Rozhovor – Krudus – „Zo začiatku sme ešte moc nevedeli čo chceme hrať, chalani chceli hrať taky groovovejši thrash ale ja som holdoval death metalu.“

V Bratislave (Stupave) začala pred približne 4 rokmi vystrkovať čoraz viac do popredia svoje rohy death/thrash metalová kapela Krudus. Štvrtého novembra tohto roku im vyšiel ich debutový album a tým pádom je tu príležitosť na tento rozhovor. Rozprávať sa budeme s Michal (Basa a Vokály) a ďakujem za jeho odpovede.

Ahojte chalani, ďakujem za váš čas s týmto rozhovorom. Predstavte nám trochu kapelu, priblížte vaše začiatky, kde ste sa spoznali, prečo ste sa rozhodli hrať práve death metal? Mali ste niekoho, kto vás inšpiroval k tomuto štýlu?

Nazdar, oficiálny začiatok kapely sa datuje zhruba na január 2020 keď sme sa ja, Kiko (gitara) a Maťo (bicie) rozhodli založiť kvázi „serióznu“ kapelu. O pár mesiacov sa pridal aj Dano na druhej gitare. Poznali sme sa už predtým ako sme založili Krudus, jammovali sme songy rôznych kapiel u Maťa v pivnici. Čo sa týka štýlu, tak zo začiatku sme ešte moc nevedeli čo chceme hrať, chalani chceli hrať taky groovovejši thrash ale ja som holdoval death metalu. Tak sme sa to nejak snažili spojiť. Postupne sme dospeli do štýlu aký hrajeme teraz.

Určite sa vás to už niekto pýtal, ale prečo ste si dali názov Krudus? Kto s tým prišiel a znamená to vôbec niečo?

To je tajné ;)

Poďme teda už k tomu podstatnému a to je váš nový album. Gratulujem a prajem s ním veľa úspechov a spokojných poslucháčov. Podľa popisu na Bandcampe ste nahrávali u Martina Barlu v Poprade. Bolo to vaše prvé nahrávanie v profesionálnom štúdiu? Prečo ste sa rozhodli práve pre toto nahrávacie štúdio a ako ste spokojní s výsledkom?

Ohľadom nahrávania sme oslovili Maťa Barlu na koncerte v Poprade kde robil zvukára. Páčili sa nám albumy ktoré nahrával tak sme sa rozhodli pre jeho štúdio. Čo sa týka samotného nahrávania tak to bola naša prvá skúsenosť s nahrávaním v štúdiu. Nevedeli sme, čo od toho očakávať a boli sme aj dosť nepripravení v istých veciach. Nakoniec to dopadlo vcelku dobre aj keď určite sú veci čo by sme na nahrávke vylepšili.

Na novom albume ste nahrali až 10 skladieb. Je to celkom dosť na mladú kapelu a zdá sa teda, že hýrite nápadmi. Odkiaľ beriete inšpiráciu pre vaše skladby?

Songy sme skladali postupne od založenia kapely. Celý album bol v podstate zložený už v lete 2021 a potom už sme začali postupne hľadať štúdio. Čo sa týka inšpirácie tak konkrétne u mňa prichádza vždy náhodne, najlepšie skladby vznikli úplne spontánne.

Ak by ste mali teraz niekomu odporučiť reprezentatívnu skladbu z vášho nového albumu, ktorá by to bola a prečo? Máte nejakú skladbu, ktorá definuje Krudus?

Povedal by som, že skladba „Hive Mind“ ktorá je posledná na albume a zároveň sme na ňu spravili videoklip. Je v nej zakomponované všetko čo našu kapelu definuje.

Hráte death/thrash, čo je síce obľúbená kombinácia, ale nedá sa nespýtať sa, či to nie je pod vplyvom niekoho z členov? Má niekto z členov zásadný vplyv na tvorbu muziky? Ako u vás vznikajú skladby? Je niekto z vás hnacím motorom v kapele?

Čo sa týka muziky tak na debute sme ju zložili hlavne ja a Kiko (gitara) a sem tam ostatný členovia niečo prihodili k dielu. V poslednej dobe skúšame aj viac jammovať medzi sebou keďže je to podľa nás lepšie ako keby mal každý skladať songy individuálne. Čo sa týka textov tak tie píše všetky Kiko.

Myslíte si, že death s prímesou thrashu už bude navždy vašim poznávacím znamením, alebo sa to ešte môže časom zmeniť a dajme tomu pôjdete aj viac progresívnejšou cestou? Ako ste na tom s experimentovaním, resp. voľou experimentovať?

V kapele sme vždy otvorený novým veciam a experimentovaniu. Nechceme sa točiť furt v tom istom a už teraz začíname pomaly skladať nový materiál. Viac progresívny určite nebude, skôr by som povedal že mierne melodickejší.

Rada sa pýtam na textovú stránku. Rozhodli ste sa pre angličtinu. Bola to pre vás automatická voľba? O čom sú vaše texty? Akými témami sa zaoberáte? Je pre vás táto stránka dôležitá?

Áno bola to automatická voľba, pokiaľ viem tak Kikovi sa dokonca píšu texty lepšie v angličtine ako slovenčine. Témy textov sú rôzne, či už je to vesmír, sci fi alebo gore texty. Inšpirácia je dosť aj z kníh.

Grafiku, resp. cover vám robila Magda Lišková. Kto je táto osoba a podieľala sa už aj na iných, podobných projektoch? Čo všetko znázorňuje cover, treba za ním hľadať aj nejaký hlbší zmysel? Odráža tento cover aj songy na CD, alebo s ním tematicky nesúvisí?

Pôvodne nám mal robiť cover niekto iný, ale keďže nemal čas a nás tlačil termín vydania tak sme art dali nakresliť Maťovej priateľke Magde a sme veľmi spokojní s výsledkom. Či odráža songy na CD tak áno, je inšpirovaný textom ku skladbe „Abyssal“.

Album je zatiaľ dostupný iba online. Plánujete vydanie aj na CD, prípadne na iných nosičoch? Ako je to s vašim merchom? Budú aj nejaké ďalšie veci ako tričká, nášivky, odznaky?

Podľa záujmu plánujeme vydať album aj na CD. Čo sa tyká merchu, nášivky a odznaky máme už dlhšie a nedávno sme dali spraviť prvú várku tričiek, neskôr pribudnú aj ďalšie veci.

Ste pomerne mladá kapela, s mladými členmi a hráte dosť aktívne po celom Slovensku. Aké sú vaše pohnútky za týmto? Nie každá kapela si totiž môže dovoliť odohrať pomaly každý týždeň koncert v inom kúte Slovenska.

Koncertovanie je pre nás najlepšia možnosť ako rozšíriť hudbu medzi ľudí, preto sa snažíme hrať všade kde sa dá. V budúcnosti by sme chceli spáchať aj nejaké to menšie turné ale to zatiaľ zostáva iba pri plánoch.

Tento rok som mala pocit, že na mňa vyskakujete pomaly na každom rohu (nič v zlom samozrejme). Odohrali ste za posledné roky veľa koncertov po Slovensku. Čo bol doteraz váš najlepší koncertný zážitok a naopak, čo bolo najväčšie sklamanie?

Najlepší zážitok bol pravdepodobne keď sme hrali na akcii Blasphemy vol. 2 ktorú organizoval Peťo z kapely Minor. Skoro všetko čo sa dalo bolo na tej akcii perfektné od priestorov po starostlivosť o kapely. Veríme že tam niekedy ešte raz zahráme. Nejaké veľké sklamanie z koncertov zatiaľ nemáme, predsa len sme radi že môžeme nejaký koncert zahrať a hlavne keď je mimo nášho okolia.

Pri koncertoch ešte zostanem. Koncertujete intenzívne, takže by ma zaujímalo, či už máte aj nejakú fanúšikovskú základňu? Stretávate sa na vašich vystúpeniach aj so staršou generáciou? Aké máte ohlasy?

Nejakí fanúškovia sú. Mladšia generácia určite. Dano je najmladší a vždy chodí kopec jeho kamošov na koncerty. My zas poznáme aj staršiu generáciu. Tým, že už roky chodíme na koncerty tak veľa tvárí poznáme ešte z čias keď Krudus neexistoval. Ohlasy sú väčšinou pozitívne, čo nás hrozne teší a ak nie, tak to bola zatiaľ vždy konštruktívna kritika a to sa vždy cení.

Otázka, ktorá nesmie chýbať, ale v zásade je vždy relevantná. Aké sú vaše plány do budúcnosti? Máte aj nejaký konkrétny cieľ? Uvediem príklad – chcete raz v živote vystúpiť na Brutal Assaulte, hoci aj na malom pódiu.

Plány do budúcnosti sú vybaviť čo najviac koncertov. Hrať na Brutal Assaulte by sme samozrejme veľmi chceli, je to (aspoň podľa mňa) najlepší metalový festival v Československu a hranie čo i len na malom pódiu by bolo super. Tiež by sme si radi zahrali na takom Obscene Extreme pripadne iných CZ/SK festivaloch.

Často sa hlavne starších harcovníkov pýtam, ako vnímajú mladšie skupiny na scéne, prípadne ako vnímajú scénu. Teraz mám teda jedinečnú príležitosť spýtať sa vás ako mladšej generácie. Ako vnímate dnešnú scénu? Máte aj nejaké negatívne skúsenosti, prípadne sa neváhajte s nami podeliť aj o pozitíva.

Slovenská scéna je super, je tu veľmi veľa dobrých kapiel či už z metalu, punku alebo iných žánrov. V každom kúte slovenska sú ľudia čo žijú pre underground a podporujú ho ako sa len dá. Jedine čo ma trochu mrzí že nemáme svetovo známejšiu kapelu zo slovenska.

Kde vás budeme najbližšie počuť a kde už máte potvrdené hranie? Budete mať set-list zložený hlavne z nových skladieb?

Zatiaľ nemáme na isto potvrdené žiadne koncerty, ale keď nejaký bude isto dáme vedieť na sociálnych sieťach. Doteraz sme hrávali skladby z debutu, ale keďže už pomaly pracujeme na nových songoch, tak sa v setliste možno objaví niečo nové.

Ešte taká otázka na záver. Kedy, ako, prípadne kto vás dotiahol k tejto muzike? Aké boli vaše začiatky?

Mňa konkrétne k metalovej muzike priviedol kamoš dakedy na začiatku strednej školy. Neskôr som sa samozrejme prepracoval aj k viac heavy veciam. Na gitare som začal hrávať zhruba okolo 18ky a basu som chytil do ruky až keď sme zakladali Krudus. Nechcelo sa nám totiž hľadať basáka.

Snáď som vás moc nevyčerpala. Dúfam, že sa čoskoro vidíme, či už pod pódiom, alebo pri ďalšom rozhovore. Prajem vám veľa úspechov a veľa nových poslucháčov. Máte nejaké slová na záver, prípadne nejaký odkaz?

Díky za rozhovor a ďakujeme fanúšikom a všetkým ľudom čo podporujú nielen nás ale aj celý underground. :) 

Kontakty:

https://www.facebook.com/krudusband

https://krudus.bandcamp.com/album/krudus

https://www.youtube.com/@krudusofficial5378

Fotografie pochádzajú z FB Krudus a niektoré fotografie sú od Mrtvolka

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj