Rozhovor – Otras – „Máme radi punkovú surovosť a drzosť, ktorú využívali už pradávne blackové kapely, ktoré uctievame.“

Otras, poviete si často, či už pri nepodarenej hudbe, alebo zlom jedle. No a potom je tu aj slovenská kapela, ktorá si dala toto meno. Keďže len pred nedávnom vydali svoj debutový album, zastavili sme sa s nimi na kus reči. Na tento rozhovor sa podujali všetci členovia kapely, za čo im patrí moja vďaka.

Predstavte nám na úvod samotnú kapelu, hlavne pre tých, ktorí sa s vami ešte nestretli. Ako ste vznikli, kto dostal nápad založiť kapelu a aj nejaký jej vývoj, zmeny v zostave a pod.
Trebor.ll: Metal, pivo a chlebíčky. Stále sú a stále boli naše koníčky. Tak som stretol aj SEKERUSA, v centrále celého Košického metal punku. Dali sme sa do reči, preliali par pív a dohodli sme sa že sa stretneme nasledujúce dni v skúšobni. Pôvodne sme zamýšľali hrať jednoduchý HC PUNK, boli sme štvorčlenná kapela z ktorej sme ostali pôvodne len ja a SEKERUS. Rozpad pôvodnej kapely nastal v čase keď sme sa so SEKERUSOM rozhodli prejsť z klasického HC PUNKU na nejaky pokurvený BLACK MAGIC METAL PUNK a koreniť to trochu prvou vlnou BLACK METALU. Gitarista sa vtedy rozhodol odísť tak som sa rozhodol osloviť WARMAREKA. To chvíľu šlapalo, teda, aspoň sme si to mysleli, haha. Bubeník neprejavoval nadšenie a tvorba bola čím ďalej náročnejšia. Na nejaké obdobie sme pri tvorbe ostali len v trojici. Medzitým sme pracovali na albume a ako sme sa blížili k jeho finálu, rozhodli sme sa osloviť Doctora Conquerora a Hnilobu, obaja su vybrúsení metal maniacs, o ktorých som ani na moment nepochyboval. Nahrali sme spolu Čas Karhať, máme za sebou krátke tour po Nemecku a pracujeme na nových veciach. Verím, že je to konečne vysnívaná zostava a veci z našej dielne naberú iný rozmer.
Lord Sekerus: Ja myslím, že už sme to omieľali veľakrát. Jednoducho sme s Treborom chceli začať niečo v Košiciach hrať. No a vďaka ľuďom, ktorí v bande boli/sú sa to vyvinulo do podoby, ktorú momentálne Otras má.

Prečo ste kapelu pomenovali Otras? Je za tým aj nejaká historka, ako to vzniklo, alebo netreba za tým hľadať nič výnimočné?
Trebor.ll: Myslím že nič výnimočne za tým hľadať netreba, sme len ohavne a primitívne bytosti, ktoré sa zrodili z mŕtveho ramena Hornádu a OTRAS je názov našej osady v priľahlom močiari.
Lord Sekerus: Nič výnimočné, prosto naše obľúbené slovíčko. A názov pomerne dosť vystihuje (nie len) hudobný obsah.

Hoci iné kapely majú Facebook stránku, vy ju nemáte. Prečo je to tak a ako sa s vami potencionálny promoter, alebo záujemca o napr. nahrávku s vami vie spojiť?
Trebor.ll: Keďže v našom močiari nie je elektrina tak máme zmluvu so žabami a šnekmi, v zimnom období to sú vrany, ale tie sú drahé.
Hniloba: Pokiaľ viem tak doteraz s týmto problém nebol aj bez fejsbuku.
Lord Sekerus: Nevidím v tom zmysel.
Doctor Conqueror: Promóteri a záujemcovia nám môžu ponuky na koncerty poslať ako správu, ktorú prinesie trojhlavá vrana, napísanú krvou batoliat na obetnom baránkovi. Odpíšeme faxom, lebo posielať vranu späť je drahé. Alebo nech sa nám ozvú na Instagrame.

Prečo ste sa rozhodli hrať práve black v kombinácii s punkom? Nie, že by to spolu nesedelo, skôr mi ide o to, že ako mladšia kapela ste si vymysleli takéto spojenie a vaši rovesníci ako napríklad Black Light, alebo Sinner Self hrajú thrash, či deathcore.
Trebor.ll:
Sme príšerne ovplyvnení prvou a druhou vlnou BM, uznávame to a prenášame to aj do našej tvorby. Na druhej strane sme otvorení všetkému a keď sa nám niečo páči tak sa nebojíme s tým pracovať a tie žánre kombinovať. Black Metal Punk pre nás bol od začiatku ideálna cesta.
Lord Sekerus: Máme radi punkovú surovosť a drzosť, ktorú využívali už pradávne blackové kapely, ktoré uctievame. Fičíme si na veciach z oboch svetov, čiže ich kombinácia šla úplne prirodzene. Pozdravujem Kyja, čo ma pravidelne trýzni deathcorom v Casse.
Hniloba: Hráme to, čo je nám najviac po chuti.
Doctor Conqueror: Hrať thrash je ťažké a hrať deathcore je nuda.

Na Slovensku hráte pomerne neobvyklý štýl black metalu, reznutého s punkom. Čo vás teda pri tvorbe ovplyvňuje? Je niekto z vás, kto vyslovene vymýšľa hudbu, alebo je to tvorba všetkých? Zaujímalo by ma v tomto prípade, ktorými punkovými a blackovými kapelami ste ovplyvnení?
Lord Sekerus:
Veci sme zo začiatku skladali s TREBOROM a WARMAREKOM. Nejaký čas som pri tvorbe zaskakoval v skúšobni bicie, čo bolo nedávno keď nám na koncertoch klepali Dee z Pakosteň, Pranýř z Bahratal a Muflon z Betonu. Momentálne k tvorbe prispievajú všetci členovia. Intenzívne po nábore DOCTORA CONQUERORA na druhú gitaru a HNILOBU na bicích. Vnímam to ako finálnu a silnú podobu kapely.
Hniloba: Ja som len bicista, čo je pre mňa synonymum lenivosti. Ja nevymýšľam nič, len prídem na hotové a dačo tam nabúcham.
Doctor Conqueror: Hudbu píšeme rovnakým dielom spoločne. Keď niekto príde s nejakým riffom, pošle ho ostatným, tí do skúšky vymyslia, čo by sa dalo upraviť, stretneme sa a dáme to celé dokopy. Každý má vlastné kapely, ktoré mu slúžia ako inšpirácia, ale to, ako chceme aby výsledok znel máme určené ešte pred začatím procesu skladania.
Trebor.ll: 666 Nekrofilie, jediná kapela a žiadna iná.

Vo februári vám vyšiel vám debutový album s názvom „Čas Karhať“ a zároveň vám k nemu gratulujem. Je to vlastne live nahrávka z Collosseum Clubu? Prečo ste zvolili takýto formát a nie štúdio?
Trebor.ll: Nie je to nahrávka live koncertu v Collosseum Clube. Je to audio nahrávka z nášho močiara kde WARMAREK kadil pol dňa z vranieho vývaru od Fredyho.
Doctor Conqueror: Nahrali sme to preto takto, lebo keď sme sa v deň nahrávania v sobotu zobudili poobede na byte, už nám týpek zo štúdia nedvíhal telefón, tak sme šli do skúšobne. Tiež to bolo oveľa rýchlejšie a oveľa zadarmo.
Lord Sekerus: Jednoduchšie a autentickejšie.

Zatiaľ ste pre všetky nahrávky zvolili ako nosiče kazety a online vydania na Bandcampe. Uvažujete niekedy aj nad vydaním iného formátu, ako napríklad CD, Vinyly?
Lord Sekerus:
Vydávali sme 7” ep, čo bol celkom oser, jednoducho to trvá dlho.
Trebor.ll: Som spokojný s kazetkami, je mi to najsympatickejší formát.
Hniloba: CD si myslím že skôr nie, osobne by som bol za nejaké LP, všetko ale záleží od vzájomnej dohody.
Doctor Conqueror: Ak bude dopyt, možno príde aj ponuka.

Ako to bude, čo sa týka merchu? Budete mať aj tričká, nášivky, prípadne odznaky?
Trebor.ll:
Chceli by sme vyrábať zbrane.
Hniloba: Tričká sú, nášivky boli, odznaky skôr nie.

Vaše texty sú v slovenčine a tak sa naskytá otázka, či je to zámerne a hodí sa vám to do hudby a kto tieto texty napísal, či to bola spoločná práca, alebo jednotlivec?
Trebor.ll:
SEKERUS je pán tejto činnosti, ja som spokojný, rád si čítam jeho texty, ale chýbajú mi fyzické spevníky.
Doctor Conqueror: Väčšina textov je dielom Lorda Sekera, prvého svojho mena. Len jediný text sme napísali spolu, keď sme šli na piknik s melónom a radlermi pod Ťahanovce.
Lord Sekerus: Texty píšem ja a v podstate od začiatku som bol rozhodnutý písať v slovenčine. Na moje totálne obskúrne nezmysly v textoch sa hodí, dá sa s ňou hrať a hlavne znie dobre a ostro.

Nahrávka vám vyšla u Into Endless Chaos Records. Povedzte nám o tomto vydavateľstve niečo viac. Ako ste sa k nemu dostali?
Trebor.ll:
Hlavný dodávateľ chmeľu do našej osady raz došiel s nejakým Nemcom a on tvrdil, že nás raz počul na nejakej rakúskej kompilačke. Preliali sme nejaké pivá, zahrali sme si, podpálili par budov, zotročili kresťanských kokotkov a ešte zopár činností, ktoré radšej nebudem menovať. Lúčili sme sa so slovami Into Endless Chaos, a že ak niečo budeme mať, nech mu pošleme. Pár dní potom došiel WARMAREK od Fredyho a bolo rozhodnuté.
Lord Sekerus: IEC je vydavateľstvo z Lipska, ktoré vydáva veci čo považujeme za úplne zásadné. Keď sa nám šéfko ozval, bolo vlastne vopred jasné, že do toho pôjdeme. A dostal sa k nám vďaka dosť zásadnej kompilácii Night Dwellers.

Ukážka plagátov

Máte aj špecifický výtvarný prejav a tým myslím hlavne plagáty, ktoré sa už stali symbolické a ľudia väčšinou hneď tušia, kto ich robil. Ako tieto plagáty vznikli, kto z kapely ich robí a je za nimi a je to len záľuba, alebo je to aj živobytie? Oslovil vás niekto už aj s ponukou na vytvorenie loga, prípadne coveru?
Lord Sekerus:
O výtvarnú stránku sa starám zatiaľ ja. Je to podobné ako s textami, akurát tým myšlienkam dávam nejakú vizuálnu podobu. Som závislý na sledovaní starých kopírkových black/deathmetalových demáčov a plagátov. Z toho vizuálne čerpáme dosť.
S novým albumom sme chceli trochu odbočit, a týmto spôsobom ho akosi zvýrazniť, tak sme zvolili fotku inšpirovanú starým poľským a nemeckým blackom.

Váš súčasný bubeník má aj iné projekty ako Teufelmauer, alebo Obliterate, či Stabbed. Ako sa k vám dostal a prečo už s vami nehrá pôvodný bubeník, ak to samozrejme nie je tajne?
Hniloba:
SEKERUS mi napísal, že či s nimi zahrám, tak reku že hej.
Lord Sekerus: Predošlý bubeník jednoducho nemal zápal a takú chuť hrať a tvoriť ako zbytok. A ako som spomínal, za bubnami nasledovalo mnoho obmien až kým sme sa nerozhodli osloviť Hnilobu. Teufelsmauer je za mňa najlepšia Raw BM slovenská kapela. Povedal by som aj, že ľutujem, že sa to nestalo skôr, ale asi ten čas mal prísť proste teraz.
Doctor Conqueror: Je to tajné.

Často hrávate spoločné koncerty s Pakosteň. Je to čisto len priateľská spolupráca, alebo ste aj nejako inak prepojení?
Trebor.ll:
Bratstvo.
Doctor Conqueror: S Pakosteň vidíme veci, osoby a známych hercov na miestach, kde ich nevidí nikto iný.
Lord Sekerus: Pakosteň najlepší band.

V apríli sa chystáte na menšie turné do Nemecka, Čiech a Holandska. Ako sa vám podarilo dostať sa do spoločnosti týchto kapiel a kto koho oslovil? Je to vaše prvé turné za hranicami Slovenska a ako sa naňho pripravujete?
Doctor Conqueror:
Turné v Nemecku sme stihli už vo februári, a tiež to nie sú naše prvé zahraničné koncerty. Najbližšie sa za hranice znova dostaneme v máji, kedy sa vrátime do Drážďan. Príprava nebola ničím zvláštna. Proste sme skúšali tak ako pred hociktorým iným koncertom doma.
Lord Sekerus: Až do Holandska sme nešli, kvôli hemeroidom z dodávky.

Kedy vás najbližšie uvidíme na Slovensku? Na ktoré mestá sa môžeme tešiť?
Doctor Conqueror:
V apríli na lodi raw black attack a ešte dačo z Košíc, čoho názov si nepamätám.
Lord Sekerus: Najbližšie Pink Whale s Xalpen, Unpure a nejakým Black Light.

Dajme si ešte trochu kontroverzie, keď už sme pri tých koncertoch. Nedávno sa isté košické kapely rozhodli zrušiť z morálnych dôvodov koncert v Poprade. Ako by ste na túto situáciu reagovali vy a je na Slovensku klub, v ktorom by ste tiež nevystúpili dajme tomu z podobných dôvodov?
Trebor.ll:
Ak by som mal byť takýto morálny, tak nechcem hrať ani v Collosseu.
Hniloba: Ošťať náckov a každého kto ich nejako podporuje, iba toľko.
Doctor Conqueror: Bol to celé náš nápad. Ovládame mysle a telá tých členov daných kapiel, ktorí najviac chceli ten koncert zrušiť. Tú manipuláciu ale berieme len ako kratochvíľu a asi sa na to za chvíľu vykašleme.
Lord Sekerus: Tie kapely to zrušili aby mohol zahrať Otras.

Ako zatiaľ vnímate vaše koncerty? Chodia vás podporiť vaši rovesníci, prípadne mladší, alebo sa stretávate aj so staršou generáciou? Hrávate skôr s mladšími slovenskými kapelami, alebo ste zažili koncerty aj s „veteránmi“, či už slovenskej, alebo zahraničnej scény?
Trebor.ll:
Na Slovensku je to bieda, nehrajem tu rád, aj keď posledný last minute gig v Spišskej bol perfektný. Sú aj miesta kde sa vraciam rád, napríklad Hájovňu v Žiline, Werandu v Bratislave alebo Pink Whale v Bratislave. Ja to kamarátstvo, ale koncertom v Čechách, Rakúsku alebo Nemecku sa to nevyrovná.
Hniloba: Nejak som si nerobil vekovú štatistiku účastníkov na našich gigoch, no mám pocit že väčšinou to boli ľudia v našom veku, pár rokov hore-dole.
Lord Sekerus: Asi súhlas s HNILOBOU. Napríklad Prahe, kde sa nám hrá vždy super začína na koncerty chodiť čoraz viac mladších ľudí, čo je super. Trochu sa to lepší aj u nás v Košiciach, aj keď je to neporovnateľné. Hrávame väčšinou so spriatelenými kapelami.
Doctor Conqueror: Chcel by som dakedy zahrať s nepriateľskými kapelami.

V súčasnosti sa vracajú niektoré kapely, ktoré boli dlhé roky nefunkčné, alebo uložené na spánok. Niektoré si dajú len zopár koncertov a opäť sa uložia do hybernácie, ale niektoré opäť začali vydávať nové albumy a koncertovať. Je nejaká vám blízka kapela, ktorú ste nemali už možnosť vidieť, ale ak by sa naskytla takáto možnosť, radi by ste si pozreli ich koncert? (Samozrejme, za predpokladu, že nie sú všetci mŕtvi :))
Hniloba:
Medication time a môžem rovno umrec.
Doctor Conqueror: Bolt thrower

Verím, že som vás celkom vyčerpala a tak si otázku ohľadom vašich plánov do budúcnosti nechám na iný rozhovor. Ďakujem vám teda za tento rozhovor a želám vám veľa úspechov v budúcnosti. Vidíme sa na niektorom z vašich koncertov. Záverečné slová sú vaše.
Lord Sekerus: WARMAREK nemal čas karhať.

Kontakty:
https://otras-iec.bandcamp.com/album/cas-karhat
https://www.instagram.com/otraspunx/

Použité fotky pochádzajú z Instagramu Otras – rôzni autori

 

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj