Recenzia – Origin Lost – Origins – 2023

Kedysi som sa metalcoru a djentu vyhýbal oblúkom, a v dobe nástupu a veľkej popularity ma žánrové albumy úplne minuli. Dnes je to už inak, skúsil som si niektoré vypočuť, a napriek tomu, že sa nestali obľúbenými, mnohé momenty ma viac ako zaujali. Keby sa tvrdá hudba vôbec nevyvíjala, nedopadlo by to dobre.

Prečo hovorím práve o metalcore a djente asi chápete, piešťanská kapela Origin Lost sa k týmto žánrom hlási. EP Origins je druhou oficiálnou nahrávkou, v roku 2021 kapela vydala album Thirtyseven.

Slovo origin je zjavne medzi progresívne ladenými core kapelami v našich končinách populárne. Veď hudba českých Origin Of Infinity má mnohé spoločné body s recenzovanou nahrávkou. Origin of Infinity však majú viac deathcore prvkov a pôsobia oveľa strojovejšie a chladnejšie. Origin Lost sú ľudskejší a viac pracujú s pocitmi a náladami.

Čo sa týka žánrového prístupu, tak ten progresom príliš neoplýva. Metalcore je remeselne dobre zvládnutý štandard, djent ukazuje svoju menej prísnu tvár, ale rytmicky zaujímavú. Čo však dvíha kvalitu nahrávky významne hore, je spôsob, ako je všetko zložené a pospájané. Dôraz na atmosféru a dramatickosť hudby je zjavný, aj preto sa tempo drží pri zemi a prevládajú stredne rýchle až pomalšie, ťažšie veci. Skladby sú veľmi pekne vystavané a vygradované, pri vrcholoch sa napätie dá doslova krájať. A tie rytmické zmeny, záseky, kotrmelce a odbočky… Chlapi niekedy predvádzajú šialené veci. Origins je však stále hodne melodické.

Kapela disponuje dvomi spevákmi, scream a drsnejší vokál je doplnený čistým spevom, ktorý je dobre zvládnutý a dávkovaný s rozumom. Hudba stále pôsobí hodne tvrdo a občas zabrúsi aj do deathcorových vôd, ktoré boli mimochodom výraznejšie na prvom albume. Origin Lost sa neboja ani éterickejších odľahčených motívov, kedy si počúvajúci na chvíľu vydýchne.

Pri prvých počúvaniach som si hovoril, že by sa mohli poriadne rozbehnúť a rozbaliť rýchlu melodickú pecku. Ale časom som pochopil, že zámer kapely je práve vytvorenie dramatickej nahrávky, na budovanie ktorej sú nevyhnutné pomalšie rytmy. EP vďaka tomu pôsobí veľmi intenzívne, ale aj menej prístupne.

Nezanedbateľnou pridanou hodnotou je vonkajšia prezentácia. Parádny obal, vymakané logo a dizajnovo zaujímavý merch, stačí pozrieť na bandcamp kapely. Na nič sa nezabudlo!

Hudba plná kontrastov, niekedy tvrdá, niekedy melodická, ale stále zaujímavá a kvalitná. Origins sa možno zdá na prvý pohľad jednoduchá nahrávka, ale s mnohými vypočutiami som sa presvedčil o opaku. Je tam toho veľa skrytého. Síce len šesť skladieb a 23 minút, ale materiál na dlhú dobu. Origin Lost vydali veľmi silné EP a oplatí sa sledovať ich ďalšie kroky.

Kontakt:
https://originlost.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/originlost/

Avatar photo

Autor: Nihil

Zdieľaj