Recenzia – Abyss Above – Embrace The Abyss – 2023

Ak niekto svojim ušiam rád dopraje brutálny deathcore, ktorý sa na melódie ani nepozrie, ale radšej usilovne bije a reže, tak meno Abyss Above by mal poznať. Kapela existuje od roku 2015 a doposiaľ vydala tri EP: Death Of God (2016), Doombound (2019) a Inevitable End (2021). Snáď som na nič nezabudol. Tento rok pribudlo ďalšie EP s názvom Embrace The Abyss. Mne v prípade takéhoto ťažkého žánru voľba kratších nahrávok maximálne vyhovuje, tých 15 až 20 minút je vhodná porcia.

Deathcore Abyss Above je naozaj brutálny – nízko ladené gitary, tučný nabasovaný zvuk, hlboký obludný chropot, polámaný rytmus, množstvo breakdownov, gitarového pískania a disharmónie. Toto všetko vytvára neuveriteľný tlak a pomalá ťažká hudba zadupáva do zeme. Brutal deathcore občas môže pôsobiť jednotvárne, ale Abyss Above to vyvažujú atmosferickými prvkami (vyššie gitarové linky / sample) a krásne apokalyptickými náladami. A snaha spestriť nahrávku je výrazne počuteľná. Napríklad štvorka Absolute obohatená o futuristické zvuky, alebo posledná Nexus s vybrnkávaním na pozadí riffov a ťažkých breakdownov ako symbol neradostného konca. V titulnej skladbe hosťuje Dan Tucker, vokalista americkej deathcore kapely Crown Magnetar, a tento kúsok je extra ťažký a pomalý. V podstate každá z piatich skladieb má niečo, čím sa odlíši od zvyšných položiek, preto EP po viacerých vypočutiach pôsobí pomerne pestro.

Zvuk je taký, ako sa na žáner patrí. Kto to má takto rád, užije si. Kto nie, bude trpieť. Všetky nástroje majú jasný zvuk, všetko krásne počuť, ostrie je nabrúsené a všetko dotiahnuté na maximum. Náladu Embrace The Abyss dopĺňa obal – voda, kopce v plameňoch. Takmer ako fotka z dovolenky v Grécku toto leto – smutná realita, ale samozrejme skvelý obal.

Máte radi brutálny deathcore? Tak Abyss Above a ich nové EP Embrace The Abyss je jasná voľba a povinnosť počúvať. Perfektná žánrová nahrávka – brutálna, ťažká, apokalyptická, ktorá na 17 minút rozpúta ohnivé peklo.

Kontakt:
https://abyssabove.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/abyssabove/

Avatar photo

Autor: Nihil

Zdieľaj