Report – Pozvakowski a Jób – Randal Music Club – 10.9.2021

Od roku 2015 sa sporadicky konajú koncerty pod hlavičkou NU SOUND OF VISEGRAD, ktoré spájajú umelcov a rušia hranice Vyšehradskej štvorky. Ide prevažne o alternatívne subžánre. Interpreti z Maďarska a Slovenska vzali opraty do rúk príjemný teplý piatok 10. septembra, aby mohli vdýchnuť život do bratislavského klubu Randal. Už pred klubom sa plnila terasa, kde ich legendárna čapovaná plznička tiekla potokom. Vysmiate tváre, kamarátske zvítania a pozdravy dávali na znak dobrý začiatok akcie. Trošku horšie to bolo v útrobách klubu, kde si práve chystali pódiovku nitriansky Jób. Nebral som to príliš vážne, pretože pred koncertom to býva tradíciou. Davy čakajú hodiny asi len na Guns & Roses, ktorý ani nemusia vystúpiť. Pár nadšencov sa predsa len našlo a z tmy sa rozochveli prvé tóny. Jób momentálne vypĺňajú subžánrový deficit s predponou „post“ na domácej pôde. Osobne som ich videl cirka štyri razy a dovolím si poznamenať, že zrejú ako poctivý cabernet. Precízne vyplnené sonické plochy a lahodné melódie, ktoré zohrejú srdiečko nejedného fanúšika legiend zo škatúľ post-metalu. Skreslené striedali čisté gitarové linky plné úchvatných reverbov. Lodivod Strunislav tomu navyše dodáva charakter, o čo viac sa budeme tešiť na ďalšiu tvorbu. Naživo miestami pokuľhávala rytmická zložka kapely, v ktorej cítim väčší potenciál, než sme mohli počuť. Zaznela väčšina ich skladieb z relatívne krátkeho hudobného života, čím potešili menšie publikum.

Väčšia divácka účasť sa neskôr nekonala aj napriek ideálnemu dňu, času a snáď aj priestoru. Obávam sa presýtenosti a fajnovosti miestnej poslucháčskej základne. Pritom práve tá fajnovosť tu bola na mieste, kde už pri vstupe do hracej sály bolo možné spozorovať sériu veľkých analógových 16mm premietačiek. Tento monštruózny zjav nabudil príjemný dojem niečo netradičného, i keď premietanie ako také mali už párkrát aj Jób. Veľká škoda, že tu to vynechali! Maďarská kapela Pozvakowski to rozbalia veľkolepo. Trojica ostrieľaných muzikantov v červených košeliach bola symbolicky ako ich tradičná paprika. Na prvú šupu stavili na intenzívny playlist, ktorý držal diváka napätého a zvedavého. Tlačová správa koncertu nutkala ich inšpiráciu priamočiarosťou Motorheadu, kde vo výsledku ostala len tá priamočiarosť. Ich experimentálny nosie rock mal šťavu, ale skĺzaval do všednosti. Na druhej strane vizuálny prejav štvrtého člena umocnil zážitok, kde som mal občas pocit, že pozerám na tvorbu Dziga Vertova. Asi by bolo náročné neobcovať s myšlienkou, či by fungovala ich hudba bez vizuálnej stránky a naopak. Každopádne spolu to bolo veľkolepé, i keď pre mňa viac vizuálne zaujímavé. Určite im ale povenujem viac lásky cez bandcamp v bezpečí vlastných slúchadiel.

Celá akcia sa na poslednú chvíľu niesla aj v dobročinnom duchu ako Benefícia pre Ralfa. Miestny legendárny DJ prišiel nedávno o svoju výbavu, a tak výťažok zo vstupného išlo na jeho podporu. Žiaľ pre slabunkú účasť hral len v barovom priestore pre pár skalných štamgastov. Vo finále, kto nebol, môže banovať. Dobrých koncertov nikdy nie je dosť a tých zvláštnych a zaujímavých ešte viac.

Text -Zildo

Fotografie Mrtvolka

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj