Recenzia – Archetype Of Destruction – I Am Nothing – 2022

Trend medzinárodných projektov v oblasti brutal death metalu (BDM) sa nevyhýba ani Slovensku. Aby bolo jasné, nesťažujem sa, pretože mnohé albumy vytvorené internetovou spoluprácou ľuďmi z opačného konca sveta, sú skvelé, až výborné. Kam sa zaradí Archetype Of Destruction? Našťastie jednoznačne k tým lepším a zmysluplnejším, veď moderné BDM kapely/albumy sú v našich končinách stále vzácny tovar.

Prvá nahrávka I Am Nothing je vo formáte EP, 5 skladieb v dĺžke približne 18 minút. To sú ideálne miery. Prvá Abandoned začína na BDM pomerne nezvyčajne – zvuky noci a vzdialenej búrky, skôr tajomné ako brutálne. Po nástupe nástrojov v prvom momente zaujme zvuk. Niekto sa s tým poriadne vyhral a so sluchátkami je to radosť počúvať. Ak sa bojíte príliš syntetického zvuku, ktorý často vyhľadávajú mnohé BDM kapely, tak sa nebojte. Na pomery žánru je pekne prirodzený a vyvážený, dokonca výrazne počuť basu, čo je doslova rarita. Po inštrumentálnej jednotke už nasledujú 4 plnohodnotné skladby. Archetype Of Destruction preferujú pestrú hudbu, s členitou štruktúrou, dokonca sa objavia aj viac-menej sólové gitarové výjazdy, prípadne uvoľnenejšie pasáže.

Hudba pôsobí skôr sofistikovanejšie, nie je ani extrémne rýchla (blastov v šialených rýchlostiach sa nedočkáme) ani extrémne zverská (aj keď vplyv takých Suffocation sa nájde). Vyvážené sú moderné aj tradičné vplyvy, rozumne dávkované slamové pasáže sa striedajú s groovy BDM, vokál vystrieda niekoľko polôh – od hlbokých až po vysoké prasačie ypsilony (ako kdesi písal Martin Lukáč).

Ešte pre úplnosť doplním zostavu, aby bolo jasné, kto za týmto medzinárodným projektom stojí. Kapelu Archetype Of Destruction tvorí Elek Kozmon (vokály), Kristián Jablonický (basa, gitara) a Steven Sorensen (bicie, gitara, klávesy). Mix a mastering bol robený v GLDCHN štúdiu. V tretej skladbe I Am Nothing hosťuje vokalista Nick Shrills.

Osobne oceňujem, že tematicky sa nahrávka nepohybuje v nejakých stupídnych gore prasačinách, čo vidieť aj z artworku – temná jaskyňa uprostred tropickej krajiny a červené oči. Obsahom textov je príbeh s prvkami fantastiky, ktorý súvisí aj s motívom na obale (ak som teda správne pochopil).

Album I Am Nothing možno nie je úplne to pravé pre milovníkov najtradičnejšieho BDM, ale kto žáner neberie príliš konzervatívne, tak si celkom užije. EP utečie ako voda, počúva sa veľmi dobre vďaka pestrosti materiálu a skvelému zvuku. V štádiu prípravy by malo byť ďalšie CD, uvidíme, v akom formáte to nakoniec bude. Som veľmi rád, že nejde len o jednorázový projekt.

Kontakt:
https://www.facebook.com/archetypeofdestruction/
https://archetypeofdestruction.bandcamp.com/album/i-am-nothing

Avatar photo

Autor: Nihil

Zdieľaj