Report – Grinding Jesus Brothers – Ataraxia – Izurewara – Bašta – Bardejov – 29.10.2023

Minulú sobotu som sa vydala na výlet až do vzdialeného Bardejova, takže vlastne z jedného konca republiky na druhý. Nakoľko som však ešte nemala možnosť navštíviť toto mesto a už vôbec nie Baštu, klub v ktorom sa koncert odohral, rozhodla som sa aj napriek veľkej vzdialenosti vydať na cestu. Nakoniec, ak máte dobrých spoločníkov, tak tá cesta ubehne relatívne rýchlo. Okolo piatej som sa teda naozaj ocitla v Bardejove a stihla som ešte s poslednými lúčmi vidieť námestie, slávnu sochu kata aj kostol sv. Egídia. Potom už nastal čas aj na prezretie miesta, kde sa konal koncert. Musím povedať, že som bola veľmi milo prekvapená. Bašta sa totiž nachádza v historickej budove, ktorá je zároveň aj kultúrnou pamiatkou. Viac o jej histórii sa dočítate priamo na stránkach http://bastakulturcentrum.sk/o-baste/. Momentálne je toto miesto využívané na rôzne kultúrne aktivity, ku ktorým patria aj menšie koncerty. Do jej priestorov sa dostanete po schodisku, ktoré vás po otvorení dverí zavedie do kaviarensko-krčmovej miestnosti. Tu sa nachádza bar, výstava obrazov, komunitná knižnica a nájdete tu dokonca aj CD niektorých kapiel, ktoré tu hrali. Za touto časťou sa nachádza už samotná miestnosť určená na koncerty a iné aktivity. Keďže ide o baštu, táto miestnosť je kruhová, no nenachádza sa tu pódium, takže kapely sú v tesnom kontakte s divákmi. Keďže sa koncert konal v čase pred sviatkom všetkých svätých, alebo Halloweenom a jeho názov bol Maškaráda vol. 2, všetko bolo vyzdobené v tomto štýle. Na strope „pavučiny“, na stoloch tekvice a pod. Barmani a ich kamaráti sa prestrojili do rôznych masiek. Toľko teda v krátkosti k tomuto naozaj výnimočnému miestu, ktoré ma hneď dostalo svojou príjemnou atmosférou.

Poďme však aj k hudbe. Pôvodne mali vystúpiť tri kapely, dve z českej republiky a Ataraxia zo Slovenska. Na poslednú chvíľu však skupina Kronstadt zrušila svoju účasť. Na moju radosť však vystúpenie pre tento večer potvrdili Grinding Jesus Brothers z neďalekého Stropkova. Keďže sa mi podarilo nešťastnou náhodou zmazať ich fotky, rozhodla som sa napísať ako slabú náplasť aspoň tento report. Kapele sa naozaj veľmi ospravedlňujem za túto nepríjemnosť!!! Ich účasti som sa potešila hlavne kvôli tomu, že posledné roky nehrali ani nič nové nevydali a tak ich mnohí považovali už za mŕtvu kapelu. Tento rok sa po troch rokoch (posledný koncert v roku 2020 v Košiciach) vrátili na pódium, aby odohrali v Košiciach ako predkapela pred Brujeriou. Na basgitare tu vtedy hral Peter, prvý basák tejto kapely. Keďže sa však dlhodobo nachádza mimo Slovenska, tento večer odohrali Grinding Jesus Brothers len vo dvojici – gitara a bicie. Aj napriek tomu ma ich set potešil a neúčasť bass gitary až tak neublížila. Zahrali všetky skladby z debutového albumu a pridali aj nejaké ďalšie. Už počas ich setu sa ľudia dobre bavili a obkľúčili túto dvojicu. Zvukovo som nemala ja osobne žiadne výhrady a celkovo na moje potešenie prítomný zvukár dokázal dobre nazvučiť všetky kapely. Aj tento koncert podľa môjho názoru kapele ukázal, že majú stále veľa fanúšikov, ktorí majú ich hudbu radi. Takže aj takto vám odkazujem, ak je to vo vašich silách hrajte a tvorte aj naďalej hoci aj vo dvojici 😊. Grinding Jesus Brothers žije!

Bubeník Marek si dnes strúhol rovno dvojitý set, pretože hneď po Grinding Jesus Brothers nasledovala Ataraxia, kde hrá tiež na bicie. Tento rok som ich videla len jedenkrát, keď vystupovali v júni na Garážach v Bratislave. Ich koncerty bývajú vždy živé, aj vďaka spevákovi Gabimu, ktorý intenzívne komunikuje s obecenstvom a ak má bezdrôtový mikrofón pobehuje medzi ľuďmi. Na Garážach sa mi až tak nepáčil ich zvuk, no tento večer to bol úplne iný zážitok. Kapela vydala v roku 2020 zatiaľ svoj posledný album Pustovník a tak sa na ich playliste objavili skladby aj z tohto albumu, z debutového Ataraxia, no pribudli aj nové skladby, ktoré ešte čakajú na nahratie, no na živých koncertoch ich už môžete počuť. Zhruba pol hodina ubehla veľmi rýchlo a asi nie len mne, lebo aj prítomní ľudia si vyžiadali ešte jeden prídavok. Musím povedať, že tento koncert patril po zvukovej aj hráčskej stránke k jedným z najlepších a to som Ataraxiu počula hrať už na mnohých miestach. Svoje možno urobil aparát, samotná miestnosť, no aj prítomní ľudia. Len tak ďalej, už len nahrať nové skladby 😊.

Po ďalšom vydarenom sete tento večer sa začala chystať posledná kapela – Izurewara z Brna. Priznám sa, že som ich tvorbu zámerne nepočúvala dopredu, aby som mala prekvapenie. To sa aj naozaj stalo, lebo Izurewara ma prekvapili hudobne, no aj svojou nazvem to „stage performance“. Ich hudba sa nedá úplne zaškatulkovať, pretože majú presahy od HC, do punku, aj metalu. Na Bandcampe nájdete zatiaľ dve EP, pričom posledné bolo vydané v máji tohto roku. Ide o štvorčlennú zostavu – bicie, gitara, bass gitara a spev. V poslednom období začali viac koncertovať hlavne v rámci Česko-Slovenska a tak sa dostávajú pomaly do povedomia. Ako som už v úvode napísala, takýto tlak som naozaj nečakala. Živé vystúpenie tejto kapely určite prekvapí hlavne vďaka spevákovi, ktorý „vyumýval podlahu“ takmer v celej Bašte, behal pomedzi ľudí a keby sa našli nejakí viac rozbúrení účastníci, možno by „lietal“ aj po strope. Publikum však bolo aj napriek pokročilejšej hodine skôr v uvoľnenej komornejšej atmosfére a aktívnejšie interagovalo len zopár jedincov. Izurewara teda naozaj prekvapila aj po hudobnej stránke, pretože aj pri ich sete nebol priestor na nudu a ušiel mi opäť veľmi rýchlo. Dúfam, že ich ešte niekde odchytím, pretože na živo sa túto kapelu naozaj oplatí vidieť.

Aby som to teda všetko zhrnula. Neľutujem, že som sa tohto koncertu zúčastnila, pretože tento zážitok určite stál aj za úmornú a dlhú cestu. Návštevu Bašty ako miesto na menšie koncerty určite vrelo všetkým odporúčam a som rada, že takéto niečo existuje aj na výhode. Ďakujem organizátorom za tento večer, na ktorý budem ešte dlho spomínať!

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj