Rozhovor – Viral Disease – „Keď sme chceli z oboch organizmov zachrániť to zdravé jadro, tak sme sa rozhodli, že dáme sily dokopy.“

Len nedávno sa sformovala na Slovensku nová kapela pod názvom Viral Disease. Odohrali doteraz jeden koncert v Novom meste nad Váhom, no odvtedy je okolo nich ticho. Povedzme si teda trochu viac o tejto ešte pomerne tajomnej kapele spolu s členom kapely, Romanom Reginom. Týmto mu zároveň chcem poďakovať za rýchle spracovanie všetkých otázok :).

Ďakujem za príležitosť urobiť rozhovor. Poďme úplne od začiatku. Kedy a za akých okolností vznikla kapela a pre tých, čo o vás nikdy nepočuli, aký štýl hráte?
Ahoj Mrtvolka, sformovali sme sa vo februári 2023. Vznikli sme ako fúzia Typhoid a Mortally Infected. Keďže sme štýlovo boli na rovnakej frekvencií bdm, nebol žiaden problém. Som mimoriadne rád, že môj dlhoročný kamarát Tomáš sa stal mojím gitarovým kolegom a zmiešavaním našich nápadov vznikajú super tracky. Nikdy by ma nenapadlo, že raz budeme hrať spolu, ale beriem to ako druhý splnený sen po Seadovi. Je skvelé tvoriť kapelu s ľuďmi na takejto úrovni. Všetci pristupujú k svojim postom maximálne zodpovedne a profesionálne, to automaticky vytvára pozitívnu a kreatívnu atmosféru pre hranie a cvičenie. Všetci sa navzájom poznáme viac ako 20 rokov a boli sme vždy veľkí kamoši, takže po ľudskej aj hudobnej stránke je to 100% zhoda. To ticho po prvom koncerte bola inkubácia.

Členovia Viral Disease nie sú vlastne žiadni nováčikovia na scéne. Časť kapely sú bývalí členovia Mortally Infected, časť Typhoid a dokonca bubeník Sead hral v oboch kapelách. Prečo zanikli tieto dve kapely? Pokiaľ si to dobre pamätám, tak Typhoid už mal nachystané nové skladby na ďalší album. Prečo ste sa teda rozhodli kapelu uložiť k ľadu?
Práve Sead ako náš spoločný drummer prišiel s tou myšlienkou fúzie a spojil nás. Povedal by som to tak lekársky. Obe kapely zanikli pre vyčerpanie organizmu a náhlu zástavu srdca. Ani v Typhoid ani v Mortally Infected sa to nejako nehýbalo a prestupovalo sa na mieste. Keď sme chceli z oboch organizmov zachrániť to zdravé jadro, tak sme sa rozhodli, že dáme sily dokopy. Bol to dobrý krok, pretože teraz to naozaj funguje tak, ako má. Jediné, čo nás momentálne brzdí je fakt, že nebývame v jednom meste a do skúšania musíme zapájať logistiku (ale aj to sa dúfam, čím skôr zmení). Ľudia boli zvedaví, čo ako pomerne známe bandy prinesieme, ale nevedeli sme priniesť nič, čo by odštartovalo vyššiu aktivitu. Tak ako píšeš, v Typhoid sme mali rozrobený album, ale jeho dokončeniu bránili rôzne osobné povinnosti a prestalo to nejako klapať. Na to, aby kapela dokázala naplno fungovať, sa musia všetci členovia spontánne venovať naplno kapele a hraniu, jedine tak sa dá urobiť niečo nové, niečo čo je hodné posunu od minulých nahrávok. Niektoré tracky, ktoré sme ako Typhoid mali pripravené prešli VD úpravou a budú aj na albume.

Prečo ste zvolili opäť chorobný názov? Je to skrytý odkaz na Typhoid a Mortally Infected, alebo sa vám skrátka k brutal death metalu hodia takéto názvy?
S týmto názvom prišiel Sead a je v tom odkaz oboch kapiel, samozrejme. Aj v tomto smere sme boli ako bratské kapely na jednej vlne a tak sme si tento spoločný odkaz nákazy ponechali. Je pre nás táto téma stále aktuálna a tak v tom budeme pokračovať.

Momentálne je vaše logo (ak sa nemýlim) písané len klasickým fontom – VIRAL DISEASE. Zadali ste už niekomu, aby vám urobil logo, ktoré by viac zodpovedalo vášmu štýlu? Môžeme sa tešiť aj na nejaký merch?
S logom je to zaujímavá story. Nie je písané klasickým fontom, ale pre prvý koncert sme vybrali takúto formu. Ja som skúsil urobiť nejaké náčrty. Dostal som nápad, ktorý je „mimoriadne originálny“. Prekreslil som pôvodné logo Mortally Infected v podobe, ktorú chalani nepoužívali a do toho som zakomponoval čitateľný názov VD. Zhodli sme sa na tom, že sa nám to páči a tak zatiaľ používame toto logo pre použitie na posteroch, sociálnych sieťach a objaví sa aj na tričkách. V budúcnosti uvidíme. Nateraz nám vyhovuje. Merch určite chystáme. Vznikajú návrhy, čoskoro pôjde prvá várka do tlače. Postupne budeme zásoby a nové námety dopĺňať. Je to neoddeliteľná súčasť propagácie a na tej nám naozaj záleží.

Ako prebiehajú skúšky? Predsa len, ste poskladaní z rôznych kútov Slovenska. Dnes to už samozrejme vďaka internetu nie je problém, ale predsa, skús nám opísať trochu váš proces.
Skúšky prebiehajú tak, že najčastejšie skúšajú samozrejme chalani v BA. Ja sa zúčastňujem skúšok tak raz za mesiac, keď som pracovne v BA. Jozef to má rôzne. Hlavne je to celé presne o individuálnom cvičení. Už nie sme dlho v štádiu, že čo sa nenacvičí na skúške, to nevieme. Práve naopak. Je to o dennom hraní, niekedy aj niekoľko hodín. Materiál nie je jednoduchý a keď niečo robíme, nemôže to byť urobené len tak naoko. Na skúškach si len prehrávame veci, ktoré máme nacvičené, prípadne riešime detaily. Zdieľame si materiál a nápady na nete, naplnili sme už jeden gmailový účet. Snažíme sa teda moderné technológie využívať naplno, koniec koncov vo svete je to úplne bežné, že kapely takto fungujú a poniektoré sa vidia spolu len na koncertoch.

Ako postupujete s prípravou materiálu? Môžeme od vás v ďalších mesiacoch očakávať nejaké novinky? Máte už pripravený materiál na budúce EP či debutový album?
Počas roka dávame dokopy materiál, každý sme mali nejaké nápady či nepoužité tracky a tvorba dostáva novú a ešte extrémnejšiu tvár. Momentálne si robíme predprodukciu materiálu, máme urobené nejaké nahrávky, na ktorých prechádzame detaily a pilujeme to ďalej. Hotových máme dostatok trackov na album. Počas roku 2024 nahráme album a doriešime label.

Máte už nejaké zo svojich songov aj nahraté? Ak áno, kde sa uskutočnilo nahrávanie? Plánujete pre mix a mastering využiť služby zahraničných štúdií, alebo chcete všetko urobiť v rámci Slovenska, v domácom prostredí? Aký zvuk chcete na albume dosiahnuť?
Tak ako som už v napísal, teraz riešime predprodukciu a vidíme, že to je dobrý spôsob pre vyčistenie materiálu. Predídeme tak veľa omylom, ktoré by sme mohli urobiť počas nahrávania, pretože keď človek začne riešiť detaily v štúdiu, nemôže to dopadnúť dobre. Je to potom len o kompromisoch. Čo sa týka výberu štúdia, mixáže a masteringu, tieto otázky ešte nemáme vyriešené, ale určite by sme skôr išli smerom na západ, teda do Čiech, tam je niekoľko štúdií, kde by mohla vzniknúť seriózna nahrávka nášho materiálu. Mixovanie a mastrovanie v zahraničí je pravdepodobné. Zvuk by sme chceli dosiahnuť výborný, pretože sme si vedomí faktu, že ľudia od nás očakávajú hneď prvú nahrávku na úrovni.

V Mortally Infected bol charakteristický pre mňa vokál Wegeta (odhliadnuc od neskoršieho posilnenia vokálov pánmi z Kolumbie). Zachováva si aj vo Viral Disease svoj klasický prejav alebo svoj vokál pozmenil, keďže ide o inú kapelu?
Jeho vokál zostal nezmenený a práve preto, že je to jeden z najextrémnejších vokálov u nás vôbec, nič nemeníme. Miestami oba naše vokály spojíme, aby bol materiál pestrejší. Toľko môžem v tomto štádiu povedať.

Pre Typhoid bola zas pre mňa osobne príznačná gitara a „pískačky“. Je tento element zachovaný aj vo Viral Disease?
Tento element bude zachovaný. Nikdy som nad tým nerozmýšľal, ale podľa reakcií okolia mi je jasné, že sa to za tie roky stalo mojim rukopisom na gitare. Patrí to do extrémnej hudby a pri dvoch gitarách zvlášť. Takže pískačky v našich songoch majú svoje pevné miesto.

Keďže kapela má chorobný názov, očakávala by som aj texty v podobnom duchu. Budete mať texty na túto tému alebo naopak budú texty rôznorodé a klasické death metalové?
VD lyrika bude o chorobách, o ničom inom asi ani nemôže byť. Máme pár textov od rodinného autora Fokusa (ex-Achromasia), ktoré sa trochu vymykajú tejto téme. Texty píšeme ja a Sead a do budúcna to bude všetko o vírusoch a chorobách. Prípadne o iných témach, ktoré preberieme tiež z medicínskej stránky. Ja som také texty v minulosti už napísal a je to veľmi zaujímavé písať napríklad o ľuďoch v prenesenom význame ako o vzťahoch molekúl a buniek. Na prvý pohľad v lekárskom texte človek po pozornom prečítaní odhalí niečo celkom iné.

Najbližšie máte ohlásený koncert v Kanianke v rámci dvojdňového festivalu Memory Error. Zostava na tento festival je lákavá – Rotten Sound, Warfuck, Sick Sinus Syndrome, Catastrofy, Stercore a množstvo ďalších kapiel. Chystáte aj niečo špeciálne? Plánujete si pozrieť aj iné kapely alebo len odohráte a utekáte za rodinami?
Kanianka je miesto, kde máme druhú skúšobňu, ako pozostatok z čias Typhoid. Ja som v Kanianke býval 3 roky a pohybujem sa tam už od detstva. Takže sa veľmi tešíme na Memory error a ľudí z domácej scény. Do setu sme zaradili nový track, ktorý budeme hrať prvýkrát naživo. A bude to niečo extra, lebo je to asi najzásadnejší track nášho spoločného materiálu a bude možno aj titulným na albume… Koncert si chceme naplno vychutnať, veľmi sa teším ja osobne na Sick Sinus Syndrome, ktorých som naživo nevidel, ale poznáme sa sto rokov. Tak isto sa teším na Adactu. Memory Error má už slušnú tradíciu v regióne a bude to zaujímavé poprvýkrát ako 2 dňový fest.

Ako vnímate brutal death metal na Slovensku? Myslím si, že v posledných rokoch tento žáner išiel dosť do úzadia. Čo môže byť podľa vás príčinou? Nie je podľa teba tento žáner už vyčerpaný, alebo sa stále dá urobiť ešte niečo nové?
Je to zvláštny stav, kam sa naša scéna dostala. Keď si spomeniem na roky našich Typhoid začiatkov, tak mám pocit, akoby sme vtedy žili v Amerike, nie na Slovensku. V každom meste niekoľko kvalitných kapiel a zároveň všetko bolo old skul, UG koncerty, na ktorých sme boli každý víkend (niekedy aj 2-3) sa riešili cez pevnú linku, plagáty sa lepili po mestách, žiadne sociálne média. A žilo to naplno. To sa s dnešnou scénou nedá porovnať. Kapiel je tu možno dosť ale minimum z nich sa dostane asi von zo skúšobne, neviem. Pri dnešných možnostiach by nemal byť problém pre aktívnu kapelu presadiť sa na scéne. Je pravda, že death metal ako taký sa teraz mieša s coreovými bandami 20 ročných, ktorí s hudbou začínali v roku 2010 na Slipknote. Koncertov je dostatok, ale akoby kvantita prevyšovala kvalitu. Vidíme denne na sociálkach plagáty, udalosti, ale málokedy je tam niečo, čo by ma vytiahlo z bytu von. Určite sme už iná generácia a svoje sme si odžili, ale nevidím, že by generácia mladých muzikantov išla do toho naplno, ako tomu bývalo za našich čias. Zhodli sme sa na tom aj s mnohými ďalšími „rovesníkmi“ na koncerte Misery Index/Killchain/Attack of rage v košickom Collosseu, kopec známych, plný klub, všetci v stredných rokoch, málo mladých. Preto si myslím, že generácia X ide iný subžáner alebo naozaj podliehajú civilizačnej chorobe´youtube stream z opačného konca sveta live´v izbe pri pive a jointe. Ťažko povedať. Uvedomujeme si, že v tejto oblasti je na Slovensku akási diera a zároveň priestor pre nás, ukázať, že prvotriedny technický death metal sa na Slovensku stále hrá.

Ešte za čias tvojho pôsobenia v Typhoid ste odohrali množstvo koncertov s rôznymi relatívne veľkými kapelami v rámci extrémneho metalu. Je ešte nejaká kapela, s ktorou by si si rád zahral už s Viral Disease? Prípadne, chcel by si si zopakovať s niektorou kapelou koncert?
Určite Suffo, Fetus, Monstrosity, Malignancy, Aborted, ja osobne by som si veľmi rád zahral so Severe Torture alebo Guttural Secrete.

Ako ste ako skupina flexibilní? Pýtam sa hlavne z logistického hľadiska, pretože ako som už spomínala, ste z rôznych kútov Slovenska. Musíte koncerty plánovať dopredu aj niekoľko mesiacov alebo ste otvorení aj „last minute“?
Čo sa týka logistiky, z vyššie spomenutého dôvodu si koncerty plánujeme vopred, ale doteraz to bolo hlavne kvôli tomu, že sme dávali dokopy materiál. Nemusíme plánovať hranie koncertu mesiace vopred, ale pokiaľ by išlo o last minute ponuku, v daný čas musíme byť všetci schopní uvoľniť sa od svojich povinností.

Aké máte plány na najbližšie obdobie? Máte už potvrdený aj nejaký ďalší koncert?
Našim hlavným plánom je dokončiť a nahrať album. A samozrejme hrať koncerty a zviditeľniť našu bandu. Chceme pripraviť zaujímavú show pre našich fans, aby bol koncert Viral Disease zaujímavým zážitkom. Práve dnes sme potvrdili našu účasť na Flesh party open air 2024, čo bude super, na Fleshke sa vždy dobre hralo. Okrem toho mravenčia práca na propagácií.

Ďakujem za rozhovor a držím palce pri ďalšej tvorbe. Prajem vám veľa úspechov a veľa spokojných fanúšikov. Máš nejaký odkaz na záver?
My ďakujeme Tebe za priestor a rozhovor. Sledujte nás a pokiaľ sa vyskytneme v okolí, príďte si nás pozrieť naživo. Držíme palce v tvojej usilovnej činnosti pre metalovú komunitu. Horns up!

Zostava Viral Disease
Sead – bicie
Jozef – basa
Weget – vokál
Tomáš – gitara
Roman – gitara, vokály

Kontakt:

https://www.facebook.com/viraldiseasedm

http://www.viraldisease.eu/

Použité fotografie pochádzajú z FB stránky Viral Disease

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj