Rozhovor – Sangre de Idiotas – „Nikdy sme nechceli, aby Sangre de Idiotas bol vedľajší projekt 7MS.“

Na Slovensku sa počas posledných rokov čoraz častejšie začalo objavovať zoskupenie pod názvom Sangre de Idiotas. Keď som tento názov videla prvýkrát, hneď som si spomenula na už neexistujúce kapely Idiots Parade a Sangre de Cristo. Čuduj sa svete, v zostave Sangre de Idiotas pôsobia členovia práve týchto dvoch menovaných kapiel. Náhoda? Nemyslím si! Takže, poďme si o nich povedať aj niečo viac.

Na úvod mi prosím osvetlite váš názov. Dobre som vydedukovala, že je to odkaz aj na Idiots Parade a zároveň aj na Sangre de Cristo? Zároveň musím tento názov pochváliť, že je naozaj umne spojený 😊
Rišo: Ahoj Mrtvolka. V prvom rade veľká vďaka za záujem o našu kapelu. Dedukuješ správne ohľadne nášho názvu. Vymyslel ho Marek, náš spoluhráč na pílu v Sedem Minút Strachu a presne vystihuje odkaz na naše predošlé kapely. Sme s ním spokojný a ešte k tomu to dáva aj zmysel, keďže v preklade to znamená Krv Idiotov. A ďakujeme za pochvalu, odovzdáme Marekovi.

Sangre de Idiotas sa skladá len z dvoch členov – bassa (Rišo) a bicie (Janči). Ako došlo k spojeniu vás dvoch? Kedy ste sa rozhodli, že spolu začnete hrať a za akých okolností ste vlastne vznikli? Kde ste odohrali svoj prvý koncert?
Rišo: Spojil nás Rado v 2012, keď prišiel s myšlienkou založiť 7M$ a keď sme v 2017 prestali skúšať, tak som po čase zistil, že mi tie stretnutia v skúšobni chýbajú. Koncom roka 2018 som zatelefonoval Janovi, či by nemal záujem so mnou začať skúšať vo dvojici a on súhlasil, čo sa môže považovať za vznik Sangre de Idiotas v 2019.
Prvý koncert sme odohrali v Galante na narodeninovej oslave Tomáša z Alea Iacta Est a keďže sa jednalo o prekvapenie považujeme to za neoficiálny koncert. Oficiálne sme si to odbili v bansko-bystrickej Bosorke 21.2.2020 v spoločnosti kapiel Brizolit, Tatrofka, Hrobár a Piče.
Jan: Ono to celé začalo ešte skôr, na skúškach Sedem Minút Strachu, kedy sme si občas s Rišom len tak jamovali, kým bol Rado na hajzli. Bola to iba taká sranda a ani nás vtedy nenapadlo, že z toho bude raz regulérna kapela a že nás to oboch tak zdrapne.

Prečo pôsobíte len takto vo dvojici? Má to nejaký špeciálny dôvod? Uvažovali ste, že by ste pribrali ďalších členov, alebo je to pravé orechové takto?
Rišo: Špeciálny dôvod by mohol byť čím menej členov, tým menej problémov a preto sme nikdy neuvažovali o rozšírení zostavy o niekoho ďalšieho. Boli sme od začiatku inšpirovaní dvojčlennými kapelami v zostave basa + bicie ako napríklad nemecký Bizarre X. A takto to zostane navždy.
Jan: Nikdy nás ani len nenapadlo zobrať k nám ešte niekoho ďalšieho. Rišo dokáže so svojou basou narobiť toľko kraválu, že by bolo zbytočné, aby tam vrzúkal ešte niekto ďalší. Navyše je vždy sranda sledovať ostatných ako po nás pozerajú, keď vyťahujeme z auta kopu aparátu ako pre päťčlennú kapelu.

Poďme aj k vašim nahrávkam. Ak internety neklamú, tak ešte nemáte dlhohrajúci album. Zatiaľ ste vydali split v minulom roku s Civilian Thrower (2023), split s Reeking Cross (2023), 4 way split s Infected Words / Sete Star Sept / Kanako Likes Fruit (2023) a demo z roku 2022. Chystáte teda niekedy pre Sangre de Idiotas aj full album, alebo sa budete sústreďovať skôr na Split a EP? Osobne si ani neviem predstaviť, že by ste nahrali dlhohrajúci album, ktorý by trval pol hodinu.
Rišo: Ako úplne prvú nahrávku môžeme považovať kazetu „Raw Rehearsal Shit“, ktorú sme si sami nahrali na skúšobni a vydali na mojom labely SSGC o náklade 50 kusov. Tú sme potom viac menej rozdávali zadarmo medzi známymi. Jednalo sa o jam session a až na jednu výnimku išlo o improvizáciu. Neskôr, keď sme mali hotové songy tak sme išli k Liborovi do Vomitor Sound štúdia a nahrali tam „Demo 21“, ktorú som tiež vydal ja. Tam sa už jednalo o 120 kusov kaziet a celkom rýchlo sa nám ich podarilo vypredať. Ďalšie nahrávky sú už spomínané splity, ktoré sme nahrali naraz v máji 2023 v štúdiu SPK Audio, kde pravidelne nahrávame so 7M$, ale mix a mastering sme zverili do rúk Peťovi z Tretradrot vo Vranove nad Topľou aby sme sa vyhli zvuku podobnému práve Sedem Minút Strachu. S touto kombináciou sme veľmi spokojní. Zatiaľ máme v pláne pokračovať vo vydávaní splitov, už sa pomaly pracuje na split LP s našimi ghetto brothers Morbid Angel Dust a takisto na split kazete s českým harshnoise projektom LACH. Dlhohrajúci album je môj sen a dúfam, že sa nám ho v budúcnosti podarí nahrať, aj keď určite nie v dĺžke 30 minút. Ešte by som dodal, že všetky nahrávky okrem tej zo skúšobne sú zadarmo dostupné k stiahnutiu na bandcampe a takisto zadarmo na recyklovaných kazetách „Grindcoregraphy 2019 – 2023“ na našich koncertoch.

Split s Civilian Thrower bol nahratý v SPK štúdiu a master prebehol v Tretradrot Štúdiu vo Vranove nad Topľou. Nahrávku vydalo Šváb records na kazete a vinyl vydali Here And Now! records, Psychocontrol records, SSGC & Nihilocus records. Ešte som sa s týmito vydavateľmi nestretla a tak nám o nich povedzte trochu viac. Sú to zahraničné vydavateľstvá, alebo niektoré nájdeme aj na Slovensku?
Rišo: SSGC ako som už spomínal je moje mikro vydavateľstvo a zameriavam sa na limitované vydania svojich kapiel a tiež občas vydám niečo mojim veľmi dobrým kamarátom.
Šváb records je české vydavateľstvo Michala z parádnej kapely Gorc.
Psychocontrol records je už legendárny label Otta z Needful Things.
Here and Now! Records a Nihilocus records sú talianske vydavateľstvá, ktoré som oslovil pri spoluvydávaní split 7“ep s francúzmi Civilian Thrower.
Dalo by sa povedať, že tieto vydavateľstvá majú rovnaký zámer podporovať tie najextrémnejšie kapely z celého sveta. Veľmi si vážime spoluprácu s nimi, bez ich pomoci by sa naše nahrávky len ťažko dostali na božie svetlo a ku potencionálnym poslucháčom.

Ako to momentálne vyzerá s vašim merchom? Nakoľko aj kazety, aj vinyly boli len v limitovanom množstve, zostalo vám ešte niečo? Myslím, že trička mali tiež celkom úspech a aj ja sama som hrdým vlastníkom. Chystáte v prípade záujmu aj dotlač?
Rišo: Tak s merchom to vyzerá biedne. Zostalo nám posledných pár kusov tričiek a longsleevou, kazety sú vypredané u nás, ale zostalo ešte niekoľko vinylov. Dotlač pár kusov tričiek s motívom z prvej várky bude v blizkej dobe a určite sa vrhneme na niečo úplne nové, ale nebude to pravdepodobne v blízkej budúcnosti. Nemáme totiž žiadny námet ani zbytočné financie. Ďakujeme ti za podporu kúpou trička a sme moc radi, že sa ti páči.

Máte aj ďalšiu kapelu 7 Minút Strachu. Aké sú novinky na tejto pôde?
Rišo: Najnovšie novinky sú, že sme sa konečne dokopali ísť do štúdia a v januári 2024 sme nahrali materiál na split LP s Abortion, split 7“ep s fínmi Axeslaughter, split CD s Mudo z Ekvádoru, jednostranný split 4“ep s kanaďanmi Medical Fart a taktiež full 3“CD pre japonský label Shit Eye Cassettes.

Ak porovnáte 7MS a Sangre de Idiotas, aké sú hlavné odlišnosti? To, čo sa nezmestilo do 7MS ste použili do Sangre alebo naopak?
Rišo: Hlavný rozdiel je v tom, že pri 7M$ sa jedná o totálnu improvizáciu, ale u SxDxI máme konkrétne songy a improvizujem jedine ja mojou neznalosťou hry na basgitaru. Myslím, že sú to dve úplne rozdielne kapely aj keď sa to možno nezdá, ale vôbec nie je reálne použiť nápady jednej kapely do druhej.
Jan: Nikdy sme nechceli, aby Sangre de Idiotas bol vedľajší projekt 7MS. Toto je úplne iná kapela, aj keď to možno na prvý posluch tak nevyzerá. Hlavný rozdiel je v tom, že pokiaľ pri 7MS nikdy nevieme ako to dopadne, tak v Sangre de Idiotas sú songy presne naskúšané. Hráme vždy set konkrétnych skladieb čo je úplný opak 7MS.

Ako sa vám podarilo dostať sa so 7MS do Japonska? Ako dlho ste tam pobudli a prezraďte, ak to nie je tajné pár zážitkov, ktoré vám zostali v pamäti.
Jan: V Japonsku sme boli dva krát a ak by bola možnosť ísť zas, určite by sme neváhali ani chvíľu. Prvý krát sme tam boli spoločne s legendami noisecore, kanaďanmi Deche-Charge a odohrali sme osem koncertov, z čoho jeden v rámci japonskej verzie Obscene Extreme festu. Druhý krát sme tam boli s našimi bratmi v hluku Massola, ktorý vzali so sebou ako hosťa ostravskú legendu Skuldu. Spoločne s nimi sme odohrali deväť koncertov a samostatne so 7MS sme ešte k tomu cestou prilepili dva koncerty v Soule v Južnej Kórei.
Celému tomu na začiatku predchádzali spoločné koncerty so Sete Star Sept a s Final Exit u nás na Slovensku, následne vydanie split sedempalca so Sete Star Sept na skvelom japonskom labely Awesome Mosh Power records. Celé to spájanie sa s japonskou scénou vyvrcholilo našimi výletmi k nim. Za všetkým tým neodmysliteľne stálo Radove odhodlanie ísť do Japonska a nebyť jeho, ktovie ako by to celé dopadlo. Zážitkov bolo samozrejme neúrekom a vybrať len pár je naozaj ťažké. To by bolo na jeden samostatný rozhovor. Na čo sa však nedá zabudnúť a čo mi vždy ako prvé napadne, keď sa spomenie Japonsko, to sú jednoznačne najhlučnejšie a najdivokejšie koncerty, aké som kedy zažil.

Máte nejaké miesto, prípadne festival, kde hrávate najradšej?
Rišo: Jednoznačne Ffud fest v Seredi
Jan: Nedá sa vybrať jedno miesto, kde sa nám hrá najlepšie, ale súhlasím s tým Ffud festom. Tu je to vždy jedna veľká rodinná party a tento fest nám najviac prirástol k duši. Ak by som mal ešte spomenúť nejaké skvelé miesta, tak u nás sú to jednoznačne Hájovňa v Žiline, Garáže v Bratislave alebo Kubík v Trnave. Aj keď žiaľ prvé dve spomínané majú podľa všetkého svoje dni pomaly zrátané.

A naopak, odohrali ste, či už so Sangre, alebo s 7MS koncert, kde by ste už účasť nezvažovali?
Rišo: Myslím, že nie. Možno narážaš na vystúpenia 7M$ v rámci Pohoda festivalu, ale táto skúsenosť patrí k tým najlepším, akú som vo svojom živote zažil. Sedem Minút Strachu je kapela, ktorá môže hrať naozaj všade. Ale ak by prišla ponuka pre SxDxI zahrať na Pohode, tak by som odmietol. K Mišovi Kaščákovi a celému Pohoda tímu mám veľký rešpekt, ale Sangre de Idiotas by som rád udržal v čo najhlbšom undergrounde.
Jan: Ja osobne som absolútne nikdy nemal taký pocit, že by som ľutoval koncert na ktorom sme hrali.

V súčasnej dobe sa z prachu vynárajú niektoré staré, zabudnuté kapely. Uvediem napríklad Noncorformist, ktorí tento rok odohrajú sériu koncertov na Slovensku. Keďže Idiots Parade bola vo svojej dobe obľúbená kapela, nezvažovali ste, že by ste niekedy v budúcnosti vyrazili na niekoľko špeciálnych koncertov?
Jan: Hahahaha….konečne otázka ktorá nezaznela už dlho…prepáč, nedalo mi urobiť si srandu. Áno ponuky tohto typu dostávame celkom často. Momentálne to na žiadny návrat nevypadá, ale keďže okrem Peti sme všetci ostatny stále aktívny vo svojich kapelách, tak nikdy nevieš. Za mňa ti ale môžem povedať, že ak by k niečomu takému malo prísť, bez váhania by som do toho šiel.

Kde vás budeme môcť v najbližšom čase vzhliadnuť, či už so Sangre alebo 7MS?
Rišo: 7M$ najbližšie vo Fuge 22.2. spolu s Průmyslovou Smrtí, Attack of Rage a P.F.A. z Maďarska potom 3.7. v Trutnove v rámci Obscene Extreme festivalu.
Sangre de Idiotas: 10.2. Praha Futurum, 24.2. Brno Vegalite, 25.2. Košice Collosseum, 13.4. Zvolen Kultúrny dom, 28.5. Bratislava Fuga, 3. – 7.7. Trutnov Obscene Extreme, 27.9. Bratislava Garáže pod prístavným mostom

Záverom mi nedá neopýtať sa, aké máte aspoň približne plány do budúcnosti? Čo môžeme čakať?
Rišo: Najbližšie plány sú vydať diskografické CD s názvom „Grindcoregraphy 2019 – 2023“ na americkom vydavateľstve Give Praise records. Jedná sa o všetky nahrávky pohromade, ktoré sme doteraz nahrali a malo by sa jednať o press 500 kusov.

Ďakujem veľmi pekne za rozhovor a čas. Záverečné slová sú vaše.
Rišo: Ďakujeme veľmi pekne o tvoj záujem, naozaj si to veľmi vážime a prajeme nech sa ti darí.
Jan: Obrovská najhlučnejšia vďaka ti za tvoju podporu!!!! Grindu zdar!!!!

Kontakty:
https://sangredeidiotas.bandcamp.com/music

Použité fotky archiv Jana a Riša a Mrtvolka

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj