Report – Knoll / Nightmarer / Zmyrna / Ceremony Of Silence – Pink Whale – 19.11.2023

Predĺžený novembrový weekend nám ponúkal na výber nespočetné množstvo žánrovo rozmanitých koncertov. Akonáhle som však uvidel flyer a popisky kapiel na túto udalosť, moja voľba bola jasná, nedeľná omša na lodi Pink Whale. Do podpalubia lode som sa dostal s 15 minútovým predstihom, kde sa prvá kapela už plne chystala na svoj set. Rýchle preštudovanie merchu a nazbieranie si novej dávky nálepiek, kým všetko nepohltí hmla z dymostroja ako z Lovecrafta, z ktorej tento raz neútočia neopísateľné bytosti ale disonantné tóny black / death metalu.

CEREMONY OF SILENCE začínajú svoj set. Táto Zvolenská kapela, ktorej tvorivé jadro predstavuje Vilozof a Svjatogor sa prezentovala v plnej zostave ucelená o basu a speváka. Nakoľko som ich ešte live nevidel, bol som veľmi zvedavý, ako svoje dielo „Oútis“ z roku 2019 prednesú v temných útrobách lode, a musím podotknúť, že chlapci prekonali moje očakávania. Ničivé chaotické riffy s prelínavými vyhrávkami boli perfektne zvládnuté aj na jednej gitare a samotná nápaditosť a pestrosť kombinácie disonantnej melanchólie black metalu s brutalitou death metalu bola hodná svetovej ligy. Došlo aj na inštrumentálnu skladbu „Upon The Shores Of Death„, čo bolo ďalším umocnením navodenej ťažkej zahmlenej atmosféry.

Ako druhý v poradí sa na pódium chystá česká ZMYRNA a hneď zo začiatku je zrejmé, že set sa bude niesť v klasickejšom black metalovom pojatí. Zapaľujú sa sviečky a nozdry mi napĺňa koreňová vôňa živice z kadidiel. Po krátkom intre v podobe svätej omše sa na nás vyvalil stredoveký black metal so strednými tempami, v kapucni, koži a rezavým tónom gitary. Kapela vystúpila dnes večer len v dvojčlennej zostave, čo však neuberalo na celkovej prísnosti tejto čiernej omše. ZMYRNA čerpala z celej svojej diskografie a pri finálnej skladbe sme sa dočkali aj hosťovačky pri mikrofóne, čo bolo nečakaným, ale vítaným spestrením vystúpenia. Kto pozná týchto overených bojovníkov čierneho kovu, vie, že napriek učebnicovému blackovému soundu spev v Zmyrne nie je práve klasický pre tento žáner. Striedajú sa tu rôzne polohy od hlbokých growlov, cez už spomínaný, klasický black metalový vokál až po čisté tóny, ktoré by sa dali prirovnať kláštorným žalospevom, ktorá mohla nových poslucháčov celkom prekvapiť.

Ďalšou kapelou sú americko-nemeckí NIGHTMARER. Pódium sa znova zahaľuje do hmly s modrastým odtieňom, pripravujú sa 7 strunové gitary a rozsvietia sa Kemper profilery, čo naznačuje ďalšiu netradičnú dávku sčerneného kovu. A tak sa aj stalo. Ich hudba sa nesie na moderných vlnách čo sa týka samotného zvuku aj štruktúry skladieb. Miešajú sa v nej avantgardné disharmónie s death aj blackmetalom a nádychom švédskej pochmúrnosti zvanej thall. Vystúpenie bolo energické, hudobnícky veľmi dobre odvedené a nečakane drvivé. Táto kapela bola asi najväčším prekvapením tohto večera.

Ani som sa nestihol spamätať a prichádza mnou a pravdepodobne aj viacerými najviac očakávaná pätica mladých američanov KNOLL. Na pódium sa umiestňujú rekvizity v industriálnom až steampunkovom štýle. Rozbaľuje sa trubka a rozkladá zázračnými krabičkami do prasknutia napakovaný pult v znamení power electronics. Začína ambientné burácanie, mierna hmla, stage osvietený Edisonovými žiarovkami, čo celkovo navodilo pocit atómového krytu. Ale ani to by nás nezachránilo od tej devastujúcej kakofónie, ktorú KNOLL spustili. Zlovestný ambient, neľudské a pri tom neuveriteľne variabilné vokály, až som sa čudoval, že chalan si ešte nepretrhol hlasivky. Trúbka, ktorá miestami podfarbovala vokály alebo si vyhrávala do duetu s noisovým intermezzom. Hudba KNOLL je unikátnym mixom moderného black metalu, grind coru a už spomínaného power electronics, ktorý sa na vás valí s obrovskou intenzitou od prvej až po poslednú sekundu. Takto asi bude znieť posledný deň na tejto planéte. Svetlá zhasínajú, na pódiu nastane ticho, a v našich ušiach zostáva monotónne pískanie po tejto hudobnej apokalypse.

Na záver by som chcel pochváliť celkový zvuk, každá kapela znela jedinečne a príslušne svojej hudbe. Gitary, vokály aj bicie boli dobre počuteľné a rozoznateľné. Pre mňa toto bol jeden z najlepších koncertov tohto roka, kde som mal možnosť spoznať nové výborné kapely, ktorých koncert si v budúcnosti určite nenechám ujsť.

Fotografie – Mrtvolka
Celú galériu fotografií nájdete na Facebook stránke Metalexpress.

Avatar photo

Autor: Necro

Zdieľaj