Rozhovor – Sik Salvation – „Posledná skladba „The Death Manifest“ asi najviac vyjadruje pocit a koncept celého albumu!“

Dnes som sa „vybrala“ na východne Slovensko, konkrétne za mladou old school death metalovou kapelou Sik Salvation. Kapelu tvoria dvaja muzikanti Martin Pazdera a Lukáš Trón, ktorí sa zároveň obaja podujali na tento naozaj dlhý rozhovor, za čo im ďakujem. V rozhovore sa dozviete všetko možné, od začiatkov tejto kapely, až po dnešok. Nezabudnite, že ich debutový album vychádza už 18.12.2021 a bude streamovaný aj cez Facebook na Youtube. Teraz už však prenechávam slovo kapele.

Zdravím Sik Salvation! Nakoľko sme sa s vami ešte nemali možnosť rozprávať, začnime od začiatkov. Ako, kedy a kto bol iniciátorom nápadu založiť takúto kapelu? Ako ste sa dali dohromady?

L: Tak my dvaja sme plánovali nejakú tú spoluprácu už pár rokov dozadu, kedy som Maťa oslovil na hosťovačku na albume HOLOREM (ktorý bude), ale postupom času sme to nejako prestali riešiť, lebo sme na to nechceli tlačiť a podobne. Ale potom došlo k tomu, že v jednej prešovskej krčme, kde som s Maťom robil rozhovor o GLOOMe, tak som mu položil otázku, či by bol ochotný s niekým ísť do nejakej spolupráce. Tak som mu potom po nejakom čase poslal nejaký materiál ako ukážku, a tak to potom už išlo samé… a vôbec to neľutujem, lebo som nesmierne vďačný za to, že mám po boku najlepšieho a najoriginálnejšieho speváka, akého som len mohol mať.

M: Ako Lukáš už spomenul, stretli sme sa v našej malej metalovej krčmičke Fester, kde so mnou chcel Lukáš robiť rozhovor pre svoj webzine TRONIZER. Ako to už medzi nami metalistami býva, po interview sme ešte zostali na jedno..dve..tri a keď už bolo veselšie, tak mi Lukáš spomenul, že dáva dokopy nejaký death metalový materiál na švédsky spôsob. Opýtal sa ma, či by som mu do toho nenaspieval vokál. Vraj počul, že som spieval v minulosti aj v deathmetalovej kapele. Spočiatku som sa trošku zarazil, ale nejak spontánne som prikývol a šli sme do toho. Ani som sa nenazdal, a už som ručal do mikráku v jeho štúdiu :)

Kde sa zrodil nápad pomenovať kapelu Sik Salvation? Prečo práve takýto názov a na čo odkazuje?

L: Názov sme prebrali od kapely BLOODBATH ako taký tribute. Obaja s Martinom milujeme BLOODBATH a tak sme to uznali za vhodné. A samozrejme názov sa nám veľmi páči. 😊

Sik Salvation je kapela, ktorá reprezentuje v súčasnej dobe nie veľmi rozšírený old school death metal. Kapely v tomto štýle na Slovensku by sa dali zrátať na prstoch jednej ruky. Vy ste však mladšie ročníky, takže čo bolo impulzom, že ste sa rozhodli hrať death metal „starých pánov“?

L: Máme ho veľmi radi. Za mňa osobne je to jeden z prvých metalových žánrov, ktorý som počul a doteraz patrí medzi moje obľúbené. Jedným z prvých albumov tohto žánru bol  pre mňa „The Fathomless Mastery“ od BLOODBATH a potom už prišli klasiky ako „Left Hand Path“ od ENTOMBED, atď.

M: Na death metale starých pánov sa mi páči predovšetkým jeho surovosť, autentickosť a akýsi až punkový alebo hardcorový nádych. Proste je to bomba z pohľadu energie aká z tohto žánru ide, ale aj z pohľadu zvuku, ktorý je mohutný a myslím si, že doteraz neprekonaný. Okrem kapiel, ktoré tu Lukáš spomenul, vo mne zanechala veľkú stopu ešte v puberte kapela Carcass. Mám rád ich death’n’roll a celkový hudobný prístup k tomuto žánru. Keď mi Lukáš začal posielať nahrávky SIK SALVATION, ktoré vytvoril, tak mi spadla sánka z toho, aký to má zvuk. Pripomínalo mi to kapely, ktoré som mal a doteraz mám veľmi rád. Aj keď sa už v death metalových vodách toľko nepohybujem, aj to bol dôvod, prečo som prijal Lukyho ponuku.

Keď už sme pri old school death metale, ktoré kapely v tomto štýle mali vplyv na vašu tvorbu, alebo sú pre vás inšpiráciou? Videli ste niektoré z týchto kapiel niekedy aj na živo? Ktoré z nich by ste si radi pozreli?

L: Za seba poviem, že určite BLOODBATH, ENTOMBED, DISMEMBER, a takto by som mohol pokračovať donekonečna. BLOODBATH uvidím naživo (snáď už) budúci rok na Brutal Assaulte, ENTOMBED (A.D) som videl už 2014 a veľmi som si prial vidieť ich znova, ale to už sa žiaľ nepodarí, no a DISMEMBER sa snáď tiež raz podarí. Ou, a určite aj prvé 2 albumy HYPOCRISY…

M: Ani jednu z menovaných kapiel som doteraz naživo nevidel. Ale rád by som si pozrel spomínaný CARCASS a star projekt BLOODBATH. Aj keď už mimo mísu tohto žánru, pozrel by som si ešte aj HYPOCRISY. Myslím si, že tieto kapely mali vplyv na moju tvorbu aj v minulosti, ešte keď som pôsobil v deathovej kapele BLOODY CHERRY.  

V roku 2020 vznikol váš prvý materiál s názvom „Forever Ceased To Be…“, ktorý vzbudil celkom rozruch aj na našej malej scéne, hoci išlo len o dva songy. Tento projekt bol v tom čase len o dvoch členoch. Bolo vašim prvotným zámerom len predstaviť sa, predstaviť projekt a zistiť, aký bude mať materiál ohlas? Reakcie boli pozitívne, takže vás to nakoplo k pokračovaniu?

L: Áno, chceli sme trošku ľudí nabudiť. Album bol hudobne dokončený už minulý rok, ešte pred tým než sme projekt a EP oznámili. Jeho dokončenie bolo v pláne tak či tak, ale pozitívne ohlasy nás určite extrémne nakopli a sme za to radi, lebo sme sa veľmi snažili s tým urobiť trochu toho rozruchu.

Dostali ste od niekoho po vašom prvom počine zaujímavé komentáre, prípadne ponuky na spoluprácu, ktoré vás nakopli, aby ste pokračovali ďalej a projekt rozvíjali, alebo to išlo skôr prirodzene?

L: Žiaľ nie. Veľmi sme sa o to snažili, písali sme rôznym vydavateľom, ale bez úspechu. No a samozrejme to sa odrazilo na tom, že album zatiaľ vyjde iba digitálne.

M: Nešlo ani tak o ponuky, ale skôr o ohlasy aké na to boli. To človeka stále nakopne a chce posunúť svoju snahu o kúsok ďalej. Ktovie, možno sa vydavateľstvo nájde. Veľmi by sme to chceli. Keďže z nás dvoch má každý aj svoje ďalšie hudobné projekty, budget na samovydanie fyzických CDs je naozaj malý. Uvidíme, ako sa to bude rozvíjať ďalej.

V týchto dňoch vydávate plnohodnotný nový album. Bude mať osem skladieb a ocitla sa na ňom aj skladba z EP – Forever Ceased To Be…. Prečo ste nezaradili aj druhú skladbu z EP?

L: „Death Society“ bola napísaná ako úplne posledná skladba. Dokonca sa mi vidí, že bola napísaná len pár dní pred nahrávaním vokálov na EP. Dosť sa odlišuje od ostatných a na album sa z môjho pohľadu nehodila.

Nový album má názov „The Death Manifest“ a zároveň je to aj posledná skladba na albume. Je podľa vás práve táto skladba najreprezentatívnejšia z celého albumu, alebo skôr sa hodila do kontextu Sik Salvation?

M: Je to podľa mňa najreprezentatívnejšia skladba celého albumu, o tom niet pochýb. Nachádzajú sa tu aj úlety, ako nedávny death’n‘rollový singel Cremator a ideme aj do pomalších doomových vôd. No posledná skladba „The Death Manifest“ asi najviac vyjadruje pocit a koncept celého albumu.

Na novom albume sa objavujú rôzni zaujímaví hostia. Predstavme si najprv vokálnu divíziu. V siedmej skladbe sa objaví ako hosť Marek Kaščák (Stabbed). Ako došlo k tejto spolupráci?

L: Marek bol prvý hosť, ktorého sme chceli osloviť, lebo má veľmi oldschoolový prejav a dobre kontrastuje s Maťovým vokálom. Mne osobne mega pripomína L-G Petrova a na skladbe „Cremator“ podal geniálny výkon.

Ďalším hosťom na albume je spevák z Perversity – Juraj. Hoci pochádzate všetci z Prešova, aj tak by ma zaujímalo, či mal Juraj nejaké podmienky pre účinkovanie v Sik Salvation?

L: Absolútne žiadne. Skôr by som povedal, že ho hosťovačka potešila, lebo projektu fandí už od začiatku. Tiež je to spevák, ktorý má zaujímavý vokálny prejav, tak ako aj texty. A Juraj inak napísal aj text na skladbu, na ktorej aj hosťuje, čiže myslím, že pecka!

Posledný z hostí sa na albume predstaví gitarista Ľubo Lokša, opäť známe meno, pretože v súčasnosti pôsobí v legendárnej skupine Mordum, no má za sebou aj ďalšiu bohatú hudobnú minulosť – Contempt. Takže do tretice, ako vznikla spolupráca s ním a prečo ste neoslovili napríklad niekoho iného? Poviem príklad – Stana z Killchain.

L: Ľubo je skvelý gitarista, jeho hru a riffovačky už nejakú dobu obdivujem, a tak mi napadlo ho skúsiť osloviť. No a čo sa týka napr. spomenutého Stana, tak myslím, že aj naňho raz dôjde, tak ako aj na iných muzikantov. 😉

Najnovší album Sik Salvation má teda ako hostí nestorov východoslovenského death metalu. Bol aj to zámer, že keď už old school, tak naozaj poriadny? Verím totiž, že aj v súčasnosti sa nachádza na východe množstvo hudobníkov, ktorí sú dobrí inštrumentalisti a vokalisti.

M: Bolo to samozrejme jasným zámerom. My sme veľmi radi a nesmierne si vážime, že prijali pozvanie a na projekte spolupracujú spolu s nami. Chceli sme urobiť niečo, čím by sa projekt odlišoval a zároveň sme vsadili na staré známe korenia. Tým korením sú určite aj mená, ktoré sa pod SIK SALVATION podpísali. Ako hovoríš, na východe je množstvo skvelých hudobníkov, textárov a kreatívnych ľudí. Mali sme teda z čoho vyberať. Vyznie to možno až ako nejaká death metalová opera, keďže v niektorých skladbách sa objavujú chrapoty a škreky troch spevákov.

Ako ste sa vysporiadali s textovou stránkou. Ide o klasické death metalové motívy, ako smrť, skaza, nenávisť, vojna… Je album po textovej stránke konceptuálny, alebo je to skôr mix rôznych textov?

L: Určite mix. Texty sú fakt o klasických death metalových veciach, ale niektoré texty aspoň pre mňa, pôsobia celkom osobne, lebo je z nich cítiť hnev a možno aj nejakú nenávisť. No a čo sa týka nejakého konceptu, tak len prezradím, že druhý album už bude konceptuálny a bude mať jednotný “príbeh“.

Keď už sa spomínali hostia na albume, za zmienku určite stojí aj účasť Martina Lukáča. Dodal vám text ku štvrtej skladbe. Ako to bolo v prípade jeho textu? Ponúkol vám ho on sám, ležal mu už dlhšie v šuplíku?

L: Oslovenie bolo z našej strany. Maťo napísal úplne nový text a musím povedať, že bola fuška ho zo začiatku dostať do skladby, keďže je dlhý, haha. Keď som to Maťovi napísal, tak ma úplne dostal s hláškou, že „12 riadkov môžu mať punkáči“, haha! Ale sme s textom spokojný a do skladby sa hodil, čiže paráda.

Cover nového albumu má pomerne jednoduchý motív a stále sa drží v štýle prvého EP, kde bola tak isto lebka človeka ako ústredný motív. Čo všetko môžeme hľadať pod motívom coveru nového albumu?

L: Silnú narážku na ľudskú sebeckosť. V tomto prípade ide o taký abstrakt toho, že tým ako sa ľudia nikdy nepoučia zo svojich chýb (napríklad z vojny, alebo kľudne aj korony), tak vždy pretečie veľa „krvi“, tá sa postupne hromadí, a smrť sa nám takto pripomína, že tu stále je a vždy bude. Takto si to interpretujem ja, ale ak v tom ľudia nájdu niečo svoje, tak to bude iba super.

M: Tento cover vytváral Lukáš a myslím si, že sa mu neskutočne podaril. Ja v tom vidím lebku v krvi. Ale nie :D Stotožňujem sa s tým, čo ním chcel vyjadriť. Smrť je naozaj jediná istota no cestu k nej si môžeme urobiť akúkoľvek. Ak budeme medzi seba šíriť nenávisť, sebectvo, egoizmus, možno si na sklonku života, kedy sa pred nami bude smrť manifestovať povieme, na čo to všetko bolo. Mohol som si vybrať úplne inú cestu a teraz už je neskoro. Ktovie, každopádne aj o tom s určitou nadsázkou a iróniou vypovedajú texty na albume.

Ešte sa pristavme trochu pri nahrávaní, mixe a masteringu ktoré prebehlo primárne vo „White Death Studiu“. Ako si toto štúdiu môžeme predstaviť? Je to štúdium určené hlavne pre ďalšie projekty Lukáša, alebo je otvorené aj iným kapelám? (skrátka, či to je malé domáce poloamatérske štúdio, určené hlavne na tvoje projekty).

L: Je to asi ako väčšina domácich štúdií menších rozmerov, čiže iba počítač a nejaká tá nahrávacia technika. Určené je iba pre moje projekty (aspoň zatiaľ), ale nemám problém nejako pomôcť aj niekomu inému. Napríklad teraz pracujem na bicích pre gitaristu z jednej starej slovenskej kapely, ktorá už dávno nie je aktívna, čiže som otvorený týmto veciam.

K nahrávke patrí samozrejme aj zvuk. Aký zvuk ste chceli na nahrávke dosiahnuť a prečo boli niektoré skladby dodatočne mixované a mastrované aj Nihilom (Iria, Kadhaver)?

L: Zvuk sme chceli presne taký, aký na albume je. Presnejšie to bolo tak, že ja som mal zvuk viac menej už hotový ešte pred tým než som Martina do projektu zavolal. Až keď už bolo všetko nahraté, tak sme dolaďovali jemné detaily. No a Nihil pomáhal s mixom celého albumu, nie len niektorých skladieb, lebo je v tom fakt profík. Dokonca zvučil aj basu a jeho pomoc posunula nahrávku na fakt inú úroveň.

Ako je vyriešená a zatiaľ naplánovaná distribúcia nového albumu? Budú CD, budú aj nejaké ďalšie nosiče? Kde si ich ľudia budú môcť zohnať, pokiaľ napríklad nemajú konto na FB? Kde všade bude možné si nahrávku vypočuť?

M: Ak budú financie, určite do toho pôjdeme, lebo chuť dostať to aj na fyzický nosič je naozaj veľká. Uvidíme, aká situácia bude budúci rok a či vôbec bude hudbe ako takej alebo aj hudobníkom priať. Budeme ale o ďalších krokoch určite včas informovať. Pokiaľ ide o digitálnu distribúciu, album sa bude dať vypočuť na jútubke, Spotify a na ďalších streamoch.

Máte pripravené k novému albumu aj nejaké lyric videa?

M: To by sme naozaj veľa prezradili. :)

L: Máme pripravené prekvapenia, ale všetko pekne postupne. 😉

Ak by bol záujem, budete vyrábať aj merch napríklad v podobe tričiek, nášiviek a podobne?

L: Záujem je vždy, len nie taký veľký aby to stačilo na minimum potrebný pre hromadnú tlač a naslepo do niečoho takého isto ísť nechceme. Počas budúceho roka budeme mať k dispozícii CD „The Death Manifest“ a to bude musieť ľuďom zatiaľ stačiť. Sme momentálne len štúdiový projekt a tak sa nám viac ako CD robiť určite neoplatí.

Hoci sa vás to už pýtal v minulom roku Hlukoskop, situácia sa opäť o niečo zmenila….Máte ambíciu preniesť Sik Salvation aj na pódia? Nakoľko Lukáš nahral gitaru, bass gitaru aj bicie a back vokál, máte už predstavu, kto by mohol prípadne figurovať v koncertnej zostave, alebo je na takéto úvahy ešte skoro?

L: Tak v koncertnej zostave by sme boli samozrejme ja a Martin, haha, s tým, že ja by som bol na jednej gitare a na druhej by bol Nihil. Dobrovoľne sa nám ponúkol na gitaru, lebo by si rád zahral takýto death metal a navyše ho naša hudba veľmi baví. Čiže uvidíme…

M: Asi ešte skoro, no zostava, ktorú Lukáš načrtol je viac menej istá. Bude si musieť zohnať bubeníka, keďže chce hrať gitaru :).  Ak bude veľmi chcieť tak ja sa na tie bicie naučím a ručať budem spoza nich.

L: A bude z nás AUTOPSY na švédsky štýl, haha!

Sme v závere tohto vyčerpávajúceho rozhovoru a tak sa chcem veľmi pekne poďakovať za všetky odpovede. Prajem veľa nových fanúšikov a veľa inšpirácie do ďalšej tvorby! Máte niečo na srdci, čo by ste radi odkázali aj pre čitateľov Metalexpress?

L: Ďakujeme ti Adi za tento fakt veľmi vyčerpávajúci, ale za to naozaj skvelý rozhovor! Dúfame, že sa ti bude album páčiť, a radi by sme poprosili ľudí, že keď album bude vonku, tak aby si ho vypočuli, zdieľali na sociálnej sieti, poslali kamarátom a stiahli z nášho bandcampu (dá sa aj zadarmo, alebo kúpou), veľmi nám tým pomôžete a budeme si oveľa istejší, že sa robiť CD fakt oplatí. Ďakujeme za podporu!

M: Ďakujeme v prvom rade Metalexpressu a tebe Aďka za výživný pokec, veď aj bolo o čom. Pozdravujeme našich podporovateľov a vlastne všetkých, ktorí akýmkoľvek spôsobom udržiavajú UG scénu pri živote. Áno, nie je to teraz ľahké, ale my vydržíme! Želáme vám všetko dobré, buďte hlavne zdraví, sem tam si kúpte nejaké to cédlo či tričko od kapely, ktorú máte radi. Verím, že sa čoskoro vidíme na koncertoch, rok 2022 je náš!

Kontakty:

https://siksalvation.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/siksalvationofficial
https://www.instagram.com/siksalvation_official/
salvationsik@gmail.com

Použité fotografie so súhlasom autora, prípadne z FB stránky Sik Salvation

 

 

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj