Rozhovor – Jožo Kováč – „Projekt Falusoid je príkladom toho, že niekde vnútri mňa zúri aj disco šelma, či temná strana Dušana Grúňa“.

Kominárstvo Vymetal

Po Veľkonočných sviatkoch prichádza ďalšie pokračovanie rozhovorov s hudobníkmi, ktorí majú viac ako jednu kapelu. Tentokrát sme sa zastavili na východe Slovenska, v Revúcej, odkiaľ pochádza Jožko Kováč. Mnohí ho možno poznáte z kapiel ako Bloody Redemption, Pseudosapiens, Pyopoesy, alebo veselý projekt Falusoid. Týmto Jožovi ďakujem za rozhovor a ak ešte nemáte čistý komín, môžete sa po tomto rozhovore rovno objednať v kominárstve Vymetal.

V ktorej kapele si začal a kedy prišiel zlom, keď si si povedal, že sa z poslucháča premeníš na hudobníka? Hráš v tejto skupine dodnes, alebo to je už len história?
Moje prvé skutočné kapely boli Excrement a Virtual Voyage a vznikli cca v roku 1998 a už nefungujú. Ako hudobník som sa ale začal prejavovať oveľa skôr, keď som už ako malý bral do ruky všetko, čo bolo doma a robilo nejaký zvuk. Hrnce, harmonika, gitara, vysávač… Na kazeťák som si nahrával prvé demá pod názvom Kompost. Nahrávky sa žiaľ nezachovali, ale obal ešte niekde mám.

V koľkých kapelách momentálne pôsobíš? Aký štýl v nich hráš?
Momentálne ako gitarista a spevák pôsobím v dvoch kapelách (Bloody Redemption – death metal a Pseudosapiens – melodický metal). Ako spevák pôsobím tiež v návratovej zostave Pyopoesy, s ktorou nás čaká tento rok malé turné. Za spomenutie určite stojí aj môj elektro porno disco projekt Falusoid.

Bloody Redemption

Koľko máš doma nástrojov a ktorý je tvoj primárny nástroj? Stalo sa ti, že si začal hrať napr. na bicie, ale nakoniec sa tvojim primárnym nástrojom stala gitara?
Doma mám 5 elektrických a 3 akustické gitary, z čoho vyplýva, že to je aj môj primárny nástroj. Bolo ale obdobie, keď som sa od roku 2003 venoval bicím v hardcore punkovej kapele – Na smiech. Fungovali sme pestrých 10 rokov. Taktiež mám aj kajon, ktorý občas oprášim s Revúckym jazzovým triom Jazzin Mood.

Máš doma/v skúšobni ešte svoj prvý nástroj? Aká je to značka a aká sa k nemu viaže história?
Môj prvý nástroj bola gitara Jolana Iris, ktorú som kúpil od spolužiakovho otca. Zapojená cez walkman do bedne od pracieho prášku, za doprovodu hrncov a vedier, robila v domácnosti slušné peklo :). Predal som ju, keď som naškrabával peniaze na lepšiu gitaru. Tou bola krásna, červená Syrinx, ktorú mám dodnes a sprevádzala ma krásnymi metalovými začiatkami.

Pseudosapiens

Máš backround aj na ZUŠ alebo si samouk? Mal si v minulosti aj nejakého mentora, alebo učiteľa?
Bol som samouk, ale rodičia mali k hudbe blízko, tak som asi čo-to podedil. Taktiež som niečo odkukal od starších kamošov, s ktorými sme trávili veľa času v lete pred domom, na chatách či skúšobniach.

Ktorá postava zo sveta hudby je tvojim vzorom/inšpiráciou? Chcel by si niekedy dosiahnuť jeho úroveň?
Mojím vzorom bol každý muzikant, ktorého poster som mal v izbe na stene, ale aj starší chalani, ktorí už v Revúcej mali kapely.
Zo svetových mien je ťažké vybrať jedno, tak spomeniem napr. Dan Swanö, Necrocock, Jimi Hendrix, Chuck Schuldiner, Mille Petrozza…Každý muzikant chce dosiahnuť isté méty, ale čím som starší, som aj spokojnejší a na veci príliš netlačím. Uvedomujem si, že je všetko tak, ako má byť.

Máš čas popri hudbe aj na iné aktivity? Čo robíš, keď práve necvičíš na nástroj/e, alebo nekoncertuješ? Máš priestor aj na nejaké ďalšie záľuby?
Všetky moje hlavné aktivity sa točia okolo hudby a podnikania (kominárstvo). Dokonca dvakrát do týždňa chodím do ZUŠ vyučovať bicie nástroje, čiže občas mám hlavu ako demižón a hudby mám po krk :). Keď nie som na festivale alebo koncerte, tak rád vyjdem so psom do prírody, alebo niekam s kamošmi na chatu, či v lete k vode. Musím spomenúť aj priateľa Alkohola, ktorý mnohé z týchto aktivít sprevádza a občas som aj rád, keď sa povadíme :). Tiež nepohrdnem dobrým filmom, alebo knihou, či príjemnou intímnou chvíľou.

Pyopoesy

Ako sa ti formoval hudobný vkus počas rokov pôsobenia v rôznych kapelách? Si otvorený vyskúšať projekty aj mimo svojho hlavného záberu?
Musím priznať, že už nie som ten ortodoxný zarytý metalista, čo nadával na inú hudbu a môj hudobný záber sa značne rozšíril. Punkové obdobie na mne určite zanechalo veľkú stopu, ale aj dávne hudobné korene z detstva (Pink Floyd, Jimi Hendrix, Lojzo, Ljupka, Jan Ambróz) sa podpísalo na mojom hudobnom vkuse. Projekt Falusoid je príkladom toho, že niekde vnútri mňa zúri aj disco šelma, či temná strana Dušana Grúňa :).

Ako si organizuješ svoj čas s jednotlivými kapelami? Skús nám trochu priblížiť svoj týždeň a prípravu na koncerty?
Na organizovanie hudobných aktivít mi slúži kalendár v telefóne. Obsadené termíny jednoducho platia a kvôli tomu musím s ťažkým srdcom niektoré akcie odmietnuť. Pribúdajú mi tam tiež súkromné akcie a narodeninové párty s Falusoid. S každou mojou kapelou sa snažíme cvičiť aspoň raz do týždňa. Koncertný program s Pyopoesy začíname cvičiť niekoľko mesiacov pred prvým vystúpením.

Falusoid

Kde a s ktorou kapelou ťa budeme môcť vidieť na pódiu najbližšie?
Keďže v máji plánujem dovolenku, hudobné aktivity pôjdu bokom. Do leta sa ale vidíme tu:
6.4. zaspievam ako Falusoid pre Snowboardistov v Jasnej, 28.4. Bloody Redemption v Nitre, 25.5. Bloody Redemption a Falusoid v Prahe a 30.6. zahráme s Bloody Redemption na veľkom festivale Rock pod kameňom v Snine. Asi najviac nabitú mám jeseň, kedy začína aj mini turné s Pyopoesy.
Ale o všetkom sa dozviete včas.

Kontakty:
https://www.facebook.com/pseudosapiens.metal
https://www.facebook.com/bloodyredemptionRA
https://www.facebook.com/pyopoesy
https://www.facebook.com/profile.php?id=100066981930986
https://www.facebook.com/KominarstvoVymetal

Fotografie pochádzajú z FB profilov kapiel

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj