Sick Sinus Syndrome – Rotten to the Core – Bizarre Leprous Production, 2021

Zas a znova niekto nechal otvorené dvere na oddelení patológie a z chladného stola, kde sa z mäsiarčiny stáva umenie, ušiel kúsok niečoho prekvapivo živého, zhruba tak ako v kultovom horore The Thing tá utešená hlava s pavúčimi nožičkami. V márnici mali zrovna službu lekári Carcass, Dead Infection, Regurgitate a Pathologist. Tento útek ide teda na ich vrub. Avšak bola to chyba? Ani omylom. Čas karantény spojil dokopy Bilosa (Malignant Tumour, Pure…) a Jurgena (Ahumado Granujo, Heaving Earth…), ku ktorým sa neskôr pridal Hary (Pathologist, Dobytčí mor…). Viac o tom ako k tomu došlo, čo tomu predchádzalo atď, si môžete prečítať v našom nedávnom rozhovore s Bilosom (https://metalexpress.sk/2021/03/martin-bilos-bilek-malignant-tumour-sick-sinus-syndrome-pure-najlepsie-rezne-maju-v-brezne/ ). Každopádne táto zostava nahrala nechutne zapáchajúcu kôpku zvrhlého patologického goregrindu, presne takého, aký sa hral pred cca tridsiatimi rokmi, keď sa tento žáner objavil ako livor mortis na tele nebožtíka. A tá štvorica vyššie spomínaných zamestnancov toho najzapadnutejšieho kúta špitálu (podozrivo nesúcich mená ako štyri kultové gore kapely, hehe) akoby si na tomto albume rozložila štvorzmennú pracovnú dobu. Každý jeden skalpel, ktorý bol použitý pri oddeľovaní častí orgánov (čítaj skladieb) tohto albumu, bol dezinfikovaný v roztoku, ktorý bol vyrobený v anglicko/poľsko/švédsko/českej továrni, spadajúcej do vlastníctva týchto kapiel.

Hneď úvodný vál Disgusting Aroma of Autopsy sa drží ako čert kopyta línie, ktorú použili Carcass pri Genital Grinder, teda otváraku mraziaceho boxu menom Reek of Putrefaction (resp. General Surgery na Ominous Lamentation z klasického soundtracku z pitvy menom Necrology… tieto dve skladby sa mi vždy strašne podobali). No a po tomto utešenom úvode, ktorý je vlastne najdlhšou skladbou albumu (covery do toho nerátam), sa nám to rozbehne hlava nehlava, končatina nekončatina. Až máte pocit, že sa z vás stal komparzista v tej nádhernej, do krvavo červena sfarbenej scéne z Braindead, kde záhradná kosačka prebrala funkciu mixéra a vy máte plné oči a uši telesných sekrétov a z vreciek vám trčia ufiknuté prsty a bradavky. Taký je to tlak. A tie nežné názvy skladieb, ktoré pohladia po zaplesnenom srdiečku každého úchylného milovníka nechutností – Rotten Viscera Infest, Post Mortem Diffusion of Fluid, Repulsive Digestive Juice… Radosť na to hodiť okom. A mať ešte väčšie uši, tak mi asi samovoľne plieskajú od radosti do rytmu o hlavu. Basa bublá ako plná kaďa nejakého vriaceho roztoku vedľa v labáku, bicie si idú také bpm ako nejaký neborák, ktorý kope do dvier kremačnej pece (ale prebral sa príliš neskoro), každý jeden riff prekrajuje mršinu z ktorej vyletí nechutný, slizký vokál upravený efektom… Proste v tom sterilnom prostredí ambulancie na konci záujmu je o zábavu postarané. A takto si predstavujem goregrindový album s nádychom patologična. Naposledy ma takto príjemne prekvapili japonskí stážisti Pharmacist. No ale na paťase v Ostrave zrovna končí zmena primárovi s menom Carcass v rodnom liste, ktorý si po ťažkej službe pospevuje prastarý hit Oxidised Razor Masticator. Rúško mu však asi veľmi netesnilo, pretože sa mu do hrdla nainfikoval Bilos a je to práve jeho hlas, ktorý prehučal v našich hlavách dlho zafixovaný vokál Jeffa Walkera. Na turnikete sa iba pozdravil so svojim poľským kolegom, ktorému na trošku zafrkanom dlhom bielom plášti svieti menovka a na nej meno Dead Infection. Ten prichádza do práce ladne tanečným krokom, čo zapríčiňuje rytmus skladby Flying Shit in the Outer Space. Zvyšní dvaja kolegovia, menovite MUDr. Pathologist a švédsky odborník na tráviace trakty, prof. Regurgitate si vzali home office, avšak stihli zaslať svoje projekty (Carcass Dismemberment, resp. Vulva Fermentation). A podľa priloženej dokumentácie Sick Sinus Syndrome vypracovali a osviežili učebný materiál určený pre o čosi mladšie ročníky.

Z predchádzajúcich riadkov je asi zrejmé, že mi Sick Sinus Syndrome ulahodili. Už keď som zahliadol na facebooku video zo skúšky, kde prevetrali staré hitovky od Carcass a Dead Infection, bolo mi jasné, že ten album, ktorý z tohto spojenia vyjde, bude pekne nadupaný. A môj inštinkt sa nemýlil (mal by som ho asi častejšie počúvať… to len taká osobná poznámka). Okrem hudby samotnej, by som chcel pochváliť aj booklet. Knižka síce nie je obsažná, ale potešil plagátik s kapelou nastúpenou pred Ústavom patológie na jednej strane a s kolážou ostatkov tiel, na spôsob starých Carcass, na druhej. No a veľmi milo na mňa pôsobia aj vyjadrenia kapiel, ktoré boli poctené tým, že ich Sick Sinus Syndrome prerobili (Jeff z Carcass, Urban z Regurgitate, Jaro a Tocha z Dead Infection a aj Cyklo z Pathologist (už ho prosím naozaj niekto prehovorte aspoň na nejaké krátke oživenie Pathologist…)). Apropo, tento album je venovaný pamiatke dvoch bubeníkov, ktorí nás nie tak dávno navždy opustili – Michala „Cichoňa“ Cichého (Ahumado Granujo, Malignant Tumour, Carnal Diafragma, Cerebral Turbulency, Rubufaso Mukufo) a Slawomira „Cyjana“ Cywoniuka (Dead Infection…). Snáď vám to páni hrá tak skvelo aj na druhej strane…

No nič. Ja už mám jedného zo svojich tohtoročných albumových favoritov. A čo vy?

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj