Rozhovor – Depresy – „Ak bude mať na podaktorých poslucháčov naša hudba terapeuticko – liečebný účinok, tak to bude len dobre…“!

Zdravím vás Depresy a ďakujem za možnosť urobiť s vami tento rozhovor. Rozhovor s vami sa na našich stránkach objaví po prvýkrát. Keďže ste vydali nedávno nový album, táto rozprava bude hlavne o novinke, ale nevyhnem sa ani iným otázkam, ktoré ma zaujímajú už dlhšiu dobu. Rozprával sa so mnou Roman „Dirrt“ Špatný a týmto mu ďakujem za čas, ktorý si našiel na odpovede. Takže poďme na to 😊

Posledný dlhohrajúci album ste vydali v roku 2009 „Morph – Near Death Experiences” a potom bola dlhá pauza, až do tohto roku. V roku 2018 ste síce nahrali EP, no predsa len, ruku na srdce, Full album je predsa niečo iné. Čo zapríčinilo takú dlhú pauzu?

R: : Čas beží neskutočne rýchlo a keď mám pravdu povedať, tak sa mi zdá, akoby to bolo minulý mesiac, čo sme boli nahrávať Morph. Ubehlo 13 rokov a verím, že pre niekoho to môže byť doba, aby zabudol, ale napr. pre takých Elfov je to len záblesk ničotnosti. :-) Skĺbilo sa viacero udalostí, ktoré sa podieľali na tej „dlhej“ časovej pauze. Od nič nerobenia, cez výmenu bubeníka a zohratí sa, cez jeho úraz až po lockdowny kvôli Covidu.

Novinka vyšla pod Metal Age vydavateľstvom, pričom predošlý album ste vydávali ešte u Shindyho. Oslovili ste toto vydavateľstvo s ponukou na vydanie nového albumu vy, alebo prišla ponuka priamo od Metal Age? Prečo ste zvolili práve toto vydavateľstvo?

R: Prvotný plán bol, že by sme to vydali sami. Prišla ale ponuka od Mortisa z Metal Age a tak sme ju prijali. Poznáme sa dlhé roky a týmto sa spojili dve entity, ktoré sú na domácej extrémnej scéne  takmer od jej začiatku. Verím, že z toho vzíde vzájomne prospešná spolupráca.

Názov albumu je Psycold, čo je podľa všetkého liek na hypertenziu, vysoký krvný tlak, či migrénu. Prečo dostal album názov práve podľa tohto lieku? Chcete nás týmto albumom zbaviť migrény?

R: Ak bude mať na podaktorých poslucháčov naša hudba terapeuticko – liečebný účinok, tak to bude len dobre. V tomto prípade sme ale nemali na mysli konkrétny liek, ale skôr anglický ekvivalent slova „zimnica“, spôsobená psychickým stavom…

Kto vám robil cover k albumu a celkový dizajn? Nenašla som túto informáciu ani na Bandcampe, ani na iných zdrojoch a tak ma to celkom zaujalo. Na čo všetko odkazuje váš cover?

R: Všetky tieto informácie sú v booklete digipacku.  Titulný námet nám podľa vlastnej predlohy kreslil známy trenčiansky maliar Ján Vitko. O fotografiu sa postaral náš spevák Vesper s ktorým som vymyslel aj celkový koncept bookletu. Digitálny re-processing námetu a fotografie robil Richard Nitch a Rudy Cvopa. O grafické a technické prevedenie sa postaral náš bývalý bubeník Elevo.  Aj coverom sme sa snažili vyjadriť precítenie zimnice v štádiu psychického „skapíňania“ .

Texty som žiaľ nenašla zavesené online. Znamená to, že si ich človek môže prečítať len ak vlastní CD? O čom sú v skratke vaše texty na novom albume? Kto ich vytvoril?

R: Texty sú samozrejme tiež v booklete, takže áno, treba vlastniť CD.  Autorom celej textovej halucinácie je Vesper. Koncept Psycold vychádza zo zmapovania procesu vysporiadania sa s deštrukčnými elementmi vo vedomí človeka od momentu precítenej zimnice v štádiu duševného vyprahnutia (Psycold) až po nájdenie krehkej rovnováhy pokoja, keď tieto elementy ustúpia (Rehab Triplet). S odstupom konfrontujeme túto snahu z pohľadu jednotlivca (Visions) i ľudského pokolenia (Thanatocenosis).“

V čom vidíte váš hudobný posun oproti poslednému albumu a oproti poslednému EP „MMXVIII”? Je nový album niečo ako prirodzené naviazanie na vaše posledné EP?

R: Tak, tak. Skladby z EP sa nachádzajú aj na „Zimnici“ a sú tým pomyselným pojítkom medzi starou a novou tvorbou. Hudobne sme sa na „Zimnici“ posunuli viac do „realistickej temnoty“.  Skladby obsahujú veľa netradičných úsekov, je tam viac akustických pasáži, ženských vokálov , zrýchlili sme, a celkovo nahrávka vyznieva progresívnejším dojmom, pričom si zachováva stále svoj old school charakter.  Dosť podstatnú úlohu zohrala aj výmena bubeníka, nakoľko má Hoyas úplne odlišný štýl aj prístup.. Tiež sme za tie roky dozreli (teda aspoň myslím :D ) skladateľsky, aranžérsky a to všetko sa podpísalo pod  výsledok.

Nahrali ste ho v GM RecordingStudio v Jablunkove. Aké je toto štúdio v porovnaní s inými slovenskými a českými štúdiami? Koľko vám trvalo nahrať súčasný album a ako ste spokojní zatiaľ s výsledkom?

R: Je to klasické štúdio, akých je veľa, ale stojí za ním človek s ktorým si ľudsky sedíme, je metalista a je najrýchlejší z Jablúnkova, aj keď sa dokáže týždeň s nami „rozbíjať“. S dlhšími, či kratšími pauzami aj s mixom a masteringom sme ho nahrávali od júna do novembra minulého roku. S odstupom času vnímam, že pár vecí sme ešte mohli spraviť inak a lepšie, ale tak je tomu vždy. V danom čase sme pre to ale spravili maximum a sme s výsledkom spokojní.

Za bubnami sedí momentálne Hoyas? Priniesol do kapely niečo, čo predtým nebolo? Sú jeho nápady za bicími rozdielne ako u Eleva? Ako ste spokojní s Hoaysovou prítomnosťou v kapele?

R: Všetko je ako má. S Hoyaskom si veľmi rozumieme. Nie je čo vytknúť ani po stránke muzikantskej ani ľudskej. Elevo je výborný, kreatívny bubeník, ale Hoyas má úplne iný štýl,  vďaka ktorému sme sa mohli ponoriť do nami zatiaľ neprebádaných vôd. Takže pre Psycold bola Hoyasova účasť veľmi prínosná a nezameniteľná.

Keď už sme pri vašom bývalom bubeníkovi Elevovi. Ak to nie je tajná informácia, prečo sa rozhodol ukončiť pôsobenie v Depresy a zameniť bubenícku stoličku s Dehydrated? Ste s ním stále v kontakte?

R: Samozrejme, sme stále v kontakte. Veď máme s Dehydrated aj spoločnú skúšobňu. Trošku sa nám začali rozchádzať predstavy o ďalšom hudobnom smerovaní a po cca 3 ročnom neplodnom období sa nakoniec rozhodol pre odchod z Depresy. Všetko prebehlo prirodzene, bezkonfliktne a stále sme výborní priatelia.

Ako ste zatiaľ spokojní s ohlasmi na nový album? Je vôbec nejaká recenzia, čo by bola vyslovene kritická? Zmenili by ste takto spätne niečo?

R: Ohlasy sú zatiaľ veľmi pochvalné. Vyslovene kritické sme nezaregistrovali, ale ešte je to krátka doba od vydania. Ako som už spomenul, niektoré veci sme ešte mohli spraviť lepšie, čo sa zvuku týka. Na skladbách by som ale po hudobnej stránke nemenil nič. V rámci hudobných predstáv sme si „vymazlili“ tento album do detailu! Za tvorbou si plne stojíme, ostatne, ako za každým našim počinom.

V minulom roku ste sa v lete podieľali na organizácii festivalu v Trenčianskom Jastrabí. Ja som nemala možnosť sa zúčastniť, ale čítala som, že sa vyskytli nejaké problémy. Priblížte nám trochu viac, čo sa vlastne stalo? Ako vznikol nápad na toto miesto a festival?

R: Organizačne to malo na starosti pár kamarátov z Trenčína, ktorí si takto spríjemňovali  oslavy narodenín, už pár rokov dozadu. To, že z toho spravia menší fesťáčik aj pre ľudí, bol nápad, ktorý vzišiel kvôli obmedzeniam v rámci Covidu a hlade po živej muzike. V Trenčianskom Jastrabí sa chalanom podarilo celkom rýchlo a bezkonfliktne dohodnúť so starostom, je to pekný areál a blízko Trenčína, takže sa rozhodli spraviť to tam. Problém vznikol vtedy, keď sa pár domorodcov, bývajúcich oproti areálu rozhodlo prísť pozrieť, že čo sa to tam vlastne deje. Akurát tam horeli myslím dva prevrátené, drevené kríže, ktoré chalani použili ako rekvizity na vykreslenie atmosféry, no a to bol problém. Ľudia sa utekali vyplakať k starostovi, že sú tam satanské rituály… proste klasické sračky. Takže z avizovanej zábavy do rána sa muselo skončiť do desiatej a tým pádom, už na vystúpenie Depresy nevyšiel čas. No čo Ti poviem… veľa ľudí nasratých, nakoľko prišli kvôli nám. Tak sme sa s nimi aspoň nachľastali a z toho zase vznikli fámy, že sme nehrali, lebo sme boli ožratí.. :D :D :D

V roku 2019 ste mnohých ľudí potešili špeciálnym setom na Flesh Party Open Air 2019, keď ste odohrali celý album Sighting. Predpokladám, že teraz budete hrať hlavne z nového albumu, ale predsa len, potešíte nás v súčasnom setliste aj nejakými starinami, alebo sa nemáme na nič také spoliehať?

R: Na Fleshke sme zo Sighting hrali len časť, plus songy z A Grand Magnificence. Čiže z prvých dvoch albumov. Tento set si ešte určite zopakujeme a vyzerá, že najbližšie v septembri v Novom Meste s nórskymi Ancient, aby sme spravili Radovi radosť. :) Inak play list prispôsobujeme vždy konkrétnej akcii, takže sa nestáva príliš často, že by sme zahrali dva po sebe rovnaké sety. Výnimkou boli 4 koncerty s Pačess na počesť nebohého Jura Haríňa, ktoré sme odohrali všetky s rovnakým play listom. Na koniec septembra máme naplánovaný aj krst „Zimnice“ u nás v Trenčíne. Tam určite zaznie celé nové album. Inak sa snažíme vždy namixovať  taký vyvážený pomer nových a starších vecí, takže sa môžete spoľahnúť. ;-)

Ste na scéne už viac ako 30 rokov a videli ste a zažili toho naozaj veľa. Keď to porovnáte s rôznymi obdobiami, je nejaký súčasný fenomén na scéne, čo neexistoval napríklad v 90tých rokoch? Je podľa vás scéna iná?

R: Určite je iná. Momentálne je viac rozdelená a môže za to politika. Z týchto vecí je mi na grc, takže ich rozoberať nebudem. Čo ale spomeniem, sú technické možnosti. S nástupom internetu sa všetko  veľmi uľahčilo a zrýchlilo. Dnes už kapely nemusia posielať kilogramy pošty, týždne čakať na odpoveď, písať na stroji propagačné letáčiky, voskovať známky… Ale ani nedočkavo neotvárajú preplnené schránky s korešpondenciou z celého sveta.. V konečnom dôsledku je to dobre, ako je. Každá doba má svoje pre a proti.

Hoci je Depresy na Slovensku veľkým fenoménom, ste skôr kapela „starších“ ročníkov. Keď sa občas zahľadíte na vaše obecenstvo, vidíte aj mladšie ročníky, alebo sú to stále tí istí ľudia, čo na vás chodia roky?

R: Niektorí starší odpadli, iní zostali, nový prichádzajú. Pre mňa sú už mladšie ročníky aj tridsiatnici, čo boli už starí ľudia, keď som mal sedemnásť. Prirodzený proces obmeny generácií funguje našťastie aj v metalovej sfére a nájdu sa samozrejme aj medzi dvadsiatníkmi ľudia, čo majú radi skôr old school, nie len tie „moderné“ metále.  Mám vždy radosť, keď sa stretám a pod pódiom vidím starých známych, s ktorými sme začínali scénu budovať,  darí sa im a z našej produkcie majú radosť.

Obligátna otázka, ktorá je však aj pre vašich fanúšikov asi celkom dôležitá. Kde sa najbližšom období objavíte? Budete robiť aj nejaké mini turné na podporu nového albumu?

R: Momentálne máme prázdninovú pauzu. Začíname v septembri 2.9. v tom Novom Meste a 17.9. krstom doma v Trenčíne. Určite chceme ešte do konca roka, čo to na podporu albumu odohrať. A musíme premyslieť aj nejaké to „tourko“… uvidíme.

Je to už rok, čo umrel Juraj Haríň, ktorý urobil reedíciu albumu A Grand Magnificence. Prišiel s nápadom on sám? Zostalo ešte niečo z tohto nákladu, alebo je už všetko rozchytané?

R: Juraj spravil reedíciu A Grand Magnificence a bol aj pri jeho úplne prvom vydaní, na ktorom sa podieľal spolu so Shindym. Vtedy ešte ako Immortal Souls Production. Takže keď prišiel s nápadom spraviť túto reedíciu, tak som samozrejme súhlasil. Vydal to v krásnom bielom boxe spolu s magnetkou, odznakom a samolepkou. Nakoľko to bola len limitovaná edícia, tak je to už všetko beznádejne vypredané. Vlastne som si uvedomil, že ani mne nezostal a nemám ho, kurňa.. :)

Pri Jurajovi ešte zostanem pri nasledujúcej otázke. Prednedávnom ste išli mini turné na jeho pamiatku spolu s kapelou Pačess. Ako ste boli spokojní s návštevnosťou týchto koncertov? Odkiaľ vyšla iniciatíva k týmto koncertom? Odohrali ste už aj na týchto koncertoch niečo z nového materiálu?

R: V priemere do sto platiacich na akciu, čiže na cesťáky to stačilo. :D S iniciatívou prišli Pačess, pretože toto tourko mal v pláne pre nich spraviť ešte Juraj, ktorý im vydal aktuálne album Poupě, ale už sa toho nedožil. Čiže ma kontaktoval Tomáš „Paramba“ Řeřucha, ktorý hrá v Pačess na basu, vysvetlil situáciu a išli sme do toho.  Áno, hrali sme už aj z nového albumu.

Možno trochu osobná otázka, ale boli ste s Jurajom Haríňom kamaráti, alebo ste spolu len spolupracovali? Zúčastnili ste sa prípadne pohrebu, alebo ste boli pozrieť jeho hrob? Máte nejakú spoločnú spomienku, ktorá zostane navždy vo vašej pamäti?

R: Registrovali sme sa už od začiatku nášho pôsobenia na scéne. Nemôžem povedať, že by sme boli blízki priatelia, ktorí spolu chodia na dovolenky a navštevujú sa, ale príležitostne, keď sme sa stretli na akciách, tak sme si mali vždy čo povedať. Klasický, dlhoročný známy. Na pohrebe sme sa bohužiaľ nemohli zúčastniť, nakoľko sme v tom čase akurát okupovali štúdio.

Počas tých viac ako 30 rokov ste navštívili rôzne miesta. Máte nejakú špeciálnu historku z koncertu, alebo festivalu, ktorý ste navštívili a je pre vás nezabudnuteľná?

R: Neblázni.. Toho sú kvantá, ale väčšina spadá do škatuľky až po 22. hodine. Sorry, nebudem tu o tom písať. Keď tak osobne, pri pive.. :D

Máte nejakú vysnívanú kapelu, pred ktorou by ste si radi zahrali? Predskakovali ste mnohým svetovo známym kapelám, takže je ešte vôbec nejaká kapela, s ktorou by ste sa radi stretli na jednom pódiu?

R: So všetkými, ktoré sme mali vysnívané, sme už hrali. Úplne mi bude stačiť, keď sa zase stretnem na pódiu s Pačess-om.

Ešte by som určite našla plno ďalších otázok, ale nateraz si myslím že je ich viac ako dosť. Ďakujem za váš čas a ochotu. Chcete dodať niečo na záver? Nejaký odkaz?

R: Vďaka za pokec, nech sa Vám, Ti darí a veľa výbornej muziky prajem!!!

Kontakty:

https://www.facebook.com/depresyofficial

https://depresy.bandcamp.com/

Použité fotografie pochádzajú z FB stránky Depresy Auto: Rado Petrus

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj