Recenzia – Тишина (Tishina) – Увод… (Uvod…) – Hypnotic Dirge Records – 2022

Pamätáte si pôvodne srbskú kapelu Bane? Kvalitne urobený melodický black/death metal, ale už o nich nebolo veľmi dlho počuť. Možno je to aj tým, že hlavná postava kapely Branislav Panić sa presťahoval do Kanady, kde síce obnovil činnosť Bane s novou zostavou, ale výsledkom je len jeden radový album Esoteric Formulae z roku 2018. A ako s tým súvisí kapela, resp. projekt Тишина (Tishina)? Je to sólo dielo Branislava, ktorý tu predstavuje svoju víziu, ako by mal vyzerať melodický death/doom. Svoje kontakty v strednej Európe neprerušil a keď nám napísal o svojom novom projekte s ponukou na recenziu, tak som sa pozornejšie započúval.

Nahrávka Увод… (Uvod…) má síce polhodinový hrací čas, avšak aj vzhľadom na žáner je označená ako EP. Päť alebo šesť skladieb (posledná položka je len minúta ticha – teda tishina), z toho jedna krátka medzihra, takže z čisto praktického hľadiska 4 skladby. Hudobne ide bez nejakých rozsiahlejších debát o typický death/doom s charakteristickou náladou, melódiami aj vokálmi. Slušný žánrový štandard je doplnený veľmi premyslenou a do najmenšieho detailu vyladenou kompozíciou. Bicie určujú pomalé, ale nie funerálne tempo, basa je naproti tomu často nezvykle hravá, gitara v niekoľkých vrstvách vytvára melancholické nálady. Netrpíme žiadnymi ťažkými depresiami, naopak, Увод… (Uvod…) vykúzli príjemný pocit ľahkého jesenného dažďa, sivej oblohy, farebných stromov a padajúcich listov.

Nahrávka pôsobí hodne kompaktne, niekto by možno povedal jednotvárne, ale to záleží od toho, ako sa do nej ponoríte. Tempo je pomalé, ale nedá sa povedať, že by sa nemenilo. Veľmi pekné nosné melódie občas pripomenú velikánov ako My Dying Bride (a mnohých ďalších), ale k melodickým vokálom sa nedostaneme, všetko zaisťuje prísny hlboký growl. Ešte ďalšie meno som mal pri počúvaní na mysli a to slovenskú kapelu Distant Shapes. Tí sú však oproti Тишина (Tishina) komplikovanejší a temnejší.

Zvuku z Hellsound Studia od Honzu Kapáka sa nedá nič vyčítať, celkom oceňujem aj nezvyčajný obal od Aleksandry Panić, doom často skĺzne do dosť gýčových sfér a toto je príjemná výnimka. EP vyšlo ako spolupráca troch vydavateľstiev, konkrétne Hypnotic Dirge Records, Satanath Records a The End of Time Records.

Тишина (Tishina) a Branislav Panić na prvom EP Увод… (Uvod…) hrajú kvalitný melodický death/doom metal, ktorý fanúšikov žánru poteší, ale nič nové neprinesie. Remeselne veľmi dobre zvládnuté, avšak ak nie ste úplný maniak, tak aj zameniteľné. V konečnom dôsledku to však nevadí, počúvanie je veľmi príjemné. A na jeseň to platí dvojnásobne.

Kontakt:
https://tisinaofficial.bandcamp.com/

Hodnotenie: 7/10

Avatar photo

Autor: Nihil

Zdieľaj