Mini Rozhovor – Old Tomb – Zoznámte sa!

Na slovenskej scéne sa prednedávnom objavilo nové zoskupenie s názvom Old Tomb. Veľa však o ňom ešte nie je známe, a tak som oslovila kapelu, aby mi povedali o sebe trochu viac. Old Tomb ma prekvapili, pretože rovno vyrukovali s debutovým EP, ktoré ma hudobne naozaj zaujalo. Ich tvorba sa pohybuje na rozmedzí stoner a doom metalu, ktorého je na Slovensku ako maku, zvukovo tiež zaujme, rovnako ako aj atmosférou. Na moje otázky odpovedal spevák a gitarista Andrej a chcem mu týmto zároveň poďakovať. Takže nech sa páči, zoznámte sa s Old Tomb :)!

Kedy a kde ste vznikli a aká je zostava Old Tomb?

Zostavu Old Tomb tvoríme traja – Andrej (ja) (gitara, vokály), Maťo (gitara) a Tomi (bicie).  Vznik môžeme datovať niekedy na jar 2018. Mal som nejaké nápady, ktoré som chcel začať hrať aj s kapelou. Maťo sa ku mne pridal a najskôr hral na bicích. Asi o rok na to Tomi zistil, že by ho tiež bavila hrať podobná hudba, tak vystriedal Maťa za bicími a ten prešiel na gitaru. Odvtedy sa nám zostava nemenila.

Ako vznikol nápad hrať práve doom/stoner, nie až tak častý žáner na Slovensku? Odkiaľ ste čerpali inšpiráciu?

S Maťom tento žáner obľubujeme už dlhšie, okrajovo sme doňho zabrdli v našej predchádzajúcej kapele Whitehorn. Keď Whitehorn prestal hrať tak sa postupne objavili nové nápady, ktoré sme dali dokopy v podobe novej kapely. Osobne sú pre mňa inšpiráciou samozrejme klasické kapely ako Black Sabbath, Sleep, Electric Wizard ale aj súčasné kapely, napríklad Mammoth Storm. Samozrejme čerpáme aj z iných žánrov, napríklad post metalu alebo klasického heavy metalu.

Vydali ste tento rok EP s názvom „Heir to the cosmic throne“ s troma skladbami. Kde ste ho nahrávali?

EP sme nahrávali v skúšobni kapely Our Stories v Šali, čo je pre nás vlastne domáca pôda aj keď vlastnú skúšobňu máme v Galante. Nahrával nás, mixoval a mastroval Jakub Spiszak (Our Stories, Small Town Life, Genuine Jacks) a myslím, že sa mu podarilo zachytiť presne to čo sme chceli. Zvukovo sa nahrávka podarila nad očakávania, ešte keď si vezmeme, že v podstate vznikala v skúšobňových podmienkach.

Kto je autorom coveru? Akú myšlienku predstavuje cover?

Cover som robil ja. Zobrazuje dom na Angell Street v meste Providence kde časť svojho života prežil autor H.P. Lovecraft. Originál fotku som fotil ja keď som sa tam v roku 2015 bol pozrieť. Nahrávka rozpráva o jeho živote a takisto je pre mňa inšpiráciou pri písaní textov.

Aká je lyrická náplň skladieb?

Skladby opisujú život a dielo H.P. Lovecrafta. EP je v podstate akási pocta jeho tvorbe.

Rozmýšľate aj nad fyzickými verziami?

Určite áno, zatiaľ chystáme MC a CD.

Je Old Tomb len projekt, ktorý neplánuje hrať naživo, alebo naopak nebránite sa aj koncertom?

Určite sa chystáme hrať aj naživo. Mali sme booknutých pár koncertov na koniec minulého roka, ale bohužiaľ sa všetky zrušili keďže situácia je aká je, takže nás živý debut ešte len čaká. Hneď ako to však bude možné vyrážame na pódiá.

Má niekto zo súčasnej zostavy aj predchádzajúce skúsenosti v inej kapele?

Všetci traja hráme v kapele Damato, ja okrem toho ešte spievam vo We Still Here a Tomi bubnuje v kapele Face Defect. Skúseností máme dosť, s Maťom sme hrali spolu napríklad v kapelách Worver alebo Whitehorn. Tomi predtým hral napríklad v The Citadel alebo Natura Mergens.

Chcete zostať DYI kapelou, alebo ste rozmýšľali aj nad zastrešením Old Tomb vydavateľom? Dostali ste už aj nejaké ponuky?

Ponuky sme ešte nedostali. Niečomu by sme sa určite nebránili, ale myslím si, že v dnešnej dobe to už nie je úplne potrebné. Keď tomu človek venuje trošku času tak si kapela zvládne všetky záležitosti manažovať sama, myslím, že sú na to lepšie podmienky ako kedykoľvek predtým. Ale nejaké výhody to vydavateľstvo samozrejme môže mať.

Kontakty:
https://www.facebook.com/oldtombdoom

https://oldtomb.bandcamp.com/

Použité fotografie pochádzajú z Facebook stránky kapely

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj