Surgery – Living Dead – Darker than Darkness Records, 2023

Na Tatry sa pomaly znáša voda vo forme snehu a pod Tatrami, z hlbín undergroundu po čase zase vyviera horúci prameň. Mojím cieľom nie je nejaké lákanie na turistické atrakcie v okolí Popradu, ale to sa nám tu len po piatich rokoch urodilo nové dielko v kolíske menom Surgery. Kapelu vídam pomerne často behom roka a tak nejaké sľubné ukážky sa už chtiac-nechtiac ku mne dostali aj v predstihu. No a to chcem povedať, že zneli dobre a tak moje nádeje k tomu, že aj celý album by mohol byť podarený sa značne zvyšovali.

Pred pár týždňami prešiel mojim sitom v ušiach nový album Prison of My Life. S hudobnou náplňou tam problém nemám, ale s obalom sa nejako neviem stotožniť. A podobná situácia nastáva v mojom prípade aj u Surgery. Kapela tu siahla po službách fínskeho borca počúvajúceho na meno Toni Hietomaa a napriek tomu, že jeho portfólio obsahuje aj väčšie mená ako Cadaveric Incubator, Funebre, Torsofuck, či českých thrasherov Faüst, tak mne jeho štýl veľa nehovorí. Ale proti gustu… Samotný návrh možno nie je zlý, len z toho prevedenia na mňa sála taká možno detinskosť? Ale áno, rozumiem, že je to štýl daného umelca. No nič. Poďme k hudobnej náplni, ktorá je o triedu vyššia (ale to už jemne spoilujem).

Borci sa asi dosť zhliadli v zombie hororoch, keďže textová náplň prvých dvoch skladieb sa opiera o túto tému (čo mne vážne nevadí a som za to rád). Reč je teda o titulnej Living Dead a Zombie Influence. Atmosféru navodí krátke daždivé intro s hromom v pozadí a vyvalí sa Living Dead. Tu by som chcel podotknúť, že v momente keď Tomáš ešte nezatlačí s hlasivkami úplne na pílu a ide si v relatívne čistejšom prejave, tak by som si ho vedel predstaviť spievať aj v nejakej hardcore kapele. A neviem či to bolo aj vážne chcené, ale práve táto skladba má v sebe aj trošku toho HC (a nemyslím tým Hlohovec, aj keď Hlohovec je hardcore sám o sebe, ale to je na inú tému, ha). No a práve trvalý príchod Tomáša do zostavy Surgery (nejaký čas tam iba suploval, keď predchádzajúci spevák Rasťo nemohol z časových dôvodov absolvovať koncerty) považujem za šťastný ťah. Apropo, personálne zmeny v kapele. Oproti minulému albumu Absorbing Roots sa zostava dosť obmenila a zostali z nej v Surgery iba gitarista Rado a basák Robo. Čiže nejaké zmeny (aj keď nie zase úplne markantné) v hudobnom smerovaní proste prísť museli. Aby som sa ešte na chvíľu vrátil ku skladbe Living Dead, tak tu hosťuje Jozef „Falusoid“ Kováč (Bloody Redemption, Pseudosapiens, Pyopoesy, či divnoprojekt Falusoid). Čo sa ešte týka hosťujúcich hudobníkov, tak v skladbe Death in You sa s vami pomazná gitarové sólo istého Matúša „Kukera“ Jarkovského. V booklete, resp. na druhej strane priloženého plagátiku, môžete naraziť na mini rozhovor, kde kapela okrem iného hovorí o tom, že na albume ide o mix štýlov, ktoré členovia počúvajú, čo činí každú skladbu inou. A pod toto sa môžem podpísať aj ja. Celkovo album nenudí a samotné skladby nemajú šancu splývať, pretože každá má v sebe niečo trochu iné. A najmä tak nejako zvláštne pôsobia, možno až hitovo. To slovo berte s rezervou, ale presne takto vnímam Last Chance a povedzme takú ľahšiu Terror at Night, ktorá je postavená na silnej melódií.

Album sa nahrával v MF Studiu v Poprade u Martina Barlu (zvukmajster väčšiny popradských koncertov, aspoň teda tých na ktoré sa ja dotrepem), čiže kapela pracovala v podstate v domácom prostredí. No a niečo ku zvuku. Nepochybne sa zadarilo. Zvuk je vyvážený, pekne hutný a valivý. Imponuje mi najmä nazvučenie bicích, ktoré sú prierazné, ale nenarúšajú celok.

Čo dodať záverom? Kapele sa podarilo vydať pekné dielko a aj keď mám nejaké výčitky ku grafickej časti, tak to netreba brať nejako extra vážne. Každý má očakávania a merítka niekde inde. Mne to ale dostatočne vyvažuje výborná zvuková náplň. Takže tak.

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj