Report – Return Of Songsofhate – Šurany – 30.10.2021

Hoci táto doba veľmi nepraje koncertom a návšteva nejakej kultúrnej udalosti je už skôr vzácnosťou ako samozrejmosťou, podarilo sa mi po niekoľkých rokoch navštíviť mýtami a legendami opradenú akciu Songs of hate v Šuranoch. Po niekoľkých preložených ročníkoch sa nakoniec aj samotným organizátorom podarilo akciu uskutočniť, aj keď v trochu oklieštenej podobe. Vzhľadom na súčasné obmedzenia bolo možné na koncert pustiť len 250 ľudí, vrátane kapiel. Dátum padol na poslednú októbrovú sobotu, ktorá je spojená aj so sviatkami a voľným pondelkom, takže predĺžený víkend ako lusk. V Šuranoch, v časti Kostolný Sek (sex, alebo šuk, ako sme ju začali označovať) som bola ja osobne po prvýkrát, a tak to bolo pre mňa aj akési „rande“ s týmto slovenským mestečkom a jeho koloritom. Organizátori pre tento večer vyskladali čisto slovenskú zostavu, ktorá prilákala mladšie, aj staršie ročníky. Na pódiu sa postupne vystriedali Bloody Redemption hrajúci old school death metal, nasledovala z môjho pohľadu legendárna bratislavská thrash metalová úderka Majster Kat, pokračovalo sa opäť v old school death metalovom duchu v podaní popradských Surgery, ktorých vystriedali thrash metaloví Catastrofy a večer ukončili domáci Circular Saw.

Do kultúrneho domu som sa dostavila s asi pol hodinovým predstihom pred ohláseným začiatkom, ale nič podstatné sa v tejto dobe ešte nedialo. Aspoň bol čas na zoznámenie sa s priestorom, ktorý kulturák poskytuje z pohľadu návštevníka. Možno to poznáte z iných miest, možno nie, ale staršie kultúrne domy, postavané za čias, kedy ma moja matka ešte kočíkovala, prípadne som sa váľala niekde v jej bruchu, majú svoju špecifickosť a niektoré aj atmosféru. Väčšinou záleží aj na organizátoroch samotných, ako sa s daným priestorom dokážu vysporiadať. Tento kultúrny dom nie je veľmi rozľahlý, ak si môžem dovoliť porovnanie s inými (napr. Sereď, prípadne Beluša). V zásade ide o pozdĺžnu stavbu, ktorá nemá bočné krídla. Miestnosť na koncertovanie je teda pomerne dlhá a na jej konci sa nachádza vyvýšené pódium. Pódium pôsobilo trochu komicky, pretože sú tu natiahnuté závesy, ktoré budili skôr dojem divadla, ako metalového koncertu. Na druhej strane chápem, že tieto kulisy nemohli byť odstránené len kvôli tejto akcii. Blízko vstupu bol umiestnený skromný bar a za ním sa nachádzal mixpult a zvukár, ktorý je vlastne jednou z kľúčových osôb na každej akcii. Čo sa týka zvuku, bolo to rôzne. Keď som stála pri pódiu, všetky nástroje boli dobre počuteľné. Ako náhle som sa však vzdialila do zadnejšej časti, zvuk sa trochu menil na neokresanejší. Tieto diskrepancie však treba brať s rezervou. Súhrnne môžem povedať, že po zvukovej stránke som bola spokojná.

Bloody Redemption. Ako som už spomenula, ich tvorba je upriamená na old school death metal, ktorý však stavia veľa aj na melodických gitarových pasážach. Zatiaľ majú na konte jeden plnohodnotný album (Infected Minds), no na svete sa snáď už čoskoro objaví aj jeho pokračovateľ. Materiál a ochutnávku z nového albumu sme mohli počas ich setu počuť, odzneli až dve nové skladby. Okrem dvoch ohlásených nových songov, odohrali zvyšok setu z debutu. Boli to napríklad Undead Corpses, alebo Through the Eyes of Beast. Keďže chalani strhli svojim setom obecenstvo, vypýtali sme si aj prídavok – Infected Minds. Hoci ich posledné vystúpenia boli poznamenané technickými problémami, tentokrát sa nič nestalo. Ako to už pri prvých kapelách býva, ľudia boli ešte trochu zdržanliví a tak sa pod pódiom zdržiavalo len pár skalných fanúšikov. Ku koncu ich však došlo podporiť do predných radov viac ľudí. Pri poslednej skladbe sa medzi publikum vybral aj bassák Maňo. Týmto vystúpením opäť len potvrdili svoje kvality a teším sa na ich ďalšie vystúpenia aj nový album.

Majster Kat sa vymenil so Surgery, ktorí pôvodne mali odohrať ako druhí. Táto skupina je pre mňa trochu srdcovou záležitosťou a tak veľmi nerátajte s objektivitou. Naposledy som ich počula na živo na Gothoome v roku 2016, čo uznajte sami, je už nejaká doba. Počas posledných rokov sa trochu pomenila aj zostava, hoci základné jadro – basák Tapyr, gitarista Los a spevák Slymák sa nezmenilo. Zmena teda nastala na pozícii bubeníka a druhej gitary. Hoci sa v poslednom období opäť koncertne rozbehli, v novej zostave som ich videla tento večer prvýkrát. Práve pri ich vystúpení sa dostavili technické problémy. Po úvodnom intre a odohratí niekoľkých skladieb sa pokazilo niečo na basovom aparáte. Trochu som sa zľakla, že budú svoje vystúpenie musieť predčasne ukončiť, pretože oprava trvala cca 15 minút, ale potom sa ďalej pokračovalo v koncerte. Na tomto mieste chcem trochu viac opísať tvorbu a vystúpenia Majstra Kata. Žánrovo ide o thrash metal, ktorý má aj občasné prvky heavy. Majster Kat je pre mňa špecifický svojim spevom, ktorý je hneď dobre rozpoznateľný. Texty majú slovenské a niektoré vám určite hneď utkvejú v pamäti. K ich neodmysliteľnej súčasti kedysi patrili živé vystúpenia, kde dominovala ručne kreslená plachta Majster Kat, taktiež to bola aj gilotína. Od tohto už síce upustili, no stále majú čo ponúknuť aj bez týchto vyjadrovacích prostriedkov. Práve na živom vystúpení vidieť, že všetci muzikanti pôsobia na scéne už radu rokov. Sú sebaistí a prirodzení, do svojej stage-performance dávajú vždy všetko to, čo ja osobne očakávam od skúsenej kapely. Spevák Slymák mal tento večer na sebe ľanovú košelu s kvapkami „krvi“, takže ako jediný mi privolal akúsi spomienku na staršie vystúpenia. Hudobníci medzi sebou interagujú, pohybujú sa po pódiu a pod. Jednoducho, túto stránku majú zvládnutú výborne a dokážu ľudí zaujať aj bez už spomínaných ďalších prvkov ich show. Ľudí pod pódiom strhli aj dnes večer, takže sa už rozpútal kotol. Hrali sa skladby zo staršieho albumu „Svätá zvrhlosť“ (Pod Gilotínou, Kat, Zapáľte ohne…), no aj posledný radový album s názvom – „Memento“ (Zvony…). Škoda, že nedali ako prídavok moju obľúbenú „Disko Diletante“. Ako posledná namiesto toho odznela „Smutný odkaz“ a pri nej si už spolu s kapelou opakovali slová aj všetci prítomní – Nemý svedok….Dukla, Slavín, Smutný odkaz….Lidice, Osvienčim, hoci samozrejme ide o pieseň so smutnou témou.

Ako ďalší prišli odohrať svoju porciu old school death metalu Surgery z Popradu. Odkedy majú „nového“ speváka Tomáša, ich vystúpenia nabrali na sile a hlavne na živosti. Spevák má totiž v obľube interagovať s publikom týmto spôsobom, že je viac pri nás fanúšikoch, ako hore na pódiu (hehe). Práve pri Surgery sa už naplno rozbehol kotol, ktorý zotrval až do poslednej piesne. Ľudia „spievali“ spolu so spevákom a v jednom momente dokonca jeden fanúšik vybehol na pódium (viď fotografia) a odjačal malú časť na striedačku so spevákom. Zahrali nám svoju vlajkovú skladbu z posledného albumu s eponymným názvom – Absorbing Roots, no aj Clinical Death, či napríklad aj staršiu, no zato hopsavú do grindcore ladenú Brutality. Ako to už býva, kvôli zdravotným komplikáciám vystriedal na bubeníckej stoličke bubeníka Peťa kolega z grindcore mlátičky Human Humus. Taktiež nám uviedli svoje nové songy, ktoré snáď uzrú svetlo sveta niekedy v budúcom roku. V pamäti mi žiaľ veľmi nezostalo, ako sú konštruované, to čo si však rezonovalo, že sa naďalej nesú v klasickom old school death metalovom štýle. Surgery teda rozbláznili účastníkov a pripravili výbornú pôdu pre Catastrofy. Opäť skvelé vystúpenie, ktoré malo šťavu!

Catastrofy boli nepísaným healinerom večera a bez okolkov by som ich označila aj za hlavný ťahák. Veď sa kvôli nim do Šurian odhodlali vycestovať napríklad aj z Košíc. Množstvo odohratých koncertov samozrejme pridáva na spontánnosti všetkých členov pri živých vystúpeniach a ľudí jednoducho dokážu pohltiť a „roztancovať“. Asi netreba spomínať, že ich texty sú v slovenčine a tým pádom sa dobre dajú zapamätať hlavne refrény. Taktiež si dovolím poznamenať, že živé vystúpenia Catastrofy patria k jedným z najlepších na našej scéne, najnavštevovanejším na scéne, a ako som už písala, dokážu publikum výborne spracovať a podmaniť si vás. Asi si viete predstaviť, aké malé peklo sa počas ich setu rozmohlo. Dokonca to bolo až tak divoké, že jednu z účastníčok musela odviesť záchranka, pretože si zlomila nohu. Podobne, ako Surgery a Bloody Redemption, aj Catastrofy má nový album, ktorý však vydávajú už tento rok v decembri. Má názov „Taký je život“ a už si ho môžete aj preobjednať (to už si nájdete na ich stránkach). Zatiaľ sa objavili dve ochutnávky – ústredná „Taký je život“ a „Pod Pieskovým kopcom“. Mnohých asi sklamalo, že sa odklonili od svojej zbojníckej tematiky a ako spomínal spevák Boris aj tento večer, niektorí ľudia to možno nebudú vedieť prekusnúť. Ja to považujem za prirodzený vývoj a nakoniec kapela si môže robiť a skladať piesne aké chce, nezávisle na názore fanúšikov. Okrem dvoch noviniek zazneli aj osvedčené hity z predošlých albumov, menujem napríklad – „Bastardi spoločnosti, Jebem vaše idoly, Zbojníci apokalypsy“, či „Posledný na zemi“. Nezostáva mi v podstate povedať nič viac, len že to naďalej robia chalani skrátka dobre a výnimkou nebol ani tento večer.

Circular Saw mali po Catastrofy pomerne ťažkú pozíciu. Veľa ľudí vnímalo hudbu už len na pol ucha a začala sa prejavovať u únava. Návštevníkov trochu ubudlo, ale aj tak sa pred pódiom zišli skalní, aj cezpoľní, ktorý chceli podporiť túto kapelu. Nakoniec, vďaka Circular Saw sme mohli vidieť všetky kapely, pretože sú zároveň organizátori. Skupina sa s tým veľmi nepárala, lebo začali strúhať skladbu za skladbou. Kto do dnešného dňa nevidel na živo Circular Saw, už ho neuvidí v rovnakej zostave. Tento večer sa totiž s kapelou rozlúčil bass gitarista Erik. Myslím si, že rozlúčka na domácej pôde, ako sa patrí. Musím však spomenúť, že z nejakého dôvodu jeho mikrofón nebolo vôbec počuť a v podstate celý set ho bolo počuť výrazne slabšie ako gitaristu. Súčasná zostava je teda bubeník, gitara a spev, druhá gitara a basová gitara, ktorá bude mať svojho nasledovníka čoskoro. Circular Saw sa zatiaľ prezentovali len s jedným vydaným EP, ale už čoskoro sa budeme môcť tešiť na novinku, ako sami avizovali. Zo začiatku ich tvorba inklinovala skôr ku thrash metalu, ale postupom času sa preorientovali skôr na death black metalové s prídavkom thrash metalu. Pozostatok thrash metalu tu jednoducho stále počuť. Staršie songy striedali novšie a tak je jasne rozpoznateľná novšia tvorba od staršej. Ako som už písala v reportáži zo Svitu, je jasne viditeľný posun oproti EP a som zvedavá na budúci vývoj tejto skupiny. Zachytila som skladby Circular Saw, Intravenózne, Živá légia smrti, Vanitas. Gitarista a pre mňa hlavná hlava Circular Saw – Lukáš, alebo Koza má už dobre zvládnuté aj vystupovanie. Ľudí si dokáže získať svojim nenúteným a improvizovaným humorom. Žiadne vopred nacvičené hlášky, ako u niektorých kapiel. Ľudia pod pódiom sa opäť rozbehli a rozmohol sa tu aj slušný kotol. Aj napriek pokročilejšej hodine sa aj počas Circular Saw bavilo slušné množstvo ľudí.

Ďakujem organizátorom za jeden z najlepších večerov tento rok. Všetky kapely odohrali super sety, takže po hudobnej stránke z mojej strany spokojnosť. Prajem aj do budúcnosti veľa ďalších vydarených akcií a hlavne plný dom! Snáď sa stretneme čoskoro, v čo najväčšom počte a bez obmedzení. Robíte to výborne!

Viac fotiek nájdete v galérii na FB stránke Metalexpress.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj