Artur Grassmann (Squash Bowels, Meat Spreader…): „Niekedy sú zvieratá lepšie ako ľudia.“

Keď som pred pár týždňami v prvý hrací deň Obscene Extreme festivalu pozeral v noci na pódium, kde svoje láskyplné tóny grindu rozsievala poľská kultovka Squash Bowels, tak mi napadlo, že by som mohol vyspovedať mozog a posledného pôvodného člena kapely Artura Grassmanna. Hneď mi v hlave vyskočilo niekoľko otázok. Pár dní na to som ho oslovil a výsledok si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch. Dosť mojich nudných kecov – Artur Grassmann!

 

Zdravím do Poľska, Artur! Začnem s témou, ktorá je vo svete stále číslo 1. Ako si ty a resp. celá kapela prežívali túto dobu covidovú? Opadla z vás taká ťažoba, keď ste sa po čase znova postavili na pódium, alebo sa nervozita dala krájať?

Ahoj! Prežili sme tak ako všetci ostatní – zavretí vo svojich domovoch, bez možnosti chodiť k priateľom, na koncerty… Veľa koncertov bolo zrušených alebo odložených na lepšie časy… Keď sme sa opäť dostali na pódium a zahrali, mali sme tak veľa energie, že sme mali chuť vyhodiť do vzduchu celý systému!!!

Načrtol som koncerty. Sledujem váš Facebook a postupne pridávate nejaké akcie. Zaujímavé, že všetko je to v Česku, ak teda dobre pozerám. Ako to vyzerá s koncertami v Poľsku? Pretože na Slovensku, kvôli neustále sa meniacim nariadeniam akosi tiež veľa ľudí nemá ani chuť niečo organizovať.

Áno, máme už naplánovaných niekoľko koncertov, niektoré sme potvrdili na poslednú chvíľu. V Poľsku sme tiež hrali jeden festival. V piatok sme hrali Obscene a v sobotu sme boli späť na festivale v Poľsku s názvom INJURE GRIND ATTACK, kde to bolo tiež veľmi dobré, napriek tomu, že tam nebolo veľa ľudí. V Poľsku sa konajú aj koncerty a aj festivaly. Časť členov hrá aj v iných kapelách, ktoré samozrejme tiež teraz vystupujú.

Videl som vás veľakrát naživo, naposledy pár týždňov dozadu na OEF. Musím sa priznať, že som bol aj na vašom predchádzajúcom koncerte, keď ste hrali na 20. ročníku Obscene Extreme, ale vtedy ste ma veľmi neuchvátili. Tento rok to bolo podľa mňa o triedu lepšie. Je pre vás ako pre kapelu OEF tak výnimočným festivalom? Predsa len ste sa kvôli nemu opäť dali dokopy.

Ha! Hrali sme na jubilejnom Obscene Extreme, žiaľ mali sme vtedy pokazenú techniku. Do obecenstva išiel náš mix z pódia, nevedeli sme o tom a celý koncert sme odohrali s týmto zlým zvukom a nastavením. Tento rok sme sa sami presvedčili, či všetko funguje a bolo to tak, ako má byť. Až na to, že náš gitarista si zlomil nohu len týždeň pred koncertom a tým pádom musel hrať celý set v sede. Obscene Extreme je náš najmilší festival. Hrali sme tu mnohokrát a kedysi sme boli aj pod krídlami tejto silnej značky. Inými slovami to znamená, že sme priatelia :)

Tu by som ešte trochu nadviazal. Prečo ste sa vlastne v tom roku 2016 rozpadli? Za dvere skúšobne nevidím, ale prišli ste mi vo skvelej forme, čo podtrhoval výborný album Grindcoholism.

Tému kapely som uzavrel z jedného dôvodu, o ktorom teraz nechcem písať. Povedzme, že osobne som bol z určitých vecí unavený. Viesť kapelu toľké roky je jeden veľký kompromis, ktorý nie je vždy prijatý všetkými. Tím je partia ľudí, ktorí pracujú na kompromise, kľúčom je súlad a dôvera. Ak niečo také neexistuje, je lepšie katapultovať sa do vesmíru (doslovný preklad). Grindcoholism nie je podľa mňa dobrý album. Nepáči sa mi po hudobnej stránke a je to podľa mňa najhorší album, ktorý vyšiel. Lepšie ako tento album sú už podľa mňa aj demá z rokov 1994, 1995 a 1996…

Pre mňa osobne zostáva vašim najpamätnejším a asi aj najlepším koncertom vystúpenie na Flesh Party v starom kine v Leopoldove v roku 2015. Zrovna na poslednom Obscene sa mi priznal jeden kamarát, že to on vás vtedy opil. Pamätáš si vôbec niečo z tejto akcie? :)

Hahaha! Áno, bola to veľmi vydarená akcia. Všetko si veľmi dobre pamätám, ale moje telo vtedy odmietlo poslúchať… Prvýkrát v živote som bol taký opitý, že som mal problém držať tempo atď. Celé to bolo na hovno, ale publikum bolo nadšené. Všetci sa zabávali, takže to bola fakt radosť hrať! Samozrejme, tiež si pamätám, kto mi nalial toľko Becherovky. Bolo to milé a nemám sa na čo sťažovať. Mal som vtedy zlý deň a skutočne som potreboval zrelaxovať a vypnúť. Doteraz sme kamaráti s tým chalanom, čo ma vtedy tak opil, takže všetko je v poriadku.

Zachytil som, že sa chystá tributný album pre Squash Bowels. Na lineupe tejto kompilačky svietia mená ako Pulmonary Fibrosis, Fecalizer, Holy Cost, alebo aj slovenskí Lymphatic Gore Decomposition a mnohí ďalší. Mali ste ako kapela nejaké slovo pri výbere skladieb, alebo ide čisto o rozhodnutie zúčastnených kapiel a vydavateľstva Gore Cannibal Records?

Nie, neviem presne aké kapely pripravujú nahrávky na tento tribute. Niektoré sa ma pýtali na riffy, alebo texty, ale nikomu som nič nedal. Každý má rovnakú šancu, každý to počuje po svojom a ja si radšej vypočujem inú interpretáciu, ako niekomu diktovať, čo a ako treba hrať. Je najdôležitejšie, aby kapely ukázali ako to vedia oni. Nie je to tak, že by ste si mohli kúpiť hotové riffy a texty ako niekde v obchode. Buď máš na to gule, alebo nie… Ak vieš o čom hovorím ;). Je pre mňa potešením počuť, ako ostatní cítia to, čo sa nám vynára v hlavách.

Aby sa ale neprehrávali iba vaše klasické kúsky, tak sa ku mne dostali správy, že máte rozpracované aj nejaké nové skladby. V akom štádiu sú a kedy sa dočkáme nejakého nového materiálu?

Nový materiál som začal písať už v roku 2019, ale pandémia nás zastavila… Máme prakticky hotovú všetku hudbu a chceme sa tento rok stretnúť a všetko nahrať. Čakáme na posledný koncert a potom naplánujeme, kedy pôjdeme do štúdia. Teraz je také zvláštne obdobie, že máme plán a iba čas ukáže, čo vlastne budeme môcť urobiť. Nie som fanúšikom internetových skúšok. Som starý frontman, mám rád živé stretnutia a skúšky s celou skupinou, neviem to robiť inak. Potrebujem to jednoducho počuť naživo, bez toho neviem posúdiť, či to znie dobre a či sme tomu venovali dostatok práce. Dnes pred každým koncertom skúšame, aby sme sa cítili dobre v tom, čo robíme.

Okrem Squash Bowels si od roku 2016 členom bandy Meat Spreader, kde sa zišli členovia Squash Bowels a Dead Infection. Je niečo nové aj v tomto tábore? Okrem teda tej asi stále aktuálnej, pár dní starej novinky, že sa k vám pripojil Bilos (Malignant Tumour, Sick Sinus Syndrome…).

Samozrejme! Sme neustále v kontakte a plánujeme nové skladby. Bilos sa k nám pridal nedávno a dokonca aj teraz, keď som odpovedal na rozhovor, sme spolu hovorili a plánujeme ďalšie stretnutie. Už mám niekoľko ďalších nápadov na nový materiál. Spoločne máme predstavy, ako by sme chceli pokračovať v hraní. Toto sú tie dobré správy a som veľmi rád, že to všetci cítime rovnako. Zároveň sa budeme snažiť sprostredkovať to aj vám rovnakým spôsobom. Naše hudobné posolstvo bude monštruóznym aktom dnešnej chorej a zhnitej situácie … ha ha ha.

Musím sa priznať, že nie som veľkým fanúšikom black metalu, ale 3x som sa nejako vyskytol na festivaloch na koncerte Batushky. Po tom, ako bola odhalená identita členov, ma celkom prekvapilo, že tam svietilo aj tvoje meno. Aké to bolo fungovať v takom utajení? Ako to vlastne s touto kapelou je, pretože sa v tom trochu strácam.

Tiež nie som veľmi fanúšik. Rád počúvam hudbu. Keď sa mi niečo páči, tak si sadnem a vypočujem to. Požiadali ma, aby som sa zúčastnil tohto projektu, tak som tam hral. Môžem hrať s kýmkoľvek, ak mi to vyhovuje a mám čas. Niekedy sa krížili termíny koncertov s mojimi ostatnými kapelami a vtedy za mňa hral niekto iný. Nikdy by som nehral s inou kapelou len preto, aby som musel hrať. Neviem aká je dnes situácia medzi členmi Batushka. Nechcem sa zúčastňovať diskusii okolo tohto sporu. Aj keď som s touto kapelou samozrejme stále spájaný, pretože som v nej hral. Viem, že sú do toho zapojení ľudia, čo chcú na tom vydolovať peniaze. V súčasnej dobe kvôli týmto handrkovačkám stráca kapela svoju autenticitu.

Kolegyňa Mrtvolka pred nejakým časom robila rozhovor s Leprom z Abortion. V tomto rozhovore sa pýtala Lepru, či ho oslovila nejaká mladá grindová kapela z domácej scény. Mladá v tom zmysle, že v nej hrajú teenageri. Odpoveď bola záporná, pretože aj keď sa u nás niekedy objaví nové meno na grindovej scéne, tak v nej figurujú väčšinou ostrieľané mená. Ako to je v Poľsku? Vystrelila nejaká mladá kapela do povedomia v poslednom čase? Máš nejaký tip?

Hmmm… A toto je problém. Nemám pocit, že mladé kapely hrajú skutočný grind, alebo goregrind, či gore metal, neviem … Je veľa dobrých mladých kapiel, ktoré robia dobrú hudbu, ale nemyslím si, že skutočne poznám kapelu, ktorá vie, ako na to. Poznám niekoľko mien, ktoré som v poslednom čase počul, ale sú to skôr kapely, ktoré odvádzajú skvelú prácu na death metalovej scéne. Okrem toho nebývam v Poľsku viac ako dvadsať rokov a nie som tým pádom vhodný človek, ktorý by bol schopný úprimne odpovedať na túto otázku.

Zahrajme sa takú hru, ktorou rád otravujem ľudí pri rozhovoroch. Ak by si mal poskladať kapelu snov, kto by v nej hral?

Ach nie! Nie je pre mňa možné niekoho menovať. Je veľa hudobníkov, ktorých si vážim a rešpektujem, ale v mojom veku nemôžem jednoducho povedať, že toto chcem! Ako som už písal predtým, kapela je jeden veľký kompromis, buď s niekým môžete vychádzať, alebo nie, no a potom je po všetkom. Zažil som veľa hudobníkov, lepších aj horších. A vieš čo? Vždy som dospel k záveru, že nie je možné predpovedať budúcnosť. Taký je svet, takí sú ľudia. Niekedy sú zvieratá lepšie ako ľudia.

Tak a sme na konci a ďakujem za rozhovor. Chcel by si niečo dodať na záver?

Ďakujem za rozhovor. Dúfam, že pandémia prinútila fanúšikov pochopiť, že zadok na stoličke pred počítačom nenahradí živý koncert. Pozdravujem a vidíme sa na koncertoch!

Použité fotky pochádzajú z Facebooku, prípadne iných verejne dostupných zdrojov.

English version

Greetings to Poland, Arthur! I’ll start with a topic that is still number 1 in the world. How did you and the whole band survived this covid period? How did you feel on the podium after that long time? Were you also a bit nervous?

Hi! We survived like everyone else, locked in our homes, without the possibility of going to friends, to concerts … A lot of concerts were canceled or postponed for better times … in order to get out there and play, we had so much energy that we wanted to blow up the system!!!

I would like to stay at concerts theme. I’m following your Facebook and I noticed you are adding some new events. Interesting is for me, that it’s all in the Czech Republic if I look good. How does it look like with concerts in Poland? Because in Slovakia, due to the constantly changing regulations, some people also don’t even want to organize something.

Yes, we have a few concerts already planned, some also happen at the last minute … In Poland we also played one festival, on Friday we played Obscene and on Saturday we were back at the festival in Poland, INJURE GRIND ATTACK where it was also very good, despite the fact, that the event was celebrated by the number of people. There are also concerts and festivals in Poland, part of our team also plays in other bands that are now also performing.

I’ve seen you live many times, lastly few weeks ago at OEF. I must admit that I was also at your previous concert when you played at the 20th Obscene Extreme, but you didn’t impress me very much back then. In my opinion, it was a class better this year. Is it such an exceptional festival both for you and your band? After all, you got back together because of this festival.

Ha ! We played at the jubilee edition of Obscene, unfortunately we had a screwed up technique, instead of the sound on the front, people got our sound from the stage mix, we didn’t know about it and we played the whole concert with shit from the fronts … This year we checked ourselves how it all works and it was as it should, except that our guitarist broke his leg a week earlier and had to play the whole set sitting down … But it was all as it should be.

Obscene Extreme is a rather friendly festival for us, we played it many times, once we were under the wings of the powerful underground Obscene production … so it means that we are on friendly terms :)

I would follow up a little more. Why did you split-up in 2016? I can’t see outside the rehearsal door, but you came to me in great shape back then, and with excellent last album Grindcoholism.

I closed the band topic for one reason that I don’t want to write about now, let’s say personally I was tired of certain things. Leading a band for so many years is one big compromise, which is not always approved by others. A team is a group of people who work by compromise, compliance and trust are the key. If there is no such thing, it is better to catapult into space.

Grindcoholism is also not a good album for me. I do not like it, in terms of music, it is in my opinion the worst product that has come out under this banner. Better than this album are already taped demos from ’94 ’95 and ’96 …

For me personally, your most memorable and probably the best performance I saw was at the Flesh Party in the old cinema in Leopoldov in 2015. It was at the last Obscene that a friend admitted to me that he was the one who got you had drunk at the time. Do you even remember anything from this event? :)

Hahaha ! Yes, it was a very nice edition of this festival, I remember everything very well, but my body refused to obey then … For the first time in my life, then I was so drunk, I missed the threshold and the pace, everything was fucking, but the audience was very happy and fun she was the best!

Of course, I also remember who treated me so Beherowka, it was very nice and I have no complaints, I had a bad day then and I needed to relax, I can control when and what I can, on this day I really needed to feel very relaxed and I like this friend who got me drunk so everything was fine.

I noticed that some bands are putting together a tribute album for Squash Bowels. There are names like Pulmonary Fibrosis, Fecalizer, Holy Cost, or the Slovak Lymphatic Gore Decomposition and many others on the lineup of this compilation. Did you have a chance to say, which band can contribute and which songs they will play on it, or was it purely the decision of the participating bands and Gore Cannibal Records?

No, I do not know what bands are preparing recordings for this tribute, some asked me if I have riffs or lyrics, but I did not give anything to anyone, everyone has the same chances, everyone hears in their own way and prefer to listen to someone’s interpretations than to indicate what and how have to play, it is most important that the bands show what they can, it’s not like you can buy ready-made lines and texts in the store, either you have balls or not … if you know what I’m talking about;)

It is a pleasure to hear how others feel what is coming out of our heads.

I got the news that you have also preparing some new songs. At what stage are they and when will we see any new material, if any?

I started writing new material already in 2019 … but the pandemic stopped us in place … we have practically all the music and we want to meet again this year and record everything. We are waiting for the last concert and we will be making plans when we go into the studio. Now is such a strange time that a plan is a plan and only time will show what we can. I am not a fan of Internet recordings, I am an old front man, I like live meetings and rehearsals with the whole squad, I cannot work otherwise. I just have to hear the band live, without it I can’t judge if it sounds like that and if we give it enough work. Today, before each concert, we rehearse to feel good about what we are doing.

In addition to Squash Bowels, you are a member of the band called Meat Spreader since 2016. Here are members of Squash Bowels and Dead Infection. Is there anything new in this band? Apart from the probably still new information, that Bilos (Malignant Tumor, Sick Sinus Syndrome …) has joined you in this project.

Of course! We stay in touch all the time and plan new songs. Bilos joined the roster a moment ago, and even now, while replying to your interview, we’ve been talking and we’re planning our meeting. I already have a few new ideas for new material, together we also have visions of how we should continue playing, there are very nice announcements and I am very glad that we all feel the same and we need to show what we have to convey in the same way. And our message will be just a monstrous act of today’s sick and fermented situation … ha ha ha

I must admit that I’m not a big fan of black metal, but I’ve somehow appeared 3 times at festivals at the Batushka concert. After the identity of the members was revealed, I was quite surprised that your name also appeared among other band members. What was it like working in such secrecy? How is it with this band because I’m a little lost in it.

I am also not quite a fan … I like to listen to music when I like something or I am sitting to listen to it, I was asked to participate in this project and I played, I can play with anyone, if it suits me and I have time. There were also dates with other bands in which I played and I went to concerts of my bands, at that time someone else was playing for me … I would never give up playing with my band because I had to play in this … I do not know what is the situation between these guys today, I do not want to be in this dispute, although of course I am still associated with this band because I played in it … I know that there are people involved in this problem who want to earn money on it . At the moment, due to these rags, the band itself loses its authenticity.

Some time ago, my colleague Mrtvolka interviewed Lepra (singer) from Abortion. In this interview, she asked Lepra, if he know and like a young grind-core band from our scene. Young in the sense that teenagers or young people under 20 play it. The answer was no, because even though a new name sometimes appears on the grind scene, it usually features old good known musicians (one example from all Sick Sinus Syndrome). How is it in Poland? Has any young band appeared on your scene lately? Do you have a tip for us?

Hmmm … And this is a problem, lest I really feel that today young bands play this real grind, whether it’s gore or gore metal, I don’t know … there are many good bands, young, making good music, but no I think she has a really band that knows how to do it for real. I know a few names that I have heard recently, but rather bands that do a great job in the death metal scene all the time; Besides, I have not been in Poland for well over twenty years and I am not the person who is able to honestly answer this question.

Let’s play a game that I like to bother people with. If you had to put together a dream band, who would play in it?

Oh no! It is not possible, I cannot name such persons, there are many musicians whom I appreciate and respect, but when I am as old as I am, I cannot simply say that I want to! As I wrote before, the band is one big compromise, either you can get along with someone or not, it’s all over. I have experienced many musicians, better and worse. And you know what ? each time I came to the conclusion that it is impossible to predict the future. That’s the world, that’s what people are like. Sometimes animals are better than humans.

So we’re at the end and I would like to thank you for the interview. Would you like to add something at the end?

Certainly, as always, thank you for the interview. I hope that the pandemics made the fans understand that the ass on the chair in front of the computer will not replace the live concert. Best regards and see you at the concerts!

Used photography are from Facebook page or other public sources.

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj