Rozhovor – Chorá Doba – „Veľa slovenských veršov je neskutočne dobrých a v angličtine by tie verše tak nevyzneli“

Na Slovensku sa objavila nová mladá kapela s názvom Chorá Doba. Ešte o nich nebolo veľa počuť a taktiež o nich toho veľa nevieme. Hneď mi napadlo, že by bolo dobré predstaviť ich aj formou rozhovoru. Na moje otázky odpovedal frontman kapely, tak poďme na to.

Keďže v dnešnej dobe sa kapely najčastejšie prezentujú na Facebooku, zavítala som na váš profil aj ja. Nejako sa mi však nepodarilo dohľadať viac informácií a tak mi to budete musieť objasniť vy (alebo nie). Odkiaľ pochádzate, ako ste sa dali dohromady a v akom zložení? Podľa vašich koncertov by som tipovala, že pochádzate z okolia Turzovky, tipujem dobre?

Áno, konkrétne pochádzame z Makova. Náš gitarista Peter zakladal metalovú kapelu a náš bývalý bubeník ma odporučil ako basaka. Potrebovali sme ešte speváka a tak som sa spýtal kamoša Dominika či by nechcel spievať. Chvíľu sme tak fungovali ale Dominik mal vtedy 14 rokov a začal len mutovať, tak sme si po čase vymenili posty a ja som ešte zobral k tomu do rúk gitaru lebo nám chýbal druhý gitarista. V takom zložení sme hrali 2 roky ale po 2 rokoch odišiel od nás bubeník Gulčo a tak som siahol po ďalšom svojom kamarátovi Mišovi s ktorým som hrával v školskej kapele v ZUŠ Turzovka. Našu terajšiu zostavu tvorím ja Martin Melicher- spevák a gitarista, Dominik Szotkovski – basgitara, Peter Čišecký – gitara a Michal Zborovan bicie.

Ako sa zrodila myšlienka s vašim názvom? Kto to vymyslel a prečo? Napadlo mi hneď viacero interpretácií.

Snažili sme vymyslieť nejaký dobrý názov ktorý bude vystihovať to o čom spievame. Zo začiatku sme mali zopár anglických názvov ale tie už niekto dávno pred nami mal. A v tej dobe keď sme vymýšľali názov, tak som ja a náš basák Dominik šli na koncert kapely Haluzotvoristika ktorých jeden z najväčších hitov je skladba s názvom Chora Doba. Ten názov sa nám zdal priam dokonalý na náš žáner a tak sme sa tak pomenovali. A predsa aj táto doba chorá je.

V minulom roku ste vydali EP s názvom „Nenávisť“. Je dostupné dokonca aj vo fyzickej CD verzii. Dajte nám bližšie informácie. Kde ste ho nahrávali, koľko obsahuje skladieb, kde si ho môžeme vypočuť online a cez aké kanále ho prípadní záujemcovia môžu zohnať.

Nahrávali sme ho v Žiline u majstra svojho oboru a jedného z najlepších gitaristov – u producenta Briana Bajaka. Naše EP obsahuje 3 skladby. Môžte si ho vypočuť pomaly všade. Malo by byť na každej platforme vrátane Spotify, Deezer, Tidal, Youtube Music, iTunes a aj na Facebooku, instagrame a podobne.

Hráte zmes death, thrash a HC a texty máte slovenské. Bola slovenčina automatickou voľbou, alebo je otázka času, či nepresedláte aj na angličtinu.

Keď sme mali ešte anglické názvy tak sme vymýšľali texty aj po anglicky ale naša angličtina bola veľmi laická na to aby sme ju mohli použiť do textov a mne sa skladalo aj tak lepšie po Slovensky. Veľa slovenských veršov je neskutočne dobrých a v angličtine by tie verše tak nevyzneli. Myslím že budeme textovať len Slovensky. Možno raz v budúcnosti ak bude naša kapela mať nejaké väčšie meno a bola by možnosť preraziť za hranice Slovenska a Česka tak by sme možno skúsili dačo aj v angličtine. Inak asi ako vravím tak v slovenčine.

Vaše logo je pomerne jednoduché a trochu mi pripomína logo ČAD v menej prepracovanej verzii. Kto ho nakreslil a plánujete ho ešte časom aj upraviť, resp. pozmeniť, ak by ste dostali ponuku od nejakého dizajnéra?

Nakreslil nám ho náš bývali bubeník Gulčo. Myslím si, že to logo je dobré, ale časom ak by bola možnosť by sme ho možno trošku upravili.

Máte už víziu, kam by ste sa štýlovo chceli uberať? Máte nachystané aj nové skladby, ktoré budete prezentovať na vašich nasledujúcich koncertoch?

Každý z nás má veľa nápadov a máme zopár nových pesničiek nachystaných. Máme takú tradíciu že na každom koncerte ľuďom zahráme novú skladbu. Štýlovo by sme chceli hrať to čo doteraz. Ale zase sa menšiemu experimentovaniu nebránime, ak to bude dobré a stále tvrdé. Máme aj zopár pesničiek pripravených, ktoré budú viac melodické.

Predpokladám, že ako mladá kapela máte veľa hudobných nápadov. Máte už rozpracované songy na debutový album? Kde ho plánujete nahrávať a kedy približne môžeme očakávať, že nás prekvapíte s debutom?

Pesničiek máme veľa, treba len peniaze, dohodnúť sa a môžeme ísť nahrávať . Pevne verím že dokonca tohoto roka ten album dáme von ak pôjde všetko tak ako má. Tipujem tak, že nejak na konci jesene by mohol byť vonku. Budeme nahrávať rovnako tam kde sme nahrávali naše EP u Briana Bajaka. Ma dobrý prístup a aj sme sa počas nahrávania EP cítili dobré a s jeho robotou sme boli veľmi spokojní, takže pre nás je Brian jednoznačná voľba.

Ako máte v kapele rozdelené úlohy, čo sa tvorby týka? Ako vyzerá vaša tvorba nových skladieb?

Na tvorení hudby sa podieľame viac menej všetci. Niekedy niekoho z nás napadne celá pesnička a na skúške ju už len štylizujeme. Inokedy niekoho napadne nejaký riff a ten pošle ostatným a ten druhý tam niečo doplní alebo povie že ho má skúsiť zahrať inak alebo si ho doplní do nejakej rozpracovanej pesničky. Čo sa týka textov tak tie píšem prevažne ja. Niekedy keď už si neviem dať s textom rady tak mi pomáha kamarát Marián Habrman, ktorý napríklad vymyslel refrénový text v skladbe Pekelný Pochod.

Celkom by ma zaujímalo, či ste mali nejakých učiteľov, resp. niekoho, kto vás viedol k tomuto typu muziky? Bol, alebo je niekto vo vašom okolí, kto vás ovplyvnil hudobne?

Myslím, že každého z nás hudobne ovplyvnili hlavne naši otcovia. Vďaka nim sme začali mať sny, že budeme na niečom hrať a založíme si kapely. Naši otcovia počúvali často kapely ako sú Metallica, Citron, Helloween no vtedy ani z ďaleka nevedeli ako nás tým ovplyvnia. Ja a Michal sme chodievali k hudobným učiteľom Petrovi Sobčákovi a Antónovi Miníkovi, tí nás naučili hrať na hudobných nástrojoch a ukázali nám, že máme potenciál hrať takú muziku. Čím sme boli starší tak sme objavovali nové a tvrdšie kapely. Ja, náš basák Dominik, bubeník Michal a zopár naších kamošov sme si ich navzájom preposielavali kapely a inšpirovali sme sa. U mňa nastal zlom keď mi môj ujo dal 2 CD – Seasons in the Abyss a South of Heaven od Slayer a ďalší ujo mi zas dal Roots a Arise od Sepultury, vtedy som si povedal že práve toto chcem hrať. Myslím, že práve im môžem vďačiť, že ma nasmerovali ku hraniu Thrash Metalu.

Ešte v roku 2021 ste odohrali koncert v Turzovke spolu s Mad Frequency. Bola to vaša premiéra? Ako sa vám hralo a aké ste mali po koncerte ohlasy?

Áno, bol to náš prvý koncert, jediný s Gulčom za bubnami. Mali sme obrovskú trému. Už na stage sme vyšli spotení takí, ako keby sme odohrali celý koncert a mali sme veľký strach, že sa ľuďom naša tvorba páčiť nebude. Ale ľudia nás prijali dobre, headbangovalli, tlieskali, boli aktívni. Páčili sme sa im a mali sme pozitívne ohlasy. Dobre sme vedeli aj aké chyby sme počas koncertu robili a potom aj tie ďalšie koncerty boli omnoho lepšie a viacej sme sa zdokonaľovali.

Asi ako pre každú mladú kapelu, predpokladám, že aj pre vás je dôležité koncertovanie. Kde máte v blízkej dobe namierené a kde ste už potvrdení?

Najbližšie budeme hrať v Martine v Rock Pube 4.3. a potom na akcii Blasphemy 15.4. v klube Smer 77 v Žiline. Potom v lete sme potvrdení na akcií Fest Pod Mostom a ešte riešime zopár koncertov a jeden koncert v Česku.

Máte nejaký sen, kde a s kým by ste si radi zahrali, alebo to nechávate prirodzene plynúť?

Viac menej to nechávame prirodzene plynúť. Ale ako každá mladá kapela máme sen že si raz zahráme na jednom pódiu s kapelami ktoré nás inšpirovali ako sú napríklad Čad alebo Catastrofy .

Otázka, ktorej sa nevyhne žiadna kapela. Aké máte plány do budúcnosti?

Hrať, hrať a stále hrať vždy keď to bude možné, zdokonaľovať sa v hudbe a dostať sa do čo najväčšieho povedomia ľudí.

To by bolo z mojej strany na teraz všetko. Ďakujem vám za rozhovor a prajem veľa úspechov. Máte posledné slovo.

My vám veľmi pekne ďakujeme za vaše otázky. Radi sme vám na ne odpovedali. Buďte zdraví, podporujte kultúru a chodievajte na koncerty.

Kontakty:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100069025372219

Použité fotografie pochádzajú z Facebook stránky Chorá Doba

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj