Recenzia – Space Hamster – EON – 2023

Brnenskí milovníci temnej sci-fi a smrtiaceho kovu SPACE HAMSTER vyslali svoj prvý signál do nekonečného vesmíru v roku 2019 zvaný „The Ascent to Nothingness”. Po mnohých zmenách členov posádky zmyslenej vesmírnej lode 1.11.2023 títo hamstronauti vypustili svoje zlovestne rezonujúce EP nazvané EON.

Na úvod toľko básnenia asi aj stačí a môžeme sa pustiť do hlbšej analýzy tohto nového počinu Vesmírneho Škrečka. Hneď na úvod by som poznamenal, že názov kapely pravdepodobne pochádza z nejakého „inner joke-u”, nakoľko posádku tvoria členovia Spineless Fuckers a Mincing Fury Of (hromada slov). Tieto spomenuté názvy kapiel korešpondujú s hudobnou náplňou a ide o radostnú grindovú brutalitku zmiešanú s humorom a nadhľadom. V prípade Space Hamster je tento názov v porovnaní s hudobnou komplexnosťou a lyrickou stránkou ich tvorby celkom infantilný.

Názov EON je v podstate akronymom troch skladieb, ktoré sa na EPčku vyskytujú a to Erratic, Obliteration a Nexus. Jedná sa o spracovanie a voľnú interpretáciu myšlienky zo sci-fi trilógie Spomienka na Zem od Cixin Liu, kde sa skúma téma kontaktu s nepriateľskou civilizáciou a jeho dopad na ľudstvo a vesmír. Samozrejme celý koncept je zabalený do hudobne aj zvukovo vyšperkovaného „space“ death metalu s fúziou ďalších extrémnych žánrov.

Erratic otvára krátke hovorené intro podfarbené akustickou melódiou, ktorá sa previnie do zlovestnej kanonády blastbeatov a temných riffov. Hneď pri prvých tónoch je zrejmé, že chalani od svojho debutu značne zapracovali na hudobnom prejave a premyslene zaexprerimentovali s rôznymi štýlmi. Erratick je veľmi energická skladba kde sa striedajú rôzne tempá a nálady, kde sa záver skladby podfarbený vesmírnym ambientom dokonale pretaví do dvojky Obliterate.
Táto skladba je o niečo pomalšia a priamočiarejšia s výraznou melodickou líniou. Tu popri Martinových vokáloch môžeme počuť aj hosťujúceho Juliana Deyrese z progresívno metalových Gorod. Nasleduje záverečná časť tejto epickej vesmírnej trilógie nazvaná Nexus. Kapela si ponechala svoje najlepšie a najtechnickejšie riffy práve pre toto finále. Skladba je rýchla, agresívna s nečakanými zmenami a melodickými vyhrávkami. Ako agresívne a výbušne sa Nexus rozbehne tak agresívne aj končí a zostáva po nej len ticho nekonečného vesmíru.
Ako bonus sa na EP nachádza aj akustická verzia práve záverečnej Nexus, ktorá otvára nové dimenzie súdržnosti a prepracovanosti tejto skladby.

Vzhľadom na to, že ide o koncepčné dielo, tých necelých 14minút ubehne ani sa človek nenazdá. Je to veľmi dobre spracovaný materiál bez hluchých miest, ktorý rozhodne nenudí. Som zvedavý kam sa chlapcom podarí ešte posunúť svoju tvorbu na ďalších nahrávkach a vrelo očakávam ďalšie dobrodružstvá Vesmírneho Škrečka, aj keď sa s týmto názvom asi nikdy nezmierim.

FB: https://fb.me/e/utY0Dojb
YT: https://www.youtube.com/watch?v=0NSO3n2jJ6Q&ab_channel=SpaceHamster

Avatar photo

Autor: Necro

Zdieľaj