné alebo otvorené konflikty, miestami vedúce ku kompromisu, vyčerpanosť z dlhodobého úsilia, rezignácia. Aj toto je realita procesu tvorby kapely, kde sa stretávajú silné osobnosti so špecifickými postojmi a názormi na svet. Hnacou silou pevnejšou ako najsilnejšie lepidlo je práve kapela samotná a spoločný výtvor, spoločný zážitok týchto siedmych individualít, ktoré sa čarovným spôsobom počas hrania pretavujú v jednotu s názvom APRIL WEEPS. A o tom je tento album, o autentickom bytí s tým, čo je tu a teraz.
http://www.aprilweeps.com
https://www.facebook.com/AprilWeeps/
https://aprilweeps.bandcamp.com/

Album „Comma“ sa kapela chystá odprezentovať v rámci nadchádzajúceho česko-slovenského turné s názvom „Breaking the Sentence“, ktoré prebehne v máji a na Slovensku ju možno zastihnúť v týchto dátumoch a mestách:

18.5.2018 – Bratislava, Randal Club – krst CD (Ignea, Arch of Hell, Mater Monstifera, Ador Dorath)
25.5.2018 – Banská Bystrica, Klub 77 (Peorth, Morna, Arch of Hell)
26.5.2018 – Poprad, Zanzibar (Peorth, Morna, Arch of Hell)

Tak ako je už u APRIL WEEPS zvykom, očakávajte energické a dravé vystúpenie plné atmosféry, zasnenosti a agresie.

Pár slov o špeciálnych hosťoch „Breaking the Sentence Tour 2018“:

ADOR DORATH (CZ), Symphonic electro black metal
Predstavovať týchto ostrieľancov v našich končinách asi nemá veľký význam. ADOR DORATH pôsobia na scéne už od roku 1999, majú na konte 4 plnohodnotné albumy, ktoré si odniesli aj niekoľko lokálne významných hudobných ocenení. Kapela vo svojej hudbe veľmi osobito kombinuje agresivitu black metalu s elektronickými vsuvkami a občasnými ženskými vokálmi. Ako keby toho extrému nebolo málo, po veľmi vydarenom poslednom albume z roku 2014 s názvom „The Very Essence of Fire“ sa ADOR DORATH rozhodli vydať ešte tvrdšou cestou bez využitia ženských vokálov. Uvedené dokazujú aj nedávno vydaným videosinglom k skladbe „Outspoken“, ktorá po malej personálnej zmene na poste bubeníka nekompromisne valcuje všetko, čo jej príde do cesty.
http://www.adordorath.com/
https://www.facebook.com/bandadordorath/

MATER MONSTIFERA (CZ), Atmospheric black/death metal
Táto juhočeská úderka pôsobí na scéne už 18ty rok a má na svojom konte 3 plnohodnotné CD. Bez pochýb môžeme napísať, že MATER MONSTIFERA patrí k tradičnému inventáru českej tvrdej metalovej scény. Ich aktuálny počin s názvom „Vězení bizarních bohů“ vyšiel v polovici minulého roku ako súčasť hudobného magazínu PAŘÁT a stále získava kladné ohlasy zo strany fanúšikov, ako aj zo strany hudobných kritikov. Tvorbu týchto juhočechov možno charakterizovať ako atmosférický black/death metal výlučne s českými textami a poriadnou dávkou podmanivých melódií, ktoré sa Vám zaručene zaryjú pod kožu. Pokiaľ máte radi rezavé riffy, košaté melódie a chytľavú rytmiku, rozhodne by ste si nemali ich energickú show nechať ujsť!
http://www.matermonstifera.cz/
https://www.facebook.com/www.matermonstifera.cz/

ARCH OF HELL (CZ), Symphonic melodic death metal
Táto sedemčlenná banda pekelníkov z Brna nie je na českej scéne žiadnym nováčikom. Kedysi štýlovo označovaná ako symfonický metal s občasným prvkami death metalu sa v novej tvorbe posúva bližšie k modernému metalu s prvkami metalcore, melodického death a black metalu, avšak stále s prívlastkom „symfonický“. Dôraz je kladený hlavne na tvrdé gitarové riffy a výrazné klávesové melódie, to všetko dotvárané vokálnymi linkami v podobe hutného growlu/screamu a čistého ženského spevu. Ich diskografia obsahuje 2 počiny – album „One Day“ z roku 2009, ktorý sa minulý rok dočkal re-edície pod hlavičkou MetalGate Records a album „Freakshow“ z roku 2016. Kto ich ešte naživo nevidel, má sa rozhodne na čo tešiť, pretože ich vystúpenia sú natoľko energické, že nenechajú žiadneho poslucháča len tak v kľude postávať.
http://www.archofhell.com
https://archofhell.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/archofhellofficial/

IGNEA (UA), Modern metal
Táto mladá ukrajinská kapela funguje od roku 2015, avšak za svoju krátku históriu stihla verejnosti potvrdiť, že o nej budeme ešte veľa počuť! Hudobne ide o dômyselný mix symfonického, progresívneho a moderného metalu s výraznými orientálnymi prvkami a taktiež filmovej hudby. Kapela ma síce na konte len debutový album z roku 2017 s názvom „The Sign of Faith“, avšak vďaka svojej húževnatosti si už stihla zahrať aj pred takým gigantom, akým je ORPHANED LAND. V roku svojho vzniku sa kapele podarilo nahrať video so symfonickým orchestrom, ktoré ju katapultovalo do popredných priečok v rámci tamojšej metalovej scény a k dnešnému dňu má toto video takmer 3 a pol milióna zhliadnutí. V máji tohto roku sa kapela vydáva na svoje prvé turné po boku kapiel ILLDISPOSED, SHADE EMPIRE a SOULLINE.
https://ignea.band/
https://www.facebook.com/ignea.band/

PEORTH, Melodic death metal
Silnú zostavu turné dopĺňajú zástupcovia melodického death metalu PEORTH z Vrábel, ktorí pôsobia na scéne už úctyhodných 16 rokov. Tí budú prezentovať nový nahraný materiál, ktorý by mal uzrieť svetla sveta už čoskoro, no priestor by mali dostať aj skladby z posledného albumu „Escape To Prison” vydaného pod slovenským labelom Gothoom Productions. Kto mal možnosť vidieť kapelu naživo, vie, že dominantou ich produkcie nie je iba cit pre melodiku, ale aj patričná dávka energie. Spolu s hlbokým growlingom doplneným o ďalšie 2 vokály sú tak zoskupením, ktoré sa určite oplatí zhliadnuť naživo.
https://www.facebook.com/peorthsvk/

MORNA, Progressive melodic death metal
Táto mladá kapelka z Novej Dubnice, hrajúca hlavne pre náročnejších metalových poslucháčov, má na konte 2 albumy – „A Tale of Woe“ z roku 2013 a „Nuisance“ z roku 2015. Debutovým albumom, kde sa umným spôsobom spája melodický death metal, progresívny metal a atmosférické časti v podobe akustických gitár, si kapela vydobyla čestné miesto na tunajšej scéne. Niet divu, že nasledovali ďalšie úspechy – album „Nuisance“ sa stal Hard&Heavy nahrávkou roku 2015 v rámci hudobnej ankety Radio Head Awards a minulý rok si MORNA zahrala na gigantickom metalovom festivale Wacken Open Air v rámci súťaže kapiel Wacken Metal Battle Slovakia. Kapela momentálne nahráva nové skladby, ostáva len dúfať, že nám niektorá z nich odznie aj na tomto tour!
https://morna.sk/
https://morna.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Mornaband/

Zdroj: Tlačová správa

Avatar photo

Autor: Petra

Zdieľaj