Rozhovor – Empty Hollow – „Momentálne je pre nás priorita, aby ľudia počuli naše múzy…“

Na Slovensku vznikla nová kapela s názvom Empty Hollow. Ako povedali v rozhovore pre Hlukoskop, názov Empty/Hollow opisuje „prázdnotu a ničotu“. To nám však vyriešilo iba samotný názov. Okolo kapely je ešte akési mystérium a vypovedajú o nich len tri vydané skladby formou EP. Tak som sa rozhodla trochu ich vyspovedať a zistiť, niečo viac. Na moje otázky ochotne odpovedal Jakub, takže nech sa páči, zoznámte sa s Empty Hollow.

Zdravím kapelu a ako to už na začiatku rozhovorov býva, keďže ide o prvý rozhovor s vami, prosím predstavte kapelu, členov a ako ste sa dali dokopy?

Ahoj Metalexpress, čitatelia, fanúšici, prihovára sa k vám Jakub. Sme päťčlenné hudobné zoskupenie momentálne z rôznych kútov Česka a Slovenska. Hráme tvrdú muziku, ktorá sa najlepšie dá nazvať deathcore – štýl, ktorý nás všetkých spojil. Potreba breakdownov, rýchlejšej, zvučnejšej a zároveň temnejšej tématiky nás naturálne spojila najprv v skúšobni, no vzhľadom na Covid a uľahčenie a hlavne možnosti pracovať virtuálne (čo si veľa ľudí neuvedomovalo/neuvedomuje) fungujeme z domu, od počítača.

Viem, že je to trochu provokačná otázka, ale prečo na vašej FB stránke nemáte žiadne informácie o zostave ani o vašej hudbe, aby mal človek aspoň na úvod akú takú predstavu? Je to tak schválne, aby si ľudia rovno vypočuli vašu hudbu?

Momentálne je pre nás priorita, aby ľudia počuli naše múzy a formovanie našich ideí dokopy, čo chceme ponúknuť svetu a čo chceme zo seba dostať von. Máme toho ešte celkom málo na tácke pre ľudí na to, aby sme sa prezentovali, kto reálne sme. Na predstavenie ešte len príde ten správny čas

Členovia Empty Hollow majú aj ďalšie projekty, resp. kapely v podobnom štýle. Je v Empty Hollow niečo, čo im chýba napríklad v Sinner Self? Kde, okrem nástrojového zloženia vidíš najväčšie odlišnosti?

Sinner Self je oveľa melodickejší ako Empty Hollow, ktoré je viac heavy. Nie len rozdielnym ladením ale aj odlišným prístupom k songwritingu. Ale povedal by som, že obe skupiny majú spoločné to, že vedia vytvoriť skvelú atmosféru. Kým je ale v Empty Hollow táto atmosferickosť braná skôr zo žánrov ako shoegaze alebo blackgaze (Deafheaven, Deftones, Loathe), v Sinner Self skôr navodzujeme atmosféru orachestralnymi prvkami a klávesami.

Ako vznikali jednotlivé skladby? Bol niekto z kapely tým povestným hnacím motorom, alebo je Empty Hollow skôr kapelou, kde sa uplatnia nápady, ktoré sa nepoužili v ostatných projektoch? Aký je zhruba skladateľský proces u vás?

Skladby v EP vznikali jednoducho. Keďže Kyjo vokál a Kili basa v druhej kapele nevedeli niektoré veci dať zo seba von a ja a Beny gitary sme v podstate od pôsobenia v Abysse netvorili nič a mali plnú hlavu nápadov tak riffy a ideu nebol až taký problém napísať. Problém bol to šperkovať a neustále do toho šprtať, keďže sme dostali krásne FOMO, že prvé songy budú prepadák, tak sme do toho neustále aj s Igorom bicie babrali a babrali, až kým nám v konečnom dôsledku nepomohol Jožo a Maťo z Abyssu to dotiahnuť do konca. Neustále sa snažíme v našom songwritingu zlepšovať. Ako v samotnej teórii tak aj v štruktúrach songov a hlavne po textovej stránke.

Ako to máte v tejto dobe so skúškami? Máte/Mali ste napríklad aj nejaké virtuálne hovory/skúšky?

V tomto momente, v podstate od releasu „Crateraa“, sme nemali ani jeden call. Skúšky momentálne nie sú v našom prípade reálne v plnom zoskupení, ale na to príde rad začiatkom roka 2022, keď už budeme mať čo ponúknuť aj naživo

Dali ste si námahu a ku každej jednej skladbe je z EP je urobený špeciálny cover a dokonca aj videa. Je to celkom zaujímavý koncept a páči sa mi to. Povedzte trochu viac, čo ktorý cover vyjadruje a s kým spolupracujete na videách?

Cover každého singlu nevyjadruje konkrétne nič. Je to artistické a univerzálne vyobrazenie vypísaného pocitu daného singlu – je to celok, rozdelený na viacero častí tak, že v konečnom dôsledku, čiže posledným singlom bol ucelený. Na videách konkrétne nespolupracujeme aktívne s nikým, ale klip na ‚Crateraa‘ ma na svedomí Matt Yakesh z NO FACE NO CASE, klip na ‚Exit‘ robil Alan Grnja z DISTANT a klip na ‚Shattered‘ som točil aj strihal aj upravoval ja, Jakub.

Na konci novembra ste oficiálne vydali svoje prvé EP s troma skladbami, ktoré ste postupne predstavili v priebehu jesene. Skladby ste dokonca prezentovali v rámci Slamworldwide. Aké sú zatiaľ ohlasy a máte nejakú reakciu, ktorá vás potešila?

Ohlasy sú momentálne fascinujúce! Čísla rastú hlavne organicky, a to nás nesmierne teší. Každým singlom sme získavali viac momentum a štatisticky každý singel išiel rýchlejšie hore o 50 percent. Jednu konkrétnu reakciu, ktorá nás potešila nemáme, máme ich neúrekom. Od nezaujatej kritiky, ktorá bola z väčšej časti nesmierne pozitívna, cez rôzne blogy, ktoré o nás písali a pridávali nás do playlistov na Spotify, až po lokálnu podporu zo Slovenska a Česka a bratských kapiel.

Mixing a Mastering bol robený u Simone Pietroforte z Talianska. Ako sa vám podarilo nadviazať spoluprácu? Mali ste už od niekoho iného tip a odporučil by si tohto pána aj ďalším kapelám? Aké ďalšie nahrávky okrem vašej prešli jeho masteringom/mixom a produkciou?

Na Simoneho sme dostali tip od Martina z ABYSS ABOVE, a keďže on nám produkoval single a taktiež si k nemu dali na mix a master najnovšie EP – INEVITABLE END, tak sme usúdili že to je tá najlepšia možná voľba a výsledky hovoria za seba. Simoneho rukami prešli napríklad DISTANT – AEONS OF OBLIVION, kde majú feat so spevákom z OCEANO, MARINA – CRY OMEGA, NO FACE NO CASE – OUT OF THE BLUE, ABBIE FALLS – AMPHISBAENA, SILENT GENERATION – REPRESENT a mnoho ďalších.

Bude nahrávka dostupná aj vo fyzickej verzii, alebo počkáte, kým budete mať viac materiálu na plnohodnotnú nahrávku a pridáte do fyzickej verzie napríklad aj staršie skladby z prvého EP? Budete mat dostupný aj nejaký merch? (tričká, nášivky, čiapky)

Fyzické CD´s sme zatiaľ aktívne nerozoberali, ale sú v pláne. Čo by sme to boli za metalovú kapelu bez fyzických nosičov 😊

Kto sa stará o vašu vizuálnu stránku? Veľmi sa mi v tomto ohľade páčia vaše covery.

Covery na single aj na EP nám robil Alan Grnja a náš kreslený cover robila Vladimíra Potočeková. Obom sa chceme aj touto cestou poďakovať, že formujú náš celkový vzhľad, keďže u hudobníkoch nejde len o hudbu, ale o celkový image.

Ako je to s textami? Samozrejme, môžeme si ich prečítať aj na Bandcampe, ale každý môže mať na nich trochu iný pohľad. Čo ste chceli vyjadriť prostredníctvom textov?

Texty vyjadrujú myšlienky človeka ktorý dlhodobo bojuje so svojou existenciou, pripomína si každé trápenie v jeho živote a padá do psychického sebapoškodzovania (CRATERAA). Je unavený zo života a jednoducho hľadá východisko z tohto trápenia ktoré ho prenasleduje celý život (EXIT). Poukazuje na to ako ho ľudia opustili keď ich najviac potreboval, a ako mu dali pocítiť že pre túto spoločnosť nieje nijako podstatný (SHATTERED). Niektorí poslucháči sa možno budú vedieť nájsť v textoch najmä ľudia, ktorí sa cítia podobne, ale nedokážu to vyjadriť.

Metalcore a deathcore sú žánre, ktoré oslovujú v súčasnosti skôr mladšie ročníky. Prečo je to podľa vášho názoru takto a myslíte si, prípadne radi by ste zaujali aj starších poslucháčov?

Podľa môjho názoru tieto dva žánre majú aj staršie ročníky na rováši. Tie postupne zisťujú, že existujú nové kapely a žánre, ktoré sa im reálne páčia, ale báli sa niečoho nového, v čom nevideli už ten „starý dobrý metal“. Čo je logické keďže sa tento fenomén deje pri všetkom. Ľudia aj na počiatkoch elektrického vedenia neverili elektrine, ale postupne sa z toho stal životný štandard. Tak isto sa napr. Metallica štandard mení na novšie kapely a iné štýly. Ďalšia vec je subjektivita. Existujú ľudia, a aj ich pár poznám, ktorí nenávidia breakdowny v metale. Pre mňa nepochopiteľná vec – pre nich jednoznačnosť. Našim cieľom nikdy nebolo zaujať starších poslucháčov, ale ak ich naša hudba zaujme, tak to budeme brať ako nesmierny úspech, keďže starší poslucháč je najlepší a najtvrdší kritik, čo nám v konečnom dôsledku len pomôže.

Máte už nápady a materiál aj na nové skladby? Budete sa uberať v podobnom duchu, aj čo sa týka hudby, aj čo sa týka textovej stránky? Neuvažovali ste o nejakom ucelenom koncepte? Kedy sa môžeme tešiť na nejaké novinky od vás? * Poviem príklad, ako napr. Catastrofy mali zbojnícku tematiku…

Vzhľadom na tématiku Epčka „Trilogy“ – depresia a zrada – zlé pocity, s ktorými človek bohužiaľ musí bojovať často sám, sme zhodnotili, že táto téma je celkom „vydojená“ a už svojim spôsobom vyjadrená toľkokrát, že to už nie je vôbec zaujímavé. Ale potrebovali sme to zo seba aj dostať von a to nám pomohlo ísť ďalej. Materiál na nové skladby je. Hudobne sa bude určite uberať v podobnom duchu no neplánujeme zjemniť ale zasa ani pritvrdiť do slamu. Určite plánujeme novú tvorbu obohatiť o niečo nové, aby sa nikto nenudil a s tým príde aj nová tématika, ktorú momentálne nemôžem prezradiť.

Momentálne síce doba nepraje živým koncertom, ale nedá sa mi neopýtať, či už máte v pláne aj nejaký koncert? Ak áno, kde sa môžeme tešiť, že vás uvidíme?

Momentálne sa o koncertoch šušká, ale presný dátum zatiaľ nemáme. Nechceme to uponáhľať a ani zakríknuť.

To by bolo na úvod odo mňa asi všetko. Ďakujem za ochotu odpovedať na moje otázky a prajem veľa úspechov, inšpirácie a radosti z hudby. Chcete niečo dodať na záver?

Na záver by sme chceli dodať, že ďakujeme každému kto sa na našej tvorbe od produkcie cez klipy po dizajny podieľal a taktiež každému fanúšikovi ktorí pri nás stojí, páči sa mu naša tvorba a nedočkavo čaká na naše ďalšie naše počiny. Nesklameme Vás. Ďakujeme aj za možnosť sa vyjadriť.

Odkazy na kapelu:

https://www.facebook.com/emptyhollowband
https://twitter.com/emptyhollowband
https://www.instagram.com/emptyhollowofficial/
https://www.amazon.com/Exit-Explicit-Empty-Hollow/dp/B09GGBSLFG/
https://emptyhollow.bandcamp.com/
https://open.spotify.com/artist/0pqalXta58k4KtMn4Duayu

Použité fotky z Facebook stránky kapely.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj