Report – Ravenarium, Together as one, Vanguard, Dogma Inc. – Randal Music Club, 24.02.2023

Keď sa po dlhom čase vrátila na koncertné pódia opäť kapela Ravenarium, bola som unesená. Písal sa február v roku 2016 a Ravenarium odohrali po 13 rokoch v Randali svoj koncert v obnovenej staronovej zostave. V tom čase sa v ich set liste nachádzali staršie skladby z ich tvorby, no aj no niekoľko piesní z novej tvorby. Už prvé skladby z novej tvorby sľubovali, že pôjde o posun smerom k progresívnejším postupom, komplikovanejším kompozíciám, či iným prvkom v ich hudbe, ktoré predtým až tak nevystupovali do popredia. Uplynulo úctyhodných 7 rokov a po Novom roku ohlásilo Ravenarium dátum vydania a krstu nového albumu na deň 24.02.2023. Dnešný večer sa pri tejto príležitosti stretli na jednom pódiu dohromady štyri kapely. Ako hostí pre tento dôležitý míľnik si vybrali kapelu Dogma Inc., českú skupinu Vanguard a nemohla chýbať personálne spriaznená skupina Together as one, alebo inými slovami pocta skupine Death.

Do Randalu som prišla niečo po siedmej a privítal ma jeden z členov Ravenarium, ktorý mal pre účastníkov prichystaný prípitok v podobe Jaegermeistra. Túto malú pozornosť som síce odmietla, ale určite potešila mnohé iné smädné krky. Taktiež bola možnosť pri vstupe zakúpiť si aj čerstvé nové CD od Ravenarium, ktoré dnes čakalo na svoj krst. Klub bol už trochu zaplnený, väčšina stolov bola obsadená, ľudia sa poistili dopredu. Keďže som tento večer fotila a zároveň aj píšem tento report, pretože si chcem uchovať pamiatku na túto akciu a kolegov z iných médií akosi nevidela, možno som si niektoré detaily pri kapelách nevšimla, takže ma v tomto smere ospravedlňte.

Hoci to na slovenské pomery nie je veľmi zvykom, koncert sa začal na čas a presne o 19:30 sa rozoznelo intro k prvej skladbe Dogma Inc. Okolo tejto skupiny bolo dlhšiu dobu ticho, ani počas pandemických rokov ich akosi nebolo vidieť na pódiách. Aké boli príčiny ich neaktivity neviem. Po približne troch rokoch sa teda táto stálica na slovenskej scéne objavuje opäť na pódiu a práve pri takejto peknej príležitosti. Dogma hrá groovy metal, zväčša v stredných tempách na spôsob Pantera. Aj v tento večer dokázali, že to so svojimi nástrojmi stále vedia. V roku 2017 vyšiel zatiaľ ich posledný album Blacksun Flowers, ktorý im vydal už nebohý Juraj Haríň vo svojom vydavateľstve Slovak Metal Army. Práve jemu bola venovená aj jedna zo skladieb, ktorá tento večer odznela. Od ich posledného počinu som nezaznamenala novší materiál a tak aj dnes večer odzneli hlavne skladby z posledného albumu. Publikum bolo ešte nie veľmi rozprúdené, no na druhej strane hudba Dogmy veľmi nevyzýva do akcie. Kapela odohrala pomerne krátky set, ale asi to bolo aj z časových dôvodov. Na pódiu im to stále ide dobre a potešilo ma, že som ich po dlhšom čase zas počula.

Pokračovalo sa naďalej podľa plánu a na pódium sa nachystala jediná zahraničná kapela z českej republiky – Vanguard. Títo Česi hrajú melodický death metal, no aj s prímesou moderných prvkov. Za posledné roky pomerne často koncertujú hlavne v rámci českej republiky a tak sa stáva ich meno čoraz zvučnejšie. Naposledy som ich počula v minulom roku v Brne po prvýkrát a musím povedať, že ma vtedy celkom oslovili. Dnes ma čakala približne po roku repríza. Hneď na úvod ma prekvapilo, že kapela hrala bez bubeníka. To nám počas setu aj vysvetlili a ospravedlnili ho. Krátko pred koncertom ich bubeník ochorel a ocitli sa pred rozhodnutím koncert zrušiť úplne, alebo odohrať v okresanej zostave. Potešilo, že sa rozhodli pre druhú možnosť. Hoci prázdna stolička chýbala, zvyšní muzikanti sa nedali zahanbiť pred domácim publikom a predstavili svoju tvorbu už po druhýkrát v Bratislave (naposledy to bolo s April Wheeps). Oproti trochu pomalším groovy tempám pri Dogma Inc. sme sa s Vanguard dostali k mnohým rýchlym gitarovým vyšívačkám, sólam, či spevu, ktorý sa celkom variabilne mení od škrekov až po hĺbky. Najviac ma vždy fascinuje spevák, ktorý sa po pódiu pohybuje bosý, či je zima, či je leto. Druhá kapela prilákala aj viac ľudí pred pódium, takže priestor sa trochu zahustil. Hoci v oslabenej zostave, no predsa podali naši bratia z Čiech solídny výkon, ktorý určite nikoho neurazil.

Po úvodných dvoch predkapelách už na nás čakala dávka hudby od Ravenarium. Už deň pred samotným koncertom vypustili do sveta prvú ukážku z nového albumu spolu s klipom. Išlo o skladbu Hypertowers, ktorá dala zároveň názov celému albumu. Mohli sme si tým pádom v predstihu vypočuť kam asi bude kapela hudobne smerovať. S menším oneskorením teda začali aj Ravenarium svoj svet. Drvivú väčšinu logicky prezentovali skladby z nového albumu. K albumu sa vyjadríme ešte samostatne formou recenzie, takže v tomto reporte opíšem len atmosféru koncertu, ktorá bola mimochodom veľmi slávnostná. Približne v polovici setu na pódium prišiel Peter Nagy, ktorý s kapelou odspieval jeden song a po ňom už nasledoval akt krstenia. Chalani si pre nás pripravili škatuľku, v ktorej bolo ukryté čierne perie a presne to slúžilo na uvedenie albumu do života. Nezabudlo sa ani na slávnostný prípitok, rovnako tematický čierny porter. Po krste nasledovala druhá hudobná časť, ktorú ukončili obľúbenou skladbou zo staršieho albumu – Tram ta dam. Čakanie na nový album sa vyplatilo. Je to komplexné pestré a premyslené dielo, ktoré určite zaujme každého, kto je otvorený aj medzi žánrovej hudbe. Hudba tejto kapely sa pohla trochu iným smerom ako pri staršom albume, no niektoré prvky charakteristické pre Ravenarium tu zostali. Priznám sa, že som bola zvedavá aj na živé prevedenie, pretože drvivá väčšina skladieb je dosť náročná na technické prevedenie. So živým prevedením som bola rovnako spokojná, znelo to skoro ako z albumu. Hoci publikum sa mi zdalo byť zo začiatku trochu chladné, po krste celkom pookrialo. Nakoniec, hudba Ravenarium nie je zrovna grind-core, alebo gore-grind, kde by sa ľudia mohli vyblázniť. Minimálne pre mňa je to skôr hudobný zážitok. Asi netreba spomínať, že výkony všetkých zúčastnených hudobníkov boli výborné a nemám čo vytknúť.

Vždy rozmýšľam, čo napísať o kapele Together as one. Ako asi všetci, čo čítajú tento report vedia, je tu niekoľko vecí, na ktoré treba upozorniť. V prvom rade, táto skupina prezentuje odkaz legendárnej kapely Death, čiže nejde o vlastnú tvorbu. V druhom rade sa v zostave nachádzajú aj dvaja členovia Ravenarium. O to viac muselo byť náročnejšie a zároveň klobúk dole pred týmito hudobníkmi, ktorí v podstate odohrali dva sety po sebe. Každý koncert Together as one je zároveň natoľko autentický, ako keby ste počuli originál. Set-list pozostáva z prierezu celej tvorby kapely Death, takže či už ste mali radšej ich skoršie obdobia, alebo novšie, určite sa dočkáte aj svojej obľúbenej skladby. Už približne o dva týždne si budú môcť fanúšikovia Death užiť koncert čiastočný originál, takže môžete porovnať. Už dávnejšie som mala možnosť vidieť Death to all, čiže niektorých pôvodných členov Death. Z môjho pohľadu išlo o dosť veľké sklamanie v porovnaní s našou revival verziou. Aj tento večer nám poskytla táto kapela vynikajúci zážitok ako aj pôžitok znova si vypočuť tie najlepšie hity od Death. Chalani to jednoducho fakt vedia a vedia pracovať aj s publikom, ktoré bolo možno viac živšie ako počas krstu Ravenarium.

S poslednou skladbou Together as One sa skončil tento večer plný aspoň pre mňa kvalitnej hudby. Ďakujem organizátorom za možnosť zúčastniť sa. Ako vždy, zanechali ste vo mne nezabudnuteľné spomienky. Držím palce novému albumu Ravenarium a čas ukáže ako sa k nemu postavia fanúšikovia tejto kapely a aj noví poslucháči.

Fotografie – Mrtvolka

Viac fotografií nájdete v albume na Facebook profile Metalexpress
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.612762817515306&type=3

 

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj