Koncert – DORDEDUH (RO) + ADOR DORATH + POSTCARDS FROM ARKHAM

DORDEDUH (RO) + ADOR DORATH + POSTCARDS FROM ARKHAM

14.5.2023 – Bratislava – Randal Club

Predpredaj: 15€
https://tootoot.fm/sk/events/641e0faacacfe8074071f6c1
Začiatok: 19:00 hod.

FB udalosť: https://www.facebook.com/events/244644481225603/


DORDEDUH
Kapela DORDEDUH sa po rokoch vracia na Slovensko predstaviť ich aktuálny album „Har“, ktorý je míľnikom nielen rumunského metalu. DORDEDUH urobili obrovský umelecký skok a ich najnovší počin sľubuje uznanie, ako jeden z najlepších a najosobitejších albumov roka, ak nie desaťročia.
Ak sa pokúšame pochopiť význam mena kapely, hrubým prekladom sa dostávame k „dor“ túžiaci/chýbajúci „de“ po „duh“ duchu/duši/vnútornom ja/kvintesencii. Jednota duše a ducha je viac než len dlho zabudnutým konceptom. Kapela, ktorú v roku 2009 po rozpade Negura Bunget založili jej hlavný členovia Hupogrammos a Sol Faur sa podarilo upútať široký záujem a pozornosť. Absolvovali turné po celej Európe (vrátane festivalov ako Hellfest, Wacken, Brutal Assault, Metalcamp, Gothic Teffen, Ragnarok, Prophecy Fest a mnoho ďalších). Ich debutový album “Dar de Duh získal chválu a uznanie metalovej komunity po celom svete a ich posledný album “Har” je jeho hodným nasledovníkom.
„Har vzišiel z konceptu tvorby hudby, ktorá by povzbudila poslucháča, aby sa spojil s nesmrteľným jadrom. Hlboko v našom vedomí je pochované kozmické dedičstvo a čaká na to, kým sa dostane na povrch. Všetci sme na ceste k tejto vnútornej podstate. Od počiatku je v nás zapuzdrená osobná a kolektívna história. Názov albumu, HAR, by sa dal preložiť ako milosť, talent alebo ako nadanie, ale znamená skôr niečo ako byť „božský“ obdarovaný. Byť „cHARizmatický“ znamená byť naplnený milosťou, „har“. Toto je jediné, čo človeka spája s transcendenciou.“
facebook: https://www.facebook.com/Dordeduh
oficiálna stránka: https://www.dordeduh.ro/

ADOR DORATH
Počiatky stálice českej metalovej scény siahajú do roku 1997. Zaslúženú pozornosť, záujem a uznanie fanúšikov aj recenzentov vzbudil už ich debutový album “Adon Nin Edeleth Ador Dorath” nesúci sa v znamení rýchleho atmosférického black metalu. Druhý album “Symbols” obohatil ich tvorbu o prvky dark metalu a gotiky. Čo sa týka štýlového zaradenia kapela sa snaží syntetizovať svoj vlastný hudobný pohľad, vyhýba sa zabehnutým škatuľkám a prichádza s vlastným označením “obscure psychotic mysteries”. Ador Dorath vytvorili svojbytný hudobný štýl s extrémnou zvukovo farebnou melodikou. Ich hudba je veľmi dynamická, plná zvratov, jemnejších i prudších prechodov a zmien nálad. Ich živé vystúpenia sú zážitom, ktorý by si nemal nechať ujsť žiadny fanúšik.
facebook: https://www.facebook.com/bandadordorath

POSTCARDS FROM ARKHAM
Veľa kapiel čerpá inšpiráciu v mysterióznom, snovom a čudnom svete amerického spisovateľa H. P. Lovecrafta. Jednou z týchto kapiel na českej hudobnej scéne sú POSTCARDS FROM ARKHAM, atmosférický post-rockový projekt , ktorého hlavným nositeľom je Marek „Frodys“ Pytlik, ktorý vzišiel z ikonickej severomoravskej doomovky DISSOLVING OF PRODIGY, ako aj z melodickej death metalovej kapely AWRIZIS.
K oslave desiatich rokov na scéne vydali POSTCARDS FROM ARKHAM špeciálnu edíciu albumu OCEANIZE a taktiež document TEN YEARS IN ARKHAM. Dokument mapuje všetky ich vzostupy a pády za celých desať rokov a súvisí s pripravovaným soundtrackom a filmom Eingengrau.
Celé vystúpenie bude venované albumu OCEANIZE a doplnené o prierez tvorbou PfA. Máme sa na čo tešiť!
facebook: https://www.facebook.com/PostcardsFromArkham
oficiálna stránka: https://www.postcardsfromarkham.com


Predpredaj: 15€
https://tootoot.fm/sk/events/641e0faacacfe8074071f6c1
Začiatok: 19:00 hod.

text: Orlovňa Skalica (link)

Avatar photo

Autor: Nihil

Zdieľaj