Report – MoonFest – 17.2.2024 – Frankie Club – Nitra

Minulú sobotu som sa vybral do Nitry čiastočne služobne, a to ako výpomoc chalanom s odvezením aparatúry do klubu Frankie, kde sa akcia konala. Takže sme si hneď poobede dali mŕtve ťahy a kardio s aparatúrou z druhého poschodia a vyrážame smerom na miesto činu. Tu sa prekvapivo hneď zo začiatku pozbieral celkom slušný počet fanúšikov aj napriek tomu, že sa o pár metrov ďalej konala ďalšia akcia.

Večer otvárali CRANIAL VOID zo Šale. Ich hudba je škatuľkovaná ako technický death metal, ale mne ich tvorba evokuje skôr na moderné pojatie deathcoreu čo sa týka štruktúry skladieb aj samotného aranžma. Ich zvuk bol čistý a bezchybný vďaka premyslenej a správne použitej skrinke profilerov, ktorá v správnych rukách vie vyčarovať jedinečný zvuk každému gitaristovi, pravda analógový pamätníci by tu so mnou nesúhlasili. Kapela odohrala škálu technicky vymakaných, vynikajúco štruktúrovaných a brutálnych songov, podfarbených rôznymi ambientnými až symfonickými vsuvkami, ktoré umocňujú celkovú atmosféru sálajúcu z pódia. To čo Cranial Void posúva viac do deathmetalových sfér sú vokály. Tie sa pohybujú v dvoch polohách a to growl a „blackový“ spev, kde sa mi zdalo, že spevák Dávid sa cíti sebaistejšie v tých škrekových prejavoch. Cranial Void boli silným a energickým zahájením Moonfestu a položili latku veľmi vysoko pre zvyšok večera.

Kapela DOWN TO HELL existuje už od roku 2006, ale ich tvorba ma až doteraz celkom obišla, ale to môžem povedať o 99% folkovo ladených zoskupeniach. Hudobne sú zameraní na melodickejšiu odnož black metalu s miestnymi symfonickými vsuvkami obohatenú Barušiným čistým spevom. Zo zvukovej stránky mi z toho blackmetalu chýbala tá pravá špina a dravosť, ale dúfam, že to bola iba nešťastná zhoda okolností a nie je to zámer. Čisté spevy s doprovodom blackového vokálu sú vždy zaujímavým spestrením tohto žánru, ale v prípade Down To Hell, by bolo účelnejšie držať čisté spevy v nižších polohách a nešplhať sa do neistých výšok, čo mohlo značne pridať na celkovej hudobnej konzistencii ich živých vystúpení. Osadenstvo sa však výborne bavilo, vytriasalo lupiny a pritakávalo do rytmu.

Zo zahmleného Gondolinu sa vynára čepeľ kovaná vznešenými Elfmi a obávaná háveďou Stredozeme, toto sú ORKRIST. Táto formácia sa po 14 ročnej pauze prebudila v r. 2018 a odvtedy nadobúda čoraz väčšiu popularitu, aktívne koncertuje a v minulom roku vydala aj svoje v poradí štvrté fullko Luea. Ich tvorba v sebe kombinuje prvky folku, black aj gothic metalu, ktorá je veľmi dobre vyvážená, čisté spevy, hrubé vokály a celkovú atmosféru zjemňujúca flauta sú do ich tvorby správne zakomponované. Ich vystúpenie bolo kvalitné, čo potvrdzovala aj odozva publika. Menšiu nespokojnosť spôsobil iba ich skrátený set kvôli nemalému časovému sklzu.

Na rad prichádzajú symfonický powermetalisti SINNERS MOON. Zostava bola posilnená novou klávesáčkou aj mužským spevom v osobe Samaela z Morhörr m.i. V tieni pokročilej hodiny a množstvu vypitých povzbudzujúcich tekutín bolo publikum už mierne unavené, ale aj tak mali Sinners Moon zaslúženú podporu fanúšikov. Zvuk bol opäť primeraný a vyvážený, speváčka Šárka vynikajúco ovláda svoj hlas a v duetoch so Samaelom to na pódiu doslova iskrilo.

S približne hodinovým sklzom na stage nastupujú miestne tváre, kapela, kvôli ktorej som dnes prišiel, PRISON OF MY LIFE. Chalani na čele s Ondrom z Abortion hrajú death metal melodickejšieho razenia v modernom pojatí. Zvuk síce nebol najlepší, spev sa miestami veľmi vyvyšoval nad ostatné nástroje, ale celková atmosféra ktorú chalani vytvorili bola veľmi dobrá a na záver rozhýbala pozostalé osadenstvo. Nakoľko to bol rozlúčkový koncert ich basáka Števa, dal do tohto vystúpenia všetko a predvádzal širokú škálu tanečných kúskov. Chalani odohrali skoro obidva svoje albumy Madhouse a Purgatory. Ešte šťastie, že tie skladby sú pomerne krátke, tak sa to zmestilo do 40min a žiadny Dream Theater sa nekonal.

Noc ešte nekončí, balíme sa a odvážame aparatúru naspäť do skúšobne na druhé poschodie, čo vzhľadom na atletickosť nás všetkých o 3 ráno ani nebola taká zábavná rozcvička.

Ďakujeme organizátorom za túto rozmanitú akciu, kde si každý mohol prísť na svoje a tešíme sa na ďalšie pokračovanie Moonfestu.

Celú galériu fotografií si môžete prezrieť na FB stránke MetalExpress

Avatar photo

Autor: Necro

Zdieľaj