Rozhovor – Lukáš Throne – „Iné záľuby veľmi nemám, keďže hudba je pre mňa jediný koníček, pri ktorom chcem ostať najdlhšie ako len pôjde.“

IRIA

Máme tu ďalšie pokračovanie nášho seriálu o hudobníkoch, ktorí hrajú na rôznych nástrojoch a vo viacerých kapelách. Tentokrát sme zamierili na východne Slovensko, kde sme vyspovedali Lukáša Throna. Kde hral, hrá momentálne a čo ešte iné robí sa už dozviete v samotnom rozhovore.

V ktorej kapele si začal a kedy prišiel zlom, keď si si povedal, že sa z poslucháča premeníš na hudobníka? Hráš v tejto skupine dodnes, alebo to je už len história?
Mojou prvou kapelou bola IRIA a neúčinkujem v nej od roku 2022. No a ten zlom nastal, keď som začal hudbu vnímať „viac do hĺbky“. Výrazne ma oslovila hra bubeníka Daniela Liljekvista na albumoch „Viva Emptiness“, „The Great Cold Distance“ a „Night Is the New Day“ od KATATONIE. Jeho nápaditosť v prechodoch apod bola (a stále je) neskutočne fenomenálna a má na mňa doteraz obrovský dopad. Považujem ho za svoj vzor a veľmi rád by som sa sním aspoň raz stretol a poďakoval mu za to ako ma inšpiroval k tomu stať sa hudobníkom.

Gloom

V koľkých kapelách momentálne pôsobíš? Aký štýl v nich hráš?
Momentálne pôsobím v heavy/thrashovej formácii SLIGHT LIE, kde hrám na bicie a od októbra minulého roku mám tu česť pôsobiť v SK gotickej legende GLOOM na poste druhého gitaristu. A potom je tu samozrejme pár mojich projektov ako SIK SALVATION, a pod…

Koľko máš doma nástrojov a ktorý je tvoj primárny nástroj? Stalo sa ti, že si začal hrať napr. na bicie, ale nakoniec sa tvojim primárnym nástrojom stala gitara?
Doma mám 2 gitary, nič viac. No a čo sa týka tých bicích a gitary, tak v zásade máš pravdu (hoc sa to mení podľa nálady). Odkedy som nastúpil do GLOOMu tak mám v obľube viac gitaru, lebo som na nej nikdy aktívne v žiadnej kapele nehral a je to príjemná zmena hrať naživo aj na niečo iné ako len bicie. Avšak bicie už na stálo ostanú ako “prvá láska“.

Sik Salvation

Máš doma/v skúšobni ešte svoj prvý nástroj? Aká je to značka a aká sa k nemu viaže história?
Jasné, v skúšobní mám stále svoje prvé bicie, ktoré som v používal aj v IRII. Ide o značku Millenium a ak mám byť úprimný tak veľmi neviem čím všetkým si prešli. Vybavujem si niečo, ale nie som si tým istý, takže nepoviem nič konkrétne. No a doma mám momentálne gitaru TB4.61C od S BY SOLAR a ESP LTD Viper-10 Kit.

Máš backround aj na ZUŠ alebo si samouk? Mal si v minulosti aj nejakého mentora, alebo učiteľa?
Som samouk. A áno mal som mentora, ale skôr v štúdiových okruhoch ako v muzikantských, hoc musím povedať, že mi nie málo pomohli bývalí spoluhráči v IRII, keď sme ešte spolu hrali.

Ktorá postava zo sveta hudby je tvojim vzorom/inšpiráciou? Chcel by si niekedy dosiahnuť jeho úroveň?
Och, tak tých vzorov je fakt veľa, ani si netrúfam ich menovať. Každopádne dosiahnuť ich úroveň by bolo super, ale neviem či to bude niekedy možné. Ale to mi nebráni v tom sa snažiť a neustále sa zlepšovať.

Máš čas popri hudbe aj na iné aktivity? Čo robíš, keď práve necvičíš na nástroj/e, alebo nekoncertuješ? Máš priestor aj na nejaké ďalšie záľuby?
Zvyčajne sa venujem grafike. Iné záľuby veľmi nemám, keďže hudba je pre mňa jediný koníček, pri ktorom chcem ostať najdlhšie ako len pôjde. Hoc musím povedať, že veľmi rád pozerám filmy rôznych žánrov, ale to je skôr bežná vec ako nejaké hobby…

Slight Lie

Ako sa ti formoval hudobný vkus počas rokov pôsobenia v rôznych kapelách? Si otvorený vyskúšať projekty aj mimo svojho hlavného záberu?
Och to by bolo super, ale už teraz viem, že by som to nezvládol, haha! Skúšal som spraviť soundtrackovú hudbu (konkrétne som sa nechal inšpirovať hrou a seriálom The Last of Us) a spravil pod menom Lukas Throne EP “It’s All of Us“, ale to bol maximum čo som mimo metalový žáner (aspoň teda zatiaľ) dokázal spraviť. No a môj hudobný vkus sa formoval úplne prirodzene cez rôzne vplyvy apod. Začalo to tým, že ma doma skúšali naučiť najprv na hudbu všeobecne (napr. som počúval ako dieťa na prvom stupni ZŠ Petra Cmorika, hah), potom prišli tvrdšie veci ako DESMOD (od ktorých albumy “Kyvadlo“ a “Uhol Pohľadu“ točím doteraz), LINKIN PARK a potom nastal hlavný bod zlomu… otec prišiel s KATATONIOU a už to išlo – SUFFOCATION, ENTOMBED, DEATH, GRAVE, atď. Neskôr prišiel black metal a na ten ma naučil bývalý spoluhráč z IRIE Orfeus, ktorý prišiel s kapelami ako MARDUK, DARK FUNERAL, apod. Vtedy som bol z toho úplne paf, lebo som nič také temné dovtedy nepočul. Potom prišli moji rovesníci s metalcorom ako ASKING ALEXANDRIA a BRING ME THE HORIZON. Táto éra vydržala asi najmenej. Stále si od týchto kapiel pustím albumy, ale zvyčajne je to len jeden + nejaké skladby. Čiže len materiál, ktorý so mnou zarezonoval najviac a páči sa mi dodnes. No a keď som nastúpil do SLIGHT LIE tak prišiel heavy metal a jeho odnože. Ten doteraz nemusím a je zázrak, že sa mi vôbec niektoré veci páčia, haha. Jedna z výnimiek je kapela S.D.I. Neskutočne ma na poslednom Brutal Assaulte prekvapili a som za to viac než rád.

Cover pre Slight Lie

Ako si organizuješ svoj čas s jednotlivými kapelami? Skús nám trochu priblížiť svoj týždeň a prípravu na koncerty?
Je to celkom prosté – máme skúšky rozdelené tak aby sa neprekrývali, a to platí aj pre koncerty. So SLIGHT LIE skúšame 2 krát do týždňa cca 2 hodiny a s GLOOMom máme jednu dlhšiu skúšku cez víkendy. A čo sa týka prípravy na koncerty, tak ani neviem či nejakú prípravu popravde mám. Samozrejme je ideálne byť dobre vyspatý, mať energiu, ale v najhlavnejšom rade je super nebyť chorý. Inak nemám žiadnu špeciálnu zaužívanú rutinu ani nič. Jediná stála vec je tá, že vždy si pred odchodom na koncert x krát kontrolujem či mám všetko a aj tak stále na niečo zabudnem, haha!

Kde a s ktorou kapelou ťa budeme môcť vidieť na pódiu najbližšie?
Asi s oboma haha! Aj SLIGHT LIE aj GLOOM majú tento rok kopec koncertov. So SLIGHT LIE sme našu koncertnú sezónu začali už 1.3. v Košiciach na Wacken Metal Battle, a v čase keď sa tento rozhovor píše prebiehajú posledné prípravy na krst nášho nového albumu “From Caroline… With Hate“, ktorý prebehne/prebehol 16.3. v prešovskom Klube Pod Amfíkom. No a čo sa týka GLOOMu, tak prvý tohtoročný koncert máme taktiež v tom istom prešovskom klube, kde prvýkrát zaznejú aj nové skladby z pripravovaného albumu.

Cover pre Wayd

Si aj grafický dizajnér. Ako si sa dostal k tejto práci? Máš za sebou aj nejaké kurzy, prípadne školu, alebo si samouk?
Nuž, už od mala som mal nutkanie stále kresliť a kresliť a dospelo to k tomu, že som začal navštevovať nejaké ZUŠky a potom som skončil na umeleckej strednej škole, kde som sa čo to naučil aj o propagačnej (nie len počítačovej) grafike. Momentálne sa venujem tvorbe fotomontáží ako obalov pre kapely (či už moje, alebo iné), čo som sa ale naučil v podstate už sám a stále sa učím nejako sa rozvíjať. Takže asi by sa dalo povedať, že niekde som učený a niekde samouk.

Robil si covery pre niektoré slovenské kapely. Ktorý cover považuješ zatiaľ za svoje najlepšie dielo? Ako tvoje grafiky na tieto obaly vznikali? (toto myslím tak, že či je základ napr. reálna fotka a potom to už len dotvoríš v photoshope?
Na toto je pre mňa veľmi ťažké odpovedať. Skôr asi poviem, na ktoré obaly som najviac hrdý. To, ktorý je môj najlepší musia zhodnotiť ľudia…
Moji aktuálny favoriti sú (bez poradia):
CANVASSER – “Acts of Darkness & Terror“
NOIRUM – “Dietní deník“
MERGED IN ABYSS – “Bloodfall“ (remastered)
SIK SALVATION – “The Death Manifest“
BRUTE – “Inhumanity Reborn“
SLIGHT LIE – “From Caroline… With Hate“

Avšak je jeden obal, na ktorý som hrdý úplne najviac. Je ním obal pre kapelu WAYD a ich prvýkrát na CD vydané demo “Shape of Your Mind“. Dôvod je ten, že WAYD sú moja no. 1 SK/CZ kapela a to, že som dostal možnosť im na toto vydanie spraviť obal aj s kompletným CD dizajnom je pre mňa obrovská česť. Je to ako splnený sen, ktorému doteraz neverím, že je skutočný. Proste veľa to pre mňa znamená a bude znamenať a som za to vďačný.

Kontakty:
https://www.facebook.com/SlightLie
https://www.facebook.com/gloomslovakia
https://www.facebook.com/lukas.throne
https://www.facebook.com/siksalvationofficial
https://www.facebook.com/fragmentsofearthofficial
https://www.facebook.com/emptybiadesign
https://www.facebook.com/mergedinabyss

Použité fotky pochádzajú z FB profilov kapiel a FB profilu Lukáša

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj