FACETAKER – nový sólo projekt na slovenskej scéne!

Rony Rage je späť! Ako jediný po rozpade metalovej formácie SHARZALL vstal z popola, aby pokračoval vo svojej apokalyptickej hudobnej ceste. Rony Rage je multižánrový hudobník, ktorý sa venuje hudbe viac ako 25 rokov. O jeho oddanosti hudbe svedčí aj nový sólo projekt FACETAKER. Svoje hudobné nápady čerpá zo života a fantázie a jeho tvorba sa vyznačuje progresívnym prístupom, je charakteristická tematickým kontextom, ktorý vytvára hudobný dej. V každej skladbe otvára dvere do iného sveta tak hudobne, ako aj po textovej stránke. Nepreferuje iba jednoduché temné témy, ale predovšetkým prikladá význam hĺbke myšlienok, ktoré do nich ukrýva. Podľa jeho slov je textárska časť tou najzložitejšou na celom novom projekte.

Prvý album “Hell Gate Europe” bol vydaný v marci 2023 a obsahuje 7 skladieb. V každej kladie dôraz na intro, ktoré má uviesť poslucháča do dejovej línie. Tento album vás zavedie do neďalekej budúcnosti nášho sveta, v ktorej sa temný boh Astrodius rozhodol poslať na Zem svojho syna, samotné zlo, aby otvoril prvú bránu pekelnú a umožnil vstup hrôzostrašným nočným morám. Tie majú potrestať ľudské pokolenie za jeho okázalú a sebeckú existenciu. Album končí bonusovou skladbou “Porta Inferni Europa”, ktorá je naspievaná v latinčine a uzatvára tak príbehovú líniu albumu. FACETAKER je hudobne ladený do nekonvenčného “Industrial Metal” žánru alebo by sa dal nazvať “Apocalyptic Metal” žánrom, ktorý ak oficiálne neexistuje, tak ho FACETAKER určite týmto albumom práve vytvoril. Atmosférické prvky a celková epika skladieb je zámer, podobne ako aj spracovanie zvuku. Ronyho hudobný podpis je skutočne originálny a je nepopierateľné, že rád šokuje, či už obskúrnymi alebo chorálovými prvkami. Vokál je v každej skladbe trochu iný a techniky spevu sa striedajú.

FACETAKER však nezaháľal a pripravil druhý album “Tales Untold”, ktorý má plánované vydanie už 30/11/2023, teda len 8 mesiacov po jeho predchodcovi. Singlové skladby z pripravovaného albumu už uzreli svetlo hudobného sveta formou videoklipov.

Na novinke tentokrát vynechal v skladbách intrá a veľkou zmenou je aj celková melodická stránka. V textoch poukazuje na temné stránky každého z nás, zvrátené hodnoty, pomýlené priority ľudstva, či naše najtemnejšie obavy. Napríklad skladba “Remember Me” má odkaz o našej pominuteľnosti. V texte nám slovami My voice sounds eternaly… pripomína dôležitosť toho, čo po sebe na tomto svete zanecháme. Skladba vyšla ako bonus s videoklipom natočeným priamo v Ronyho štúdiu. Ďalšia skladba v poradí – “Rainbow For Sophia” – sa nesie v nezvyčajnom duchu už pri prvom pohľade na CoverArt singlu. Azda doposiaľ najúspešnejší singel “Tale Untold” je jednoznačne jedným z najlepších počinov projektu. K singlu bola urobená aj slovenská verzia s názvom “Rozprávka O Mamone”. Textom oboch skladieb nám ukazuje smutnú realitu dnešného sveta, v ktorej ľudia merajú vlastnú hodnotu majetkom, pričom skutočné hodnoty života nepoznajú. Následkom ich konania je, žiaľ, smútok a samota. Melódia a rytmus tejto skladby je však natoľko energický a chytľavý, že už po prvom vypočutí budete tvorcu preklínať, pretože ju jednoducho nebudete môcť dostať z hlavy. Nasledoval singel “Sweetheart”, ktorý vyšiel 12.10.2023, rozplače vás a emočne prevalcuje. Zúfalstvo, bolesť zo smrti milovanej osoby, pokusy zmieriť sa so stratou strieda pocit beznádeje a srdcervúce volanie o pomoc. Na druhej strane nekonečná láska až za hrob. FACETAKER síce neopúšťa svoju temnotu, no tentokrát ukázal aj svoju inú emočnejšiu stránku a opäť nás šokoval. Predošlé single mu však nestačili a rozhodol sa pripomenúť nám jeho záľubu v bizarnostiach. V uliciach historického Starého Mesta v Bratislave si totiž vyskúšal podľa jeho slov „Taký menší sociálny experiment“. Vo svojom už tradičnom outfite sa prechádzal mestom, pri čom spieval singel „Tale Untold“. Tentokrát si však zobral aj posilu, jeho 5 ročnú dcéru Emmu Rage s ktorou už naspieval aj singel „Hero Anymore“ pre svoj ďalší pripravovaný album. Zo spomínaného sociálneho experimentu, však nakoniec vznikol úspešný videoklip.

Svoj druhý album Tales Untold uzatvorí singlom Lady Reality ktorý bude publikovaný až v deň vydania albumu. Premiéru singlu môžete sledovať na Youtube 30. 11. 2023 o 11:30hod. A čo nás ešte čaká? Sám Rony “Facetaker” Rage prezradil, že tretí album bude pre mnohých naozaj veľkým prekvapením, predovšetkým svojou tematikou.

Kontakty:
https://www.facebook.com/Facetaker.MusicOfficial
facetaker_musicofficial
https://www.facebook.com/metaltonerecords

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj