Report – TOHC Fest – Dom kultúry Topoľčany – 28.12.2023

Nezastaviteľne sa blížil koniec roka a tým aj posledné koncerty na roku 2023. Tento raz ma zaujala zimná verzia pôvodne letného jednodňového indoor festivalu TOHC v Topolčanoch. Tento rok akciu postihlo zavretie aj posledných spriaznených klubov v meste. Organizátori okolo domácej kapely True Reason sa však nevzdali a rozhodli sa zorganizovať svoj tradičný festival v zimnom období v miestnom dome kultúry. Musím pochváliť, že to bola výborná voľba. Hneď pri vstupe som bol šokovaný a uchvátený rozmermi tohto komplexu.Obrovská sála predelená ťažkými závesmi, pódium hodný svetových kapiel, rozliahly a komfortný backstage, perfektný bar a masívny merch stand. Hneď od začiatku bolo zrejmé, že odtiaľ neodídem sklamaný.

Krátko po štvrtej sa z pódia ozvala výzva „Však ideme na Backstreet Boys“ a hoci som zvyknutý na takéto hlášky, fakt som nečakal, že chalani z IRONIC MODERN WORLD naozaj spustia rockovo metalovú verziu Backstreet´s Back. Tvorba týchto štyroch mladíkov sa nesie v štýle indie rocku, alebo popovejšieho metalu so slovenskými, anglickými a dokonca aj španielskymi textami. Aj napriek tomu, že ich hudba nie je práve moja šálky kávy s rumom, musím uznať, že Ironic Modern World sú talentovaní vo svojom štýle a na pódiu sa tiež pohybovali veľmi organicky. Aj napriek nižšej účasti v takto skorú hodinu mali z publika pozitívne ohlasy a očividne aj svojich fanúšikov.

Ako druhý v poradí tohto žánrovo rozmanitého festivalu sa na stage chystá Nitrianska grindcore legenda ABORTION. Ako obvykle, gitarista a majster zvuku Libor si zvučenie zobral do vlastných rúk, tak Abortion mali opäť perfektný sound. Začalo sa s rýchlosťou, že som prvý song zastihol iba z predsiene. Po tretej skladbe sa spustil aj tradičný „stand up“, ktorý sa za tieto roky stal ikonickou pre túto kapelu. V momente, čo si Lepra všimol šialene sa zabávajúcu skupinku škôlkarov, áno škôlkarov, hneď ich začal zapájať do konferovania a niektoré songy sa pretransformovali do viac family friendly podoby. Mohli sme počuť pecky ako „Pohlavné Údy Na Múke“ (Kokoti Na Kokaíne), „Bomby Na Gogoľovú“ (škôlka mladých fanúšikov), alebo „Život Neni Dobrý“ (Život Je Kurva) a na záver nemohol chýbať „hevík“ Heavy Mental. Toto vystúpenie bolo naozaj vynikajúce a zábavné, škoda iba toho skorého hracieho času.

Nasledujúca kapela HEAD2DOWN ma zaviedla na nostalgickú prechádzku začiatkami 21. storočia, kde vládol nu metal. Mikrofón obsluhoval multiinštrumentalista Fuxo, ktorý sa neskôr ešte neraz vrátil na pódium TOHC festu. Práve jeho performance bol základným elementom pre oživenie ducha tejto éry a jeho vokály mali v sebe všetko čo k numetalu patrí od hrubých krikľavých pasáží cez čistý spev až po trocha „rapovitejšie“ kúsky. Žiadnej z týchto polôh nemôžem nič vytknúť, čo je veľmi zriedkavé, hlavne pri čistých spevoch. Samotná hudba bola tiež kvalitná a energická, a niesla v sebe všetky potrebné žánrové elementy na vzbudenie výbornej atmosféry.

Nadišiel čas na prvú hardcore kapelu Topolčianského HC festu. Sú nimi českí EVERYDAY HATE. Ich pojatie „hácéčka“ je veľmi silné a agresívne, z ktorého sála energia a hnev. Ich skočné rytmy by v menšom klube určite rozpútali moshpit ba aj nejaký ten crowdkill, ale našťastie v priestoroch kultúrneho domu bolo dostatok miesta, aby si každý po svojom užíval túto energickú show.

V roku 2022 sa Topoľčiansky THALARION vrátili po 16 rokoch na koncertné pódiá, tak teraz som mal konečne príležitosť si ich pozrieť. Po nekompromisných Everyday Hate teda prišlo mierne ukľudnenie a nabudenie viac melancholických emócií. Thalarion sa na ich poslednom albume „Dying on the Scortched Plains“ z roku 2021 vrátili k svojim death / doomovým až gotickým koreňom, ktorá bola pre mňa vždy spätá s touto kapelou. Krásne melódie sa prelínali s ťažkotonážnymi riffmi a hlboké growly striedané s Neliným jemným spevom nemali chybu. Samozrejme okrem novej tvorby zazneli aj staršie veci, ktoré boli tiež akýmsi návratom do našej mladosti, pravda niektorí návštevníci v časoch vydania Hellium ešte ani neboli na svete.

Ale dosť bolo rozjímania, predsa je to HC festival, takže je čas znova pritvrdiť. Na stage sa rozbiehajú organizátori tejto akcie, Topoľčianski TRUE REASON. Títo harcovníci tvrdého zrna hrajú veľmi kvalitnú a energickú muziku, ktorá mi hneď pripomenula velikánov Biohazard a Brooklyn HC scénu. Lukáš do celej show zapájal aj publikum vo veľkom štýle ako vystrihnuté z videí od Hate5Six, čo príliš často na domácej scéne nevidíme. Ich vystúpenie nemalo ani najmenšiu chybu, publikum sa konečne poriadne rozhýbalo a energia vyžarujúca z ich hudby na chvíľu pohltila aj mňa, tak som sa pridal do circlepitu. Pri záverečnej skladbe sa do pogovačky pripojil aj gitarista Fuxo a tým táto Topoľčianska úderka ukončila svoj set.

Hodiny odbili desiatu a prichádza hlavný akt večera, metalová mlátička ČAD. Kožáky, ostne a jedna hitovka za druhou. V miestnosti bola plnka, ľudia si pospevovali refrény ako keby ich za to známkovali. Čad čerpali takmer z celého prierezu svojej obsiahlej tvorby, zazneli aj vypalovačky ako Sekery a Buzogáne či Zbojnícke Móresy ale aj pochmúrnejší a pomalší Démon Samoty. Chlapci sa neúnavne valia dopredu a dávajú jeden kvalitný koncert za druhým, vystúpenie na TOHC Feste tiež nebolo výnimkou.

Je správny čas na ďalší úder boxerkou do ksychtu v duchu pravého NYHC v podaní Prešovských SAPROPHYTE. Dnes večer kapela vystupovala iba vo štvorici, nakoľko druhý gitarista si zlomil ruku (týmto mu prajeme skoré uzdravenie a čím skorší návrat na stage). Táto skutočnosť však nepoznamenala živelnosť ich vystúpenia a Saprophyte navodili výbornú náladu. Aj napriek pokročilej hodine a ubúdajúcemu publiku vytvorili výbornú atmosféru a našla sa aj odvážna skokanka z pódia. Chlapci vyhrabali aj song starý asi 24 rokov, ktorého názov a idea sú možno aktuálnejšie než voľakedy s názvom „Čo Sme To Za Štát“.

Schyľuje sa k záveru tejto vynikajúcej a hudobne rozmanitej akcie. Prichádza záverečná kapela NARIJUANA. Ide o kapelku hrajúcu covery od Nirvany. Fuxo tentoraz na gitare a vokáloch predviedol obrovskú poctu brokovnicovému akrobatovi Kurtovi Cobainovi čo sa týka hudobnej stránky, ale aj z hľadiska show, kde hneď pri prvých notách Smells Like Teen Spirit začal demolovať pódium, na triesky rozmlátil svoju gitaru o príslušnú aparatúru a nakoniec zničil aj svoj mikrofón. Jednoducho to bolo triumfálne zakončenie večera.

Ja ešte dopíjam posledný dúšok piva a vyberám sa na ubytovanie. Môžem len dúfať že organizátorom sa túto akciu podarilo aj napriek všetkým ťažkostiam, ktoré postihli tento parádny festival v tomto roku dotiahnuť aspoň na nulu, alebo aj s nejakým ziskom pre ďalšie pokračovania, lebo bolo vidno, že do toho dávajú svoju dušu. TOHC fest hodnotím ako vynikajúce ukončenie koncertnej sezóny a ukončenie roku 2023 a týmto ďakujem organizátorom, že som mohol byť jeho súčasťou.

Fotky: Mrtvolka
Celú galériu fotografií si môžete pozrieť na FB stránke
MetalExpress

Avatar photo

Autor: Necro

Zdieľaj