Rozhovor – Hrob – „Tá renesancia kaziet už pár rokov trvá, viedlo to až k tomu že niektorí výrobcovia elektroniky na to zareagovali a začali po približne dvoch dekádach opäť vyrábať kazetové magneťáky.“.

Prednedávnom sa na scéne objavilo nové zoskupenie s názvom HROB. Keďže ešte o nich veľa nevieme, vznikol tento rozhovor s gitaristom/vokalistom Michalom a basgitaristom Vranom. Hoci to chvíľu trvalo, som rada, že nakoniec predsa len vznikol a ďakujem chalanom za odpovede. Takže spoznajte spolu s nami HROB :)!

Kedy vznikol Hrob a prečo ste sa rozhodli založiť túto kapelu? Kto sú členovia Hrob a aký štýl hráte? Kto prvý prišiel s nápadom založiť novú kapelu? Nebol to zo začiatku len projekt?
Michal: S nápadom som prišiel ja niekedy koncom roku 2021. Založili sme ho spolu s Kikom (Gitara) ako Death/Doomový side project popri Kruduse. Po vydaní nášho dema začal vzrastať záujem o živé hranie tak sme začali fungovať ako regulárna kapela. Čo sa týka členov, momentálne v kapele okrem mňa (Gitara/Vokály) pôsobí tiež Kiko (gitara), Vrana (Basgitara) a Maťo (Bicie).

Váš názov je jednoduchý – Hrob. Na čo všetko odkazuje? Je názov aj hlbším vyjadrením alebo len zbytočne hľadám rôzne dvojzmysly?
Michal: Žiadny hlboký význam tam nie je. Názov našej kapely v jednoduchosti vystihuje temnú cintorínovo ladenú hudbu ktorú hráme. Hlavne je jednoduchý a ľahko zapamätateľný.

Minulý rok ste vyšli na „trh“ rovno s prvým demom. Obsahuje len tri skladby a intro a vyšiel fyzicky len na kazete. Vypočuť sa však dá aj na Bandcampe. Prečo ste sa rozhodli pre takýto formát? Prichádzajú kazety opäť do módy?
Vrana: Kazeta je tradičný formát pre demonahrávku. Ostatní z kapely mali v tomto tiež jasno keď sme to spolu prvý raz preberali. Je zároveň aj praktická – zmestí sa do vrecka a aj keď obal moc priestoru neposkytuje, na základné informácie to stačí. Tá renesancia kaziet už pár rokov trvá, viedlo to až k tomu že niektorí výrobcovia elektroniky na to zareagovali a začali po približne dvoch dekádach opäť vyrábať kazetové magneťáky. Dokonca aj CDčkám klesli predaje a momentálne vedú v predajnosti fyzických nosičov vinyly a práve kazety.

Na to, že ste relatívne nová kapela, odohrali ste už niekoľko koncertov na domácej pôde. Aké boli zatiaľ na vás ohlasy? Odohrali ste len skladby z dema alebo ste mali nachystané aj ďalšie, ktoré ešte neboli zverejnené?
Vrana: Zatiaľ sme odohrali tri koncerty v Bratislave, jeden v Poprade a jeden vo Viedni. Tu v BA na nás prišli ľudia s ktorými sa dlhé roky poznáme, čiže ohlasy boli takmer len pozitívne. Kamoši Ti málokedy povedia že si hral nahovno, haha. Vo Viedni bola tiež dobrá odozva, aj keď Rakušáci sa málokedy idú v kotli pretrhnúť, to je známa vec. V Poprade to bolo super, skvelá účasť a aj reakcie dobré. Okrem songov z dema sme hrali dve, resp. tri nové vlastné skladby a jeden cover. Tie nové songy sa objavia na našej nasledujúcej nahrávke.

Ako členovia kapiel Krudus a Radiation ste určite použili nápady, ktoré ste nerealizovali týchto domácich kapelách. Čím sa teda najviac odlišuje Hrob od vyššie zmienených skupín?
Michal: Hrob má oproti Krudusu úplne inú atmosféru. Krudus by som povedal, že je Death/Thrash s crustpunk prvkami pričom Hrob je Death/Doom metal s podladenými gitarami a pomalými pasážami.
Vrana: S Radiation tam nie je vôbec žiadna spojitosť. Hudobne je to dakde na druhom konci extrémneho metalu.

Odkiaľ beriete inšpiráciu pre skladby Hrob? Máte nejaké hudobné vzory, z ktorých čerpáte?
Michal: Hudobnou inšpiráciou sú jednoznačne staré Death/Doomové a Death metalové nahrávky z 90.-tok. Čiže diSEMBOWELMENT, Gorement, raný Paradise Lost, Purtenance, Incantation, Morbid Angel a kopec ďalších podobných kapiel.

V poslednom období sa vyrojilo pomerne veľa kapiel s podobným old school zvukom, vracajúcim sa k staršiemu obdobiu – old school death metalu. Asi najlepším príkladom na českej scéne je Sněť a u nás Funus. Následne vznikajú ďalšie kapely, ktoré zažívajú úspech. Prečo sa podľa teba objavil taký hlad po tomto žánri?
Vrana: Netuším prečo ale fakt je, že celkovo už asi 15 rokov v metale frčí old-schoolová „retro“ vlna a v posledných rokoch to osobitne platí aj pre death metal. Mám dokonca pocit že na Slovensku a v Čechách sa death metalu na rozdiel od thrash alebo black metalu darí o čosi viac, možno je to dané historicky lebo v 90.tych rokoch bola táto vetva v našich krajinách mimoriadne silná. Stačí si spomenúť na legendy ako Krabathor alebo Dementor.

Čo by si povedal, že je pre Hrob špecifické, to čo ho definuje a odlišuje od ďalších kapiel? Máte už túto stránku jasnú, alebo sa to ešte len formuje?
Michal: Ťažko povedať, čo je na nás špecifické keďže v death metale podľa mňa už všetko bolo povedané. Možno tak oproti terajším old school kapelám nemáme problém implementovať melódiu do našich songov podobne, ako to kedysi dávno robili Gorement alebo Cemetary.

Pre tých, čo o vás ešte nepočuli, čo je základným pilierom v textoch, kto ich má na starosti?
Michal: Texty mám na starosti ja spolu s Kikom. Na deme som prispel iba jedným textom, a to ku skladbe „Údolie hrôzy“ , ktorá je skôr primitívny temný gore shit keďže je to v podstate aj prvý song, ktorý som pre HROB zložil. Ohľadom mojich textov na pripravovanom full-length albume moc informácii prezrádzať zatiaľ nebudem. Iba to, že budú omnoho temnejšie ako na demo nahrávke.

Aké koncerty už máte naplánované v najbližšej dobe?
Michal: Najbližší potvrdený koncert máme 17. mája v Prahe v klube Eternia Smichov. Plánujeme aj ďalšie akcie, tak treba sledovať naše sociálne siete.

Čo plánujete do budúcnosti? Dočkáme sa aj plnohodnotného albumu v najbližšom čase?
Michal: Áno, plánujeme ešte tento rok nahrať full-length album. Termín vydania povedať neviem, ale pravdepodobne to bude ku koncu tohto, prípadne začiatkom budúceho roka. Ako spomíname vyššie, tak skladby z nasledujúceho albumu už teraz hrávame naživo.

Ďakujem za čas a rozhovor. Prajem veľa úspechov a inšpirácie do ďalšej tvorby. Záverečné slova sú vaše….
Vrana: Aďa, díky za tvoj záujem a podporu! Všetkým, ktorí nás prišli pozreť na koncert, kúpili si merch alebo kazetu patrí veľká vďaka!Podporujte ozajstný UG, poctivé kapely, kolektívy aj jednotlivcov, ktorí to udržujú nažive. Vidíme sa na koncertoch !
Michal: Díky moc za rozhovor a za podporu!

Kontakty:
https://www.facebook.com/hrob.death
https://hrob.bandcamp.com/album/hrob-demo

Použité fotky pochádzajú z FB stránky kapely a Mrtvolka

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj