Face Defect – Face Defect – Ill Will Records, 2022

Keď som povedal, že niečo napíšem, tak to napíšem. Netreba mi to pripomínať každého pol roka. Aj keď v tomto prípade by to bolo vhodné. Niekedy minulý rok mi kolegyňa Mrtvolka posunula tento malý plátok asfaltu a ja som mal stále niečo iné na robote (alebo to aspoň tak vyzeralo). Ak by tento album podliehal skaze ako zelenina, tak by už z poličky na mňa výhražne zazeral ako cuketa, ktorú som si kúpil pred pár týždňami a uložil do chladničky. Na rozdiel od toho ex-zeleného plodu prírody, tento album nestráca nič na svojej chuti.

Úprimne, nájsť nejaké hmatateľnejšie info o Face Defect je pomerne ťažká úloha (strohý Facebook aj Bandcamp, na Discogse nie sú vôbec…). Tak iba zbežne. Face Defect tvoria členovia kapiel Old Tomb, či Damato. Valia si ten svoj organizovaný rámus viac-menej v rámci hardcoru s niekoľkými štýlovými odbočkami, aby to trošku ozvláštnili (zas ale nie nejakými markantnými). Ak som dobre pochopil, tak táto placka je ich debutom a zároveň aj zatiaľ jediným materiálom. Vonku, teda cez rôzne streamy a podobné srandy, bol už od roku 2020. Do fyzickej podoby tento album dorástol minulý rok zásluhou vydavateľstva Ill Will Records z Maďarska (aspoň teda tak hádam, lebo maďarsky rozumiem asi päť slov a ani jedno v tom popise nebolo použité… edit., Ill Will Records sú nakoniec zo Slovenska).

No a k samotnému albumu. Máme tu deviatku skladieb, ktoré ubehnú rýchlosťou prekaleného víkendu. Nie je to iba tým, že by ten album až tak bavil (čo ale zase baví, aby sme sa rozumeli), ale najdlhšia skladba má iba niečo letmo cez dve minúty. Držíme sa tu teda v rozmedzí asi jeden a pol minútových kúskov, ktoré sú natlakované ako bombičky do sodastreamu. Ostré riffy vyhrabané niekde z učebníc štýlu, výrazne bublajúca basa sťa variaci sa kotlíkový guláš, bicie, ktoré keby udávali tempo veslárom na lodiach, tak sa prázdne miesta na mapách stihnú vyfarbiť za jedno doobedie a nad tým všetkým šialený vokál s textami, ktoré síce neulahodia dušiam bažiacim po optimizme, ale privedú ťaživé myšlienky, ktoré si každý jedinec môže rozobrať podľa vlastnej ľubovôle. Z každého kúta tu na mňa dýcha Minor Threat alebo Cro-Mags (tým mimochodom v lete predskakovali). Úvod Ľudskej stonožky mi zase dosť evokuje Dead Kennedys. Ak teda patríte k fanúšikom vyššie spomínaných štýlotvorných kapiel, tak vám aj Face Defect pravdepodobne dokážu ulahodiť. Ak by niekoho zaujímal môj tip na songy, ktoré sa mne najviac uložili do šuflíčka v mozgu, tak ich nájdete pod číslami sedem a osem, teda Mám Strach (pekne sa z pomalého začiatku presunie rytmus až do hypersonického prefackania) a Stredovek je zajtra (vykrikovanie názvu skladby mi hlasovo pripomína až Freddyho z Madball).

Takže, „sečteno, podtrženo“. Ak si nájdete necelú štvrťhodinku voľného času (ak dobre počítam), tak by ste nemali oľutovať. Ak áno, tak ste asi nečítali tieto riadky pozorne. Inými slovami, pre fanúšikov hardcore punku je tento albumy ako robený. Howgh!

Bandcamphttps://facedefect.bandcamp.com/album/face-defect

Facebookhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100063681031571

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj