Death metalová jeseň s letopočtom 2021

Rozmohol som nám tu taký nešvar. Kvantum kapiel z ranku death metalu a grindu v priebehu pár týždňov vyhodilo zo svojich útrob množstvo noviniek, klipov, nových albumov atď. Ja si tu dovolím čo to zhrnúť a budem rád ak vy pridáte nejaké vami odsledované vecičky, ktoré akosi ušli môjmu oku a uchu. Tak si dajme teda do tela.

Začneme v hlbokých vodách grindu. Z tejto kapely som bol vždy vlhký (preto tá narážka na hlboké vody, hehe). Reč je o Lock Up. Pôvodný „levoboček“ Shanea Emburyho z Napalm Death sa za tie roky aktívneho hrania roztiahol do podoby poriadne aktívnej kapely. Už pri poslednom albume Demonization prišlo k veľmi citlivej zmene a to na poste speváka. Tomas Lindberg vrhol väčšiu pozornosť na znovu plne aktívnych At the Gates a pretože sa nad Brutal Truth už zrejme definitívne uzavrela krypta, tak si to Kevin Sharp zase nasmeroval k Lock Up. Presunieme sa o nejaký rôčik bližšie k súčasnosti. Minulý rok z kapely odišla dlhoročná mašina za bicími, teda Nick Barker a vyhriatu stoličku po ňom obsadil Adam Jarvis (Misery Index, Pig Destroyer, ex-Criminal Element…). Aké prekvapenie nás čakalo v momente, keď sa začalo hovoriť o novom albume. Ansábel sa rozrástol možno na tak trochu nečakanom poste. Kevin Sharp v kapele zostal, ale do kapely sa vrátil aj Tomas Lindberg. Ako to týmto dvom starým pardálom spolu šľape, tak to si môžete vypočuť v singli Dark Force of Conviction, ktorý predznamenáva album The Dregs of Hades, ktorý vychádza 26. novembra.

Pri roztomilom hlase pána Lindberga ešte chvíľku zostanem. Nezamierim si to k At the Gates (aj keď tí tiež tento rok vydali nový album), ale opäť ku kapele, či projektu, ktorý vyzerá ako keby ju uplácal nejaký futbalový expert, ktorý vyberá svoju základnú jedenástku snov, len tento futbalový expert sa vrhol zo športu na death metal. A to meno je… chvíľka napätia… The Lurking Fear. Pre tých z vás, ktorí sa radi vŕtate v diele Mistra desu H. P. Lovecrafta, tak vám asi bude toto meno tak trochu niečo hovoriť. To zrejme aj hudobníkom, pretože divný pán z Providence je tou hlavnou esenciou, ktorá na The Lurking Fear vplýva. Apropo hudobníci. Tá kvalita tu je celkom zjavná, pretože ak si pozriete ich curriculum vitae (Marduk, At the Gates, Bombs of Hades, Edge of Sanity, The Haunted, Brujeria, Cradle of Filth, Paradise Lost, Skitsystem, Disfear…), tak možno stratíte reč. Každopádne po ich výbornom debute z roku 2017, prichádza The Lurking Fear s jeho nasledovníkom Death, Madness, Horror, Decay (19. november) a ako ochutnávku si môžete vyskúšať singel Cosmic Macabre.

Ešte zo Švédska neodídem. Ak sa povie meno Unanimated, tak mi hneď v hlave vyskočí album Ancient God of Evil z roku 1995, kde na červenom pozadí žiari obrátený kríž a najmä úvodná skladba Life Demise. Unanimated sa rok po tomto albume rozpadli a na scénu sa vrátili až v roku 2007. Comeback nasledoval o dva roky neskôr album In the Light of Darkness a následne zase dlhé roky nič (fajn, v roku 2018 ešte vylúpli zo seba EP Annihilation). Trvalo to až dvanásť rokov, kým zase rozšírili o ďalší riadok svoju diskografiu. No a tak teda kapela tvorená súčasnými, či bývalými členmi kapiel ako Dismember, Desultory, General Surgery, Unleashed, Carbonized… poteší svojich fanúšikov presne 3. decembra, pretože práve v tento deň vychádza prostredníctvom vydavateľstva Century Media Records nový album Victory in Blood. No a samozrejme ako jeho „předvoj“ prichádza lyric video k titulnej skladbe Victory in Blood.

Naše vnemové orgány stočíme k jednej americkej legende. Spolupráca s Kamom Lee je zrejme niekedy vcelku zložitá (aspoň také idú šuškandy…), pretože po jeho návrate do radov kultových Massacre sa vlastne porúčala celá zostava, vrátane signifikantného gitaristu Ricka Rozza. Kam Lee si z toho akosi nič nerobil. Do radov naverboval pomerne veľké mená death metalovej scény – Scott Fairfax (Memoriam, ex-Cerebral Fix…), Jonny Pettersson (Gods Forsaken, Wombbath, , ex-Just Before Dawn…), Rogga Johansson (Paganizer, Ribsreader…), Brynjar Helgetun (Just Before Dawn, ex-The Grotequery…). Z tohto spojenia vyliezol, resp. vylezie album Resurgence (22. október) a opäť tu máme silnú inšpiráciu pánom Lovecraftom, čo si môžete úplne jasne všimnúť aj v klipe ku skladbe The Whisperer in Darkness.

A čo nové v Nórsku? Počasie asi ako vždy, príroda pekná a tu hľa pred pár dňami vyšiel nový album Blood Red Throne u vydavateľstva Nuclear Blast. Ten nesie meno Imperial Congregation. Čo viac dodať? Kapela vydáva albumy v pravidelných intervaloch, zostava je už nejaký ten rôčik stála, tak už iba si pustiť aktuálny klip menom Transparent Existence.

A dnešok skončíme opäť vo Švédsku. Jedna z najväčších miestnych legiend – Unleashed, taktiež nezaháľa a svojim fanúšikom servíruje relatívne často nový materiál. Ani teraz tomu nie je inak a po troch rokoch od albumu The Hunt for White Christ príde banda okolo speváka a basáka Johnnyho Hedlunda s novým albumom nazvaným No Sign of Life a to presne 12. novembra. Čakanie na tento dátum si zatiaľ môžete skrátiť prostredníctvom The King Lost His Crown.

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj