Recenzia – Demonic-eyed – D-EP ‘23 – 2023

Krátko po vydaní štvrtého radového albumu (recenzia tu) vydávajú Demonic-eyed aj štvorskladbové EP. A dôvod je jednoduchý: k pôvodnej zostave z albumu sa pripojil vokalista Dominik z Dadcare, tu pod menom Dominus Dadcareius, a spolu nahrali tri staršie skladby a jeden cover.

D-EP ‘23 je druhé EP kapely, prvá nahrávka v tomto formáte je Ohňooký z roku 2021. Okrem toho majú Demonic-eyed na konte štyri radové albumy pomenované stručne len číslom. Viac si môžete prečítať vo vyššie spomenutej recenzii.

Na nahrávke teda zostavu Mishyr, VladEs a Luboshio doplnil Dominus, a spolu znovunahrali veci z predchádzajúcich albumov, konkrétne An Opportunist zo 4, University of Life z 3 a K z EP Ohňooký. EP uzatvára cover Bathory Raise The Dead z bezmenného prehistorického prvého albumu.

Zaujímavé je, že An Opportunist aj University of Life boli aj na albumoch naspievané s hosťujúcim spevákom, ktorým bol Danny Will z kapely Bes. Základná otázka je jednoduchá: Čo sa zmenilo na nových verziách skladieb? Inštrumentálna stránka zostala zachovaná, ak nerátam iný zvuk, ale vyznenie sa vďaka vokálom celkom posunulo. Punkovo-thrashový vokál nahradil oveľa zúrivejší rev, zmes death metalu a ostrejších core žánrov. Skladby pôsobia besnejšie a tvrdšie, ale menej pracujú s náladou. Veľmi dobre znie spolupráca v tretej K, kde sa o vokál delia Dominus a Luboshio. Cover Bathory je strohý, jednoduchý a úderný ako originál, vďaka lepšiemu zvuku neznie tak zlovestne, ale celkovo v poriadku. Nie som obdivovateľ starých Bathory, takže ďalšie pocity to vo mne nevyvoláva.

Hudobne Demonic-eyed nič zbytočne nekomplikujú. Priamočiare skladby sú však urobené veľmi dobre a sú maximálne účinné. Výborné thrashmetalové riffy, jasné refrény, výborný spád skladieb a všadeprítomná energia.

Zvukovo je EP oveľa surovejšie ako radové albumy, ale uši netrpia a zaujme zvuk basgitary. Veľmi dobre vyzerá aj obal od Davida K., ktorý udržuje atmosféru predchádzajúcich nahrávok.

Ak poznáte albumy Demonic-eyed, tak potom môže byť D-EP ‘23 zaujímavým spestrením počúvania a príležitosť porovnať skladby s iným spevákom. Ak ste sa s kapelou ešte nestretli, tak dajte radšej prednosť poslednému albumu 4. V každom prípade si však Demonic-eyed vypočujte!

Kontakt:
https://demonic-eyed.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/demoniceyed

Avatar photo

Autor: Nihil

Zdieľaj