KORENE SLOVENSKÉHO PODZEMIA I. – MENTALITY

Ako už názov tejto rubriky napovedá, budem sa v nej venovať skupinám, ktoré úspešne písali históriu nášho undergroundu. Áno, dovolím si ešte použiť toto slovo, ktoré už dnes nemá žiaden význam. Naša scéna prežila svoj prvý boom v 90tych rokoch minulého storočia, kedy vo väčšej miere neexistovalo niečo ako internet. Všetko išlo cez klasickú poštu a keď sa chcel človek dozvedieť niečo viac o svojej obľúbenej skupine, tak musel čítať tlačené ziny či magazíny. Všetko malo svoje pre a proti. Slovensko bolo považované prevažne za krajinu death metalu a „zubatá“ veru ovplyvnila množstvo metalových poslucháčov, z ktorých sa časom stali hudobníci. Preto bolo pre mňa veľmi ťažké rozhodnúť, ktorou skupinou začnem. Moja voľba padla intuitívne na martinskú formáciu MENTALITY, ktorá vlastne nikdy nestihla vydať materiál na striebornom kotúčiku. Skupina ale aj napriek tomu zostala zarytá nielen v mojej pamäti. Za svoj originálne pojatý death/grindový masaker si aj dnes zaslúži uznanie! Vitajte v mojom archíve spomienok….  

Skupina MENTALITY  bola založená na prelome rokov 1994 a1995 troma členmi Miro Kopas (gitara), Paťo Jantošík (gitara) a Rasťo Petrovič (bicie). Neskôr sa pridáva basgitarista Vlado Jarkovský a o vokály sa stará Vlado Carvaga. Posledný člen sa k skupine pridáva Braňo, ktorý hrá na klávesy.  „Na začiatku mal skoro každý svoju kapelu, ale zmieňovať sa o nich by bolo úplne zbytočné (ani jedna nemala nič spoločné s MENTALITY). Hrali sme iné štýly a keďže ani jeden nebol tvrdý, tak sme sa rozhodli práve pre takýto druh  a vznikol z toho tento chaos. Máme veľa iných projektov a vytvorili sme rôzne psychadelické nahrávky. Väčšinou ide o také kľudnejšie projekty“,  hovorili svojho času samotní členovia.

Na začiatku roka 1996 je nahratá prvá štúdiová nahrávka „The Inexperienced Butcher“ v štúdiu EXPONENT v Hlohovci. Chodili na ňu ohlasy v duchu: “Od začiatku do konca do vás rúbe brutálna muzika s brutálnym vokálom a škrekmi, dopĺňaná klávesmi. Musím však podotknúť, že mi to sem – tam pripadá, ako nejaký chaos. Ináč sú tu skvelé sóla a taktiež zvuk je perfektný.“ (DEWIL zine  č.3). Demo obsahovalo sedem skladieb v dĺžke 20 minút. Neskôr bolo ohodnotené ako demo roka 1996 v časopise METAL HAMMER na Slovensku.

 To bola len slabá predzvesť toho čo malo prísť. V lete 1997 sa skupina púšťa do ďalšej štúdiovej nahrávky „Teonanacatl“ ,tiež v štúdiu EXPONENT, ktoré bolo v tej dobe „továrňou na smrť“. Nahrávka obsahuje osem skladieb s dĺžkou 40 minút. Neskôr bola vydaná ako MC u IMMORTAL SOULS PRODUCTIONS. A ako si na vtedajšiu  originálnu tvorbu spomína samotná kapela? „O odlíšenie nám ani tak moc nešlo, len sme chceli tvrdú hudbu obohatiť o nejaké melodické vsuvky a tým pádom ju aj trocha oživiť. Osobne dávame skôr prednosť experimentálnym štýlom ako klasickému death metalu“. MENTALITY sa nebáli aj experimentov a tak do svojho death/grindového chlievika zakomponovali klávesy: “Klávesov je v každej piesni odlišné množstvo, takže či je ich tam viac, ako na prvom deme, necháme na posúdenie poslucháčom. Inšpiráciu zbierame z prírody a z jej plodov. Sú to napríklad huby. Ak si aj ty niekedy skúšal nájsť inšpiráciu práve tam, tak snáď ani nemusím vysvetľovať, odkiaľ prichádzajú tie nápady a nálady.“

MENTALITY boli originálni, aj čo sa týka textovej náplne albumu: „Myslím, že zaoberať sa patológiou a súdnym lekárstvom je úplne zbytočné. Rád by som videl, či by sa ľudia zaoberajúci sa týmito témami pozerali, ako ich kamaráta, kamarátku, či psa rozseká kombajn na kašu. A či by sa slastne pohrávali s navôkol rozhádzanými vnútornosťami, ako o tom spievajú. Na svete sú aj krajšie veci ako smrť, bolesť a myslím si, že nikto nie je taký sprostý, aby dával prednosť tomu, čo spôsobuje negatívne zážitky. Všade je dosť nespravodlivosti, s ktorou sa dá aj niečo urobiť, na rozdiel od predchádzajúcej témy. Ešte raz zopakujem, že nám nejde o odlíšenie sa, ale o to ukázať ľuďom, že death metal nemusí byť len proti Ježišovi, kresťanstvu a iným náboženstvám. Z toho vyplýva, že ak sa nás snaží niekto zaradiť, nikdy sa mu to na 100 percent nepodarí. Hráme iba svoju hudbu“.

Dnešným fanúšikom, či skupinám sa môže zdať neuveriteľné, aké problémy mávali skupiny, keď chceli koncertovať: “To, že nemôžeme robiť výmenné akcie nie je naša chyba. Keby si žil tu v Martine, zistil by si, že to nie je také ľahké. Je tu síce navyše kopu pseudo metalistov, ktorí ani takúto hudbu nepočúvajú. Prvý koncert sme hrali v Ľubochni a spomínam na to aj napriek biednemu aparátu, dosť labilnému pódiu a počtu ľudí veľmi kladne.“

A ako materiál „Theonanacatl“ prijala svojho času hudobná kritika? Tu vám prinášam zopár výňatkov z recenzií:

„Všetci najskôr musíte počuť tie disharmonické a psycho riffy, pri ktorých máte chuť si niekde hodiť slučku. Keď si myslíte, že horšie už nemôže byť, pridajú sa hypnotické klávesy a vy si vypisujete prihlášku do psychiatrickej liečebne. Myslím, že toto MC sa viac ako vydarilo!

MORTAL zine č.7

„Skvostný materiál!MENTALITY si naďalej razia cestu svojim novátorským modelom death/grindu, s ktorým vyrukovali už pri svojej prvotine“The Inexperied Butcher“. Jadro hudby tvoria tvrdé a hodne agresívne, neotrepané gitarové riffy a požehnané množstvo neštandartných zmien“.

MUSIC SCENE zine č. 10/1997

„Je udivujúce, akú skvostnú nahrávku sa  podarilo členom MENTALITY nahrať. klávesy sú tento krát využité vo väčšej miere ako na deme „T Inexperienced…“, ale treba dodať, že hudbe vôbec neuberajú na tvrdosti. Skladby majú veľmi technický základ a aj keď sa veľmi dobre počúvajú, je s nich badať totálnu vyspelosť a zručnosť hudobníkov“.

FLOATING DEEP zine č. 2

„Předem chci upozornit, že nejsem vyhledávač grindu…Ale tohle je super!!! Death-grind s klávesama…to se tak často nesliší. kombinace chorobných vokálu, smrtelných bicích, „hutných“ kytar a právě kláves je naprosto šílenááá!!! Tohle je skutočná schizofrenie! Navíc se každou chviličku mění rytmus a rychlost, najdete zde spusty zasekávaček… prostě tohle je muzika jen pro silné osobnosti. To je hruuuza… jsem na dne… po dvou posleších uvažuji o návštěvě psychiatra!

CASSIOPEIA zine č. 1

Materiál obsahuje naozaj  výborne zvládnutý atmospheric grind/death, občas úspešne brúsiaci v industriálnom teritóriu. Brutálnej hudbe s vokálmi á la BRUTAL TRUTH dodávajú hororový feeling klávesy, použité ako rovnocenný nástroj. Ak niekto tvrdí, že v extrémnej hudbe sa nedá prísť s ničím nápaditým a originálnym, po vypočutí nahrávky MENTALITY môže zaliezť pod čiernu zem a šíriť demagógiu tam. Tu by mohli fakt od závisti zozelenieť aj kapely spoza hraníc.

METAL HAMMER CS č. 34/1997

Demon

Autor: admin

Zdieľaj