Report – Blitzkid a The Crimson Ghosts – MC Fabrika – České Budejovice – 2.11.2023

The Crimson Ghosts

Halloweenska sezóna je už veľmi populárna aj v našich zemepisných šírkach. Veď tomto období na človeka vyskakujú pozvánky na kadejaké tematické akcie, snáď z pod každého kameňa. Jeden už ani nevie kam sa vybrať skôr. Čo už však môže byť vhodnejšie pri tejto príležitosti, ak nie vystúpenie dvoch momentálne snáď najlepších aktívnych horror punkových kapiel? Naša voľba bola preto jasná, České Budejovice, klub Fabrika. Jediná zastávka Escape The Grave tour v Českej republike.

Blitzkid

Išlo o moju prvú návštevu tohto klubu a hneď zo začiatku som mal obavy o návštevnosť. Po našom príchode, čo bolo len krátko pred oficiálnym začiatkom akcie, bolo ľudí v klube naozaj málo. Bol prakticky prázdny. To sa našťastie, krátko po začatí setu prvej zo zúčastnených kapiel začalo meniť, aj keď len čiastočne a organizátor asi s návštevou nakoniec tak úplne spokojný nebol. Pred poloprázdnou sálou teda otvárali, podľa očakávania, nemeckí The Crimson Ghosts. Paradoxne napriek nízkemu počtu prítomných začínali ešte o pár minút skôr. Predstavili svoj značne zmetalizovany pohľad na horrorpunkový žáner a prierez svojou tvorbou. Za približne 40 minút došlo na ukážky z ešte stále čerstvého albumu Forevermore, ten bol asi zastúpený najštedrejšie, Tie boli potom doplnene o časom preverené položky zo starších vecí. Odzneli klasiky ako Somewhere in the casket, pomalšia Sons Of the zodiac, alebo na pomery kapely az tanečná Body Bags. Na konci setu si ešte kapela zaspomínala svoje úplne začiatky, keď Crimson Ghosts boli len revivalom zakladateľov žánra a pridali dve cover verzie od Misfits a to Halloween a Skulls. Zvukovo bez výhrad, set sa mi zdal však pomerne krátky a kľudne by som oželel prerábky od Misfits a namiesto toho dal priestor originálnej tvorbe kapely, ktorej za približne 20 rokov existencie majú viac než dosť.

Blitzkid

Potom už prišiel čas na headlinera. Blitzkid sa predstavili v skoro klasickej zostave. Na basu štandardne Argyle Goolsby, gitara druhý zakladajúci člen TB Monstrosity, ktorý s kapelou dlhé roky nevystupoval naživo, plus pre mňa neznámy bubeník. Asi aj aktuálna koncertná zostava bola dôvodom prečo sa hrali prevažne staršie veci a posledný radový album Apparitional, na ktorom sa TB už nepodieľal bol, ak sa nemýlim, úplne odignorovaný. Napriek tomu, dovolím si povedať, playlist obsahoval všetko zásadné. Nezabudlo sa na obligátnu Love Like Blood, zaznel cover od Manilla Road a dokonca na konci pridali aj moju obľúbenú My Dying Bride. Všetko bolo, ako je u Blitzkid zvykom odohrané v približne dvojnásobnej rýchlosti oproti štúdiovým verziám a napriek rýchlosti bezchybne odspievané všetkými zúčastnenými. Zvukovo opäť v poriadku, inštrumentálne tiež bez problémov, nasadením sympatické. Ku tomu nasadeniu kapely by som ešte dodal, že pre mňa ako dlhoročného fanúšika Blitzkid bolo až smutné vidieť, ako si po zhruba každých 2-3 skladbách musel TB sadnúť a ďalšiu odohrať v sede. Predpokladám, že zdravotné problémy boli príčinou jeho koncertnej absencie aj v minulosti. Treba však zmieniť, že po inštrumentálnej a vokálnej stránke to nemalo na jeho výkon žiaden vplyv. Tento hendikep však Goolsby maximálne vynahrádzal pohybom, ba až absurdnou akrobaciou na pódiu. Iste uznáte, že basgitarista hrajúci postavený na bicích a do toho kopajúci jednou nohou do činela nie je úplne obvyklý spôsob hry na tento nástroj.

Keď to zhrniem Veľmi vydarená show, ktorú si evidentne užilo aj na pomery kalibru zúčastnených kapiel, relatívne skromné publikum. Ja som bol spokojný.

Text – Smeth
Fotografie – Mrtvolka
Viac fotografií nájdete v albume na Facebookovej stránke Metalexpress

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj