Rozhovor – Mordum – „Už dávnejšie som uvažoval spraviť song v slovenčine ako by to asi vyznelo lebo slovenčina a death metal  neviem či veľmi idú k sebe ale prečo nie, skúsili sme.“

Už sme dlho nemali možnosť podebatovať s touto death metalovou kapelou z východného Slovenska. Keďže v minulom roku vydali aj nový, druhý rádový album, je tu jasná príležitosť na rozhovor. Na otázky odpovedal Ľubo Lokša, za čo mu samozrejme ďakujem. Takže ideme na to!

Ahojte, predovšetkým gratulujem k novému albumu. Od vášho prvého albumu sa nejaké veci zmenili. Aktuálny materiál vznikal vo vlastnom štúdiu, zostali ste len v trojici, už u vás nepôsobí basgitarista Marek Beluško, ani bubeník Gabi Antal a jediný pôvodný člen je Roman. Ako sa vám hrá v tejto zostave a nechýba vám druhá gitara vo výslednom zvuku?

Ahoj a ďakujeme, no trošku ťa poopravím aj na debute vznikali veci v našom vlastnom štúdiu a v podstate už krst prvého And what … sme už absolvovali s Robom a bez Gabiho a Mareka. Hrá sa nám dobre nakoľko sa všetci poznáme už roky ja s Robom Kuzmom sme v podstate založili Contempt takže si rozumieme Roman s Robom zasa mali niekedy projekt Carnal a v roku 93 -94 sme všetci traja pôsobili v projekte Genital Deformity ešte aj s Viliemom Hajnalom R.I.P s vtedajších Obliterate takže nie sme si cudzí.

Ako vznikal tento album? Kto prišiel s myšlienkou o siedmych smrteľných hriechoch a prečo ste okrem týchto koncepčných skladieb zaradili aj iné?

Album vznikal normálne spontánnou tvorbou keď už sme mali zopár skladieb Roman prišiel s tým že by sa mohol volať Seven teda podľa sedem smrteľných hriechov a všetkým sa to zapáčilo no ale vykryštalizovalo sa to do In peccato mortali teda, V smrteľnom hriechu názov je v latinčine, čo sa k tejto téme hodí, tak isto názvy skladieb sú v latinčine, teda sú to názvy hriechov jeden text je v slovenčine a to Hnev (IRA). Už dávnejšie som uvažoval spraviť song v slovenčine ako by to asi vyznelo lebo slovenčina a death metal  neviem či veľmi idú k sebe ale prečo nie, skúsili sme. Hriechov je sedem a to sa nám zdalo málo pre album tak sme ešte pridali dva bonusy a to konkrétne asi prvú skladbu Mordum vôbec Toxic world a cover od košickej bandy 90rokov Xibalba – Brain feedback aby to nebolo po piatich rokoch 30 minút a dovi dopo.

Predošlý album vám vydal Koník zo Support Underground, no najnovší je samovydanie. Oslovili ste aj nejaké vydavateľstvo, alebo ste sa rozhodli ísť UG cestou a všetko si zabezpečiť sami?

Áno, ale jeho vydavateľstvo už nie je, keďže album sprevádzali pôrodné bolesti a komplikácie, aby som to vysvetlil skladby a aj album bol nahratý z dvoch tretín pred dvoma rokmi, ale prišiel covid, choroby, Robo sa staral o mamu, času bolo málo, bolo aj obdobie keď sme pol roka nehrali, proste celé zle, ale človek mieni život mení nedá sa nič robiť musíme to brať tak ako to je. A teda keď sme už mali všetko hotové, povedali sme si že hľadať niekoho kto by vydal album ( nakoľko sme nemali žiadnu ponuku) a naťahoval to ďalší pol rok – rok nemá zmysel. Rozhodli sme sa to vydať vo vlastnej réžii. Ono počúvať to isté ako „ mám plný edičný plán „ alebo „ vieš dnes už CDčka nejdú „ ma už proste nebaví, sme na scéne vyše 30 rokov takže viem ako to tu chodí a obzvlášť pre Košičanov a obzvlášť v death metale :D

Kde vidíte najväčšie rozdiely medzi starším albumom „And what is the truth?“ a „In peccato mortali“? Na čo by sa mali viac upriamiť poslucháči?

No keďže som album mixoval aj jeden aj druhý ja osobne si myslím že sme sa určite posunuli v kvalite zvuku aj keď to môže byť len môj subjektívny názor. Každopádne je zvuk čistejší ako na debute. Na čo by sa mali upriamiť ? ťažko povedať ja si myslím že buď sa Ti to zapáči alebo nie ako pri všetkom v tomto štýle. Vieš ako niektorým albumom treba dať šancu na druhé tretie vypočutie, aby sa Ti zapáčili.

Cover albumu vám robila Jana Vé. Aká bola vaša predstava a ako sa jej podarilo ju naplniť? Obsahuje fyzické CD aj booklet v podobnom štýle, ako je cover? Spolupracovala s vami aj na booklete, alebo namaľovala len samotný cover?

Áno cover robila Janka Vé ( týmto Ťa zdravíme Jani ) robila veci okrem iných aj pre  Melancholy Pessimism, Funus je šikovná a talentovaná, ale späť k otázke. Roman našiel nejaké staré maľby tohto duchu z nejakých oltárov alebo nástenné maľby tak sme jej to ukázali a nechali jej voľnú ruku a s výsledkom sme spokojný. Bookllet, teda grafiku som pripravoval ja, čiže áno booklet je v tom istom  duchu, sú to vlastne výrezy toho obrazu pod textami akurát pod skladbou Toxic world je taká nejaká továreň ktorá chrlí dym do tvaru lebky a ten nakreslila tiež Janka pre Michala Bajcára známej to postavičky v undergrounde,  ktorý nám dovolil to použiť (dnes sme si ale všetci tak trošku známi vďaka soc. sieťam). No a pod Xibalbu mi urobil obraz spolužiak Marian Kačmárik, s ktorým sme stále v kontakte a do týchto veci sa vyzná spravil aj logo Mordum do loga Xibalby za čo mu patrí moja vďaka.

Album sa dá momentálne vypočuť celý online len na Youtube. Plánujete aj ďalšie streamovacie služby? Čo sa týka fyzickej kópie, kde všade sa dá zohnať? Ako je to s merchom, čo všetko pripravujete?

Áno album je zatiaľ na YT ale plánujeme aj Spotify a ostatné streamovacie platformy už sa na tom pracuje my sme stará škola ale musíme chtiac nechtiac ísť touto cestou dnes je to nevyhnutné ak sa chceme dostať do širšieho záberu fans. Kópia teda fyzické CD sa dá zohnať u nás buď u mňa alebo Romana nejaké kusy mal aj Jano z PO bazár z podsvetia ale myslím že už vypredal pomaly. Klasicky na koncertoch a tak kto chce dostane sa k tomu a nakoľko sme to vydali sami tak to promo je trošku akoby som to povedal slabšie a ako sa uisťujeme ani zo strany internetových zinov nie je veľký záujem buď je to tým že sme Košičania alebo si to neviem vysvetliť ale keď mi niekto napíše že nemá nikoho na death metal neviem čo mám na to povedať. Merch tak isto bude isto nejaké trička tiež je to v štádiu riešenia .

Albumu ste dali názov In Peccato Mortali, čiže koncept siedmych smrteľných hriechov. Na albume sa však nachádza až 10 skladieb. Prečo ste zaradili aj nekoncepčné skladby do tohto albumu?

Toto bolo zodpovedané už v otázke číslo 2, ale ako som už spomínal, aby album nebol krátky zaradili sme aj dve bonusy.

Kde máte zatiaľ potvrdené koncerty? Hráte napríklad teraz v januári v CZ na akcii Cranial Massacre, ale viem aj o Black Valentine v Poprade. Čo máte ďalšie na pláne, ak to nie je tajné?

Áno, zatiaľ iba tieto dve akcie. Snažíme sa aj nejaké iné akcie, ale zatiaľ nič. Snažili sme sa aj v minulosti o nejaké live vystúpenia, ale bolo nám povedané že ak nemáme nič nové tak smola. Tu na Slovensku sú veľký páni, ale to ja riešiť ani rozoberať nebudem sme na scéne vyše 30 rokov takže neviem už. V Poľsku s tým problém nemajú, zavolali nás aj keď sme pre nich v podstate neznáma kapela teda mám na mysli Mordum (pretože Contempt poznajú aj keď sú to tiež roky čo sme tam vydali naše albumy  The secret a When angels). Zahrali sme a ostali veľmi milo prekvapení „co to kurwa jest ????“.  Pravdupovediac nečakali sme až taký ohlas, ale boli sme milo prekvapení organizáciou aj celkovo prijatím.

Na aký set-list sa môžeme tešiť na vašich živých koncertoch? Bude zložený prevažne z nových skladieb, alebo sa vyskytujú aj staršie skladby, prípadne aj z prvej fázy Mordum, zo Systems?

Tak keďže je nový album čerstvou záležitosťou, hráme prevažne ten, teda aspoň tých sedem songov plus nejaké veci z And what… a máme aj niečo zo Systems v repertoári, veci zo všetkých albumov no len čas na pódiu je obmedzený, takže v rámci možností, ale áno hráme aj zo Systems.

Trochu zabočím ešte k bočným projektom/kapelám. Zostava Contempt je v zásade rovnaká ako Mordum. Ako sa vám podarilo dať dohromady znova Contempt? Ako to vyzerá s Contempt do budúcnosti? Mali ste jeden koncert minulý rok. Máte už nachystané skladby na nový album?

Takto v 2020 mal Contempt  30 rokov tak sme sa rozhodli s Robom urobiť nejaký výročný koncert. Mal to byť koncert v Košiciach s Wayd a Iria, no covid zamiešal karty a koncert bol zrušený ako mnoho iných. Ale rozhodli sme sa, že budeme aj tvoriť nové skladby teda v zostave Robo, Roman a ja, ale taká nepísaná dohoda je, že na Contempt je prevažná časť riffov odo mňa a v Mordum zasa od Romana, nie žeby sme netvorili obaja aj ja dávam nápady do Mordum a aj Roman do skladieb Contempt, ale takto je to viac rozlíšiteľné. Áno, máme už 3 hotové skladby a pracujeme na ďalších, toho roku je 33 rokov od založenia Contempt, bolo by dobré vydať hoc aspoň nejaké EP uvidíme ako nám pôjde karta.

Obligátna otázka, no nevyhnutná – čo plánujete s Mordum do budúcnosti? Máte už nejaké konkrétne plány?

Tak ako som už písal radi by sme hrali live show ale uvidíme ako sa k nám postavia organizátori koncertov, lebo vieme si aj my nejaký koncert spraviť, ale my nie sme organizátormi, každý chce hrať na výmenu, ale my v Košiciach hráme 1x do roka, je to dosť, ono sú tu kapely ktoré hrajú aj 3-4 krát, ale to človeka omrzí a kapela ktorá je tam okrem nich potom trpí lebo ľudia nie sú zvedaví už na kapelu čo hrala pred dvoma týždňami …. mesiacom…. dvoma na tom istom mieste. Toto nie je naša cesta, ale snažíme aspoň raz niečo zorganizovať, dnes to už inak nejde, ale sú to opäť starosti navyše. Kapela je kapela a organizátor je organizátor, ale dnes je to inak a väčšina promotérov sú ľudia z nejakej kapely a chcú koncert vrátiť. Nájdu sa aj takí, ktorí nás volajú proste kvôli muzike, čo by malo byť prvoradé. No ako som už napísal, všetko je otvorené a doby že „ sevas nemôžme si u Vás zahrať ?“ sú z našej strany už dávno preč možno aj preto hráme tak málo :D, ale vždy sa predsa nájde niekto kto nás zavolá nakoľko sa mu naša tvorba páč

Ďakujem za tento rozhovor, prajem veľa úspechov s novým albumom, veľa spokojných fanúšikov a samozrejme veľa pozitívnych recenzií. Chceli by ste dodať niečo na záver?

Aj ja ďakujem za priestor a vážim si záujem, ako som už písal dnes to nie je samozrejmosť, ani po vydaní albumu, že budeme oslovení na rozhovor, alebo na recenziu, ale napokon nerobíme to pre toto, hlavným hnacím motorom je to že sa stretneme v skúšobni a tvoríme čo sa nám páči a čo máme radi. To, že raz za čas vypadneme na výlet na koncert, že postretáme starých známych na živo je pridaná hodnota tohto koníčka. Pozdravujeme všetkých fans death metalu ale aj inej menšinovej muziky pretože tomuto štýlu nemôže porozumieť každý, som rád, že ste, že dávate silu metalu dýchať ja verím že nepadne nikdy. Stay brutal !!! Určite sa vidíme na nejakom koncerte.

 

Kontakty

https://www.facebook.com/mordumsk

Použité fotografie pochádzajú z Facebook stránky MorduM

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj