Rozhovor – Sik Salvation – „Išli sme do toho preto, aby sme sa zabavili a robili hudbu, ktorú máme radi.“

Zdravím Sik Salvation! Od nášho posledného rozhovoru uplynul nejaký ten čas a tak je príležitosť na nejaké vaše novinky. Zhovárala som sa s obidvoma členmi kapely a týmto im ďakujem za rozhovor.
Poďme rovno k vašej tohtoročnej nahrávke. V auguste vám vyšlo nové EP s názvom Overdeath. Prečo ste sa rozhodli práve pre takýto formát? Nebolo by lepšie už rovno nahrať full album?

L: Ahoj Mrtvolka. Sme radi, že opäť môžeme spropagovať SIK SALVATION na vašom Metalexpresse. Vec sa má tak, že tieto skladby sú zvyšným materiálom z nahrávania prvého albumu (o čom svojím spôsobom napovedá aj samotný názov – Overdeath = nadmerná smrť. V podstate sme si povedali, že kým sa čaká na náš ďalší album, tak vypustíme toto EP aby sme popri rôznych verziách albumu našim fanúšikom poskytli aj nejaký novší materiál. Chceli sme tak podporiť jednak predaj našich nových tričiek + sme potrebovali vyskúšať nejaké technické veci ohľadom nahrávania, tak sme si povedali, že to dáme von. No a čo sa týka samotného druhého albumu, tak všetko podstatné sa ľudia dozvedia v ten správny čas. Prezradíme len toľko, že prídeme s trochu odlišnejším materiálom.
M: Ahoj ahoj! Zdravíme všetkých čitateľov MetalExpessu a tebe Adi, ďakujeme za priestor prezentovať náš najnovší počin. Všetko podstatné už povedal Lukáš, no ja by som len dodal, že sme sa radi týmto EP pripomenuli a navnadili tak našich podporovateľov a fanúšikov na ďalší album. Pred tromi rokmi sme ani len netušili, že projekt SIK SALVATION bude mať taký úspech, aký má a svojim spôsobom nás to inšpirovalo tvoriť ďalej. Na nič však nechceme tlačiť, všetko bude tak, ako má byť!

Zaujalo ma, že až tri skladby z vášho najnovšieho EP sú inštrumentálne. Prečo tomu tak je? Prečo nedostali viac priestoru aj vokály?
L: Vec sa má tak, že tie 3 inštrumentálky sú len inštrumentálne verzie originálnych skladieb, takže sa nejedná o iný materiál a sú exkluzívnym bonusom na našom Bandcampe, ktorý na Youtube, Spotify, atď. nenájdete. To isté sme urobili aj pri debutovom albumom, akurát s tým, že sme jeho inštrumentálnu verziu zavesili trochu neskôr.

Musím opäť pochváliť vokály, ktoré sú veľmi dobre zrozumiteľné. Pre tých, čo ešte nemali možnosť EP počuť, o čom väčšinou pojednávajú texty? Nadväzuje EP po textovej stránke na predošlý full album?
M: Ďakujem! Úprimne sa priznám, že growlingu sa nevenujem pravidelne a oprášim ho iba vtedy, keď sa so SIK SALVATION ideme nejako hýbať. O to viac ma tešia pozitívne ohlasy. Veľmi si to vážim a tobôž od ľudí, ktorí sa death metalovou scénou zaoberajú pravidelne. Čo sa týka textov, nejdeme sa na nič hrať. Vždy to bolo o „death metalovom klišé“, o smrti v rôznych podobách a výpovediach. EP tak nadväzuje na predchádzajúcu tvorbu.

Ja osobne počujem na novom EP viac melodiky a menej hniloby. Je to len môj osobný dojem, alebo ste upustili trochu z tejto stránky?
M: Z môjho pohľadu sú tieto 3 skladby o čosi viac priamočiarejšie. Cítiš to správne, ak tam počuješ viac melodiky. Možno je to tým, že ide o zvyšný materiál z predchádzajúceho albumu, na ktorý sa už viac melodických prvkov nevošlo. Jednoducho sme to teraz takto cítili. Čo to bude nabudúce? Nechaj sa prekvapiť 😊

Váš prvý album sa stretol s pomerne veľkým úspechom. Boli k nemu aj CD. Čo plánujete v prípade nového EP? Bude dostupné len v elektronickej verzii, alebo bude aj niekoľko fyzických nosičov pre zberateľov?
L: Nevylučujeme možnosť fyzického nosiča, ale zatiaľ bude EP dostupné len čisto digitálne. Ak EP raz bude na nosiči, tak určite k tomu bude nejaký ďalší materiál, takže svojím spôsobom by asi išlo o výberovku. Ale to už predbiehame. Uvidíme časom 😊

Od vášho prvého dlhohrajúceho albumu z roku 2021 prešli dva roky. Čo sa dialo počas týchto dvoch rokov v Sik Salvation? Ako dlho vám trvalo zložiť skladby na súčasné EP? Bolo to skôr o zaneprázdnenosti oboch členov v iných kapelách?
M: Za mňa môžem povedať, že zaneprázdnenosť svoju rolu určite zohrala. Tak, ako vravíš, každý máme svoje domovské kapely a plány s nimi. Lukášovi sa však aj napriek tomu podarilo dať dokopy a nahrať ďalší podľa môjho názoru veľmi kvalitný materiál. Všetko mal veľmi dobre premyslené a dopredu pripravené. Ja som to už len prišiel v jeden pekný letný večer nabliakať :). Vždy budem tvrdiť a za tým si stojím, že za úspechom SIK SALVATION stojí práve on, jeho nevídané nadšenie a nadštandardná pracovitosť. Ja to vždy prídem len doťuknúť.

Pokiaľ ma pamäť neklame, nevidela som vás nikdy hrať na živo. Bude teda Sik Salvation len štúdiový projekt, alebo plánujete časom zložiť aj koncertnú zostavu?
M: Ambície by veru boli, no zohnať ľudí je už väčší problém. Uvidíme, kam sa časom s projektom posunieme. Ak nám budú priať hviezdy, možno sa dočkáme aj koncertnej zostavy. Obaja to nevylučujeme, avšak je to beh na dlhšie trate.

Sprievodný text na Bandcampe pri novom EP prezrádza, že uzatvárate jednu kapitolu? Čo to teda pre nás ako poslucháčov bude znamenať? Máme sa pripraviť na nejakú výraznú zmenu v budúcnosti?
L: Uzavretie prvej kapitoly znamená, že sa teraz budeme striktne sústrediť na druhý album, t.j. druhú kapitolu. EP “Overdeath“ je úplne posledný materiál, ktorý sme z “The Death Manifest“ session mali k dispozícii a tak sme vlastne vyčerpali všetok nahratý materiál z prvého albumu. Vydali sme aj rôzne verzie albumu (hoc len digitálne), kde sa na niektorých objavili aj nejaké bonusy. Takže nastal čas ísť ďalej a prísť s novým materiálom. Výraznú zmenu zatiaľ čakať asi netreba, ale určite niekedy nejaká nastane. Nechajme sa prekvapiť…

Ste ovplyvnení severským death metalom ako Dismember, Grave, Entombed….V tomto smere už bolo povedané takmer všetko a je naozaj ťažké priniesť niečo nové. Ako sa pozeráte na novú vlnu old school death metalových kapiel ako napríklad – Snět, Mordloch, Symbtomy, Galvanizer, alebo napríklad náš Funus, či Krudus? Je to podľa vás pocta modlám z minulosti alebo prinášajú aj tieto kapely podľa vás niečo nové do old school death metalu?
L: Ja osobne to vnímam veľmi pozitívne, lebo vždy záleží na tom, či má človek radosť z toho, že hudbu robí. Je jedno, či ide o nejakú poctu, alebo o pokus vytvoriť niečo nové. Pokiaľ to daného interpreta napĺňa, tak nie je o čom. Keď si to tak vezmeš, tak ide presne o prípad SIK SALVATION – išli sme do toho preto, aby sme sa zabavili a robili hudbu, ktorú máme radi. To je podľa mňa jediná vec, na ktorej záleží. Neviem si predstaviť, že by sme žili vo svete bez hudby…

Cover pochádza z dielne Emptybia Design, je však až nápadne podobný vášmu prvému albumu – The death Manifest. Je to zámer a chcete zachovať grafickú kontinuitu?
L: V podstate si sa presne trafila, akurát s tou výnimkou, že grafickú kontinuitu sme chceli zachovať len v tejto prvej kapitole. Druhá kapitola už bude mať opäť iný vizuál.

Obligátna otázka, ktorej sa v rozhovoroch skrátka nedá vyhnúť. Čo plánuje Sik Salvation v budúcnosti?
M: Nahrať ďalší album plný šťavnatého death metalu a švédskych odkazov doby minulej, no priniesť aj nejakú vlastnú originálnu pečať a ksicht. V podstate takto by sa dala zhrnúť naša hlavná snaha, odkedy projekt vznikol. Ostatné, to už ukáže čas. Každopádne, tešíme sa na každý budúci zárez.

Ďakujem vám veľmi pekne za rozhovor a prajem veľa inšpirácie do ďalšej tvorby, či už v Sik Salvation, alebo iných projektoch. Záverečné slová sú vaše.
L: Aj my ďakujeme tebe Mrtvolka za tvoj čas a hlavne by sme chceli poďakovať naším fanúšikom za ozaj pozitívnu odozvu na naše nové EP a aj debutový album. Určite si nenechajte ujsť novinky SIK SALVATION, lebo sa je určite na čo tešiť 😊
M: Ďakujeme ti za možnosť prezentovať našu novú hudbu a pozdravujeme všetkých, ktorí náš projekt podporili akýmkoľvek spôsobom. Verím, že sa čoskoro vidíme a počujeme znova!

Kontakty:
https://www.facebook.com/siksalvationofficial
https://siksalvation.bandcamp.com/album/overdeath-ep
salvationsik@gmail.com

Použité fotografie pochádzajú z FB stránky/osobný archív Sik Salvation

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj