Rozhovor – Pagan Spirit – „Každým našim albumom sa chceme niekde inde posunúť nedržať sa zbytočne štýlovej ohraničenosti“

O kapele z Kežmarku s názvom Pagan Spirit nebolo dosť dlho počuť. Objavujú sa až v posledných dvoch rokoch a minulý rok rovno aj s novým albumom. Nový materiál mnohých zaujal, vrátane nášho zinu. Recenziu k nemu si môžete prečítať TU. Keďže sa toho za tie roky v kapele všeličo pomenilo, vyvstalo mi pomerne veľa otázok k súčasnému pôsobeniu Pagan Spirit, no i k minulosti. Na rozhovor sa podujal bubeník Daimonion a týmto mu ďakujem. Takže, čo nové u Pagan Spirit?

Cover posledného albumu

Ahoj, v prvom rade, prosím priblíž nám trochu históriu kapely Pagan Spirit. Čo sa udialo od začiatku vašej existencie v roku 2000, až do súčasnosti? Prečo ste sa na dlhý čas odmlčali? Aké boli vaše začiatky, čo vás ovplyvnilo založiť kapelu?

Čaute, takže v prvom rade sme o 20 rokov starší ako pri vzniku kapely hehe, vôbec je to celé zaujímavé v tom že sme to takto dlho vôbec spolu potiahli. Tak za ten čas sme vydali štyri dlhohrajúce nahrávky, ktoré si sami nekonkurujú hehe. Pauza samozrejme prišla ako ide život nastali aj isté existenčné problémy a tak kapela musela bokom. Začiatky boli skvelé, ak je chuť niečo tvoriť a ta správna verva s tím popasovať sa a to všetko sme v danej dobe aj mali, preto sme už po piatich mesiacoch nahrávali naše prvé demo Grimoire, Mysteries arriving with death. Tak v prvom rade ja som odchovanec na Bathory a starých Sodom, takže stále som chcel založiť kapelu, ktorá by hrala práve Black metal a keď sa dovalila vlna z Nórska nebolo čo riešiť nastal ten správny čas.

Kto ostal z pôvodnej zostavy? Ako je vystavaná súčasná zostava a nachádza sa tu aj nejaká omladina? Napríklad na vašej facebookovej stránke veľa informácií nie je.

Pagan Spirit na koncerte v Poprade

Nestaráme sa veľmi o facebook atď. nijak nás to neuspokojuje, dobre sa šíri samo, z pôvodnej zostavy sme ostali traja členovia, ktorí tvoria jadro samotnej kapely a to v podobe ja na bicích, Ordog a Majster sféry gitary, na novej nahrávke s nami spolupracovali dvaja speváci a to Maroš Samončík a Oskar Blahušiak. V priebehu času sa v kapele vystriedali viacerí členovia, ktorí mali na starosti rôzne nástroje v tej konkrétnej dobe, kedy v kapele pôsobili, tak napríklad vo svojich začiatkoch sme začínali dosť netradične, a to bicie gitara a klávesy, aj koncertne.

Nový album ste vydali v dosť veľkej tichosti ešte v roku 2020 a má názov The Record Of The Returning Race. Je však hudobne iný ako bol posledný z roku 2008. Prečo ste sa odklonili od pagan metalu?

Áno, zverejnili sme ho v lete 2020. Každým našim albumom sa chceme niekde inde posunúť nedržať sa zbytočne štýlovej ohraničenosti v zmysle napr. pagan tak stále pagan, tematicky aj hudobne stále dookola, proste sme to tak vnímali, že daná téma potrebuje aj zmenu celkového vyznenia. U mňa je black metal alebo death metal celkom široké pole, v ktorom sa dá pohybovať, tak nevidím dôvod nepriniesť pestrosť do našich hudobných albumov. Sám by som náš štýl označil za pohybujúci sa vo sfére occult death-black metalu.

Spev však ostal čiastočne aj black metalový, avšak napríklad gitarové party sú vo veľkej miere death metalové. Prečo ste sa rozhodli urobiť takýto mix? Chceli ste zachovať pôvodný ráz kapely a zároveň priniesť aj niečo nové?

Zrejme stále pritvrďujeme muziku, takže naši gitaristi prešli na sedemstrunové gitary, keďže nemáme basgitaristu, ale tak nie len kvôli tomu, celkovo sme chceli zhutniť sound, vyznieť viac „heavy“, aby to celé znenie kapely bolo v štýle „vykopnutých dverí“. Určite je to v tom, keď robíš nejaké zmeny, chceš to niekam posunúť, ale zase nestratiť pri tom svoju tvár, vždy tam bude rukopis Pagan Spirit a základy z ktorých sme vždy vychádzali.

Texty skladieb na súčasnom albume sú po anglicky, ale na poslednom albume z roku 2008 boli po slovensky. Prečo takáto zmena a prečo ste upustili od témy pohanstva? Kto je hlavným tvorcom súčasných textov a kto bol v minulosti?

Texty som vždy robil ja sám, ako aj obaly albumov. My sme mali aj predtým albumy v angličtine, tá proste v metalovej hudbe ide najlepšie. V prvom rade sa zmenila téma, kde na predošlom albume sa rozoberala téma Slovanstva, predkov pohanstva, tak prirodzene v rámci čo najväčšej autentickosti k danej téme sme použili slovenský jazyk. Nový album je už inde, k téme extraterestriálnych bytostí a danej reality, okultnej tématike obecne, viac mi tam pasuje angličtina, ako aj iné staré výrazivo, ktoré sme použili v textoch v starogréčtine alebo sumerštine okrajovo.

Čo sa týka coveru, dovolím si citovať z rozhovoru, ktorý bol uverejnený na Hlukoskope: je to poukaz na inú etapu vo vývoji kozmických bytostí. Pohľad, že to všetko môže byť ináč než je všeobecná ochota prijať túto skutočnosť. Odkaz na antigravitáciu, ktorá v historických dobách nebola asi nič neobvyklé ako opisujú isté staré záznamy…Kto je však autorom tohto coveru a bol vytvorený v súlade s textami, ktoré sú na albume?

Ako spomínam vyššie, všetky covery sú obrazom mojej predstavivosti  a pointy, ktorú chcem vniesť do danej témy, ktorú rozoberám vo svojich textoch a verte mi, tu mi to dalo poriadne zabrať, vytvoriť cover k tejto téme, k názvu Record of the returning race, alebo záznam o navracajúcej sa rase, ktorý znie dosť kontroverzne, až provokačne, ale veď to bol zámer. Mne osobne sa páči, som spokojný že sa to takto podarilo, je to ako z nejakého sci-fi filmu povedzme.

Staršia fotografia členov

Ako to je s nápadmi v súčasnej zostave? Je niekto, kto je dominantný, príde dajme tomu s prvým nápadom, ktorý potom zvyšní členovia dotvoria? Ako prebieha u vás proces tvorby?

Je to tak, dominantné postavenie v tvorbe hudby má Ordog – Slavo, ten vie vždy vniesť tu potrebnú atmosféru do hudby a mojich textov a najlepšie vystihnúť podstatu toho všetkého, takže väčšina všetkého materiálu je od neho a zbytok sa dotvorí spoločne na skúškach, aby to bolo to pravé orechové.

Čo sa týka hudobného vkusu súčasných členov kapely. Je niečo, na čom sa zhodnete a vypočujete si tú kapelu všetci, alebo je každý v kapele orientovaný na niečo iné?

Poväčšine počúvame všetci rovnaké kapely, máme rovnaký hudobný vkus, asi by sme to ináč tak dlho nedotiahli. Proste poriadny kvalitný metal, najviac klasiku tohto žánru v extrémnom metale. Ja počúvam  viacej aj ambient, to je asi také niečo iné oproti zbytku ostatných v kapele.

Plánujete niekde váš súčasný album vydať? Ak áno, s kým ste sa dohodli? Ako sa vaši fanúšikovia po vydaní albumu dostanú k fyzickej kópii?

Staršia fotografia členov

No, sú nejaké plány v tomto smere, uvidíme čo sa podarí zrealizovať . Dnes podľa mňa už bez tak zohráva prime vydanie na net, kde sa k tomu dostaneš okamžite, predsa len, zdieľanie dnes nabralo už inú formu ako tomu bolo kedysi, ale sú nejaké jednania aj ohľadom LP, aj nejaký sampler, za účasti aj iných black metalových hord sa rysuje u jedného novo vznikajúceho labelu zo Švajčiarska, tak uvidíme.

Celkom ma zaujíma ako to bolo s vami v minulosti. Kde všade ste si zahrali a s kým? Čo považuješ za najzaujímavejšiu koncertnú skúsenosť?

No, v prvom rade by som povedal že v minulosti sme boli viac koncertne aktívni, ako je tomu dnes, neviem čím to je, ale kedysi to viac žilo v tomto smere by som povedal, odhliadnuť od súčasného divadla s Koronou, kedy koncerty úplne skončili a je otázne v akej podobe to bude v blízkom horizonte. Koncertná skúsenosť je každá jedna, lebo ani jeden koncert si nie je podobný v ničom, takže čím viac koncertuješ, tím lepšie sa vieš cítiť na pódiu potom.

Počas ktorých rokov ste najviac koncertovali? Ťahali ste niekedy aj niečo ako mini turné?

Najviac to bolo asi v rokoch kolo vydania debutového CD The Latent Doctrine, roky 2003 až 2008. To sme dosť hrali na živo, potom už čoraz menej kvôli okolnostiam. Áno, boli tam mini turné, najviac by som vypichol asi turné z Nórmi Ancient alebo Čechmi Trollech. My sme hrali v tej dobe prakticky všade po celom Slovensku, kde sa v tej dobe sústredil metalový underground vo svojich podobách.

Neviem o tom, že by ste niekedy koncertovali v Bratislave. Viem o pár vašich koncertoch v Nitre a okolí. Prečo ste sa nikdy neukázali v hlavnom meste? Nebol záujem? Bola scéna v Nitre viac aktívnejšia?

No určite bola v Nitre väčšia aktivita, veď tam sme hrali dokonca dva krát v jeden mesiac a potom zas, čo tam boli stále nejaké akcie po kluboch. Vždy to je o organizátoroch, ako si to vedia zorganizovať. V BA sme nehrali pravda, myslím že aj niečo sa riešilo po tom z toho zišlo, neviem už a radi by sme tam išli vo svojej dobe, ale zrejme to tam bolo vždy viac uzavrete, než vo zbytku Slovenska.

Album z roku 2008

Boli ste pod vydavateľstvom HROM Records, čo bol vlastne Hiraxov label. Čo sa vlastne stalo s týmto vydavateľstvom a dá sa ešte vôbec zohnať váš starý album? Ako ste boli spokojní s vtedajším vydavateľom?

Vydavateľstvo skončilo a nie je jediné keďže boom s cd skončil. My sme boli s činnosťou Hiraxovho vydavateľstva spokojní, pomohol nám v tej dobe, čo sa cení a my sme mohli šíriť náš Black metal do sveta keďže mal aj celkom slušnú distribúciu atď. V tom období ešte nebol net taká rozšírená zbraň ako dnes, vyšlo to tam aj v celkom slušnom náklade a CD sú myslím stále v predaji, i keď u albumu Hlasy vzývajúce starú vieru si nie som istý.

Aká bola tunajšia scéna keď ste začínali? Viem, že kedysi fungovala Ponorka v Kežmarku. Tento klub je už asi dávno zavretý, ale podarilo sa sem dostať niečo výnimočné koncertovať, alebo to boli skôr lokálne koncerty kapiel?

Klub Ponorka skončil. Tá sa skôr zameriavala na alternatívnu scénu, ale zopár metalových vecí sa urobilo pod ich vlajkou, každopádne, tým všetkým to vtedy žilo. Underground štýly sa vzájomne stretávali aj na koncertoch. My sme si užili dosť koncertov aj na amfiteátri, ktorý je už dnes v dezolátnom stave a malo to inú pachuť tie koncerty takto pod otvoreným nebom v lete, dosť lokálnych festivalov sa vtedy robilo po okolí, viem že tu hrali rôzne kapely z Čiech, Poľska a tak podobne.

Ako vidíš dnešnú scénu vo svojom meste a okolí Kežmarku? Sú tu ešte nejakí mladí ľudia, ktorí počúvajú metal, alebo to už vymizlo? Je vôbec nejaká mladá metalová kapela v súčasnosti z Kežmarku, alebo to ťaháte hlavne vy?

Tak som rád že sme inšpirovali niektorých generačne mladších nadšencov k založeniu vlastných kapiel a dnes máme v Kežmarku dve nádejné black metalové hordy ako Machina Baphometa, alebo Cholera, prípadne im spriaznení Zhor z okolia. To je vcelku pekné v malom podtatranskom mestečku, teraz už je horiaca pochodeň v ich rukách, tá pochodeň, ktorú sme tu my kedysi dávno zapálili.

Album z roku 2005

Tak sme si trochu zaspomínali, ešte by som sa rada opýtala, či plánujete s novým materiálom aj aktívne koncertovať, alebo to skôr ponechávate na náhodu, že kto chce, nech si vás nájde a osloví? Boli by ste ochotní v súčasnosti zájsť napríklad aj niekam do Prahy, ak by bola taká ponuka?

Ak hráme, tak už len nový materiál prezentujeme na koncerte, ako aj naposledy vo Svite i v Poprade, ale tých koncertov už veľa nebude. Dnes už chodím do Prahy ako turista, neviem či by sa nám ešte chcelo tak ďaleko baliť koncertné caki-paky, rozkladať, skladať, asi už veľmi asi ani nie.

Plánujete ešte nejaké ďalšie promo nového materiálu? V súčasnosti sa dosť rozmohli live koncerty. Napríklad taký Rock Fabric musel asi zavrieť, no dal by sa tu uskutočniť live koncert. Išli by ste do niečoho takého? Prípadne máte ešte niečo v pláne na zviditeľnenie, aby vaša nová doska nezapadla prachom medzi 100vkami ďalších kapiel na slovensku, čo svoj album vydali digitálne?

Uvidíme čo bude celkovo a čo najbližšie roky prinesú, každopádne my sme hudobníci, ktorí čo si zaumienia, to i do konca dotiahnú. Takto to bolo i s týmto posledným albumom, ktorý sme začali kreovať už v roku 2013. Nahrávanie bicích bolo v roku 2014 a zbytok sa riešil postupne aj s odkladom, kedy sme s materiálom vôbec nehýbali. Ten album si jednoducho počkal na tie svoje hlasy, ktoré sú tam nahraté, potrebovalo to odležať jednoducho. Tak isto aj vydanie malo svoj čas, kedy sa to zverejnilo až v tejto príznačne jebnutej dobe kedy názov albumu „Record of the returning race“ naberá na svojom význame čoraz viac akokoľvek sa na to pozeráš z rôzneho uhľa pohľadu. O zbytok sa prirodzene nestaráme, táto hudba si nájde toho svojho poslucháča a všetko len čas sám overí.

Ďakujem za tento vyčerpávajúci rozhovor a prajem vám veľa úspechov s novinkou, zároveň dúfam, že sa stretneme na niektorom, snáď aj vašom koncerte. Chceš niečo dodať na záver?

Ďakujem aj ja tebe za priestor želám vám všetko dobré, tebe i čitateľom Metalexpress, trpezlivosť ruže prináša. AVE!

Kontakty:

https://www.facebook.com/paganspirit.slovakia
https://paganspirit-slovakia.bandcamp.com/releases
paganspirit.slovakia@gmail.com
https://www.youtube.com/watch?v=Gja_y-Jy970

 

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj