Rozhovor – Prison of my Life – „Myslím si, že je dobré, keď si poslucháč, pri každej skladbe, predstaví svoju verziu príbehu“

S nitrianskou kapelou sme ešte nemali tú česť urobiť na našich stránkach rozhovor. Vzhľadom na to, že len nedávno vydali druhý album sa naskytla ideálna príležitosť ho konečne uskutočniť. Poďme si teda povedať o nich trochu viac. Na moje otázky odpovedal spevák a gitarista Ondro a bubeník Jozzy, za čo im týmto ďakujem.

Najprv poďme trochu do histórie kapely. Ako sa zrodila myšlienka založiť Prison of my life? Kto s tým prišiel a ako ste zložili zostavu? Boli aj nejaké personálne zmeny počas vášho pôsobenia na scéne?
Ondro : Ahoj Mrtvolka. Myšlienka a chuť hrať death metal vo mne driemali už veľmi dávno, v podstate od puberty. S „POML“ to prišlo tak nejak samé od seba. Mali sme kapelu „Deadwings“ a rozhodli sme sa hrať niečo tvrdšie v nezmenenej zostave. S rovnakým názvom, by to bolo asi dosť od veci, lebo s „Deadwings“ sme hrali úplne inú muziku. Čo sa týka personálnych zmien, vymenili sme iba basgitaristu. Predtým s nami hral Kečup, no ten nebol spokojný so smerovaním kapely, tak sa naše cesty rozišli a na jeho post nastúpil Pišta. Chémia hneď zafungovala a už je s nami ani neviem koľko rokov (toto bude presne vedieť Jozzy, on je taký náš kronikár :D) a nahral s nami oba albumy.
Jozzy : Ahoj Mrtvolka. Áno, potvrdzujem Ondrovu odpoveď a iba doplním, že zrod projektu POML nastal v roku 2016, kde sme už plnohodnotne komponovali výrazne ostrejšiu produkciu. Náš pôvodný basák „Kečup“ nás opustil odohraním svojho posledného koncertu v novembri 2018. Odvtedy frčíme v aktuálnej zostave „štyroch bohatierov“.

Hoci niektoré kapely nemajú radi túto otázku, rada by som sa spýtala, prečo ste sa nazvali práve Prison of my life?

Ondro : Prison of my Life bol názov jednej z posledných (možno aj poslednej) pesničiek, čo sme zložili ešte ako „Deadwings“ a keď prišlo no vymýšľanie názvu pre náš death metalový projekt, tak nás nenapadlo nič, na čom by sme sa všetci zhodli. Nakoniec Freddy navrhol tento názov a my sme na to kývli.

Poďme trochu k novému albumu. Gratulujem a rovno sa vás spýtam, ako ste zatiaľ spokojní? Podarilo sa vám na nový album dať podľa vás všetko, čo ste chceli?
Ondro : Ďakujeme :) Hlavne máme radosť z toho, že je to konečne po dlhej dobe vonku. Nahrávali sme ho ešte na jeseň v roku 2021. Potom sme sa nevedeli dokopať k vydaniu, až sa Juro nasral a ponúkol sa, že nám to vydá, za čo sme mu neskutočne vďační. Chvíľu po tom, ako sme album nahrali, sme mali pár skúšok s klávesákom z Empyrionu a nacvičili sme dve skladby – „Paralysis“ a “Garden of Unearthly Delights“ a trošku ma mrzí, že sa to nenahralo a nedostalo na album ako bonusové verzie, ale nevadí možno sa objavia na ďalšom albume :)
Jozzy : V podstate sme spokojní, aj keď ruku na srdce, každý z nás by to vedel ešte lepšie podať za seba, keď to berieme takto s odstupom času od nahrania albumu po jeho vydanie. Vždy je čo dolaďovať. Ak sa podarí spolupráca alebo „draft“ klávesáka do našej zostavy, bude to zas krok ďalej v kompozícii a aj v celkovom „sounde“ kapely.

Ako nový album vznikal? Bolo pre vás ťažké zložiť nové songy, alebo ste použili niektoré nápady, čo sa nedostali na prvý album?
Ondro : Skladby na nový album sme začali robiť hneď po tom, ako sme nahrali ten predošlý. Staré veci sme už mali ohrané a opočúvané, tak sme sa rovno po nahrávaní vrhli na tvorbu nových pesničiek. Freddy už mal nejaké nápady, takže to išlo celkom ľahko.
Jozzy : Muzikantská chémia medzi nami je úžasná a pri tvorbe nových songov to ide „ako po masle“. Toto je naša silná stránka, sme zohratí a sme na jednej vlne pri tvorbe nových vecí, sme konštruktívni aj kritickí jeden voči druhému. Výsledkom je napokon „nová vec“, kde každý z nás vloží to najlepšie a najvhodnejšie k povahe songu.

Ste death metalová kapela a tak ma napadá, odkiaľ beriete inšpiráciu? Máte aj chuť na prípadné mimo žánrové experimenty, alebo plánujete skôr zostať v rámci death metalových medzí?
Ondro: Keď sme za dávnych čias s Freddym založili kapelu, tak sme hrali jazz fusion instrumental a potom už sa to menilo na všeličo možné aj nemožné. Vystriedalo sa okolo nás kopec muzikantov a každý nám do toho hudobného gulášu niečím prispel, až z toho nakoniec vzniklo niečo, čo už mňa osobne nebavilo, takže bol pre nás logický ťah vrátiť sa ku starým koreňom. Death metal je pre nás vlastne taký oddych od všetkej tej psychadélie, ktorou sme si prešli :). V budúcnosti by sme určite chceli nadviazať spoluprácu s už spomínaným klávesákom, tak uvidíme, ako to celé dopadne.
Jozzy: Ja beriem inšpiráciu z nespočetných žánrov a aplikujem čo považujem za vhodné a sediace do konceptu songu. A samozrejme, čo som schopný zahrať technicky. Nároky od chlapcov rastú a zdvíhajú mi tým úroveň hry a level fyzického diskomfortu 😊

Album vyšiel u ešte nie veľmi známeho vydavateľa – Hellforge. Ako ste spokojní zatiaľ s prácou tohto vydavateľa? Povedzte nám o ňom aj niečo viac, ak to nie je tajné. Je to len o vydaní CD, alebo vám zabezpečuje aj nejaké ďalšie veci, ako napríklad ďalší merch, koncerty a pod.?
Ondro: S Jurom sa poznám už nejakých pár rokov a pravdupovediac, nevedel som, že má vydavateľstvo. Zakopával som na sociálnych sieťach o názov Hellforge, no len v súvislosti s opravou a servisom gitár. Až neskôr som sa od Libora dozvedel, že sa Juraj venuje aj tejto problematike. V podstate hneď na to sa aj ponúkol, že nám vydá album. Spokojní sme nad mieru, Juro je veľmi húževnatý a priebojný chlapčisko, takže verím, že sa naše CD jeho zapríčinením dostane k čo najväčšiemu počtu recenzentov, nech nám ho dobre skritizujú hehehe.

Kde môžeme nájsť váš nový album? Kde sa k nemu poslucháči dostanú?
Jozzy: Ondro už odviedol prácu s platformami Spotify a Bandcamp, ja som vyprodukoval dva videoklipy na Youtube ešte minulý rok. K dispozícii sú aj hmatateľné CD nosiče (u mňa osobne a u Jura v Hellforge).

Aké máte plány s ďalším merchom? Budete robiť prípadne aj tričká, alebo ďalšie maličkosti, alebo zostane len pri CD?
Jozzy: Z merch-om sa zatiaľ do toho veľmi nehrnieme, vydanie druhého albumu bolo pre nás najväčšou prioritou. Samozrejme chceme potešiť fanúšikov a merch v blízkej budúcnosti riešiť určite budeme.

Každá kapela sa podľa môjho názoru niekam vyvíja. Ako je to u vás? Sú nejaké markantné rozdiely, medzi vašim debutom a súčasným albumom? Na čo by ste upozornili?
Jozzy: Určite áno, vývoj je počuť ihneď z koncepcie skladieb. Samozrejme priamočiare úderky musia byť vždy, ale napríklad môj najobľúbenejší song „Paralysis“ je už opusom s troma dejstvami… Ale nebudem prezrádzať, treba si založiť slúchadlá na lebku a vypočuť si náš nový počin.

Obidva albumy ste nahrávali vo Vomitor Sound štúdiu. Ako ste tým pádom spokojní s výsledným zvukom? Aké vidíte rozdiely medzi prvým a druhým albumom, čo sa týka zvuku? Vie si to vôbec laik všimnúť?
Jozzy: Zvuk je neporovnateľne kvalitnejší ako v predošlom albume Madhouse, to je počuť okamžite a bez debaty. Na albume Purgatory bol dostatok priestoru na gurmánske dokorenenie všetkými ingredienciami veľmajstra Libora. Jeho práca je tam neskutočne počuť, za čo mu veľmi ďakujeme!

Poďme trochu k samotnému vizuálu. Cover vám robila Zina. Kto sa ukrýva pod týmto menom, má už táto autorka na konte aj iné covery, alebo je tento jej prvý? Prečo ste sa rozhodli práve pre takýto cover?
Jozzy: Zina je dcéra nášho kamaráta (a skalného fanúšika) a má veľký talent. Ondro ju vyzval, či by sa chcela realizovať na grafickom dizajne. Moje dizajny by boli temné ( viď obal albumu Madhouse ), mal som už svoju verziu, ale tiež som súhlasil s tým, že nech sa dievča realizuje, že uvidíme, čo z toho vznikne. Nakoniec z toho vznikla zbierka „dark art“ obrazov, ktoré „našila“ na koncept songov a tri z nich sme vybrali na obal CD nosiča.
Ondro: Vždy som chcel, aby sme mali kreslený obal, no veľa z toho čo som doteraz videl mi prišlo také trochu tuctové. Zina je ako bytosť z inej dimenzie, má svojský štýl a to ma hneď oslovilo. Ak by mal niekto záujem o jej robotu, môže ma pokojne kontaktovať, nejako sa s ňou spojíme :).

Trochu ma sklamalo, že som nenašla priložené texty. Vo vašich skladbách je však toho textu celkom dosť. Niečo samozrejme napovedajú názvy samotných skladieb, ale o čom teda sú v stručnosti jednotlivé skladby? Je album koncepčný z hľadiska textov?
Ondro: Toto je moja vina, mám takú úchylku, že nechcem zverejňovať texty. Myslím si, že je dobré, keď si poslucháč, pri každej skladbe, predstaví svoju verziu príbehu. Mám rád také tajomno. Možno je to aj tým, že keď som ako decko počúval muziku, tak som textom ani moc nerozumel, ale ani som nikdy nebol z tých, čo počúvajú album a rovno si čítajú texty. Mňa skôr zaujímala vizuálna stránka. Pamätám si ako mi otec púšťal platňu Somewhere in Time a ja som celý čas nepustil obal z ruky a hneď som sa preniesol do toho futuristického sveta, ktorý je na tom obale vyobrazený. No a v podstate to tak robím doteraz, keď si kúpim nejakú novú platňu, pustím si ju a skúmam obal :). Na tvorbu textov hľadám inšpiráciu najmä v mojich snoch, som z tých, čo si večer líhajú do postele s pocitom, že idú do kina :). No čerpám samozrejme aj z literatúry, filmov, dokonca aj z hier. Samozrejme, nie sú to žiadne filozofické traktáty. Texty na albume sa týkajú zväčša klasických tém, ako cesta do pekla a pobyt v ňom (Gates of Evil, Purgatory), okultizmus a svet duchov (Garden of Unearthly Delights, Ancient Sprits, Heresy). Paralysis je o mojej osobnej skúsenosti so spánkovou paralýzou. V skladbe Drowned sme si zanadávali na to, ako si ničíme oceány a Godless Reincarnation je o nemŕtvych bytostiach v post apokalyptickom svete. :)

V kapele pôsobia až dvaja gitaristi, ale máte len jeden hlavný vokál. Neuvažovali ste, že budete mať aj čisto speváka, ktorý odbremení gitaristu?
Ondro: Nad touto otázkou sme sa ešte nezmýšľali, možno by bolo zaujímavé, keby máme hlavného speváka a ja by som mu len kontroval, určite nad touto možnosťou pouvažujeme.

Mnohé kapely chystajú pri príležitosti vydania nového albumu aj krst. Ako to máte vy? Chystáte CD uviesť do života oficiálnym krstom? Ak áno, máte už predbežný plán?
Jozzy: Určite pri najbližšom koncerte prebehne oficiálny krst ako sa patrí. Očakávali sme dodanie CD-čiek tesne pred koncertom v rodnej Nitre, ale bohužiaľ nedorazili dovtedy.

Ako ste zatiaľ na tom s koncertami? Máte už nejaké potvrdené?
Jozzy: Na koncertoch sa stále pracuje, rodí sa to spontánne a našťastie už hudobný svet ožíva po takmer jeden a pol ročnom vynútenom temnom socializačnom období.

Možno to bude trochu zákerná otázka, ale nevidela som, že by ste hrali za hranicami Nitry, napr. v Brezne, alebo ďalej na východe. Čím to je? Ak by ste dostali ponuku napríklad do Košíc, alebo do Prahy, uvažovali by ste nad ňou?
Ondro: Koncertovanie s POML zastavila hlavne pandémia, je pravda, že sme zatiaľ nehrali za hranicami republiky, no dúfam, že to napravíme. Chcelo by to nejakého manažéra :D.
Jozzy: Dosť sme toho pobehali s projektom „Deadwings“ koncertovali sme v košickom Koloseu a aj na festivale Bílá hlína v Čechách. Žiaden problém! Kam sa podarí, tam ideme!

Keďže vaše osadenstvo už nie je najmladšie, spýtam sa vás, či máte aj nejaké vyššie ciele s kapelou, napríklad, že by ste raz chceli hrať na Brutal Assaulte, alebo je to skôr pre vašu radosť a hráte, lebo vás to baví?
Ondro: Sme už starí prdi, no koncertovanie nás baví zo všetkého najviac. Hráme samozrejme hlavne pre radosť, inak by to nemalo zmysel. Na Brutal Assaulte by sme si zahrali veľmi radi, ale o tom musia rozhodnúť kompetentné osoby, to už je trošku iná liga.
Jozzy: My určite budeme hrať na Brutal Assalute! A baví nás to stále a bude baviť.

Posledná otázka je klasika. Aké máte plány do budúcnosti? Čo môžeme od vás očakávať v najbližšom čase?
Jozzy: Samozrejme sa venujeme hlavne koncertovaniu a živému publiku, to nás napĺňa a dodáva nám energiu na ďalší rozvoj. Sme kreatívni a budeme sa venovať aj novej tvorbe. Teraz sa snažíme o „nábor“ klávesáka a to sa budú potom diať veci… Tak dúfam že sa to podarí 😊. Taktiež budeme sledovať ohlasy na náš najnovší počin, to je tiež dôležitý ukazovateľ smerovania tvorby.

Sme na konci rozhovoru a tak mi zostáva len popriať veľa úspechov s novým albumom, veľa dobrých recenzií a veľa nových poslucháčov, ktorých vaša hudba osloví. Máte nejaké slová na záver?
Ondro: Ďakujeme Ti za rozhovor a priestor. Dúfam, že sme vás moc nenudili a že sa uvidíme na akciách. Počúvajte muziku a navštevujte koncerty, to je to, čo kapely drží pri živote.
Jozzy: Ja osobne na záver ti chcem poďakovať za oslovenie na tento rozhovor. Všetkým temným metalovým dušiam ktoré to dočítali až sem, prajem príjemné počúvanie našej muziky. Budem rád ak sa ohlásia, ohodnotia skladby, pozrú si klipy, prípadne navštívia náš koncert ( naživo je to omnoho lepšie ako nahrávka, nezabúdajte na to! ) alebo nás podporia zakúpením CD.

Kontakty:
https://www.facebook.com/prisonofmylife
https://prisonofmylife.bandcamp.com/album/purgatory
https://open.spotify.com/album/1Dq2FSzByHWxZxXUNPFGM0?si=NY9V-BJbRnCo6iy6cuwjDA&fbclid=IwAR14qEvjwXntY5vkx1ivaFtqbxpYPTP2tlMkz0E4OyeEBxDZ4mHMd0poh7E&nd=1
https://youtube.com/@PrisonOfMyLife-oy8hu
Hellforge
https://www.facebook.com/profile.php?id=100064147022798

Použité fotografie pochádzajú z FB kapely a z archívu Mrtvolky

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj