Rozhovor – Aeon Winds – „Spolupráca s Avantgarde Music posunula Aeon Winds o míle ďaleko než sme boli predtým.“

 

 

 

 

 

Uplynulo pomerne veľa času, odkedy sme na našich stránkach spomenuli slovenskú kapelu Aeon Winds. To treba samozrejme napraviť a tak tu pre vás máme rozhovor. V minulom roku vydali svoj posledný dlhohrajúci album Night Sky Illumintations. Čo sa dialo v skupine od ich posledného albumu v roku 2019 až po ten súčasný? Na otázky mi odpovedal Svarthen a Odolen začo im ďakujem.

Poďme do súčasnosti a k vášmu novému albumu Night Sky Illuminations. Album je pomerne dlhé dielo, má až 52 minút. Váš posledný dlhohrajúci ste vydali v roku 2019, takže hovoríme o celkom dlhom časovom období. Ako teda vznikal? Nahrali ste najprv len niektoré skladby a až v tomto roku ste sa rozhodli, že je už dielo vhodné na vydanie?
S: V prvom rade zdravíme Metalexpress! S novým albumom je to trošku komplikovanejšie ako by sa zdalo. Skladby na materiál vznikali v priebehu rokov 2020 až 2023 s tým, že tomu dopomohla pomerne „úspešne“ pandémia. Bol totiž nadbytok času a tak vzniklo toľko skladieb, že nový materiál vydal na aktuálny album „Night Sky Illuminations“ a nasledujúci, ktorý sa práve dokončuje. Na novom albume sa však nachádza aj jedna pomerne stará skladba „Primordial Fire“ z roku 2004, ktorú sa podarilo nahrať až teraz.

Kto sa najviac podieľa na tvorbe nových skladieb? Aký je u vás tvorivý proces? Ako sú riešene ambientné časti, ktorých je na najnovšom albume naozaj veľa?
S: Situácia je posledné roky taká, že celý materiál skladám a nahrávam ja až na bicie, ktoré si robí Vorth sám. Lyrickú časť má na starosti Odolen, ktorú vytvára na základe pracovných verzií, ktoré vznikajú počas procesu tvorenia. Následne nahrávam vokály a mixujem nahrávku. V aktuálnej situácii, kedy máme všetci pomerne málo času je tento spôsob pre nás najprijateľnejší. Čo sa týka mastrovania, túto činnosť nechávam väčšinou na starosť Mirovi z SPK Audio prípadne Martinovi Barlovi. V prípade nadchádzajúceho albumu sme mixovanie/mastrovanie zverili do rúk ľudom z rumunskej skupiny Dordeduh.

Album vydalo Avantgarde Music. Priblíž nám trochu bližšie toto vydavateľstvo. Pre tých, ktorým sa nechce pátrať hlbšie, aké ďalšie kapely pod nimi nájdeme?
S: Dnes by som Avantgarde Music zaradil medzi legendárne vydavateľstvá, ktoré pomohli skupinám ako Mayhem, Katatonia, Kvist, Carpathian Forest, Darkspace a mnohým iným na ich umeleckej ceste. Avantgarde vznikla v 90 rokoch a dnes ide o popredné vydavateľstvo s veľkou distribučnou sieťou venujúce sa hlavne atmosférickému black metalu.

Ako ste spokojní s prácou vydavateľa? Zabezpečuje vám len vydanie nahrávky, alebo rieši s vami aj ďalšie promo aktivity? Oslovuje aj samotný vydavateľ rôzne ziny, prípadne vám dohaduje koncerty? Alebo je toto všetko len na vašej vlastnej aktivite?
S: Okrem koncertov je všetko plne v rukách vydavateľstva. Cez promo pred vydaním, samotné vydanie LP/CD až po množstvo recenzií a distribúciu zabezpečujú všetko oni. Do grafiky, zvuku či našej tvorby nám nikto nezasahuje, v tomto smere sme plne sebestační. Spokojní samozrejme sme nakoľko spolupráca s Avantgarde Music posunula Aeon Winds o míle ďaleko než sme boli predtým. Je to aj logické, nakoľko takto veľký a zabehnutý label má veľký dosah vo všetkom.

Ako je to vlastne s vašou zostavou? Na poslednom albume je uvedený Svarten, Odolen a Skald, kdežto na Stormveiled je opäť Svarten, Skald a ďalší dvaja – Askold a Axoris. Na albume z roku 2012 je uvedený Svarten a Axoris. Keď som vás videla naposledy v Bratislave na živo, vystupovali ste vo štvorici. Otázka je teda, či jednotlivé albumy nahrali členovia kapely, ale live koncerty riešite s hosťami?
S: Aktuálna zostava je Svarthen, Odolen a Vorth. Bývalí členovia ako Askold, Axoris či Skald už s nami nehrávajú kvôli pracovným či rodinným povinnostiam. Gard sa posunul tiež na koncertného basáka. Vorth je vyťažený v ďalších skupinách takže niekedy ho zastupuje na bicích Lukáš (Ravenarium). V blízkej budúcnosti nám bude vypomáhať HV (Krolok/Malokarpatan) na gitare, keďže tento post je po Skaldovi voľný. Nakoľko sme stále v aktívnom kontakte s bývalými členmi v prípade potreby koncertne vypomôžu ak majú samozrejme čas prípadne zahosťujú na niektorom materiály. Z tohto dôvodu niekedy figurujú v live zostave prípadne na vydaní.

Ako je to s vašimi textami? Na čo sa v textoch zameriavate? Kto tvorí vaše texty? Je to spoločná práca alebo je len doména niekoho z vás?
O: Texty mam na starosti ja. Približne od EP „And Night Shall Have Dominion“ teda rok 2014 sa zameriavame hlavne na prírodnú tematiku, ale tento element tu bol prítomný už na skorších materiáloch. Nakoľko máme v skupine k tejto téme blízko snažil som sa poňať lyrickú časť umeleckejšie s využitím častých metafor a inotajov. Hlavným cieľom bolo dotvoriť atmosféru našej hudby pomocou prírodnej lyriky. Od albumu „Stormveiled“ sme čerpali aj z temných stránok slovenského folklóru a mytológie. Tieto témy boli dominantné hlavne na aktuálnom albume „Night Sky Illuminations“ a objavia sa aj v budúcnosti. Z hľadiska textov môžem ešte spomenúť, že sme v poslednej skladbe Moonglow využili fragmenty z básne Ivanka Kraska Už je pozde… z básnickej zbierky „Nox et Solitudo“ nakoľko perfektne zapadla do celého konceptu nového albumu.

Ako sa vyvíjala vaša tvorba? Keď si napríklad zoberieš album z roku 2012, prípadne aj z 2019, aké pozoruješ rozdiely? Máte nejaké ciele v tvorbe, kde by ste sa chceli dostať?
S: Rozdiely sú veľké a zodpovedajú dobe vzniku materiálov a našim vtedajším možnostiam. Napríklad debutový album „Those Who Will Remain Silent Forever“ je založený hlavne na melancholickej, chladnej atmosfére. Nachádza sa tu dosť inštrumentálnych ambient vecí v pomere k black metalovým skladbám. Zvuk je skreslení viac bližší k undergroundu. „Stormveiled“ je naopak technickejší a symfonickejší. Zvuk je čistejší a dominujú klávesy a bicie. Náš aktuálny album „Night Sky Illuminations“ je zas priamočiarejší. Symfonických prvkov je menej a skladby nie sú tak prekombinované. Myslím, že na začiatku bol cieľ dosiahnuť požadovaný zvuk, ktorý by plne zodpovedal našim predstavám a byť sebestačný pri nahrávaní. To sa do veľkej miery podarilo, takže dnes je to len o tom ako najlepšie zhmotniť naše predstavy.

Rodia sa už nápady aj na nový album, alebo sa sústreďujete viac na promo a predstavenie toho súčasného širšiemu publiku?
S: Nový album je nahratý a v štádiu dokončenia mixu. Čaká nás ešte master a dokončenie grafiky. Ak sa podarí v budúcom roku by som ho rád videl vydaný. Môžem ešte prezradiť, že jeho názov bude „An Ode to the Mountains“.

Mnohé slovenské kapely majú priateľské vzťahy medzi sebou a tým pádom spolu často hrajú aj celé šnúry po Slovensku aj v zahraničí. Na prvú ranu mi napadne napríklad Besna a Solipsism, prípadne Besna a Morna a pod.. Máte aj vy nejakú spriaznenú kapelu, s ktorou by ste boli ochotní odohrať napríklad tri koncerty za sebou?
S: Nakoľko koncertne hosťujem na gitare v Krolok ide práve o túto skupinu. V pláne máme odohrať letný koncert v Nemecku a jesennú akciu v Poprade. Minulý rok sme spolu hrali na Black Metal meeting II. v Bratislave. Nakoľko si však dobre rozumieme aj s Krajinami Hmly či Algor viem si predstaviť podobné akcie aj s nimi.

Cover najnovšieho albumu realizoval Yaroslav Gerzhedovich. Kto je tento umelec a bola toto jeho prvá spolupráca s Aeon Winds? Čo všetko môžeme nájsť na coveri? Aká je jeho hlavná myšlienka?
S: Yaroslav Gerzhedovich je ruský umelec, ktorého tvorba nás zaujala približne v období „And Night Shall Have Dominion“ teda v roku 2014. Na základe súhlasu sme použili jeho maľby na všetky naše albumy a niekoľko menších vydaní ako napr. spomínané EP prípadne split album „Ardorem“. Svojou zasnenosťou až rozprávkovosťou zapadla jeho tvorba k našej hudbe a textom dokonale. Pokiaľ to bude možné budeme radi ak naše albumy budú zdobiť práve Gerzhedovichové maľby.

Aké formáty z vášho najnovšieho počinu si môžu fanúšikovia zadovážiť a kde všade ich je možné zohnať? Aké predmety mate nachystane pre milovníkov tričiek a iného merchu?
O: Najnovší album vyšiel na MC/CD/LP. Aktuálne sa dá CD/LP zohnať u Avantgarde Music a MC u Hexencave Productions. CD a LP vydanie sa dajú zohnať aj cez náš bandcamp prípadne stačí napísať na náš email aeonwinds.official@gmail.com. Z merchu máme k dispozícií posledné kusy našich tričiek s motívom albumu „Stormveiled“ a nášivky. Určite však v budúcnosti pribudnú ďalšie veci s tematikou nového albumu.

Máte za sebou množstvo odohraných koncertov na Slovensku, aj v zahraničí. Ako hodnotíte slovenskú klubovú scénu a organizátorov v porovnaní so zahraničím? Máme sa ešte čo učiť, alebo je to všade viac menej rovnaké?
S: Tak samozrejme vždy je čo zlepšovať tak ako doma či v zahraničí. Z naozaj vydarených domácich akcií na ktorých sme hrali musím určite spomenúť Noc Besov, Black Metal meeting či koncert Dordeduh a Vulture Industries. To boli naozaj profesionálne zvládnuté akcie.

Obligátna otázka sa týka aj vašich budúcich koncertov. Kde máte zatiaľ naplánovanú účasť? Je nejaká udalosť, kde ste ešte nehrali a tento rok sa vám tento cieľ podarí uskutočniť?
S: Tento rok máme v pláne dve akcie Under the Black Sun festival v Nemecku v júli a Autumn Ritual v Poprade na jeseň. Iné akcie zatiaľ naplánované nemáme.

Ďalšia z tých klasických otázok je, čo chystáte do budúcnosti a aké máte plány?
S: V pláne na tento rok je split album so skupinou Elffor, ktorý je aktuálne vo fáze mixovania. Budúci rok 2025 by mohol vyjsť nový album, ktorý som už vyššie spomínal. Pokiaľ sa podarí radi by sme spracovali aj live záznam z bratislavského koncertu Black Metal meeting II. K vydaniu by sme sa mohli dostať pravdepodobne v roku 2025.

Týmto sa dostávam k záveru môjho rozhovoru. Ďakujem veľmi pekne za váš čas a držím palce do budúcnosti aj vášmu poslednému albumu. Nech osloví čo najviac poslucháčov 😊. Záverečné slová sú vaše.
Ďakujeme veľmi pekne za ponúknutý priestor a tvoje slová. Nech sa Vám darí do budúcnosti.
Svarthen & Odolen 2024

Kontakty:
https://www.facebook.com/AeonWinds
https://aeonwinds.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/@aeonwinds8069

Použité fotografie – archív Aeon Winds

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj