Rozhovor – Constipation – „Havko a mačička sa hrajú s kúskami krvavého mäsa. Pani domáca ale relaxuje a nič si nevšíma…“

S kapelou Constipation sme už mali na našich stránkach čo to dočinenia. Rozhovor sme s nimi ešte nemali možnosť urobiť a tak sa veľmi teším, že teraz tá príležitosť nastala. O to viac, že Constipation vydali tento rok svoj debutový album, o ktorom sa určite budeme rozprávať. Na moje otázky odpovedal Jozef “Dodi“ Košč za čo mu patrí poďakovanie.

Poďme najprv trochu do minulosti. Ako, kedy a prečo vlastne vzniklo Constipation? Pôvodne išlo pokiaľ viem len o štúdiový projekt. Ako ste sa dopracovali až k súčasnému stavu?
Rok 2019 som mal viac voľného času a v zásobe gitarové linky vhodné na tento druh hudobného zamerania. Postupne som zistil ako ma takáto hudba bez hraníc utešuje. Taktiež ľudia ktorý sa ku mne pridali boli na rovnakej vlnovej dĺžke a začalo to dávať aj zmysel. Fetus ako gitarista v Perversity je dobre známy, aj ako dobrý vokalista a showman. My dvaja niekedy pozrieme na seba a hneď z nás vypadavajú napríklad aj rovnaké filmové hlášky, haha. Túto chémiu potom pozdvihol ešte bubeník Marek. Obaja dávnejšie v rovnakom čase aj členovia Brute. Marek začal klepať a dodávať potrebnú energiu. Súčasný stav je teda veľmi uspokojujúci a prešiel takto ten pozitívny prejav aj do Perversity. Keď si sa pýtala aj na úplne začiatky tohto názvu a projektu tak toto už je dejepis. V roku 1999 som mal vôkol seba v skúšobni dobrých kamarátov ktorý hrali v iných kapelách. Chceli sme si proste spolu užiť grindcore a zabávať sa metalom. Ostali skutočne pekné spomienky na tieto časy.

Prečo ste si dali názov práve Constipation a kto s tým prišiel?
A to ešte vtedy neexistoval Gutalax, haha. Zápcha je pomerne slušný názov na grindcore, punkoviny a muzikálny chliev, si myslím. Názov som vymyslel bohvie prečo ja. Tak ako aj názov Perversity mimochodom. Niečo nebude asi úplne so mnou v poriadku, haha.

Súčasná zostava Constipation je z časti aj Perversity, neprekrývajú sa vaše aktivity? Má Perversity prioritu, alebo sa to snažíte udržať pol na pol?
Absolútne žiaden problém. Akurát sme zistili, že po temnej skúške Perversity sa nevieme potom ihneď preladiť na „uletenosť“ v Constipe. Skúšky máme s Constipom asi len tak raz za mesiac. Samozrejme pred štúdiom a koncertami pridávame viacero týchto párty.

S prvou nahrávkou ste prišli ako split s kapelou Necrotomb. Ako vznikla táto spolupráca? Prečo práve s touto kapelou a ako ste boli spokojní s ohlasmi na túto nahrávku?
Osudová príťažlivosť. V rovnakom čase ako sme mali von naše EP Human Piss, som čítal niekde recenziu na demo Necrotomb. Napísal som Janekovi a bola hneď láska na prvé písanie, haha. Janek ešte dokončil pár songov a splitko bolo pripravené. Jurko „Immortal“ len vtedy poznamenal. Kedy to dáme chlapci von?

Dnes je na Slovensku a v Čechách celkom problém s vydavateľstvami. Po smrti J. Haríňa zaniklo SMA aj Immortal Souls, zaniklo kedysi agilné vydavateľstvo Support Underground. Ako sa vám podarilo nájsť vydavateľa, dokonca len z neďalekého Poľska? Oslovili ste vydavateľstvo Via Nocturna vy sami, alebo oni vás?
Zazreli niekde naše video a počuli dve promo skladby. Napísali nám či nemáme toho viac. Tak o pol roka sme im poslali celý materiál a oni vyzerá tak, že boli spokojní. Dostali sme zmluvku a podpísali. Niekedy treba mať proste šťastie. Alebo nahrať aj niečo dobré, haha. Každopádne toto poľské vydavateľstvo asi chcelo nejakú slovenskú bandu a my sme im skočili do rany. Jednali sme v tejto dobe ešte s jedným vydavateľom z Čiech a v zálohe mali aj vydanie cez Jan Jason Distribution. Takto to asi malo byť. Sme veľmi spokojní!

Ešte ma trochu zaujíma vaše vydavateľstvo. Aké ďalšie nahrávky nájdeme v ich stajni? Čo všetko vám zabezpečuje váš vydavateľ? Budete mať napr. vďaka nemu aj nejaké koncerty v Poľsku?
Je pravda, že zo 140 titulov je to hlavne doom, black a klasický death metal. Majú tam ale aj pár zverín. Spomeniem ich aktuálne bandy ako Infernal Bizarre, Throne Of Baal, Goatmilker, Obscurity či Moloch. Páči sa mi veľmi ich práca a pre nás sú dôležité aj digitálne platformy. Je nový svet a toto som v minulosti celkom zanedbal. Oni sa tejto časti promotion venujú a to je fajn. Koncerty budú verím aj v Poľsku. Nechávame veci otvorené.

Kde všade sa už dostala vaša nahrávka okrem Slovenska a ako ste zatiaľ spokojní s ohlasmi? Kde všade môžeme nájsť „Alicu“ a ako sa k nej dostanú jednotliví fanúšikovia? Ako to bude s merchom? Budú aj tričká, nášivky a pod.?
Myslím, že biele tričká s našou Alicou dáme na leto von. Pár ľudí si to už aj pýtalo. VNR urobili na začiatku pekné promo a dostali sme dosť rýchlo spätnú väzbu z viacerých zahraničných webov. Potešilo info v americkom veľkom New Noise Magazine a rozhovor pre čínsky Volcano. A ohlasy? No niekto nám napísal, že sme obohatili štýl grindcore. Po koncerte nám ale pár ľudí povedalo, že to ani nie je grindcore. Ako som spomínal je to hudba bez hraníc a hlavne napĺňa nás.

Nahrávanie sa uskutočnilo u Martina Barlu v Poprade. Ako ste spokojní vy sami so zvukom a máte nejaké elementy, na ktoré by ste poslucháčov upriamili? V čom cítite najväčšie zmeny oproti splitku? Mne osobne sa napríklad omnoho viac páčia spevy, ale napríklad aj bassy majú oveľa lepšie hĺbky a celkovo je aspoň z môjho pohľadu zvuk omnoho vyrovnanejší.
V prvom rade Mr. Barla je záruka. Dôležité bolo je album je nahratý naživo spolu bicie, basa a gitara. Dodatočne som dohral ešte jednu gitarovú vrstvu a ešte sme dali spevy. Dostalo to týmto taký punkový feeling. Chceli sme aj prirodzený zvuk. Od splitka som hlavne podladil gitaru a znenie je tak viac hutnejšie. Splitko beriem ako také naše demo.

Vaše nové CD zdobí zaujímavý a netradičný cover, ktorý len malými detailmi evokuje, že ide vlastne o metal. Je mi jasné, že ide o konkrétny zámer, ale aký je skutočný odkaz ukrytý pod povrchom? Snáď nenájdem o pár rokov vaše CD v oddelení relaxačnej hudby (haha). Teda pre niektorých je relaxom aj teraz, ale tradičná mamička na materskej bola celkom prekvapená.
Haha. To by bolo dobré. Cvičili by pekne dievčatá. Obal bol zámer. Autorom je náš Marek. Chceli sme niečo svoje a odlišné od ostatných. Taktiež veľa textov je okolo Alice a tak sa takýto námet veľmi hodil. Mne sa najviac páčia tie kvetináče vzadu. Pôvodne sme chceli aj viac erotický záber ale takto to vypálilo skvelo. Havko a mačička sa hrajú s kúskami krvavého mäsa. Pani domáca ale relaxuje a nič si nevšíma…

Ako som pozerala booklet, nenašla som žiaľ k skladbám texty. Keď však počúvam Fetusa, niektoré slová sa dajú celkom dobre identifikovať. Ako je to teda s vašimi textami? O čom je textová náplň? Dokážeme si texty prípadne niekde vyhľadať?
Ja by som ich pokojne von dal, ale takto si to Fetus želal. A má vlastne pravdu. Ostalo tam také tabu. Niečo môžeš započuť a niečo evokuje názov skladby. Mucha CC je proste o brutálnej muche, TV shit je úplne jasný a D.P.F. je naša ekologická skladba, kde požadujeme, aby naftové autá používali filter pevných častíc. Sú tam ale aj vážne témy. Silná je Fetusová výpoveď Žumpa. Svet Facku ti dá tiež nie je veselá téma. Aj po textovej stránke nebudú ďalej žiadne hranice.

Prečo vlastne dostalo celé dielo názov Alica? Ospravedlňte moju nevedomosť, ak je to pre niekoho úplne zjavné.
Alica je naša dokonalá imaginárna žienka. Ako som už spomínal veľa tém sa týka jej osoby. Páči sa mi, keď niekto povie. Vypočul som si už vašu Alicu, haha.

Skladba „Svet facku ti dá“ mala premiéru už v roku 2021, takže sa dá pokladať ešte za starší vývoj Constipation. Ako to bolo so zvyšnými skladbami. Mali ste ich už pripravené, alebo ste ich väčšinu povymýšľali v minulom roku.
Keď prišiel Marek začali sme pilovať nový materiál. Vlastne 4 skladby sme už predtým hrali a zvyšok sú nové veci. Išlo to veľmi rýchlo. Chémia bola proste ohromujúca. Skúšky boli pravidelné a dlhé. Musel som si zvykať na toto tempo. Poviem to ešte raz. Marek nás nakopol po každej stránke a uvidíte čo bude ďalej s novými Perversity. Na toto sa už neviem dočkať, ech!

V minulom roku ste odohrali pokiaľ viem prvé live koncerty. Hoci sa to pýtam už viac menej na začiatku, kedy došlo k tomu zlomu, že ste sa rozhodli presunúť aj na pódium?
Tam nebolo čo riešiť. Takáto vec patrí na pódia. Dokonca osobne pri hre necítim žiadny stres či očakávanie. Zaobstaral som si na tieto koncertné účely aj novú gitarku, ktorá dobre drží ladenie a má ideálne všetko na tento štýl hudby. Náš prvý koncert v košickom Colle. Kto nebol asi by ani neuveril, haha.

Hráte zmes gore-grind a death metalu. Na Slovensku v tomto žánri nie je veľa kapiel, skôr si za posledné roky všímam v popredí old school death metal, thrash, či death core a modernejšie štýly. Myslíte si, že je v tomto žánri ešte čo povedať, alebo to beriete skôr ako zábavu, radosť z vystúpení a pod.?
Sama si si vlastne odpovedala a z mojich predchádzajúcich odpovedí je to asi aj jasné. Hrajeme len to, čo nás jednoducho baví.

Ako je to s mladšou generáciou na vašich koncertoch a celkovo v Prešove a okolí? Máte aj mladších fanúšikov, alebo vidíte stále tie isté známe tváre? Ja som bola celkom prekvapená, keď som bola na koncerte v Poprade, že tam vyrástla nová mladá krv.
Myslím, že sa to zlepšuje a akcia v PP bola toho dôkazom. Hlavne tam bolo viacero mladých dievčat. Aspoň mne sa tak zdalo v tom kotlíku pod pódiom, haha. Spomeniem jedného 14 ročného chlapca Simona Kluvanca tu od nás. Bol už aj na našej skúške a chlapec je proste aktívny mladý metalista. Jeho vedomosti o domácej scéne nás celkom prekvapili. Teraz sa „dostal“ do našej partie a berieme ho niekedy aj na spoločné koncertné výjazdy. Predtým ho treba ešte ale vypýtať od otca. No dobré nie?, haha.

Krst vášho nového albumu máte naplánovaný na 1.4.2023. Bol dátum vybraný zámerne, alebo je to len náhoda? Chystáte na krst niečo neobvyklé, alebo to bude klasický koncert a s tým spojený krst?
Vlastne náhoda, ale koncert na deň vtákov a bláznov v spoločnosti Craniotomy to veští celkom dobrý záťah, haha. Prešovské Stromoradie je úžasný klub. Pozývame vás tam a tešíme sa na stretnutie znovu s kamarátmi zo scény a domáceho UG. Doplnia nás ešte prešovskí HC metal Regognition. Tiež starší borci a muzikanti. Bude veselo!

Máte už aj konkrétne plány do budúcnosti? Chcete pokračovať viac v tvorbe materiálu, alebo si dáte tvorivú pauzu a radšej sa budete venovať koncertom?
Spontánnosť s Constipation a nahrávanie nového albumu s Perversity. Asi tak nejako to vidím ja.

Myslím, že som nateraz vyčerpala asi všetky otázky. Gratulujem k debutovému albumu, ďakujem za rozhovor a prajem vám, nech sa Alica šíri do uší čo možno najväčšiemu počtu ľudí. Máte nejaké slová na záver?
Wau. Ďakujem krásne za priestor a záujem o nás. Pozdravujem našu metalovú rodinku. Do skorého videnia…

Kontakty:
https://www.facebook.com/constipationband
constipationofficial@gmail.com
https://vianocturna.bandcamp.com/album/alica

Fotografie pochádzajú z FB stránky kapely.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj