Rozhovor – Killchain – Celková myšlienka toho albumu je proste o zlyhaní ľudstva…

Killchain je košická death grind-core kapela, ktorá je na scéne už dlhé roky, snáď ju teda netreba predstavovať. Odohrali množstvo koncertov po celom Slovensku, ale aj v iných krajinách. Tento rok prichádzajú po dlhom čase s novým, štvrtým radovým albumom. Tento rozhovor sa preto týka predovšetkým nového materiálu a vecí s ním spojených. Nečakajte žiadne senzácie, ani pikošky. Na slovo si zobrala speváka, Gabiho. Už len pripomínam, že album vychádza koncom tohto týždňa, takže buďte pripravení :).

Vraciate sa po dlhých 8 rokoch s novým albumom s názvom Rottenness. Zostava sa nemenila, pomerne aktívne ste vystupovali, prečo teda taká dlhá doba? Čo všetko bolo príčinou, že album vydávate až teraz, samozrejme okrem Covid-19?

Takže čaute tu Gabi z Killchain, jj nový album sa bude volať Rottenness a vyjde 15.mája pod hlavičkou Meat5000Records  no a veru je to dlhých 8 rokov čo sme nahrali predošlý album Where is your Saviour. Ako vyšiel ten predošlý album, tak sme sa venovali hlavne koncertovaniu, aby sme odpromovali ten album čo najviac, nijako sme neriešili že potrebujeme hneď makať na nových skladbách a sme to nechali proste nech to ide prirodzenou cestou. Potom samozrejme prispelo aj to, keď som sa ja presťahoval z rodných Košíc do dedinky pri Ružomberku takže som už nebol tak často na tých skúškach ako predtým a ono sa to v podstate takto natiahlo nejakým spôsobom, ale sme konečne radi že sa nám to podarilo dotiahnuť dokonca.

Zatiaľ ste vypustili do sveta len jednu ukážku z nového albumu. Plánujete ešte pred samotným vydaním dať von ďalšiu skladbu, alebo pôde zvyšok skladieb von spolu s vydaním albumu?

Áno samozrejme máme už pripravený visualizer s titulnou skladbou albumu, ktorú vypustíme ešte tento týždeň pred vydaním albumu. O video sa postaral gitarista Martin Mikuška s Abyss Above.

Vieme už, že novinka bude mať 7 skladieb. Veľa z nich má nad 5 minút, prípadne minimálne 4 minúty. Oproti poslednému albumu, kde boli skladby kratšie to je celkom zmena. Prečo taký dlhý hrací čas? Aký bol skladateľský postup, kto je ústredným tvorcom celej konštrukcie skladieb? Dá to asi aj celkom zabrať hlasivkám, je vôbec priestor na oddych, alebo celá kapela maká od začiatku do konca?

No veru skladby sú dlhé, ale pri samotnom skladaní skladieb si to človek ani neuvedomí, proste tvoríš a neriešiš že ta skladba ma proste 5 minút. Bolo to celé proste prirodzene tak sme to cítili, že tak to bude dobre a hotovo. Samozrejme, že sme sa nad tým pozastavili, že či to nieje dlhé, ale proste teraz nevyhodíš linku, keď tam pasuje ako riť na šerbeľ. Všetko robíme spolu samozrejme, donesie sa nápad a riešime to spolu okrem spevov, to si my so Stanom robíme spolu a chalani už vedia, že sa s tým vieme popasovať, respektíve, že to urobíme tak, aby to bolo čo najlepšie.

Dĺžka skladieb prezrádza aj to, že asi nepôjde len rýchle a energické grind-core skladby, ale aj o ťažkopádnejšie/obsahovo premakanejšie death metalové časti. Oproti „Where is your saviour“ teda trochu zmena. Aké zmeny ešte môžeme očakávať.

Vsadili sme samozrejme aj na to, že to musí byť rýchle a energické, ale chceli sme hlavne, nech je to obsahovo pestré, nech si  ten poslucháč užije čo najviac tie skladby, je tam aj viacej tých ťažkotonažných pasáži, musí to byť úderné, či v pomalých, alebo rýchlych častiach tých skladieb, o tom Killchain stále bol.

Aká bude obsahová stránka nového albumu? Máte nejakú ústrednú myšlienku a tému, ktorou sa album zaoberá, alebo to bude skôr témami zmiešaný album. Nájdeme texty ku skladbám aj v booklete?

Texty sú rôzne samozrejme, ale celková myšlienka toho albumu je proste o zlyhaní ľudstva, čo všetko robíme zle a koľko vecí by sme mali napraviť, keď nechceme prísť o planétu na ktorej žijeme.

Cover je naozaj premakaný. Robil vám ho Bvllmetalart z Indonézie. Spolupracovali ste s ním aj čo sa týka námetu, alebo ste si rovno vybrali už nejaké hotové dielo, čo ponúkal? Prečo ste sa rozhodli spolupracovať práve s týmto umelcom? Čo všetko môžeme hľadať a nachádzať v rámci tohto coveru, čo všetko predstavuje?

Jj ten cover sa vydaril veľmi, námet ako nápad sme už mali, vedeli sme čo konkrétne chceme. Spolupracovali sme s rôznymi kresličmi a samozrejme nám stým pomáhal náš dobrý kamarát Lucas. Nakoniec sme si vybrali troch, a potom ešte spomedzi tých troch nám najviac sadla práca tohto. Ako už som spomínal vyššie je to kontrast čo nám naša planéta dáva a čo my jej berieme. Vie nám dať život ako taký, ale vzápätí vie aj zobrať keď sa chováme, ako sa chováme k nej.

Trvalo vám pomerne dlho, kým ste natrafili na vaše súčasné vydavateľstvo. Ako ste sa dostali k vydavateľstvu Meat5000Records2001? Chceli ste od začiatku zahraničného vydavateľa? Akým titulom sa hlavne venuje toto vydavateľstvo a aké ďalšie známejšie mená u nich môžeme nájsť?

Veru venoval som sa hľadaniu pomerne celkom dlho, tých mailov sa rozposlali stovky, samozrejme odpovede boli hoc jaké, väčšinou už boli vydavatelia zabookovaní do konca roka, alebo proste nemali záujem. Veľa odpovedí bolo aj kvôli súčasnej pandémii, že proste nedá sa teraz. Takto sme sa nejako skontaktovali s Greroirem a mal záujem to vydať. Vyhovovalo nám to aj podmienkami, aj to, že je to super chalan, a povydával veľa kapiel napr. – Fuck The Facts, Suppossitory, Gruesome Stuff Relish a veľa iných deathmetaloých, alebo grindových kapiel.

Nahrávali ste opäť v osvedčenom štúdiu TRETRADROT. Robili vám aj finálny mastering? Nechceli ste tento krát trochu experimentovať so zvukom a dať nahrávku zmastrovať niekde inde, alebo „doma je proste doma“? Čo sa týka zvuku, tiež počujem celkom výrazné rozdiely, ale prezraďte, o aký zvuk tu bola snaha a či ste spokojní s výsledkom. Zvukovo mi album vyslovene pasuje.

Peťo Tatarka zo Systemic Damage proste vie, ako na to, s ním sme spokojní, už nahrával xy kapiel mixoval či mastroval a radi sa tam vraciame. Spolupráca s ním je na výbornú a myslím že už ani nikde inde nepôjdeme.

V akých formátoch vyjde nový album, okrem digitálneho? Chystáte napríklad aj LP? Budete mať aj merch s motívom coveru? Ak áno, na čo všetko sa môžeme tešiť a kedy budú tieto veci k dispozícii aj u vás?

Vyjde to predovšetkým momentálne na CD a v priebehu leta by sme to chceli vypustiť na LP! Čo sa týka merchu, áno ten tiež bude, dúfam že čo najskôr, je to v štádiu riešenia.

Niektoré nové skladby, už mohli ľudia počuť aj na vašich koncertoch, predpokladám, že napríklad na koncerte v Collosseu v minulom roku ste ich už hrali. Ako máte momentálne zložený playlist? Tvoria ho skladby len z nového albumu, alebo máte v zálohe aj staršie skladby?

Hrali sme prevažne aj so starého albumu aj niečo z nového, kedy ako, stále sa upravoval playlist podľa toho, aký sme mali hrací čas na danom koncerte.

Keďže tento rok zatiaľ veľmi nepraje živým vystúpeniam, čo máte okrem koncertovania na pláne? Ako sa chystáte podporiť nový album? Máte pripravené aj nejaké prekvapenia?

Pokiaľ viem už sa to ma uvoľniť, takže chceme predovšetkým odpromovať nový album, zase čo najviac!

Tento rozhovor patrí predovšetkým otázkam okolo nového albumu a tak vás už nebudem viac zdržovať s inými otázkami. Ďakujem veľmi pekne za rozhovor, teším sa na váš najbližší koncert a nech vás Covidiak obchádza. Nejaké slová na záver?

Aj ja ďakujem veľmi pekne za rozhovor Killchain zdravím všetkých a hádam sa čoskoro vidíme na pódiách a kopneme pandémiu tak silno do rozkroku že sa už hádam nikdy nevráti :-).

Kontakty:

https://www.facebook.com/killchainmetal
https://bandzone.cz/killchain
https://www.instagram.com/killchainmetal/
Vydavateľ:
https://meat5000records.bandcamp.com/album/rottenness?fbclid=IwAR2felvQDCURzFL4h4b-MObUV8a8d1KRxrAG5dJB2qCVIOUkID2Eh-0Ji40

Použité fotografie pochádzajú z FB stránky Killchain

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj